Η μυστική συνεργασία Θ. Παγκάλου - ΚΚΕ στα χρόνια του μεσοπολέμου

Η μυστική συνεργασία Θ. Παγκάλου - ΚΚΕ στα χρόνια του μεσοπολέμου Στα χρόνια της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης και της κυβέρνησης Μιχαλακοπούλου (αρχηγού των "συντηρητικών Φιλελευθέρων") το 1924, το μικροσκοπικό -τότε- ΚΚΕ τελούσε σε ένα καθεστώς ημιπαρανομίας. Οι τρείς βασικοί του πυρήνες βρίσκονταν στην Αθήνα στην Θεσσαλονίκη και στους καπνοπαραγωγικούς νομούς της Καβάλας και της Δράμας. Παρά την αριθμητική του ένδεια, το ΚΚΕ ήταν πολύ καλά οργανωμένο στα συνδικάτα των εργαζομένων στην Αθήνα, ελέγχοντας την ΓΣΕΕ και τα συνδικαλιστικά όργανα των σιδηροδρομικών, των εργαζομένων στην δημόσια επιχείρηση φωταερίου κτλ.

Η Κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου, που είχε αναλάβει από τον Οκτώβριο του 1924, είχε να αντιμετωπίσει ανυπέρβλητα εσωτερικά δημοσιονομικά προβλήματα που είχαν επισωρευτεί από την Μικρασιατική καταστροφή, το προσφυγικό πρόβλημα, την διετή ακυβερνησία (1922-1924) την κατάρρευση της δραχμής και των οικονομικών εσόδων του κράτους. Η ραγδαία πτώση του επιπέδου διαβίωσης πολλών εργαζομένων, οδήγησε σε εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις πολλών επαγγελματικών κλάδων στις αρχές του 1925. Το ΚΚΕ εκμεταλλεύτηκε επιδέξια την κοινωνική αναταραχή υποκινώντας, μέσω των πολλών συνδικάτων που ήλεγχε, περαιτέρω την κοινωνική αντίδραση.Η αντίδραση του Μιχαλακόπουλου στην μαζική κοινωνική διαμαρτυρία, ήταν γρήγορη και σκληρή. Απαγόρευσε τις περισσότερες διαδηλώσεις, πήρε σκληρά αστυνομικά κατασταλτικά μέτρα για την διάλυση πολλών απεργιών και κινητοποιήσεων, ενώ αντέταξε απόλυτη άρνηση για συναντήσεις με αντιπροσωπείες εργαζομένων. Για να λυγίσει περαιτέρω την αγωνιστικότητα των απεργών, ο Μιχαλακόπουλος κατάργησε την ΓΣΕΕ και διέλυσε πολλά συνδικαλιστικά αντιπροσωπευτικά όργανα των εργατών και των δημοσίων υπαλλήλων που στην πλειοψηφία τους ελέγχονταν από τους κομμουνιστές

Ο αυταρχισμός αυτός έπληξε το ΚΚΕ αφαιρώντας συνδικαλιστικούς μηχανισμούς που είχαν δημιουργηθεί με πολύ κόπο και προσπάθεια από το κόμμα και προωθούσαν την πολιτική του. Αυτόκλητος, έστω έμμεσος, υπερασπιστής των κομμουνιστών εμφανίστηκε τότε ο απόστρατος υποστράτηγος Θεόδωρος Πάγκαλος, βενιζελικός στρατοκράτης, παλαιός υπουργός εννόμου τάξεως και εσωτερικών, που τώρα εποφθαλμιούσε ανοιχτά την εξουσία. Με μια σειρά άρθρων του την άνοιξη του 1925, υπερασπίστηκε το δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν, αποτάσσοντας τις κατηγορίες για κομμουνιστική υποκίνηση. Την ίδια εποχή, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να οργανώσει ένα αποτελεσματικό πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης Μιχαλακοπούλου, ο Πάγκαλος ήρθε σε μυστικές επαφές με την ηγεσία του ΚΚΕ, μέσω μιας ομάδας ακροαριστερών αξιωματικών με επικεφαλής τον περίφημο "κόκκινο συνταγματάρχη" Ευριπίδη Μπακιρτζή.

Σε αυτές τις επαφές ο Πάγκαλος πρότεινε συνεργασία στους ηγέτες των κομμουνιστών για το κίνημα που σχεδίαζε. Συγκεκριμένα τους πρότεινε όταν εκδηλωθεί το κίνημα του, το ΚΚΕ να κηρύξει γενική απεργία ώστε να στηρίξει την προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης. Σε αντάλλαγμα ο Πάγκαλος θα πρόσφερε την προστασία του στο ΚΚΕ από πολιτικές διώξεις και θα παρείχε ελευθερία πολιτικής δράσεως, όταν θα αναλάμβανε την εξουσία. Περιέργως και μάλλον αφελώς, οι ηγέτες των κομμουνιστών πείστηκαν ότι η συνεργασία με έναν αυταρχικό ακροδεξιό στρατοκράτη θα βοηθούσε το μικρό εργατικό ταξικό κόμμα τους και δέχτηκαν να συμμετάσχουν.

Το κίνημα του Παγκάλου εκδηλώθηκε ξημερώματα της 25ης Ιουνίου 1925, κυρίως στην Β. Ελλάδα και στο ναυτικό και εντελώς απρόσμενα πέτυχε, χάρις την εκνευριστική αδράνεια που επέδειξε η τότε νόμιμη πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Η άμεση επιβολή του Παγκάλου κατέστησε την συμφωνία με το ΚΚΕ πρακτικά άχρηστη. Ο "Ριζοσπάστης" που κυκλοφόρησε στις 26 Μαρτίου, τήρησε μια πολύ προσεκτική στάση απέναντι στον Πάγκαλο, αποφεύγοντας να τον καταδικάσει απερίφραστα. Απεναντίας μάλιστα παρότρυνε τον Πάγκαλο να πάρει φιλολαϊκά μέτρα, ενώ το γενικό πνεύμα της εφημερίδας ήταν ότι σε σχέση με την κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου, ο Πάγκαλος ήταν καλύτερη λύση. Προφανώς η εφεκτική αυτή στάση θα είχε τις ρίζες της στις συμφωνίες που είχαν γίνει.

Φυσικά ο Πάγκαλος δεν τήρησε κανενός είδους συμφωνία με κανέναν. Όταν σταθεροποιήθηκε στην εξουσία, διέλυσε την Δ΄ Εθνοσυνέλευση, εξόρισε όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους, απαγόρευσε την ελευθερία του Τύπου και το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι και έθεσε το ΚΚΕ εκτός νόμου. Την ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος (Πουλιόπουλος, Μάξιμος) την παρέπεμψε σε δίκη για τις αυτονομιστικές θέσεις της για την Ελληνική Μακεδονία. Η κατηγορία ήταν "εσχάτη προδοσία" και η ποινή ήταν "θάνατος". Τελευταία στιγμή ο δικτάτορας ανέβαλλε τις εκτελέσεις, αλλά οι κατηγορούμενοι έμειναν φυλακισμένοι Παράλληλα, πάνω από 800 σημαντικά στελέχη του ΚΚΕ φυλακίστηκαν και το κομμουνιστικό κόμμα έμεινε ουσιαστικά ακέφαλο.

Η σημερινή θέση του ΚΚΕ για τα γεγονότα αυτά είναι, όπως και σε πολλά άλλα, υποκριτική και καιροσκοπική Ενώ δεν δημοσιοποιεί τα αρχεία του που αφορούν μια τόσο παλιά υπόθεση, με ένα νοητικό και χρονικό άλμα, η επίσημη "ιστορία" του, περνάει από τις διώξεις του Μιχαλακόπουλου σε αυτές του Παγκάλου. Η σύγχρονη πολιτική κόντρα με τον υπουργό του ΠΑΣΟΚ (και εγγονό του δικτάτορα) Πάγκαλο, είναι προφανώς άσχετη με τα γεγονότα αυτά.

ΠΗΓΕΣ

-Άλκη Ρήγου, τα κρίσιμα χρόνια 1922-1935, εκδόσεις Παπαζήση

-Σπύρος Μαρκέτος, τα πρώτα βήματα του ελληνικού φασισμού, εκδόσεις βιβλιόραμα

-Ελευθερίου Σταυρίδη, Τα παρασκήνια του ΚΚΕ, εκδόσεις Ελεύθερη Σκέψις

-Η άποψη του επισήμου ΚΚΕ σήμερα (http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=1322760&publDate=30/6/2002)

-το φύλλο του "Ριζοσπάστη" της 26ης Ιουνίου 1925

(http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin_ftr.asp?c=65&pageid=-1&id=64623&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=&CropPDF=0)


σημείωση: επειδή οι καιροί είναι πονηροί, οι δύο πηγές που χρησιμοποιώ (Μαρκέτος, Ρήγος) είναι καθηγητές πανεπιστημίου αριστερών φρονημάτων με εξειδίκευση στον μεσοπόλεμο. Ο κ. Ρήγος μάλιστα είναι και κορυφαίο στέλεχος του Συνασπισμού.

Σχόλια

 1. Πολύ καλό το άρθρο σας!
  Μια μικρή παρατήρηση μόνο.
  Προφανώς εκ παραδρομής στην τρίτη παράγραφο από το τέλος έχει γραφεί «Ο "Ριζοσπάστης" που κυκλοφόρησε στις 26 Μαρτίου, τήρησε μια πολύ προσεκτική στάση απέναντι στον Πάγκαλο».

  Το σωστό βεβαίως πρέπει να είναι: 26 Ιουνίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το κειμενο δεν φαινεται πολυ πειστικο.

  Μολις ο Παγκαλος εγινε Αρχιστρατηγος στα τελη του 1922, πρωτη του δουλεια ηταν να συλλαβει και να τουφεκισει ολους τους κομμουνιστες ινστρουχτορες στο Στρατο, που ειχαν καταστρεψει την πειθυαρχια και το ηθικο στη Μικρα Ασια.

  Ο Παγκαλος δεν ειχε αναγκη την βοηθεια των κομμουνιστων, και εξ οσων γνωριζω καμια γενικη απεργια δεν κηρυχθηκε την ημερα του πραξικοπηματος, το οποιο επικρατησε ευκολα απο τη στιγμη που εκδηλωθηκε.

  Δεν αποκλειεται να τους εδωσε υπογειως καποιες παραπλανητικες υποσχεσεις, για να εξασφαλισει την ευνοϊκη τους σταση. Αυτο ομως δεν αποτελει «συνεργασια», αλλα ενα απλο στρατηγημα του δαιμονιου Παγκαλου, μια εφαρμογη της τακτικης του πανουργου Σπαρτιατη Λυσανδρου, ο οποιος συνηθιζε να αποκοιμιζει τους εχθρους με.....συμφωνιες. «Παιδες μεν αστραγαλοις εξαπατειν, πολεμιοις δε ορκοις».

  Σε καθε περιπτωση, συνιστω να μη δινουμε μεγαλη σημασια σε αριστερους συγγραφεις, οι οποιοι συχνα παρουσιαζουν μια ενοχλητικη ροπη προς τη φαντασιοπληξια και τη μυθοπλαστια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θεωρώ πως το άρθρο είναι γραμμένο περίπου στο πνεύμα που περιγράφετε. Προφανώς και ο Πάγκαλος ξεγέλασε την ηγεσία των κομμουνιστών, αλλά μάλλον δεν ζυγίζετε καλώς την αξία του ΚΚΕ εκείνη την εποχή.

  Γιατί ίσως όντως να ήταν μικροσκοπικό, αλλά ήλεγχε απολύτως ένα κομμάτι της κοινωνίας που σε οριακές καταστάσεις μπορούσε να γείρει την πλάστιγγα. Μην ξεχνάμε ότι και η "επανάσταση του 1922" στράφηκε προς το ΚΚΕ ζητώντας βοήθεια για να καταστείλει το κίνημα Γαργαλίδη - Λεοναρδόπουλου, βοήθεια που άλλωστε δόθηκε.

  Όπως είπα μπορεί το ΚΚΕ να ήταν μικροσκοπικό, αλλά αναμφίβολα ήταν ένα μέγεθος και ο πάγκαλος μοίραζε στους πάντες υποσχέσεις στον δρόμο του για την εξουσία. Οι συνεννοήσεις μεταξύ Παγκάλου - ΚΚΕ έγιναν και επιρέασαν την ηγεσία του προλεταριακού κόμματος στην πρώτη αντίδραση της μετά το κίνημα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

"υγρό πυρ" 1821 19η Μαίου 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου 1940 4η Αυγούστου α Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος Αβράαμ Λίνκολν Άγγελος Έβερτ Άγγελος Σικελιανός Αγγλία Άγιο Όρος Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος Αδαμάντιος Κοραής Αθανάσιος Ευταξίας Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης Αθανάσιος Τσακάλωφ Αιγαίο Αιγαίο Ελληνική θάλασσα Αίγινα Αισχύλος Ακρόπολη Αλβανία Αλεξάνδρεια Αλέξανδρος Ζαϊμης Αλέξανδρος Κορυζής Αλέξανδρος Κουμουνδούρος Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος Αλέξανδρος Οθωναίος Αλέξανδρος Παπάγος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Αλέξανδρος Παπαναστασίου Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής Αλέξανδρος Σακελαρίου Αλέξανδρος Υψηλάντης Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος Αναγέννηση Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος Αναστάσιος Παπούλας Ανατολική Ρωμυλία Ανδρέας Γ. Παπανδρέου Ανδρέας Καρκαβίτσας Ανδρέας Λόντος Ανδρέας Μεταξάς Ανδρέας Μιαούλης Ανδρέας Μιχαλακόπουλος Ανδρέας Τζίμας Άνθιμος Γαζής Αννα Κομνηνή Άννα Κομνηνή Αννίβας Αντάντ Αντιβενιζελισμός αντισημιτισμός Αντόνιο Γκράμσι Αντώνης Σαμαράς Απεργίες Αποικιοκρατία Άραβες Αρβανίτες Άρειος Πάγος Άρης Βελουχιώτης Αριστείδης ο Αθηναίος Αριστοτέλης Αριστοτέλης Ωνάσης Αρχαία Αθήνα Αρχαία Ελληνική Ιστορία - Ρωμαιοκρατία Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία Αρχαία Σπάρτη Αρχαιοκαπηλεία Αρχαιολογία Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος Αρχιμίδης Αστρονομία Αστυνομία Αυστρία Αυτοκράτορας Ηράκλειος Αφρική Αχαϊκή Συμπολιτεία β Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος Βαλκάνια βασανιστήρια Βασίλειος Τσίχλης Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄ Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ Βασιλιάς Όθων Α΄ Βασιλιάς Παύλος Α΄ Βασιλιάς Φίλιππος Β΄ Βενιαμίν Λέσβιος Βιβλία και Βιβλιοθήκες Βιβλιοκρισίες Βιέννη Βιετνάμ Βιογραφίες Βλάσης Γαβριηλίδης Βουλγαρία Βυζαντινή Ιστορία γ Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης Γαλλία Γαλλική Επανάσταση Γαριβάλδι Γελιογραφίες Γενοκτονία των Αρμενίων Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου Γερμανία Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός Γεώργιος Α. Παπανδρέου Γεώργιος Βλάχος Γεώργιος Γρίβας (Διγενής) Γεώργιος Ζησιμόπουλος Γεώργιος Θεοτόκης Γεώργιος Κάνιγκ Γεώργιος Καραϊσκάκης Γεώργιος Καρτάλης Γεώργιος Καφαντάρης Γεώργιος Κονδύλης Γεώργιος Κουντουριώτης Γεώργιος Λεοναρδόπουλος Γεώργιος Παπαδόπουλος Γεώργιος Παπανδρέου (GAP) Γεώργιος Πωπ Γεώργιος Ράλλης Γεώργιος Σεφέρης Γεώργιος Σταύρου Γεώργιος Στρέιτ Γεώργιος Τσολάκογλου Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας) Γιάννης Ιωαννίδης Γιάννης Ψυχάρης Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο) Γιουγκοσλαβία Γιώργης Σιάντος Γιώργος Ρωμανός Γκουλάγκς Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά Γράμμος - Βίτσι Γρηγόρης Φαράκος Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας) Γρηγόριος Ξενόπουλος δ Δαρδανέλλια Δεκεμβριανά - Εμφύλιος πόλεμος (1944-1949) Δέσποινα Κούρτη Δημήτρης Παρτσαλίδης Δημήτριος Αναγνωστόπουλος Δημήτριος Βούλγαρης Δημήτριος Γούναρης Δημήτριος Ιωαννίδης Δημήτριος Καλλέργης Δημήτριος Μάξιμος Δημήτριος Ράλλης Δημήτριος Υψηλάντης Δημήτριος Ψαρρός Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ) Δημοσθένης Δημοψήφισμα δημοψήφισμα 1924 Διατροφή Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) Δικαιοσύνη Διονύσιος Σολωμός Διπλωματία δοσιλογισμός δουλεμπόριο Δύση Δωδεκάνησα Ε.Ρ.Ε. ΕΔΕΣ Εθνικά Δάνεια Εθνική αντίσταση Εθνική τράπεζα Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.) Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) Εθνικός Διχασμός (1914-1918) Εθνικός Συναγερμός Εθνοσυνέλευση ΕΚΚΑ Εκκλησιαστική Ιστορία ΕΛΑΣ Ελβετία ΕΛΔΥΚ Ελευθέριος Βενιζέλος Ελληνική λογοτεχνία Ελληνική Οικονομική Ιστορία Ελληνική Οικονομική κρίση Ελληνική Παιδεία Ελληνική Παλιγγενεσία (1821 - 1832) Ελληνική Παράδοση Έλληνικό Έθνος Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος Ελληνικός στρατός Ελληνισμός Ελληνισμός της Αμερικής Ελληνοτουρκικές σχέσεις Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1897 Ελλήνων Πάσχα Εμμανουήλ Μπενάκης Εμμανουήλ Ξάνθος Εμμανουήλ Παπάς Εμμανουήλ Ρέπουλης Εμμανουήλ Ροϊδης Εμμανουήλ Τομπάζης Εμμανουήλ Τσουδερός Εμπόριο Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.) Ένωση Κέντρου ΕΟΚ ΕΟΚΑ Α΄ ΕΟΚΑ Β΄ Επανάσταση στο Γουδή Επανάσταση στο Γουδί Α΄ και Β΄ Βαλκανικός πόλεμος (1909-1914) Επέτειος Επίκουρος Επιτάφιος Ερατοσθένης Ερυθρός Σταυρός ΕΣΣΔ Ευάγγελος Αβέρωφ Ευάγγελος Λεμπέσης Ευεργέτες Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαικός Διαφωτισμός εφημερίδα "Καθημερινή" Η γυναίκα στην Ιστορία Η δίκη των "εξ" Ήθη και έθιμα Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.) Ήπειρος Ηράκλειτος Ηρακλής Θεσσαλονίκης Ηρόδοτος Θαλής ο ΜΙλήσιος Θέατρο Θεμιστοκλής Θεμιστοκλής Σοφούλης Θεόδωρος Δηλιγιάννης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Θεόδωρος Πάγκαλος Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος) Θεόδωρος Τουρκοβασίλης Θεόφιλος Καΐρης Θερμοπύλες Θεσσαλονίκη Θουκυδίδης Θράκη Θρασύβουλος Τσακαλώτος Θρησκεία Θωρηκτό Αβέρωφ Ι.Β.Δ. Ιαπωνία Ιατρική Ιερή Συμμαχία Ιερός Λόχος Ιλιάδα Ίμια Ιουλιανή κρίση του ΄65 Ιούλιος Βέρν Ιπποκράτης ο Κώος Ισλάμ Ισοκράτης Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος Ιστορία Ιστορία της Αλβανίας Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας Ιστορία της Κρήτης Ιστορία του Αθλητισμού Ιταλία Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης Ιωάννης Γκούρας Ιωάννης Δεμέστιχας Ιωάννης Καποδίστριας Ιωάννης Κωλέττης Ιωάννης Μακρυγιάννης Ιωάννης Μεταξάς Ιωάννης Μιχαήλ Ιωάννης Παπακωνσταντίνου Ιωάννης Συκουτρής Ιωάννης Τσαγκαρίδης Ιωάννης Τσιμισκής Ιωάννινα Ίων Δραγούμης Ιωνική Επανάσταση Κ. Θ. Δημαράς Καλαμάτα Κανέλος Δεληγιάννης Καρλ Γιουνγκ Καρλ Μαρξ Κάρολος Παπούλιας Καρχηδόνα κατεχόμενα της Κύπρου Κατοχή Κατοχικά Δάνεια Κίμων ο Αθηναίος Κίνα Κίνημα του Ρομαντισμού κινηματογράφος Κινηματογράφος και Ιστορία Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.) Κολλυβάδες Κόμμα Φιλελευθέρων Κομμουνισμός Κομνηνός Πυρομάγλου Κοράνιο Κόρινθος Κουμουνδούρος - Τρικούπης - Θεοτόκης (1865-1909) Κύθηρα Κυπριακή Ιστορία Κυριάκος Κατσιμάνης Κύριλλος Λούκαρις Κωνσταντίνος Δεμερτζής Κωνσταντίνος Καβάφης Κωνσταντίνος Καναρης Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή Κωνσταντίνος Καραμανλής Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος) Κωνσταντίνος Λινάρδος Κωνσταντίνος Μανιαδάκης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄ Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος Κωνσταντίνος Σημίτης Κωνσταντίνος Σμολένσκι Κωνσταντίνος Τσαλδάρης Κωνσταντίνος Φωτιάδης Κωνσταντινούπολη Κως Κώστας Βάρναλης Κώστας Περρίκος Κωστής Παλαμάς ΛΑ.Ο.Σ Λαθρομετανάστευση Λαικό Κόμμα Λαμία Λατινική Αμερική Λεονίντ Τρότσκι Λέσβος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος Λόγιος Ερμής Λόρδος Βύρων Λουτράκι Λύσανδρος Μαζική πολιτική προπαγάνδα Μακάριος Μακεδονία Μακεδονικό Ζήτημα Μακεδονικός Αγώνας Μακεδονομάχοι Μάνη Μάο Τσε Τουνγκ Μαραθώνας Μάρκος Βαφειάδης Μάρκος Μπότσαρης Μάτζικερτ Μεγάλη Βρετανία Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia) Μέγαρο Μαξίμου Μέγας Αλέξανδρος Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών Μέγας Θεοδόσιος Μέγας Κωνσταντίνος Μελέτης Βασιλείου Μεσαίωνας Μέση Ανατολή Μεσόγειος Μεσολόγγι Μεσοπόλεμος (1922-1941) Μεσσήνη Μεσσηνίας Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974) Μέττερνιχ Μίκης Θεοδωράκης Μίκης Πρωτοπαπαδάκης Μικρά Ασία μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή παρωδία δίκης και εκτέλεση των έξι (1918-1922) Μιλτιάδης ο Αθηναίος Μιλτιάδης Πορφυρογέννης Μιχαήλ Ψελλός Μνημείο Μοροζίνι Μουσολίνι Μπενιζέλος Ρούφος Μυστικές υπηρεσίες ναζισμός Νάξος Ναπολέων Βοναπάρτης Ναπολέων Ζέρβας Ναυαρίνο Ναύπακτος Ναύπλιο Ναυτική Ιστορία Νέα Δημοκρατία Νεοκλής Σαρρής Νεότουρκοι Νικήτας Σταματελόπουλος Νικηφόρος Φωκάς Νικίας Νικόλαος Δημητρακόπουλος Νικόλαος Λεωτσάκος Νικόλαος Πλαστήρας Νικόλαος Πολίτης Νικόλαος Στράτος Νίκος Ζαχαριάδης Νίκος Καζαντζάκης Νίκος Μπελογιάννης Νίκος Νικολούδης Νίτσε Ξάνθη Ξενοφών Οδυσσέας Ανδρούτσος Οδυσσέας Ελύτης Οδυσσέας Ιάλεμος Οδύσσεια Οθωμανική Αυτοκρατορία Οθωνική περίοδος (1832-1864) Οικουμενικό Πατριαρχείο Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά ομάδα των "Ιαπώνων" Όμηρος ομοφυλοφιλία Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) Οργάνωση "Χ" Ορθοδοξία π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος ΠΑ. ΣΟ. Κ. Παγκόσμιος Ιστορία Παλαιών Πατρών Γερμανός Παναγής Τσαλδάρης Παναγιώτης Δαγκλής Παναγιώτης Δεμέστιχας Παναγιώτης Κανελλόπουλος Πάνος Κορωναίος Πάτρα Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ Παύλος Γύπαρης Παύλος Κουντουριώτης Παύλος Μελάς Παυσανίας Παυσανίας Κατσώτας Παυσανίας ο περιηγητής ΠΕΑΝ Πειραιάς πειρατεία Πεισίστρατος Πελοποννησιακός πόλεμος Περικλής Περικλής Αργυρόπουλος Περικλής Γιαννόπουλος Περικλής Δεληγιάννης Περιοδικά Ιστορίας Περσικοί πόλεμοι Πετρέλαια στο Αιγαίο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης Πέτρος Γαρουφαλιάς Πέτρος Μακρής - Στάϊκος Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης Πλάτων Πλούταρχος Ποίηση και αισθητική Πόλεμος των Μπόερς Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι πολιτική δολοφονία Πολιτική Ιστορία Πολωνία Πόντος Πρίγκιπας Ανδρέας προπαγάνδα πρόσφυγες προσωκρατικοί φιλόσοφοι Προτεινόμενα Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff Πύρρος της Ηπείρου Ρήγας Παλαμίδης Ρήγας Φερραίος ριζοσπάστης Ρόδος Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Ρώμη Ρωμηοσύνη Ρωσία Ρωσικο κόμμα Σάββας Γκαλιμαρίδης Σάμος Σαντόρε Σανταρόζα Σαντορίνη ΣΚΑΪ Σκάκι Σκωτία Σόλων Σοφοκλής Βενιζέλος Σοφοκλής Δούσμανης Σπυρίδων Μαρκεζίνης Σπυρίδων Τρικούπης Σταλινισμός Σταυροφορίες Σταφιδικό Ζήτημα Στέφανος Δραγούμης Στέφανος Σαράφης Στέφανος Σκουλούδης Στέφανος Στεφανόπουλος Στράβων Στρατής Μυριβίλης Στρατιωτικά κινήματα Στρατιωτική Ιστορία Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη Στυλιανός Γονατάς Στυλιανός Χούτας Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ Συνθήκη της Λοζάννης Συνθήκη των Σεβρών συντάξεις ΣΥΡΙΖΑ Σύχρονη Ελληνική Ιστορία - Μεταπολίτευση (1974- ) Σωκράτης Σώματα Ασφαλείας Τα κείμενα του "φιλίστωρος" (Ι. Β. Δ.) Ταγίπ Ερντογάν Τάγματα ασφαλείας Τείχος του Βερολίνου τεκτονισμός Τέχνες Τεχνολογία το παιχνίδι στην Ιστορία Τοπική Ιστορία Τουρκία Τουρκοκρατία (1453-1821) Τράπεζα της Ελλάδος Τράπεζες Τριπλή Κατοχή της Ελλαδος και Αντίσταση (1941-1944) Τριπολιτσά Τσαούς Αντών (Φωστερίδης) Ύδρα Υποβρύχιο Παπανικολής υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ Υφαλοκρυπίδα Φαίδων Γκιζίκης Φαλμεράγιερ Φανάρι Φασισμός Φιλελληνισμός Φιλία Φιλική Εταιρεία Φιλολογικά και άλλα δοκίμια Φιλοποίμην Φιλορθόδοξη Εταιρεία Φιλοσοφία Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας Φλωρεντία Φλώρινα Φραγκοκρατία Φωκίων Φωτογραφικό Οδοιπορικό Χαλκιδική Χαράλαμπος Κατσιμήτρος Χαράλαμπος Τσερούλης Χαράτσι Χαρίλαος Τρικούπης Χαρίλαος Φλωράκης Χάτι Χουμαγιούν Χίτλερ Χούντα Χρεοκοπία Χρηματιστήριο χριστιανικό ολοκαύτωμα Χριστόδουλος Τσιγάντες Χριστούγεννα Χρυσόστομος Σμύρνης Χωροφυλακή Ψαρά ψυχολογία Ψυχρός Πόλεμος Articles in English CIA http://www.istorikathemata.com/ John Iatrides K.K.E. KGB Mεσσήνη Robert Bruce Slider William Wallas Winston Churchil
Εμφάνιση περισσότερων