Οι λαμπροί εορτασμοί της εκατονταετηρίδας από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα στην Αθήνα και στο Μεσολόγγι (16-20 Απριλίου 1924)

Τον Απρίλιο του 1924 αναμφίβολα η Ελλάδα παρουσίαζε μια πολύ διαφορετική όψη από αυτή που είχε μόλις λίγα χρόνια πριν. Έβγαινε τραυματισμένη από την Μικρασιατική καταστροφή με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στέγης και επιβίωσης στις παρυφές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ ήτα οικονομικά καθημαγμένη από την πολεμική εξόρμηση της προηγούμενης δεκαετίας αλλά και πολιτικά διχασμένη. Η Δ΄ Εθνοσυνέλευση που είχε προέλθει από της εκλογές του Δεκεμβρίου του 1923 διέθετε πληρεξουσίους που προέρχονταν μόνο από τους Βενιζελικούς λόγω της αποχής των "Λαϊκών" και των υπολοίπων βασιλοφρόνων κομμάτων που δεν ήθελαν να επικυρώσουν με την συμμετοχή τους μια πιθανή πολιτειακή μεταβολή. Μετά από μια τρίμηνη πολιτική επιδέξια πάλη ο Παπαναστασίου, αρχηγός της "Δημοκρατικής Ένωσης" που διέθετε όμως μόλις 80 πληρεξουσίους, κατάφερε να πετύχει την έκπτωση της Βασιλικής δυναστείας αλλαγή που επικυρώθηκε με δημοψήφισμα στις 13 Απριλίου του 1924. Υπό το φως των εξελίξεων αυτών έλαβαν χώρα οι τετραήμεροι λαμπροί εορτασμοί για την συμπλήρωση εκατό ετών από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι.

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν στις 16 και 17 Απριλίου στην Αθήνα, με τον πιο επίσημο τρόπο. Στις 16 Απριλίου σε ειδική πανηγυρική τελετή εντοιχίστηκε αναμνηστική πλάκα στο περίφημο σπίτι της "κόρης των Αθηνών" κοντά στο Μοναστηράκι στην οποία παραβρέθηκαν εκτός του Πρωθυπουργού Παπαναστασίου και του υπουργού στρατιωτικών Κονδύλη, ο Άγγλος πρέσβης Τσήταμ και ο Αμερικάνος Χένρυ Μοργκεντάου, πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής αποκατάστασης των προσφύγων. την ίδια ημέρα σε τελετή μετονομάστηκε ο προσφυγικός οικισμός στο Παγκράτι σε "συνοικία Βύρωνα". Ακολούθησε επίσημο γεύμα που παράθεσε ο δήμαρχος Αθηνών Σπύρος Πάτσης προς τιμήν των Άγγλων επισήμων. Στις 17 Απριλίου σε λαμπρή τελετή στο πανεπιστήμιο Αθηνών αναγορεύτηκαν τρεις Άγγλοι επίσημοι, επίτιμοι διδάκτορες, ενώ ο καθηγητής της Φιλοσοφικής σχολής Ι. Μενάρδος εκφώνησε λόγο για την προσφορά του Βύρωνος στην Ελληνική προσπάθεια για Εθνική αποκατάσταση. Το απόγευμα έγινε κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Βύρωνα στο Ζάππειο, ενώ το βράδυ δόθηκε συναυλία στην μνήμη του στο Εθνικό Θέατρο.

Στις 18 Απριλίου ο Παπαναστασίου με σχεδόν σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, τις ξένες διπλωματικές αποστολές, τον Μοργκεντάου, τον Τσήταμ και τους Άγγλους επισήμους (Ρόναλντ Ρόντ, λόρδος Μπάρναμ μέλη του Αγγλικού κοινοβουλίου και εκπρόσωποι της Αγγλικής κυβέρνησης) επιβιβάστηκαν σε αμαξοστοιχία και μετέβησαν στην Κόρινθο από όπου τους παρέλαβε το αντιτορπιλικό "Ιέραξ" για να τους μεταφέρει στο Μεσολόγγι για την κορύφωση των εορτασμών στις 19 Απριλίου. Σε μια κίνηση αβρότητες αλλά και λήθης του πρόσφατου παρελθόντος ο Παπαναστασίου κάλεσε για το ταξίδι αυτό τους κυριότερους αντιπροσώπους τη εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης (Ιωάννης Μεταξάς, Γεώργιος Ράλλης, Δεμερτζής, Ευταξίας, Παναγής Τσαλδάρης, Πωπ, Βοζίκης, Τσουκαλάς, όπως και οι πρώην Πρωθυπουργοί Τριανταφυλλάκος και Καλογερόπουλος). Από την συμπολίτευση είχαν κληθεί οι Καφαντάρης, Μιχαλακόπουλος, Τσουδερός, Κοφινάς και Γονατάς. Οι Μεταξάς και Τσαλδάρης (που είχαν και το μεγαλύτερο πολιτικό βάρος αφού ήταν αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων) σε μια συμβολική κίνηση αρνήθηκαν να παραστούν.  

Το μεσημέρι της 18ης Απριλίου όταν οι επίσημοι έφτασαν στην Κόρινθο, βρήκαν την πόλη σημαιοστόλιστη από άκρη σε άκρη, ενώ οι κάτοικοι της με την δημοτική αρχή αλλά και στρατιωτικό άγημα που απέδωσε τιμές βρίσκονταν επί ποδός για να τους υποδεχθούν. Ενώπιον των επισήμων που έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό παρέλασαν σχολεία της Κορίνθου, ενώ ο δήμαρχος απεύθυνε χαιρετισμό στους Άγγλους επισήμους. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στο Μεσολόγγι στις 19 Απριλίου κατά την κορύφωση των εορτασμών. Αρχικώς κατατέθηκαν στεφάνια στο άγαλμα του Βύρωνα, εκεί όπου μίλησε ο Παπαναστασίου στο συγκεντρωμένο πλήθος χρησιμοποιώντας την δημοτική. Ήταν η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός χρησιμοποιούσε την δημοτική σε δημόσια ομιλία του. Ακολούθως, στην οικία Καψάλη όπου πέθανε ο Βύρωνας έγιναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης από τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών Παπούλια, παρουσία των επισήμων αλλά και των υποστρατήγων Διαλέτη και Τσερούλη που ηγούνταν αγήματος 50 ανδρών της προεδρικής φρουράς. Το απόγευμα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς της ηρωικής εξόδου του Μεσολογγίου και το βράδυ ο δήμος παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν των Άγγλων επισήμων.

Το τριήμερο των εορτασμών όλες οι εφημερίδες (και οι αντιπολιτευόμενες) είχαν στις πρώτες σελίδες τους αφιερώματα για την ζωή και τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, ενώ οι μεγάλες είχαν αποστείλει  ανταποκριτές στο Μεσολόγγι. Τα Ελληνικά ταχυδρομεία εξέδωσαν σειρά με γραμματόσημα αφιερωμένα στον Βύρωνα, ενώ ο ασκών τα χρέη Προέδρου της Δημοκρατίας Παύλος Κουντουριώτης παρασημοφόρησε τους Άγγλους επισήμους.  

Οι λαμπροί αυτοί εορτασμοί έκρυβαν μια σειρά από πολιτικές σκοπιμότητες. Η πρώτη, και πιθανά η κυριότερη, ήταν η αναθέρμανση των Ελληνο-αγγλικών σχέσεων που είχαν διακοπεί μετά την δικαστική δολοφονία των έξι. Μετά την προσωρινή ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Βενιζέλο οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών επαναλήφθηκαν, για να διαταραχθούν εκ νέου με την παραίτηση του. Η Αγγλία εκείνη την εποχή ήταν η υπερδύναμη που ήλεγχε το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου χάρις τις αποικίες της, ενώ ήταν πανίσχυρη διπλωματικά χάρις την επιρροή που ασκούσε στην νεοσύστατη Κοινωνία των Εθνών. Η τραυματισμένη Ελλάδα είχε απόλυτη ανάγκη την οικονομική και διπλωματική της βοήθεια, ενώ και το νέο Ελληνικό αβασίλευτο πολίτευμα είχε ανάγκη διπλωματικής αναγνώρισης και στήριξης από την Αγγλία που επί δεκαετίες στήριξε τον Θρόνο στην Ελλάδα ακόμη και με προσαρτήσεις εδαφών που κατείχε.

Η δεύτερη σκοπιμότητα των εορτασμών ήταν μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα θλίψης και απαισιοδοξίας που είχε καταλάβει τους Έλληνες την εποχή εκείνη λόγω του Μικρασιατικού ολέθρου, των νεκρών του πολέμου, της προσφυγιάς και του οικονομικού αδιεξόδου που αντιμετώπιζε μεγάλο τμήμα του αστικού πληθυσμού της Παλαιάς Ελλάδας.

Η τρίτη σκοπιμότητα ήταν αναμφίβολα η προσπάθεια σφυρηλάτησης μια νέας Εθνικής ενότητας με την επίκληση ενός ιστορικού προσώπου που αναμφίβολα η μνήμη του ενώνει τους Έλληνες ανεξαρτήτως κομμάτων και πολιτειακών προτιμήσεων. Ο Παπαναστασίου αφού επέβαλλε την θέληση του, προσπαθούσε να προσεγγίσει την "συνταγματική" αντιπολίτευση στην βάση μιας αμοιβαίας συνεννόησης, ώστε να καταφέρει να απαγκιστρωθεί από την επιρροή των δυναμικών του φίλων Παγκάλου, Κονδύλη, Χατζηκυριάκου και λοιπών αδιάλλακτων στρατοκρατών, πιθανά προβλέποντας όσα θα επακολουθούσαν.

Είναι αναμφίβολο πως ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε. Είναι επίσης αναμφίβολο πως ο τρίτος ήταν αδύνατο να επιτευχθεί επειδή ακριβώς ο Παπαναστασίου δεν επηρεάστηκε από την άποψη του Βενιζέλου που υποστήριζε την πολιτειακή μεταβολή υπό τον όρο της γνήσιας λαϊκής έγκρισης και της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αποδοχής από μερίδα των μετριοπαθών "συνταγματικών". Λόγω ακριβώς του απότομου της μεταβολής η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών ηγετών των "συνταγματικών" δεν ήθελαν η δεν μπορούσαν να συμβιβαστούν με την νέα κατάσταση για λόγους πολιτικού κόστους. Η μεγάλη πλειοψηφία των βασιλοφρόνων αντιδρούσαν σταθερά στην μεταβολή, καθώς αυτή είχε έντονη κομματική και στρατοκρατική χροιά. Ήδη την ημέρα της κορύφωσης των εορτασμών, συνελήφθη ο εκδότης της αντιβενιζελικής εφημερίδας "Σκριπ" Γρηγόρης Ευστρατιάδης με διαταγή του Πάγκαλου, λόγω παράβασης του "Κατοχυρωτικού" νόμου. Την επομένη, ο Ευστρατιάδης αφέθηκε ελεύθερος με προσωπική διαταγή του Παπαναστασίου, αλλά το κλίμα συμφιλίωσης που προσπαθούσε να καλλιεργήσει ο Αρκάδας πολιτικός δεν έβρισκε πρόσφορο έδαφος.....

Ι. Β. Δ.

Πηγές

Δημοσιεύματα εφημερίδων "ΣΚΡΙΠ" και "ΕΜΠΡΟΣ" 

Σχόλια

  1. Ο Παππαναστασιου ηθελε ενα προσωπο να ενωνει τους ελληνες εις αντικατασταση του προσωπου του βασιλεως και βρηκε εναν.... ξενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

"υγρό πυρ" 1821 19η Μαίου 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου 1940 4η Αυγούστου α Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος Αβράαμ Λίνκολν Άγγελος Έβερτ Άγγελος Σικελιανός Αγγλία Άγιο Όρος Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος Αδαμάντιος Κοραής Αθανάσιος Ευταξίας Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης Αθανάσιος Τσακάλωφ Αιγαίο Αιγαίο Ελληνική θάλασσα Αίγινα Αισχύλος Ακρόπολη Αλβανία Αλεξάνδρεια Αλέξανδρος Ζαϊμης Αλέξανδρος Κορυζής Αλέξανδρος Κουμουνδούρος Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος Αλέξανδρος Οθωναίος Αλέξανδρος Παπάγος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Αλέξανδρος Παπαναστασίου Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής Αλέξανδρος Σακελαρίου Αλέξανδρος Υψηλάντης Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος Αναγέννηση Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος Αναστάσιος Παπούλας Ανατολική Ρωμυλία Ανδρέας Γ. Παπανδρέου Ανδρέας Καρκαβίτσας Ανδρέας Λόντος Ανδρέας Μεταξάς Ανδρέας Μιαούλης Ανδρέας Μιχαλακόπουλος Ανδρέας Τζίμας Άνθιμος Γαζής Αννα Κομνηνή Άννα Κομνηνή Αννίβας Αντάντ Αντιβενιζελισμός αντισημιτισμός Αντόνιο Γκράμσι Αντώνης Σαμαράς Απεργίες Αποικιοκρατία Άραβες Αρβανίτες Άρειος Πάγος Άρης Βελουχιώτης Αριστείδης ο Αθηναίος Αριστοτέλης Αριστοτέλης Ωνάσης Αρχαία Αθήνα Αρχαία Ελληνική Ιστορία - Ρωμαιοκρατία Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία Αρχαία Σπάρτη Αρχαιοκαπηλεία Αρχαιολογία Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος Αρχιμίδης Αστρονομία Αστυνομία Αυστρία Αυτοκράτορας Ηράκλειος Αφρική Αχαϊκή Συμπολιτεία β Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος Βαλκάνια βασανιστήρια Βασίλειος Τσίχλης Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄ Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ Βασιλιάς Όθων Α΄ Βασιλιάς Παύλος Α΄ Βασιλιάς Φίλιππος Β΄ Βενιαμίν Λέσβιος Βιβλία και Βιβλιοθήκες Βιβλιοκρισίες Βιέννη Βιετνάμ Βιογραφίες Βλάσης Γαβριηλίδης Βουλγαρία Βυζαντινή Ιστορία γ Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης Γαλλία Γαλλική Επανάσταση Γαριβάλδι Γελιογραφίες Γενοκτονία των Αρμενίων Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου Γερμανία Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός Γεώργιος Α. Παπανδρέου Γεώργιος Βλάχος Γεώργιος Γρίβας (Διγενής) Γεώργιος Ζησιμόπουλος Γεώργιος Θεοτόκης Γεώργιος Κάνιγκ Γεώργιος Καραϊσκάκης Γεώργιος Καρτάλης Γεώργιος Καφαντάρης Γεώργιος Κονδύλης Γεώργιος Κουντουριώτης Γεώργιος Λεοναρδόπουλος Γεώργιος Παπαδόπουλος Γεώργιος Παπανδρέου (GAP) Γεώργιος Πωπ Γεώργιος Ράλλης Γεώργιος Σεφέρης Γεώργιος Σταύρου Γεώργιος Στρέιτ Γεώργιος Τσολάκογλου Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας) Γιάννης Ιωαννίδης Γιάννης Ψυχάρης Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο) Γιουγκοσλαβία Γιώργης Σιάντος Γιώργος Ρωμανός Γκουλάγκς Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά Γράμμος - Βίτσι Γρηγόρης Φαράκος Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας) Γρηγόριος Ξενόπουλος δ Δαρδανέλλια Δεκεμβριανά - Εμφύλιος πόλεμος (1944-1949) Δέσποινα Κούρτη Δημήτρης Παρτσαλίδης Δημήτριος Αναγνωστόπουλος Δημήτριος Βούλγαρης Δημήτριος Γούναρης Δημήτριος Ιωαννίδης Δημήτριος Καλλέργης Δημήτριος Μάξιμος Δημήτριος Ράλλης Δημήτριος Υψηλάντης Δημήτριος Ψαρρός Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ) Δημοσθένης Δημοψήφισμα δημοψήφισμα 1924 Διατροφή Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) Δικαιοσύνη Διονύσιος Σολωμός Διπλωματία δοσιλογισμός δουλεμπόριο Δύση Δωδεκάνησα Ε.Ρ.Ε. ΕΔΕΣ Εθνικά Δάνεια Εθνική αντίσταση Εθνική τράπεζα Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.) Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) Εθνικός Διχασμός (1914-1918) Εθνικός Συναγερμός Εθνοσυνέλευση ΕΚΚΑ Εκκλησιαστική Ιστορία ΕΛΑΣ Ελβετία ΕΛΔΥΚ Ελευθέριος Βενιζέλος Ελληνική λογοτεχνία Ελληνική Οικονομική Ιστορία Ελληνική Οικονομική κρίση Ελληνική Παιδεία Ελληνική Παλιγγενεσία (1821 - 1832) Ελληνική Παράδοση Έλληνικό Έθνος Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος Ελληνικός στρατός Ελληνισμός Ελληνισμός της Αμερικής Ελληνοτουρκικές σχέσεις Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1897 Ελλήνων Πάσχα Εμμανουήλ Μπενάκης Εμμανουήλ Ξάνθος Εμμανουήλ Παπάς Εμμανουήλ Ρέπουλης Εμμανουήλ Ροϊδης Εμμανουήλ Τομπάζης Εμμανουήλ Τσουδερός Εμπόριο Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.) Ένωση Κέντρου ΕΟΚ ΕΟΚΑ Α΄ ΕΟΚΑ Β΄ Επανάσταση στο Γουδή Επανάσταση στο Γουδί Α΄ και Β΄ Βαλκανικός πόλεμος (1909-1914) Επέτειος Επίκουρος Επιτάφιος Ερατοσθένης Ερυθρός Σταυρός ΕΣΣΔ Ευάγγελος Αβέρωφ Ευάγγελος Λεμπέσης Ευεργέτες Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαικός Διαφωτισμός εφημερίδα "Καθημερινή" Η γυναίκα στην Ιστορία Η δίκη των "εξ" Ήθη και έθιμα Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.) Ήπειρος Ηράκλειτος Ηρακλής Θεσσαλονίκης Ηρόδοτος Θαλής ο ΜΙλήσιος Θέατρο Θεμιστοκλής Θεμιστοκλής Σοφούλης Θεόδωρος Δηλιγιάννης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Θεόδωρος Πάγκαλος Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος) Θεόδωρος Τουρκοβασίλης Θεόφιλος Καΐρης Θερμοπύλες Θεσσαλονίκη Θουκυδίδης Θράκη Θρασύβουλος Τσακαλώτος Θρησκεία Θωρηκτό Αβέρωφ Ι.Β.Δ. Ιαπωνία Ιατρική Ιερή Συμμαχία Ιερός Λόχος Ιλιάδα Ίμια Ιουλιανή κρίση του ΄65 Ιούλιος Βέρν Ιπποκράτης ο Κώος Ισλάμ Ισοκράτης Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος Ιστορία Ιστορία της Αλβανίας Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας Ιστορία της Κρήτης Ιστορία του Αθλητισμού Ιταλία Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης Ιωάννης Γκούρας Ιωάννης Δεμέστιχας Ιωάννης Καποδίστριας Ιωάννης Κωλέττης Ιωάννης Μακρυγιάννης Ιωάννης Μεταξάς Ιωάννης Μιχαήλ Ιωάννης Παπακωνσταντίνου Ιωάννης Συκουτρής Ιωάννης Τσαγκαρίδης Ιωάννης Τσιμισκής Ιωάννινα Ίων Δραγούμης Ιωνική Επανάσταση Κ. Θ. Δημαράς Καλαμάτα Κανέλος Δεληγιάννης Καρλ Γιουνγκ Καρλ Μαρξ Κάρολος Παπούλιας Καρχηδόνα κατεχόμενα της Κύπρου Κατοχή Κατοχικά Δάνεια Κίμων ο Αθηναίος Κίνα Κίνημα του Ρομαντισμού κινηματογράφος Κινηματογράφος και Ιστορία Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.) Κολλυβάδες Κόμμα Φιλελευθέρων Κομμουνισμός Κομνηνός Πυρομάγλου Κοράνιο Κόρινθος Κουμουνδούρος - Τρικούπης - Θεοτόκης (1865-1909) Κύθηρα Κυπριακή Ιστορία Κυριάκος Κατσιμάνης Κύριλλος Λούκαρις Κωνσταντίνος Δεμερτζής Κωνσταντίνος Καβάφης Κωνσταντίνος Καναρης Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή Κωνσταντίνος Καραμανλής Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος) Κωνσταντίνος Λινάρδος Κωνσταντίνος Μανιαδάκης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄ Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος Κωνσταντίνος Σημίτης Κωνσταντίνος Σμολένσκι Κωνσταντίνος Τσαλδάρης Κωνσταντίνος Φωτιάδης Κωνσταντινούπολη Κως Κώστας Βάρναλης Κώστας Περρίκος Κωστής Παλαμάς ΛΑ.Ο.Σ Λαθρομετανάστευση Λαικό Κόμμα Λαμία Λατινική Αμερική Λεονίντ Τρότσκι Λέσβος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος Λόγιος Ερμής Λόρδος Βύρων Λουτράκι Λύσανδρος Μαζική πολιτική προπαγάνδα Μακάριος Μακεδονία Μακεδονικό Ζήτημα Μακεδονικός Αγώνας Μακεδονομάχοι Μάνη Μάο Τσε Τουνγκ Μαραθώνας Μάρκος Βαφειάδης Μάρκος Μπότσαρης Μάτζικερτ Μεγάλη Βρετανία Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia) Μέγαρο Μαξίμου Μέγας Αλέξανδρος Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών Μέγας Θεοδόσιος Μέγας Κωνσταντίνος Μελέτης Βασιλείου Μεσαίωνας Μέση Ανατολή Μεσόγειος Μεσολόγγι Μεσοπόλεμος (1922-1941) Μεσσήνη Μεσσηνίας Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974) Μέττερνιχ Μίκης Θεοδωράκης Μίκης Πρωτοπαπαδάκης Μικρά Ασία μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή παρωδία δίκης και εκτέλεση των έξι (1918-1922) Μιλτιάδης ο Αθηναίος Μιλτιάδης Πορφυρογέννης Μιχαήλ Ψελλός Μνημείο Μοροζίνι Μουσολίνι Μπενιζέλος Ρούφος Μυστικές υπηρεσίες ναζισμός Νάξος Ναπολέων Βοναπάρτης Ναπολέων Ζέρβας Ναυαρίνο Ναύπακτος Ναύπλιο Ναυτική Ιστορία Νέα Δημοκρατία Νεοκλής Σαρρής Νεότουρκοι Νικήτας Σταματελόπουλος Νικηφόρος Φωκάς Νικίας Νικόλαος Δημητρακόπουλος Νικόλαος Λεωτσάκος Νικόλαος Πλαστήρας Νικόλαος Πολίτης Νικόλαος Στράτος Νίκος Ζαχαριάδης Νίκος Καζαντζάκης Νίκος Μπελογιάννης Νίκος Νικολούδης Νίτσε Ξάνθη Ξενοφών Οδυσσέας Ανδρούτσος Οδυσσέας Ελύτης Οδυσσέας Ιάλεμος Οδύσσεια Οθωμανική Αυτοκρατορία Οθωνική περίοδος (1832-1864) Οικουμενικό Πατριαρχείο Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά ομάδα των "Ιαπώνων" Όμηρος ομοφυλοφιλία Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) Οργάνωση "Χ" Ορθοδοξία π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος ΠΑ. ΣΟ. Κ. Παγκόσμιος Ιστορία Παλαιών Πατρών Γερμανός Παναγής Τσαλδάρης Παναγιώτης Δαγκλής Παναγιώτης Δεμέστιχας Παναγιώτης Κανελλόπουλος Πάνος Κορωναίος Πάτρα Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ Παύλος Γύπαρης Παύλος Κουντουριώτης Παύλος Μελάς Παυσανίας Παυσανίας Κατσώτας Παυσανίας ο περιηγητής ΠΕΑΝ Πειραιάς πειρατεία Πεισίστρατος Πελοποννησιακός πόλεμος Περικλής Περικλής Αργυρόπουλος Περικλής Γιαννόπουλος Περικλής Δεληγιάννης Περιοδικά Ιστορίας Περσικοί πόλεμοι Πετρέλαια στο Αιγαίο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης Πέτρος Γαρουφαλιάς Πέτρος Μακρής - Στάϊκος Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης Πλάτων Πλούταρχος Ποίηση και αισθητική Πόλεμος των Μπόερς Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι πολιτική δολοφονία Πολιτική Ιστορία Πολωνία Πόντος Πρίγκιπας Ανδρέας προπαγάνδα πρόσφυγες προσωκρατικοί φιλόσοφοι Προτεινόμενα Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff Πύρρος της Ηπείρου Ρήγας Παλαμίδης Ρήγας Φερραίος ριζοσπάστης Ρόδος Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Ρώμη Ρωμηοσύνη Ρωσία Ρωσικο κόμμα Σάββας Γκαλιμαρίδης Σάμος Σαντόρε Σανταρόζα Σαντορίνη ΣΚΑΪ Σκάκι Σκωτία Σόλων Σοφοκλής Βενιζέλος Σοφοκλής Δούσμανης Σπυρίδων Μαρκεζίνης Σπυρίδων Τρικούπης Σταλινισμός Σταυροφορίες Σταφιδικό Ζήτημα Στέφανος Δραγούμης Στέφανος Σαράφης Στέφανος Σκουλούδης Στέφανος Στεφανόπουλος Στράβων Στρατής Μυριβίλης Στρατιωτικά κινήματα Στρατιωτική Ιστορία Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη Στυλιανός Γονατάς Στυλιανός Χούτας Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ Συνθήκη της Λοζάννης Συνθήκη των Σεβρών συντάξεις ΣΥΡΙΖΑ Σύχρονη Ελληνική Ιστορία - Μεταπολίτευση (1974- ) Σωκράτης Σώματα Ασφαλείας Τα κείμενα του "φιλίστωρος" (Ι. Β. Δ.) Ταγίπ Ερντογάν Τάγματα ασφαλείας Τείχος του Βερολίνου τεκτονισμός Τέχνες Τεχνολογία το παιχνίδι στην Ιστορία Τοπική Ιστορία Τουρκία Τουρκοκρατία (1453-1821) Τράπεζα της Ελλάδος Τράπεζες Τριπλή Κατοχή της Ελλαδος και Αντίσταση (1941-1944) Τριπολιτσά Τσαούς Αντών (Φωστερίδης) Ύδρα Υποβρύχιο Παπανικολής υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ Υφαλοκρυπίδα Φαίδων Γκιζίκης Φαλμεράγιερ Φανάρι Φασισμός Φιλελληνισμός Φιλία Φιλική Εταιρεία Φιλολογικά και άλλα δοκίμια Φιλοποίμην Φιλορθόδοξη Εταιρεία Φιλοσοφία Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας Φλωρεντία Φλώρινα Φραγκοκρατία Φωκίων Φωτογραφικό Οδοιπορικό Χαλκιδική Χαράλαμπος Κατσιμήτρος Χαράλαμπος Τσερούλης Χαράτσι Χαρίλαος Τρικούπης Χαρίλαος Φλωράκης Χάτι Χουμαγιούν Χίτλερ Χούντα Χρεοκοπία Χρηματιστήριο χριστιανικό ολοκαύτωμα Χριστόδουλος Τσιγάντες Χριστούγεννα Χρυσόστομος Σμύρνης Χωροφυλακή Ψαρά ψυχολογία Ψυχρός Πόλεμος Articles in English CIA http://www.istorikathemata.com/ John Iatrides K.K.E. KGB Mεσσήνη Robert Bruce Slider William Wallas Winston Churchil
Εμφάνιση περισσότερων