Η ανείπωτη ναυτική τραγωδία του "Αλέξανδρος Ζ΄" (10 Μαρτίου 1923)


Εισαγωγή

Όπως είναι γνωστό, ο Ελληνικός στόλος είχε εξέλθει αλώβητος από την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής, καθώς δεν είχε καμία απώλεια είτε σε σκάφη, είτε σε προσωπικό. Οι περισσότεροι αξιωματικοί του προσχώρησαν στην Επανάσταση του 1922 μεταφέροντας τις μονάδες της υπό τους Πλαστήρα - Γονατά από την Λέσβο και την Χίο στο Λαύριο. Επικεφαλής του Στόλου είχε οριστεί ο Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος, γνωστός βενιζελικός αξιωματικός που είχε αποταχθεί από τις μετανοεμβριανές κυβερνήσεις, ενώ υπουργός Ναυτικών στην κυβέρνηση Γονατά είχε αναλάβει ο Κωνσταντίνος Βούλγαρης. Μόλις λίγους μήνες μετά την τραγική Καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού, επήλθε μια ασύλληπτη ναυτική τραγωδία στη νήσο Ψυττάλεια.

Εκείνη την εποχή όλος ο Ελληνικός Στόλος προσορμιζόταν στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας όπου εν καιρώ ειρήνης βρίσκονταν πάνω από 3.000 αξιωματικοί και ναύτες του πολεμικού ναυτικού. Κάθε Σαββατοκύριακο οι μισοί από αυτούς λάμβαναν 48ωρη άδεια και το πολεμικό Ναυτικό είχε μισθώσει 4 μικρά εμπορικά ατμόπλοια για να τους παραλαμβάνουν από τον ναύσταθμο και να τους μεταφέρουν στο Κερατσίνι. Τα ατμόπλοια χρειάζονταν περίπου 90 λεπτά να διανύσουν την απόσταση αυτή με μέση ταχύτητα 8 κόμβους. Ένα από τα ατμόπλοια αυτά ήταν το ρυμουλκό Αλεξανδρος Ζ που ναυπηγήθηκε το 1920 στην Ολλανδία από την εταιρεία NV Baanhoek. Είχε χωρητικότητα 158 τόννους, μήκος 28 μέτρων και πλάτος 20.6 μ. Το γράμμα "Ζ" προερχόταν από την ιδιοκτήτρια ναυτιλιακή εταιρία Ζαλοκώστα και το πλοίο είχε αγοραστεί 3.000.000 δρχ.

Η τραγωδία

Το Σάββατο 10 Μαρτίου 1923 η μέρα ήταν ιδιαίτερα βροχερή ενώ έπνεαν και ισχυροί άνεμοι στην περιοχή. Όλοι οι εξοδούχοι περίμεναν ανυπόμονα στον ναύσταθμο να περάσουν στην απέναντι ακτή, καθώς οι καιρικές συνθήκες είχαν καθυστερήσει τα δρομολόγια. Όταν η κατάσταση βελτιώθηκε πρόσκαιρα, πρώτο για το Κερατσίνι ξεκίνησε το ρυμουλκό Μύκονος και το ακολούθησε λίγα λεπτά μετά η Σαλαμινία. Το μοιραίο ρυμουλκό Αλέξανδρος Ζ΄ πλεύρισε αρχικά τα θωρηκτά Αβέρωφ, Κιλκίς και Λήμνος παραλαμβάνοντας τους εξοδούχους τους. Φαίνεται όμως ότι στο κατάστρωμα του βρέθηκαν αρκετοί υπεράριθμοι, με αποτέλεσμα να μεταφέρει 300 ναύτες και 12 αξιωματικούς. Αν και κυβερνήτης του πλοίου είχε οριστεί ο ανθυποπλοίαρχος Μπαλτατζής, εν ενεργεία αξιωματικός του πολεμικού Ναυτικού, αυτός δεν βρισκόταν στην γέφυρα, αλλά τον αντικαθιστούσε ένας κελευστής, κάτι που γινόταν συχνά στα δρομολόγια αυτά καθώς η απόσταση ήταν πολύ μικρή και το δρομολόγιο αρκετά εύκολο.

Η πορεία του Αλέξανδρος Ζ΄ εξ αρχής ήταν προβληματική καθώς οι άνεμοι ισχυροποιήθηκαν και μεγάλα κύματα το χτυπούσαν από την δεξιά πλευρά. Καθώς λοιπόν τα κύματα χτυπούσαν τη δεξιά πλευρά και έβρεχαν το κατάστρωμα οι επιβαίνοντες ναύτες συγκεντρώνονταν στην αριστερή μεταβάλλοντας την ισορροπία του πλοίου. Το πλοίο άρχισε να γέρνει επικίνδυνα προς τα αριστερά και όλοι οι αξιωματικοί που επέβαιναν ανέβηκαν στην γέφυρα του Αλέξανδρος Ζ΄ φωνάζοντας με απελπισία στους ναύτες να μοιραστούν και στις δύο πλευρές του πλοίου. Οι φωνές τους όμως εν μέσω θαλασσοταραχής δεν έγιναν κατανοητές αλλά αντίθετα επέτειναν την σύγχυση και η τραγική κατάληξη δεν άργησε.

Το Αλέξανδρος Ζ΄ στις 14.15 ενώ είχε πλευρίσει την νησίδα Ψυττάλεια βυθίστηκε αύτανδρο μέσα σε λίγα λεπτά, παρασύροντας στον πάτο της θάλασσας σχεδόν το σύνολο των επιβαινόντων. Οι πνιγμένοι ξεπέρασαν τους τριακόσιους (12 Αξιωματικοί, 87 υπαξιωματικοί, 193 ναύτες και 5 μηχανικοί). Ο καπετάνιος του τέταρτου πλοίου που ακολουθούσε επέστρεψε στον ναύσταθμο ενημερώνοντας για την ανείπωτη συμφορά. Ακαριαία τα θωρηκτά Αβέρωφ και Λήμνος απέστειλαν σωστικές λέμβους που βρέθηκαν στον τόπο του ναυαγίου μία ώρα μετά σώζοντας τους ελάχιστους επιζήσαντες που κατάφεραν να βρεθούν στην δεξιά μεριά του πλοίου και να πηδήξουν στην θάλασσα λίγο πριν αυτό αναποδογυρίσει. Δυνάμεις ναυτών με επικεφαλής των Πλωτάρχη τότε Αλεξανδρή και τον Ανθ/ρχο Νεόφυτο, είχαν αναλάβει την περισυλλογή των ναυαγών και των πτωμάτων. Ύστερα από λίγες ώρες που κόπασε κάπως η θάλασσα, ατμάκατοι και σωσίβιες βάρκες του Π.Ν. και ιδιωτικές έφτασαν στον τόπο του ναυαγίου και άρχισαν να μαζεύουν τα επιπλέοντα που ανήκαν στα τραγικά θύματα ου ναυαγίου. 

Κάμποσοι από τους ναυαγούς μπόρεσαν κολυμπώντας να φτάσουν ως την Δραπετσώνα, εκεί όμως τσακίστηκαν στα βράχια από τα πελώρια κύματα και άφησαν την τελευταία τους πνοή….Ο βασικός λόγος που υπήρξαν τόσοι πολλοί νεκροί ήταν το γεγονός ότι καθώς οι περισσότεροι βρίσκονταν στην αριστερή μεριά του πλοίου, όταν αυτό αναποδογύρισε, η τέντα του τους εγκλώβισε και δεν τους επέτρεψε να αναδυθούν στην επιφάνεια και να σωθούν.

Η περισυλλογή και η πάνδημος κηδεία

Το νέο διαδόθηκε αστραπιαία στην Αθήνα και οι συγγενείς όλων των πληρωμάτων του Στόλου έσπευσαν με αγωνία στον Πειραιά για να μάθουν αν οι συγγενείς τους ήταν ανάμεσα στους νεκρούς. Αμέσως κηρύχθηκε εθνικό πένθος για την μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία που είχε πλήξει το Ελληνικό Ναυτικό στη σύγχρονη Ιστορία του στο καταθλιπτικό σκηνικό του πρώτου έτους μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Όλα τα εμπορικά πλοία τοποθέτησαν μεσίστιες τις σημαίες τους και έκλιναν τις κεραίες τους σε ένδειξη μεγάλου πένθους, ο Άγγλος επιτετραμμένος Μπέντινγκ μεταβίβασε τα συλλυπητήρια της Αγγλικής κυβέρνησης στον υπουργό εξωτερικών Πολίτη, ενώ οι Χατζηκυριάκος και Βούλγαρης αυθημερόν μετέβησαν στην Σαλαμίνα όπου διατάχθηκαν αυστηρές ανακρίσεις για να αποδοθούν ευθύνες για τη συμφορά. Λίγες εβδομάδες μετά, και με αφορμή ένα κίνημα που πρωταγωνίστησε, ο αντιβενιζελικός Τύπος κατηγόρησε τον ναύαρχο Ανδρέα Κολιαλέξη για τη ναυτική τραγωδία καθώς τυπικά είχε το γενικό πρόσταγμα σε όλο τον στόλο για το Σαββατοκύριακο.   

Την επομένη του ναυαγίου (Κυριακή 11 Μαρτίου 1923) το απόγευμα έγινε στον Άγιο Νικόλαο του Ναυστάθμου η κηδεία των 17 ανασυρθέντων, μέχρι τότε, νεκρών. Στη νεκρώσιμη ακολουθία συμμετείχε πλήθος επισήμων, μεταξύ των οποίων: ο Αρχηγός της Επανάστασης Νικόλαος Πλαστήρας, ο Μητροπολίτης Αθηνών κ. κ. Χρυσόστομος, οι Συνοδικοί Μητροπολίτες Τρίκκης, Σύρου και Ναυπακτίας, ο Υπουργός των Ναυτικών Υποναύαρχος Κ. Βούλγαρης, ο Αρχηγός του Στόλου Υποναύαρχος Χατζηκυριάκος, ο Υπασπιστής του Βασιλιά Γεωργίου κ. Κ. Ρουσσέν, ο Αρχηγός της βρετανικής αποστολής Αντιναύαρχος σερ Ώμπρεϋ Σμιθ, ακόλουθοι ξένων πρεσβειών, τα μέλη της αγγλικής ναυτικής αποστολής, τα μέλη της αγγλικής αποστολής της αστυνομίας πόλεων, ο Αρχηγός της ιταλικής αποστολής κ. Γκαρρόνι, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Παναγιωτόπουλος, ο Διοικητής του Ναυστάθμου Υποναύαρχος Παπαχρήστος   και οι κυβερνήτες των πολεμικών πλοίων.

Η συμμετοχή του κόσμου στην κηδεία ήταν μοναδική, διεκπεραιώθηκαν με ατμόπλοια από τον Πειραιά 4000-5000 κόσμος. Η Σαλαμίνα συμμετείχε σύσσωμη. Γράφει η εφημερίδα: «Σημειωτέον, ότι συγκεντρώθησαν ενταύθα επίσης εν σώματι και πάντες περίπου οι κάτοικοι της πόλεως Σαλαμίνος και οι κατοικούντες εις τα προάστεια ταύτης, Αμπελάκι, Παλούκια, Καματερό κ.λπ. ούτως ώστε ο συγκεντρωθείς κόσμος υπερέβαινε τας 8000.». 

Πηγές

Εφημερίδες ΕΜΠΡΟΣ, ΣΚΡΙΠ ημ. 11.10.1923


Επίμετρον - Η προσωπική μαρτυρία για το ναυάγιο του Αλέξανδρου Ζ από τον Πειραιώτη επιζήσαντα Ευθύμιο Χατζηγιάννη

«Μόλις ξεμακρύναμε από το Κερατσίνι, ο καιρός άρχισε νά φρεσκάρει ήταν σοροκάδα και η θάλασσα άρχισε να αγριεύει για καλά Το ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ζ» άρχισε άγριο κλυδωνισμό Η απόσταση από το Κερατσίνι στον Πειραιά είναι πολύ μικρή. Μόλις μισή ώρα ήταν το ταξείδι εν τούτοις πολλές φορές γίνεται από τά δυσκολότερα. Γιατί η περιοχή αυτή μεταξύ Ψυτάλλειας και λιπάσματα – προλιμένα όταν έχει σοροκάδα φρέσκια γίνεται πολύ επικίνδυνη και πολλές φορές και μεγαλύτερα σκάφη αντιμετώπισαν δύσκολες καταστάσεις και σέ ορισμένες περιπτώσεις κινδύνεψαν. Από δε μικρά σκάφη και βάρκες πολλές είχαν χαθεί στο στενό αυτό. Τέλος πάντων θάταν εκεί γύρω στις δύο με τρείς το μεσημέρι η θάλασσα παρααγρίεψε Μεγάλα κύματα, το ένα κοντά στο άλλο, χιμούσαν πάνω στο μικρό καραβάκι και ζητούσαν να το καταπιούν και τα νερά έμπαιναν απ’ τη μια ως την άλλη άκρη του καταστρώματος, φαινότανε πιά καθαρά ότι βρισκόμαστε πλέον σέ άμεσο κίνδυνο. Εγώ ήμουνα στην κουβέρτα σταβέντο πάντα είχα αρπαχτεί από ένα χειραγωγώ και κρατιόμουνα με τά δυό μου χέρια όσο πιο γερά μπορούσα μη πέσω κάτω και χτυπήσω καί σκοτωθώ ή μη με βγάλει η θάλασσα έξω. Ξαφνικά, το βαποράκι διπλάρωσε, δυό τρία μεγάλα κύματα τό ένα μετά το άλλο χτυπούν το σκάφος, καί αρχίζει να γέρνει από τη μια πλευρά. Οι συσσωρευμένοι στο κατάστρωμα ναύτες που με βία συγκρατούνταν όρθιοι, μετακινούνται προς την αντίθετη πλευρά. Τότε πια το καράβι γέρνει απότομα πολύ κι ένα τεράστιο κύμα πλημμυρίζει το μηχανοστάσιο. Η κλίση του πλοίου αυξάνεται, όλοι πού είμαστε στο κατάστρωμα, σαν συμπαγής μάζα, πέσαμε στη θάλασσα και αρχίσαμε να κολυμπάμε με τη ψυχή στο στόμα για τη στεριά. Τελικά η ξαφνική ορμητική μετακίνηση των ανθρώπων πού ήταν στο κατάστρωμα προς την αντίθετη πλευρά επέκτεινε την κλίση, το σκάφος έχασε την ευστάθειά του (ισορροπία του), ανετράπη και τελικά βούλιαξε, συμπαρασύροντας όλους τους ευρισκόμενους στο υπόφραγμα.
Τελικά με τη βοήθεια του θεού κατάφερα να φτάσω στη στεριά, αλλά και κεί πάλι υπήρχε φόβος να σέ σκοτώσει η θάλασσα πάνω στα βράχια. Τελικά τά κατάφερα και βγήκα στη στεριά γερός».
Επίμετρον 2 - οι νεκροί
 Οι νεκροί του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ζ»

Ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων ήταν δύσκολο να οριστικοποιηθεί, γιατί, για τα δεδομένα της εποχής, ο μόνος τρόπος ήταν το γενικό προσκλητήριο, όπου και θα καταγράφονταν όλοι αυτοί που έλαβαν άδεια εκείνο το Σάββατο(10 Μαρτίου). Μόνον έτσι θα γινόταν η εξακρίβωση των  μη παρουσιασθέντων. Και πάλι όμως υπήρχε πρόβλημα, γιατί υπήρχαν πολλοί οι οποίοι είχαν διασωθεί αλλά επειδή δεν ήταν τραυματισμένοι δεν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για να καταγραφούν αλλά πήγαν στα σπίτια τους και καθυστέρησαν, μέχρι να αναρρώσουν, να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους ή έστω να δηλώσουν ότι είναι ζωντανοί κι όχι αγνοούμενοι. Έτσι ενώ το αρχικό ανακοινωθέν(της 10ης Μαρτίου 1923) του Υπουργείου των Ναυτικών μας μιλά για 250 επιβαίνοντες και 150 απολεσθέντες, τις επόμενες ημέρες τα δεδομένα θα αλλάξουν. Στις 12/3 γίνεται η περισυλλογή 105 πτωμάτων(σοβαρά αλλοιωμένων στη μορφή) από τις ακτές της Δραπετσώνας και ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει στους 358. Στις 13/3 κατεβαίνει στους 343 και στις 19/3 στους 306. Στις 20/3 δημοσιεύεται στον Τύπο επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου που μιλά για 315 θύματα, από τα οποία οι 223 είναι αγνοούμενοι. 

Στον κατάλογο, ο οποίος είναι καταρτισμένος σύμφωνα με τα στοιχεία του Ναυτικού, που παραθέτει ο Πλοίαρχος(Ο) Π.Ν. Νικ. Τσαπράζης στο βιβλίο του «Ο Πολεμικός Ναύσταθμος Σαλαμίνος», 1991 (σελ. 216-221), το οποίο είναι έκδοση της Ιστορικής Υπηρεσίας Πολεμικού Ναυτικού, ο αριθμός των νεκρών του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ζ» “οριστικοποιείται” στους 262. Μεταφέρουμε εδώ, κατά λέξη, από το βιβλίο του Τσαπράζη, τα ονόματα των νεκρών αποτίνοντας, μ’ αυτό το τρόπο, φόρο τιμής στη μνήμη τους: ΘΩΡΗΚΤΟΥ «ΑΒΕΡΩΦ»:

1)ΠΑΝΑΣ Διομήδης(Αντιπλοίαρχος), 
2)ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ Αντώνιος(Ιατρός), 
3)ΚΑΛΛΕΛΗΣ Πάνος(Ναυπηγός), 
4)ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Π.(Λοχαγός Πυρ/κού),
5)ΛΙΒΑΣ Ιωάννης(Ανθυποπλοίαρχος). 

ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΑΙ: 

1)ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ Ανάργυρος (Πυροβολητής),
2)ΛΙΩΝΗΣ Βασίλειος(Μουσικός),
3)ΛΕΡΟΥ Στυλ.(Μουσικός).

ΚΕΛΕΥΣΤΑΙ: 

1)ΓΑΛΑΝΗΣ Δημήτριος (Πυροβολητής),
2)ΠΑΣΧΑΛΗΣ Λυκούργος (Αρμενιστής), 
3)ΜΕΝΙΣΤΑΣ Μιχαήλ(Μηχανικός),
4)ΑΓΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος(Μηχανικός),
5)ΔΟΥΚΑΚΗΣ Σπυρίδων(Μουσικός),
6)ΜΕΓΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Σπυρίδων(Μουσικός),
7)ΘΩΔΟΥ Εμμανουήλ(Μουσικός),
8)ΠΕΤΡΙΚΙΟΣ Γεώργιος(Μουσικός),
9)ΓΑΒΑΛΑΣ Βασίλειος(Μουσικός),
10)ΡΑΨΟΜΑΝΙΚΗΣ Ανδρέας(Μουσικός),
11)ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΣ Σταύρος(Ηλεκτριστής),
12)ΔΟΡΗΣ Δημήτριος(Ξυλουργός),
13)ΨΑΡΙΩΤΗΣ   Γεώργιος(Πυροβολομηχανικός).

ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΑΙ: 

1)ΔΕΛΗΜΙΧΑΛΗΣ Μιχαήλ(Πυροβολητής),
2)ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Αθανάσιος(Μηχανικός),
3)ΚΙΟΣΣΕΣ Ευάγγελος(Μηχανικός),
4)ΦΛΩΚΟΣ Θεολόγος(Μηχανικός),
5)ΓΟΥΤΗΣ Απόστολος(Μηχανικός),
6)ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΡΗΣ Ιωάννης(Μηχανικός),
7)ΔΕΛΗΜΙΧΑΛΗΣ Περικλής(Λεβητοποιός),
8)ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΗΣ Νικόλαος(Θερμαστής),
9)ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Μάρκος(Μουσικός),
10)ΒΙΚΕΛΑΤΟΣ Μάρκος(Μουσικός).

ΛΟΙΜΟΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟΝ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: 

1)ΒΑΣΙΛΟΓΑΜΒΡΟΣ(Ιατρός),
2)ΑΝΔΡΕΟΥ Δ.(Κελ. Πυρ/τής),
3)ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ Γ.(Ν.Θερμ.),
4)ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Σ.(Ν. Κατ.),
5)ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ(Πολιτικός Διαχειριστής).

ΠΛΗΡΩΜΑ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Ζ»:

1)ΜΕΛΕΤΗΣ(Δίοπος Πυροβολητής),
2)ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Θ.(Ν. Καταστρώματος),
3)ΠΑΡΙΣΗΣ(Ν. Καταστρώματος),
4)ΧΕΛΜΗΣ Αθ.(Δίοπος Θερμαστής),
5)ΚΑΛΑΜΑΚΗΣ Ν.(Δίοπος Θερμαστής),
6)ΚΑΛΠΟΔΑΣ Αρ.(Ν. Αρμένων),
7)ΝΑΝΝΟΣ Ε.(Ν. Εσχαρεύς),
8)ΚΥΡΙΑΖΗΣ Α.(Ν. Σηματωρός),
9)ΡΕΠΑΝΑΚΗΣ(Ν. Θερμαστής),
10)ΚΟΤΖΙΑΣ(Ν. Πυρ/τής),
11)ΠΑΠΑΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ Μιχ.(Υποκελ. Α΄Μηχαν.),
12)ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Νικ.(Ν. Θερμαστής),
13)ΚΑΦΟΥΡΟΣ Ζαφείριος(Θερμαστής),
14)ΠΑΝΟΥ Ευάγγελος(Θερμαστής),
15)ΜΕΙΜΕΛΕΤΗΣ Αντώνιος(Θερμαστής),
16)ΒΟΛΙΚΑΣ Νικόλαος(Θερμαστής),
17)ΜΑΛΑΜΟΥ Δημήτριος(Θερμαστής),
18)ΤΥΡΟΚΟΠΗΣ Ιωάννης(Θερμαστής),
19)ΣΥΡΙΓΟΣ Ματθαίος(Θερμαστής),
20)ΤΑΚΟΣ Χρήστος(Θερμαστής),
21)ΘΕΟΤΟΚΟΣ Παναγιώτης(Θερμαστής)
22)ΤΖΑΝΝΕΤΟΣ Αλέξανδρος(Θερμαστής),
23)ΖΕΡΒΟΣ Ανάστασιος(Μουσικός),
24)ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ Ανδρέας(Μουσικός),
25)ΠΕΤΡΟΠΕΤΣΙΩΤΗΣ Νικόλαος,
 26)ΛΥΜΠΕΡΗΣ Στέφανος(Μουσικός),
27)ΣΠΑΝΟΣ Στέφανος(Μουσικός),
28)ΜΠΟΛΑΣΑΚΗΣ Δημήτριος(Πυροβολητής),
29)ΜΑΘΙΟΣ Εμμανουήλ(Πυροβολητής),
30)ΛΥΡΑΣ Γεώργιος(Ν. Καταστρώματος),
31)ΜΑΜΑΗΣ Δημήτριος(Ν. Καταστρώματος),
32)ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ Πολύβιος(Ν. Καταστρώματος),
33)ΘΕΟΔΩΡΑΞΗΣ Θεόδωρος(Ν. Καταστρώματος),
34)ΚΟΥΒΑΡΑΣ Αναστάσιος(Ν. Καταστρώματος),
35)ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΤΟΣ Σ.(Λοχίας),
36)ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ Χ.(Στρατιώτης),
37)ΜΠΟΥΤΣΙΚΑΡΗΣ Γ.(Στρατιώτης),
38)ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ Ι.(Στρατιώτης),
39)ΚΑΡΑΜΠΕΛΛΑΣ Κ.(Στρατιώτης)
40)ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ Φ.(Στρατιώτης).

ΠΟΛΙΤΑΙ:

1)ΜΥΛΩΝΑΣ Σ.(Κτίστης),
2)ΛΟΚΑΣ Μ.(Λεβητοποιός),
3)ΦΙΛΙΠΠΟΥ Σ.(Ηλεκτιστής),
4)ΣΠΑΛΙΕΡΗΣ Ι.(Εσχαρεύς).

Α/Τ «ΘΥΕΛΛΑ»:

1) ΓΑΛΙΑΤΣΟΣ Π.(Πλωτάρχης),
2)ΛΑΛΑΣ Αντ.(Μηχανικός Α΄Τάξεως). 

Θ/Κ «ΚΙΛΚΙΣ», ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΑΙ:

1)ΠΑΠΑΘΕΟΧΑΡΗΣ Παναγής(Πυροβολητής),
2)ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗΣ Παναγ.(Μηχανικός).

ΚΕΛΕΥΣΤΑΙ:

1)ΛΕΙΒΑΔΑΡΑΣ Αντώνιος(Πυρ/μηχανικός),
2)ΦΑΚΙΟΛΑΣ Ν.(Νοσοκόμος),
3)ΚΑΡΑΣΑΛΙΑΚΟΣ Ν.(Σηματωρός),
4)ΜΑΥΡΟΕΙΔΑΚΟΣ Α.(Πυροβολητής),
5)ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ Κ.(Πυροβολητής),
6)ΝΕΓΚΑΣ Φ.(Πυροβολητής),
7)ΓΚΙΚΑΣ Ι.(Πυροβολητής),
8)ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ Ι.(Μηχανικός),
9)ΣΟΥΛΕΛΕΣ Ε.(Μηχανικός),
10)ΣΠΗΛΙΟΤΟΠΟΥΛΟΣ Σ.(Θερμαστής),
11)ΒΕΝΙΟΣ Ι.(Μηχανικός).

ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΑΙ:

1)ΡΟΥΣΣΟΣ Μ.(Μηχανικός),
2)ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Γ.(Πυροβολητής),
3)ΛΙΒΑΝΟΣ Π.(Πυροβολητής),
4)ΑΝΑΠΛΙΩΤΗΣ Π.(Πυροβολητής),
5)ΚΑΡΑΧΟΤΖΑΣ Α.(Λοχίας Πυροβολητής),
6)ΜΠΑΚΑΛΗΣ Χ.(Λοχίας Πυρ/κού),
7)ΖΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΣ Α.(Λοχίας Πυρ/κού),
8)ΒΑΛΩΣΗΣ Κ.(Τεχν. Α΄ Τάξεως).

ΔΙΟΠΟΙ:

1)ΓΥΠΑΡΗΣ Α.(Πυροβολητής),
2)ΤΖΑΒΑΡΑΣ Δ.(Δεκανέας Π/κού),
3)ΚΑΤΣΙΜΠΑΣ Π.(Πυροβολητής),
4)ΠΑΡΑΒΑΛΟΣ Μ.(Αρμένων),
5)ΣΚΟΥΛΑΞΕΝΟΣ Κ.(Πυροβολητής),
6)ΣΑΣΑΡΗΣ Δ.(Πυροβολητής),
7)ΜΕΤΑΞΑΣ Γ.(Πυροβολητής),
8)ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ Ι.(Πυροβολητής),
9)ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Δ.(Τηλεγραφητής),
10)ΚΡΟΥΣΤΗΣ Κ.(Εσχαρεύς),
11)ΓΛΥΚΟΣ Α.(Πυροβολητής),
12)ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΛΗΣ Χ.(Πυροβολητής),
13)ΜΠΑΛΟΠΗΤΑΣ Σ.(Αρμένων).

 ΝΑΥΤΕΣ:

1)ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Δ.(Καταστρώματος),
2)ΡΟΔΙΤΗΣ Δ.(Καταστρώματος),
3)ΜΠΟΣΤΟΣ Π.(Κατασρώματος),
4)ΜΑΥΡΟΣ Κ.(Αρμένων),
5)ΚΑΤΕΧΗΣ Γ.(Αρμένων),
6)ΚΩΣΤΑΝΟΣ Σ.(Καταστρώματος),
7)ΤΣΟΥΤΣΟΥΒΙΕΝΝΑΣ Σ.(Καταστρώματος),
8)ΦΡΑΓΚΟΥ Π.(Αρμένων),
9)ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Ε.(Πυροβολητής),
10)ΦΛΕΒΑΡΗΣ Ε.(Αρμένων),
11)ΠΑΠΟΥΤΣΑΣ Α.(Καταστρώματος),
12)ΛΕΚΚΑΣ Ι.(Καταστρώματος),
13)ΤΟΥΛΙΑΤΟΣ Π.(Πυροβολητής),
14)ΔΑΜΙΓΟΣ Ν.
(Αρμένων),
15)ΣΚΟΥΞΑΣ Ε.(Καταστρώματος),
16)ΒΑΣΑΛΟΣ Α.(Καταστρώματος),
17)ΠΟΛΙΤΗΣ Ν.(Πυροβολητής),
18)ΔΡΙΤΣΑΣ Σ.(Πυροβολητής),
19)ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ Ν.(Καταστρώματος),
20)ΜΑΓΙΩΡΟΣ Δ.(Αρμένων),
21)ΒΡΕΤΤΟΣ Ν.(Κατστρώματος),
22)ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ Χ.(Καταστρώματος),
23)ΚΟΣΚΟΛΟΣ Α.(Καταστρώματος),
24)ΤΣΑΜΠΑΡΔΙΚΟΣ Ν.(Καταστρώματος),
25)ΦΟΥΡΙΚΗΣ Σ.(Καταστρώματος),
26)ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Β.(Πυροβολητής),
27)ΜΠΑΞΕΒΑΝΑΚΗΣ Γ.(Πυροβολητής),
28)ΚΑΤΣΑΟΥΡΗΣ Γ.(Καταστρώματος),
29)ΙΩΑΝΝΟΥ Ν.(Καταστρώματος),
30)ΚΟΛΥΔΑΣ Γ.(Αρμένων),
31)ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ Γ.(Καταστρώματος),
32)ΜΑΘΙΟΣ Ι.(Καταστρώματος),
33)ΒΡΑΝΑΣ Γ.(Αρμένων),
34)ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Γ.(Πυροβολητής),
35)ΤΑΚΤΣΗΣ Ι.(Καταστρώματος),
36)ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ Π.(Καταστρώματος),
37)ΚΑΖΑΝΗΣ Γ.(Αρμένων),
38)ΓΑΛΟΝΗΣ Α.(Καταστρώματος),
39)ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ Α.(Καταστρώματος),
40)ΚΟΤΣΙΩΝΗΣ Β.(Καταστρώματος),
41)ΜΠΑΛΑΣ Θ.(Καταστρώματος),
42)ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ Δ.(Καταστρώματος),
43)ΖΕΡΒΙΝΗΣ Β.(Καταστρώματος),
44)ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Θ.(Καταστρώματος),
45)ΦΩΤΕΙΝΙΑΣ Π.(Καταστρώματος),
46)ΚΑΒΟΥΡΑΣ Γ.(Ηλεκτριστής),
47)ΤΣΟΓΙΑΣ Κ.(Πυρ/κός),
48)ΣΕΒΕΝΤΙΚΙΔΗΣ Δ.(Πυρ/κός),
49)ΜΑΛΑΘΟΥΝΗΣ Ν.(Πυροβολητής),
50)ΔΑΝΕΖΗΣ Ε.(Καταστρώματος),
51)ΚΑΡΑΤΣΟΛΗΣ Ζ.(Τορπ/κός),
52)ΓΕΩΡΓΟΣ Μ.(Αρμένων),
53)ΚΟΤΤΗΣ(Σαλπιγκτής),
54)ΞΑΓΟΡΑΚΗΣ Φρ.(Καταστρώματος),
55)ΓΚΟΥΜΑΣ Κ.(Καταστρώματος),
56)ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΣ Β.(Καταστρώματος),
57)ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ(Καταστρώματος),
58)ΚΑΛΟΥΔΗΣ(Καταστρώματος),
59)ΚΑΡΙΣΤΙΝΟΣ Δ.(Καταστρώματος),
60)ΑΝΤΖΑΚΑΣ Μ.(Γραφεύς),
61)ΔΑΜΠΑΣΗΣ Ι.(Γραφεύς),
62)ΒΟΡΔΩΝΗΣ Τ.(Γραφεύς),
63)ΧΛΩΡΟΣ Ε.(Αρμένων),
64) ΛΕΦΤΑΚΗΣ Ε.(Αρμένων),
65)ΒΕΛΗΓΕΡΗΣ Ε.(Αρμένων),
66)ΚΟΥΡΗΣ Χ.(Καταστρώματος),
67)ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Μ.(Καταστρώματος),
68)ΣΙΓΑΛΑΣ Β.(Καταστρώματος),
69)ΠΕΤΙΚΑΣ Γ.(Καταστρώματος),
70)ΠΑΤΡΙΝΟΣ Γ.(Καταστρώματος),
71)ΠΙΠΙΝΟΣ Ν.(Καταστρώματος),
72)ΛΕΜΠΕΣΗΣ Π.(Καταστρώματος),
73)ΓΚΙΖΗΣ Γ.(Καταστρώματος),
74)ΓΚΙΩΝΗΣ Κ.(Κατστρώματος),
75)ΚΟΨΙΔΑΚΗΣ Γ.(Καταστρώματος),
76)ΠΑΝΤΑΖΙΔΗΣ Δ.(Πυροβολητής),
77)ΒΡΕΤΤΟΣ Δ.(Καταστρώματος),
78)ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ Π.(Καταστρώματος),
79)ΜΕΝΕΞΗΣ Δ.(Καταστρώματος),
80)ΡΑΦΤΑΚΗΣ Πατρ.(Ημερομ. Τεχν. χύτης),
81)ΜΟΥΡΟΥΤΗΣ Ανδρ.(Ημερομ.τεχν. Ηλεκτρ.),
82)ΣΑΛΟΥΡΟΣ Ν.(Ημερομ τεχν.τορν.).

Θ/Κ «ΛΗΜΝΟΣ»,ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΑΙ:

1)ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Νικόλαος(Οπλίτης).

ΚΕΛΕΥΣΤΑΙ:

1)ΛΙΑΝΟΣ Παναγιώτης(Αποθηκάριος),
2)ΣΚΙΑΔΑΣ Ανδριανός(Σηματωρός),
3)ΜΑΣΤΟΡΑΣ Πέτρος(Θερμαστής),
4)ΑΦΕΝΤΑΚΗΣ Νικόλαος(Ηλεκτριστής),
5)ΤΣΑΜΗΛΗΣ Αθανάσιος(Μηχανικός),
6)ΜΑΣΤΡΟΓΕΩΡΓΟΣ Νικόλαος(Μηχανικός),
7)ΒΕΖΥΡΗΣ Κωνσταντ.(Μηχανικός).

ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΑΙ:

1)ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος(Πυροβολητής),
2)ΠΕΤΡΑΚΗΣ Ιωάννης(Τηλεγραφητής),
3)ΣΑΡΙΚΑΚΗΣ Ζαχαρίας(Πυροβολητής),
4)ΛΟΥΚΑΣ Γεώργιος(Ηλεκτριστής).

ΔΙΟΠΟΙ:

1)ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ Αριστείδης(Πυροβολητής),
2)ΣΤΕΦΑΝΙΤΣΗΣ Κωνσταντ.(Πυροβολητής).

ΝΑΥΤΑΙ:

1)ΛΕΙΒΑΔΑΣ Δημήτριος(Πυροβολητής),
2)ΧΑΒΙΑΡΑΣ Θεόδωρος(Αρμενιστής),
3)ΚΑΠΑΡΑΛΙΩΤΗΣ Χρήστος(Καταστρώματος),
4)ΚΑΒΑΛΙΕΡΟΣ Γεώργιος(Πυροβολητής),
5)ΗΣΑΙΑΣ Γεώργιος(Πυροβολητής),
6)ΣΙΔΕΡΙΑΣ Νικόλαος(Καταστρώματος),
7)ΔΙΟΛΕΤΗΣ Ε.(Καταστρώματος),
8)ΛΕΙΒΑΔΑΣ Διονύσιος(Καταστρώματος),
9)ΚΟΛΟΚΕΝΤΗΣ Α.(Καταστρώματος),
10)ΜΠΑΤΗΣ Πέτρος(Καταστρώματος),
11)ΜΑΥΡΟΝΑΣΟΣ Θωμάς(Καταστρώματος),
12)ΣΩΤΗΡΙΟΥ Ιωάννης(Καταστρώματος),
13)ΛΕΝΗΣ Γεώργιος(Καταστρώματος),
14)ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ Απ.(Καταστρώματος),
15)ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΟΣ Χρήστος(Καταστρώματος),
16)ΝΤΟΝΑΔΟΣ Γεράσιμος(Καταστρώματος),
17)ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ Ιωάννης(Καταστρώματος),
18)ΑΓΓΕΛΕΤΑΚΗΣ Ανδρέας(Καταστρώματος),
19)ΜΕΛΕΣ Παναγιώτης(Καταστρώματος),
20)ΜΑΛΟΥΚΟΣ Ευάγγελος(Καταστρώματος),
21)ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ Νικόλαος(Καταστρώματος),
22)ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ Δημήτριος(Καταστρώματος),
23)ΖΑΓΚΑΣ Γεώργιος(Καταστρώματος),
24)ΦΩΣΤΕΡΗΣ Ζ.(Κατστρώματος),
25)ΚΟΝΤΟΠΕΡΑΚΗΣ Κωνσταντ.(Καταστρώματος),
26)ΔΡΙΜΑΤΗΣ Ιωάννης(Καταστρώματος),
27)ΒΟΛΑΡΗΣ Ιωάννης(Καταστρώματος),
28)ΜΟΥΛΙΝΟΣ Σταύρος(Καταστρώματος),
29)ΚΑΡΒΕΛΛΗΣ Δημήτριος(Καταστρώματος),
30)ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος(Σηματωρός),
31)ΜΠΛΙΖΙΩΤΗΣ Ιωάννης(Σηματωρός),
32)ΜΠΛΙΖΙΩΤΗΣ Δημοσθένης(Σηματωρός),
33)ΜΠΑΜΠΟΥΖΗΣ Ιωάννης(Σηματωρός),
34)ΠΡΟΚΟΣ Μιλτιάδης(Καταστρώματος),
35)ΤΣΟΥΛΟΥΧΟΠΟΥΛΟΣ Άγγελος(Σηματωρός),
36)ΚΑΤΣΟΣ Χαράλαμπος(Καταστρώματος),
37)ΠΛΑΚΟΤΑΡΑΣ Δημήτριος(Πυροβολητής),
38)ΛΥΚΟΣ Γεώργιος(Εσχαρεύς),
39)ΠΙΠΙΛΗΣ Βασίλειος(Καταστρώματος),
40)ΜΕΤΑΞΑΣ Κωνσταντ.(Μηχανικός),
41)ΦΟΥΡΙΚΗΣ Ελευθέριος(Καταστρώματος),
42)ΔΙΜΚΑΡΗΣ Γεώργιος(Καταστρώματος),
43)ΜΠΙΝΤΙΝΙΔΟΥ Γ.(Πυροβολητής),
44)ΒΑΣΣΑΜΟΣ Διονύσιος(Πυροβολητής),
45)ΣΟΦΟΚΙΤΗΣ Γεώργιος(Καταστρώματος),
46)ΚΟΥΡΤΕΣΗΣ Κωνσταντ.(Αρμενιστής).

ΕΛΑΦΡΟΥ ΣΤΟΛΟΥ-«ΛΕΩΝ»:

1)ΜΟΥΡΚΑΝΑΤΟΣ(Υποπλοίαρχος),
2)ΜΠΙΚΟΠΟΥΛΟΣ(Ανθυποπλοίαρχος),
3)ΒΕΣΣΗΣ(Επιμηχανικός),
4)ΜΟΣΧΟΥΛΑΣ Θ.(Λογιστής).

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

"υγρό πυρ" 1821 19η Μαίου 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου 1940 4η Αυγούστου α Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος Αβράαμ Λίνκολν Άγγελος Έβερτ Άγγελος Σικελιανός Αγγλία Άγιο Όρος Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος Αδαμάντιος Κοραής Αθανάσιος Ευταξίας Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης Αθανάσιος Τσακάλωφ Αιγαίο Αιγαίο Ελληνική θάλασσα Αίγινα Αισχύλος Ακρόπολη Αλβανία Αλεξάνδρεια Αλέξανδρος Ζαϊμης Αλέξανδρος Κορυζής Αλέξανδρος Κουμουνδούρος Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος Αλέξανδρος Οθωναίος Αλέξανδρος Παπάγος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Αλέξανδρος Παπαναστασίου Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής Αλέξανδρος Σακελαρίου Αλέξανδρος Υψηλάντης Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος Αναγέννηση Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος Αναστάσιος Παπούλας Ανατολική Ρωμυλία Ανδρέας Γ. Παπανδρέου Ανδρέας Καρκαβίτσας Ανδρέας Λόντος Ανδρέας Μεταξάς Ανδρέας Μιαούλης Ανδρέας Μιχαλακόπουλος Ανδρέας Τζίμας Άνθιμος Γαζής Αννα Κομνηνή Άννα Κομνηνή Αννίβας Αντάντ Αντιβενιζελισμός αντισημιτισμός Αντόνιο Γκράμσι Αντώνης Σαμαράς Απεργίες Αποικιοκρατία Άραβες Αρβανίτες Άρειος Πάγος Άρης Βελουχιώτης Αριστείδης ο Αθηναίος Αριστοτέλης Αριστοτέλης Ωνάσης Αρχαία Αθήνα Αρχαία Ελληνική Ιστορία - Ρωμαιοκρατία Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία Αρχαία Σπάρτη Αρχαιοκαπηλεία Αρχαιολογία Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος Αρχιμίδης Αστρονομία Αστυνομία Αυστρία Αυτοκράτορας Ηράκλειος Αφρική Αχαϊκή Συμπολιτεία β Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος Βαλκάνια βασανιστήρια Βασίλειος Τσίχλης Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄ Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ Βασιλιάς Όθων Α΄ Βασιλιάς Παύλος Α΄ Βασιλιάς Φίλιππος Β΄ Βενιαμίν Λέσβιος Βιβλία και Βιβλιοθήκες Βιβλιοκρισίες Βιέννη Βιετνάμ Βιογραφίες Βλάσης Γαβριηλίδης Βουλγαρία Βυζαντινή Ιστορία γ Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης Γαλλία Γαλλική Επανάσταση Γαριβάλδι Γελιογραφίες Γενοκτονία των Αρμενίων Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου Γερμανία Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός Γεώργιος Α. Παπανδρέου Γεώργιος Βλάχος Γεώργιος Γρίβας (Διγενής) Γεώργιος Ζησιμόπουλος Γεώργιος Θεοτόκης Γεώργιος Κάνιγκ Γεώργιος Καραϊσκάκης Γεώργιος Καρτάλης Γεώργιος Καφαντάρης Γεώργιος Κονδύλης Γεώργιος Κουντουριώτης Γεώργιος Λεοναρδόπουλος Γεώργιος Παπαδόπουλος Γεώργιος Παπανδρέου (GAP) Γεώργιος Πωπ Γεώργιος Ράλλης Γεώργιος Σεφέρης Γεώργιος Σταύρου Γεώργιος Στρέιτ Γεώργιος Τσολάκογλου Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας) Γιάννης Ιωαννίδης Γιάννης Ψυχάρης Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο) Γιουγκοσλαβία Γιώργης Σιάντος Γιώργος Ρωμανός Γκουλάγκς Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά Γράμμος - Βίτσι Γρηγόρης Φαράκος Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας) Γρηγόριος Ξενόπουλος δ Δαρδανέλλια Δεκεμβριανά - Εμφύλιος πόλεμος (1944-1949) Δέσποινα Κούρτη Δημήτρης Παρτσαλίδης Δημήτριος Αναγνωστόπουλος Δημήτριος Βούλγαρης Δημήτριος Γούναρης Δημήτριος Ιωαννίδης Δημήτριος Καλλέργης Δημήτριος Μάξιμος Δημήτριος Ράλλης Δημήτριος Υψηλάντης Δημήτριος Ψαρρός Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ) Δημοσθένης Δημοψήφισμα δημοψήφισμα 1924 Διατροφή Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) Δικαιοσύνη Διονύσιος Σολωμός Διπλωματία δοσιλογισμός δουλεμπόριο Δύση Δωδεκάνησα Ε.Ρ.Ε. ΕΔΕΣ Εθνικά Δάνεια Εθνική αντίσταση Εθνική τράπεζα Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.) Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) Εθνικός Διχασμός (1914-1918) Εθνικός Συναγερμός Εθνοσυνέλευση ΕΚΚΑ Εκκλησιαστική Ιστορία ΕΛΑΣ Ελβετία ΕΛΔΥΚ Ελευθέριος Βενιζέλος Ελληνική λογοτεχνία Ελληνική Οικονομική Ιστορία Ελληνική Οικονομική κρίση Ελληνική Παιδεία Ελληνική Παλιγγενεσία (1821 - 1832) Ελληνική Παράδοση Έλληνικό Έθνος Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος Ελληνικός στρατός Ελληνισμός Ελληνισμός της Αμερικής Ελληνοτουρκικές σχέσεις Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1897 Ελλήνων Πάσχα Εμμανουήλ Μπενάκης Εμμανουήλ Ξάνθος Εμμανουήλ Παπάς Εμμανουήλ Ρέπουλης Εμμανουήλ Ροϊδης Εμμανουήλ Τομπάζης Εμμανουήλ Τσουδερός Εμπόριο Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.) Ένωση Κέντρου ΕΟΚ ΕΟΚΑ Α΄ ΕΟΚΑ Β΄ Επανάσταση στο Γουδή Επανάσταση στο Γουδί Α΄ και Β΄ Βαλκανικός πόλεμος (1909-1914) Επέτειος Επίκουρος Επιτάφιος Ερατοσθένης Ερυθρός Σταυρός ΕΣΣΔ Ευάγγελος Αβέρωφ Ευάγγελος Λεμπέσης Ευεργέτες Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαικός Διαφωτισμός εφημερίδα "Καθημερινή" Η γυναίκα στην Ιστορία Η δίκη των "εξ" Ήθη και έθιμα Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.) Ήπειρος Ηράκλειτος Ηρακλής Θεσσαλονίκης Ηρόδοτος Θαλής ο ΜΙλήσιος Θέατρο Θεμιστοκλής Θεμιστοκλής Σοφούλης Θεόδωρος Δηλιγιάννης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Θεόδωρος Πάγκαλος Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος) Θεόδωρος Τουρκοβασίλης Θεόφιλος Καΐρης Θερμοπύλες Θεσσαλονίκη Θουκυδίδης Θράκη Θρασύβουλος Τσακαλώτος Θρησκεία Θωρηκτό Αβέρωφ Ι.Β.Δ. Ιαπωνία Ιατρική Ιερή Συμμαχία Ιερός Λόχος Ιλιάδα Ίμια Ιουλιανή κρίση του ΄65 Ιούλιος Βέρν Ιπποκράτης ο Κώος Ισλάμ Ισοκράτης Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος Ιστορία Ιστορία της Αλβανίας Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας Ιστορία της Κρήτης Ιστορία του Αθλητισμού Ιταλία Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης Ιωάννης Γκούρας Ιωάννης Δεμέστιχας Ιωάννης Καποδίστριας Ιωάννης Κωλέττης Ιωάννης Μακρυγιάννης Ιωάννης Μεταξάς Ιωάννης Μιχαήλ Ιωάννης Παπακωνσταντίνου Ιωάννης Συκουτρής Ιωάννης Τσαγκαρίδης Ιωάννης Τσιμισκής Ιωάννινα Ίων Δραγούμης Ιωνική Επανάσταση Κ. Θ. Δημαράς Καλαμάτα Κανέλος Δεληγιάννης Καρλ Γιουνγκ Καρλ Μαρξ Κάρολος Παπούλιας Καρχηδόνα κατεχόμενα της Κύπρου Κατοχή Κατοχικά Δάνεια Κίμων ο Αθηναίος Κίνα Κίνημα του Ρομαντισμού κινηματογράφος Κινηματογράφος και Ιστορία Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.) Κολλυβάδες Κόμμα Φιλελευθέρων Κομμουνισμός Κομνηνός Πυρομάγλου Κοράνιο Κόρινθος Κουμουνδούρος - Τρικούπης - Θεοτόκης (1865-1909) Κύθηρα Κυπριακή Ιστορία Κυριάκος Κατσιμάνης Κύριλλος Λούκαρις Κωνσταντίνος Δεμερτζής Κωνσταντίνος Καβάφης Κωνσταντίνος Καναρης Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή Κωνσταντίνος Καραμανλής Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος) Κωνσταντίνος Λινάρδος Κωνσταντίνος Μανιαδάκης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄ Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος Κωνσταντίνος Σημίτης Κωνσταντίνος Σμολένσκι Κωνσταντίνος Τσαλδάρης Κωνσταντίνος Φωτιάδης Κωνσταντινούπολη Κως Κώστας Βάρναλης Κώστας Περρίκος Κωστής Παλαμάς ΛΑ.Ο.Σ Λαθρομετανάστευση Λαικό Κόμμα Λαμία Λατινική Αμερική Λεονίντ Τρότσκι Λέσβος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος Λόγιος Ερμής Λόρδος Βύρων Λουτράκι Λύσανδρος Μαζική πολιτική προπαγάνδα Μακάριος Μακεδονία Μακεδονικό Ζήτημα Μακεδονικός Αγώνας Μακεδονομάχοι Μάνη Μάο Τσε Τουνγκ Μαραθώνας Μάρκος Βαφειάδης Μάρκος Μπότσαρης Μάτζικερτ Μεγάλη Βρετανία Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia) Μέγαρο Μαξίμου Μέγας Αλέξανδρος Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών Μέγας Θεοδόσιος Μέγας Κωνσταντίνος Μελέτης Βασιλείου Μεσαίωνας Μέση Ανατολή Μεσόγειος Μεσολόγγι Μεσοπόλεμος (1922-1941) Μεσσήνη Μεσσηνίας Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974) Μέττερνιχ Μίκης Θεοδωράκης Μίκης Πρωτοπαπαδάκης Μικρά Ασία μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή παρωδία δίκης και εκτέλεση των έξι (1918-1922) Μιλτιάδης ο Αθηναίος Μιλτιάδης Πορφυρογέννης Μιχαήλ Ψελλός Μνημείο Μοροζίνι Μουσολίνι Μπενιζέλος Ρούφος Μυστικές υπηρεσίες ναζισμός Νάξος Ναπολέων Βοναπάρτης Ναπολέων Ζέρβας Ναυαρίνο Ναύπακτος Ναύπλιο Ναυτική Ιστορία Νέα Δημοκρατία Νεοκλής Σαρρής Νεότουρκοι Νικήτας Σταματελόπουλος Νικηφόρος Φωκάς Νικίας Νικόλαος Δημητρακόπουλος Νικόλαος Λεωτσάκος Νικόλαος Πλαστήρας Νικόλαος Πολίτης Νικόλαος Στράτος Νίκος Ζαχαριάδης Νίκος Καζαντζάκης Νίκος Μπελογιάννης Νίκος Νικολούδης Νίτσε Ξάνθη Ξενοφών Οδυσσέας Ανδρούτσος Οδυσσέας Ελύτης Οδυσσέας Ιάλεμος Οδύσσεια Οθωμανική Αυτοκρατορία Οθωνική περίοδος (1832-1864) Οικουμενικό Πατριαρχείο Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά ομάδα των "Ιαπώνων" Όμηρος ομοφυλοφιλία Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) Οργάνωση "Χ" Ορθοδοξία π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος ΠΑ. ΣΟ. Κ. Παγκόσμιος Ιστορία Παλαιών Πατρών Γερμανός Παναγής Τσαλδάρης Παναγιώτης Δαγκλής Παναγιώτης Δεμέστιχας Παναγιώτης Κανελλόπουλος Πάνος Κορωναίος Πάτρα Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ Παύλος Γύπαρης Παύλος Κουντουριώτης Παύλος Μελάς Παυσανίας Παυσανίας Κατσώτας Παυσανίας ο περιηγητής ΠΕΑΝ Πειραιάς πειρατεία Πεισίστρατος Πελοποννησιακός πόλεμος Περικλής Περικλής Αργυρόπουλος Περικλής Γιαννόπουλος Περικλής Δεληγιάννης Περιοδικά Ιστορίας Περσικοί πόλεμοι Πετρέλαια στο Αιγαίο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης Πέτρος Γαρουφαλιάς Πέτρος Μακρής - Στάϊκος Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης Πλάτων Πλούταρχος Ποίηση και αισθητική Πόλεμος των Μπόερς Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι πολιτική δολοφονία Πολιτική Ιστορία Πολωνία Πόντος Πρίγκιπας Ανδρέας προπαγάνδα πρόσφυγες προσωκρατικοί φιλόσοφοι Προτεινόμενα Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff Πύρρος της Ηπείρου Ρήγας Παλαμίδης Ρήγας Φερραίος ριζοσπάστης Ρόδος Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Ρώμη Ρωμηοσύνη Ρωσία Ρωσικο κόμμα Σάββας Γκαλιμαρίδης Σάμος Σαντόρε Σανταρόζα Σαντορίνη ΣΚΑΪ Σκάκι Σκωτία Σόλων Σοφοκλής Βενιζέλος Σοφοκλής Δούσμανης Σπυρίδων Μαρκεζίνης Σπυρίδων Τρικούπης Σταλινισμός Σταυροφορίες Σταφιδικό Ζήτημα Στέφανος Δραγούμης Στέφανος Σαράφης Στέφανος Σκουλούδης Στέφανος Στεφανόπουλος Στράβων Στρατής Μυριβίλης Στρατιωτικά κινήματα Στρατιωτική Ιστορία Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη Στυλιανός Γονατάς Στυλιανός Χούτας Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ Συνθήκη της Λοζάννης Συνθήκη των Σεβρών συντάξεις ΣΥΡΙΖΑ Σύχρονη Ελληνική Ιστορία - Μεταπολίτευση (1974- ) Σωκράτης Σώματα Ασφαλείας Τα κείμενα του "φιλίστωρος" (Ι. Β. Δ.) Ταγίπ Ερντογάν Τάγματα ασφαλείας Τείχος του Βερολίνου τεκτονισμός Τέχνες Τεχνολογία το παιχνίδι στην Ιστορία Τοπική Ιστορία Τουρκία Τουρκοκρατία (1453-1821) Τράπεζα της Ελλάδος Τράπεζες Τριπλή Κατοχή της Ελλαδος και Αντίσταση (1941-1944) Τριπολιτσά Τσαούς Αντών (Φωστερίδης) Ύδρα Υποβρύχιο Παπανικολής υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ Υφαλοκρυπίδα Φαίδων Γκιζίκης Φαλμεράγιερ Φανάρι Φασισμός Φιλελληνισμός Φιλία Φιλική Εταιρεία Φιλολογικά και άλλα δοκίμια Φιλοποίμην Φιλορθόδοξη Εταιρεία Φιλοσοφία Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας Φλωρεντία Φλώρινα Φραγκοκρατία Φωκίων Φωτογραφικό Οδοιπορικό Χαλκιδική Χαράλαμπος Κατσιμήτρος Χαράλαμπος Τσερούλης Χαράτσι Χαρίλαος Τρικούπης Χαρίλαος Φλωράκης Χάτι Χουμαγιούν Χίτλερ Χούντα Χρεοκοπία Χρηματιστήριο χριστιανικό ολοκαύτωμα Χριστόδουλος Τσιγάντες Χριστούγεννα Χρυσόστομος Σμύρνης Χωροφυλακή Ψαρά ψυχολογία Ψυχρός Πόλεμος Articles in English CIA http://www.istorikathemata.com/ John Iatrides K.K.E. KGB Mεσσήνη Robert Bruce Slider William Wallas Winston Churchil
Εμφάνιση περισσότερων