Ο Άγγελος Αγγελόπουλος για τα "Δεκεμβριανά"


Σε συνέχεια των προηγούμενων αναρτήσεων για τα αίτια που οδήγησαν στα "Δεκεμβριανά", θα παρουσιάσουμε και άλλη μια σημαντική μαρτυρία αυτή του Άγγελου Αγγελόπουλου. Ο Άγγελος Αγγελόπουλος ήταν οικονομολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου και αποτέλεσε μια πολιτική προσωπικότητα που ανέλαβε σημαντικές θέσεις και καθήκοντα στην Ελληνική Πολιτεία. Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1975, διετέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1974 έως το 1979. Ο Άγγελος Αγγελόπουλος άνηκε πολιτικά στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Η μαρτυρία του για τα γεγονότα των "Δεκεμβριανών" είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς κατά την Κατοχή διετέλεσε "υπουργός" Οικονομικών στην Π.Ε.Ε.Α. και υφυπουργός οικονομικών στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Γ. Παπανδρέου αντιπροσωπεύοντας την αριστερή Π.Ε.Ε.Α. Ήταν ανάμεσα στους υπουργούς που παραιτήθηκαν στην κρίση που προήλθε από την άρνηση αποστράτευσης του ΕΛΑΣ. Η μαρτυρία του περιλαμβάνεται στο βιβλίο "Από την Κατοχή στον Εμφύλιο: η μεγάλη ευθύνη των Συμμάχων" εκδόσεις "Παρουσία".



Αναφέρει ο Αγγελόπουλος: "Σε νέα όμως σύσκεψη το απόγευμα της 27ης Νοεμβρίου 1944, οι Παπανδρέου, Ζεύγος, Σβώλος και Τσιριμώκος μονόγραψαν μια συμφωνία, που προέβλεπε την αποστράτευση ως τις 10 Δεκεμβρίου την αποστράτευση του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ και της Χωροφυλακής της Μέσης Ανατολής και την δημιουργία Εθνικού στρατού που θα τον αποτελούσαν αφενός η Γ΄ ορεινή ταξιαρχία, ο Ιερός λόχος και τμήμα του ΕΔΕΣ και αφετέρου μια ταξιαρχία του ΕΛΑΣ ίσης δύναμης και οπλισμού με το άθροισμα των δύο άλλων σχηματισμών. Τη συμφωνία αυτή θα επικύρωνε το υπουργικό συμβούλιο, που θα συνερχόταν την επομένη το απόγευμα.

Δυστυχώς στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, το Κ.Κ.Ε. όλως περιέργως αθέτησε τα συμφωνηθέντα και ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Ακολούθησε ένα διήμερο προσπαθειών εκ μέρους του Σβώλου, του Τσιριμώκου και εμένα και προς τις δύο κατευθύνσεις και κυρίως προς το ΚΚΕ μήπως και μεταπεισθεί. Δυστυχώς όλες οι προσπάθειες απέτυχαν.......Την στάση αυτή που οδήγησε στο ναυάγιο των συνομιλιών μας, μπορούν να εξηγήσουν η αμοιβαία καχυποψία των δύο πλευρών, η αδυναμία συνειδητοποίησης του επικρατούντος διεθνούς κλίματος από όλους και κυρίως η δυσεξήγητη και αντιφατική πολιτική της τότε ηγεσίας του ΚΚΕ που δεν ήταν σε θέση να κατανοήσει τις Διεθνείς εξελίξεις και το πραγματικό συμφέρον της Χώρας."

Ο Αγγελόπουλος λοιπόν επιβεβαιώνει την άποψη που εκφράσαμε για την σοβαρότητα της υπαναχώρησης του ΚΚΕ από την συμφωνία αφοπλισμού του ΕΛΑΣ που είχε επιτευχθεί δύο φορές. Η υπαναχώρηση αυτή του ΚΚΕ οδήγησε την Ελλάδα στα αιματηρά "Δεκεμβριανά" και στον θάνατο 17.000 ανθρώπων.

υ.γ. Είναι πράγματι λυπηρό να ακούγονται ιστορικές ανακρίβειες από μέλη του Ελληνικού κοινοβουλίου Αναφερόμαστε στην άποψη που εξέφρασε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη για δήθεν παραίτηση Γεωργίου Παπανδρέου στα "Δεκεμβριανά" λόγω της εμφύλιας σύγκρουσης στην Αθήνα. ΟΥΔΕΝ ΑΝΑΛΗΘΕΣΤΕΡΟΝ! Ο Γεώργιος Παπανδρέου παραιτήθηκε επειδή αμφισβητήθηκε ως υποχωρητικός από τον Θεμιστοκλή Σοφούλη, αρχηγό των Φιλελευθέρων και βασικό πυλώνα στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Ο Παπανδρέου ανακάλεσε την παραίτηση όταν έλαβε την στήριξη του Βασιλιά Γεώργιου από το Λονδίνο. Οι απόψεις του Γεωργίου Παπανδρέου περί προδοσίας του ΚΚΕ και του ΕΑΜ ήταν σταθερές σε όλη την Κατοχή και τον εμφύλιο και παρέμειναν με το ίδιο περιεχόμενο και ένταση ακόμη και στα μετέπειτα χρόνια του "ανένδοτου" και των κυβερνήσεων της Ένωσης Κέντρου.....

Σχόλια

  1. Παρακολουθω συνεχως την σελιδα και θελω να σε συγχαρω, για την πολυ καλη δουλεια που κανεις!Συνεχισε,γιατι σπανιζουν τετοιες φωνες στο ιντερνετ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

    επί τη ευκαιρία να απευθυνθώ τόσο σε εσένα όσο και στους υπόλοιπους αναγνώστες της ιστοσελίδας (που είναι απο 50 έως 110 ημερησίως) και να τους καλέσω να καταθέτουν τις απόψεις τους για τα θέματα που θίγω, έτσι ώστε να υπάρχει ένας εποικοδομητικός ιστοριογραφικός προβληματισμός.

    Είμαστε ανοιχτοί σε ανταλλαγή απόψεων και ανάρτηση αντίθετων απόψεων από τις δικές μας. Βασική προυπόθεση φυσικά είναι το κόσμιο ύφος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ φιλίστωρ,

    Παρακολουθώ καθημερινώς τα άρθρα και τις αναρτήσεις. Αν και μη ειδικός παρά μόνο ερασιτέχνης, βρίσκω το μπλογκ εξαιρετικό. Ισως η έλλειψη σχολίων να οφείλεται, μερικές φορές, στα εξειδικευμένα άρθρα, που μόνο άνθρωποι που έχουν εντρυφίσει σε μεγάλο βάθος στην Ιστορία μπορεί να αντικρούσουν ή να συμπληρώσουν.
    Μάλλον το μπλογκ το παρακολουθούμε οι περισσότεροι για να μαθαίνουμε και όχι για να αντιπαρατιθέμεθα σε σένα !
    Στο θέμα μας όμως. "Ηρξατο χειρών αδίκων". Υποψιάζομαι ότι είναι δύσκολο στην Ιστορία να βρεθεί η απόλυτη αρχή ή η απόλυτη αιτία. Ιδαίτερα σε έναν εμφύλιο πόλεμο σαν της Ελλάδας. Εξηγούμαι: Πόσο εύκολο είναι να βλέπεις το χθεσινό μαυραγορίτη να είναι ο σημερινός τιμητής και εκλεκτός; Πώς είναι δυνατόν να δεχθείς το χθεσινό συνεργάτη των γερμανών ή τον ταγματασφαλίτη του χωριού σου να αναβαθμίζεται σε αντιπρόσωπο της νόμιμης κυβέρνησης. Μερικές φορές κάποια πράγματα είναι τόσο προκλητικά που δεν αντέχονται και οδηγούν σε αποφάσεις εν θερμώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εύγε για το blog σου αλλά και για τις χρήσιμες ιστορικές πληροφορίες που μας δίνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια (ειδικά όταν αυτά προέρχονται και από έναν τόσο έμπειρο και επιτυχημένο μπλόγγερ όπως ο ακρίτας)
    Όσον αφορα την νύξη του φίλου μας Α.Κ. και για άλλους λόγους που οδήγησαν στην τραγωδία των "Δεκεμβριανών" θα συμφωνήσω μαζί του. Αυτό άλλωστε είναι και το βαθύτερο νόημα της αναφοράς μου Είναι ανακριβές ιστορικά να απομονώνεται ένα γεγονός από την συνολική διαδοχική αλυσίδα των γεγονότων (η αν εξετάζεται χωριστά πρέπει να γίνεται με προσοχή και με σεβασμό στην ατμόσφαιρα και το περιβάλλον της εποχής)
    θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό στο μέλλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανιστόρητος. Πες μας για τον Π. Μελά και άσε το ΚΚΕ στο έργο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξαιρετικά τα άρθρα της σελίδας σου, Φιλίστωρ. Συγχαρητήρια.

    Μία διόρθωση: Ο αείμνηστος Αγγελόπουλος διετέλεσε διοικητής της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος από το 1974 έως το 1979.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Την επισήμανση σας θα την διασταυρώσω και θα το διορθώσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας