Βουκουρέστι: μια κατανυκτική επίσκεψη στην εκκλησία Σταυροπόλεως

γράφει ο Βασίλειος. Ε. Τσίχλης

Στο Βουκουρέστι υπάρχουν πολλές παλιές και υπέροχα διακοσμημένες ορθόδοξες εκκλησίες. Στο μέσον περίπου της παλαιάς πόλεως συναντήσαμε μια μικρή εκκλησίτσα, η οποία ονομάζεται Σταυροπόλεως.

Οικοδομήθηκε από τον Έλληνα αρχιμανδρίτη Ιωαννίκο Στρατονικέα το 1724, όταν ηγεμόνας της Βλαχίας ήταν ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος. Αφιερώθηκε στους Ταξιάρχες αλλά μετά την εκλογή του Στρατονικέα ως Μητροπολίτου Σταυροπόλεως και Εξάρχου Καρίας αναφέρεται με τον τίτλο του (η εκκλησία του Μητροπολίτου Σταυροπόλεως).



Δίπλα από τη μικρή εκκλησία οικοδομήθηκε γυναικείο μοναστήρι το οποίο υπήρχε έως το τέλος του 19ου αιώνος. Σήμερα λειτουργεί η εκκλησία και είναι γνωστή για τη βυζαντινή χορωδία της.
Στην εκκλησία έφθασα στις 7:00 το απόγευμα όταν είχε ήδη νυχτώσει. Η βαριά ξυλόγλυπτη πόρτα ήταν κλειστή και δεν ήξερα αν ο ναός ήταν επισκέψιμος εκείνη τη στιγμή. Αποφασίζω να πιέσω την πόρτα προς τα μέσα, αυτή άνοιξε, και όσο ζω δεν θα ξεχάσω τι αντίκρισα.

Ο Ναός Σταυροπόλεως σε υδατογραφία του 1868
Έφτασα την ώρα του εσπερινού. Ο ναός είναι πολύ μικρός αλλά είχε αρκετό κόσμο. Υπήρχε μόνον το φως των καντηλιών και αυτό που έπεφτε στα βιβλία των ψαλτών. Δεν μπορούσα επομένως να διακρίνω καθαρά τις τοιχογραφίες ή την πλούσια διακόσμηση του ξυλόγλυπτου τέμπλου, αλλά το θέαμα του ναού (έστω και με αυτόν τον ανεπαρκή φωτισμό) ήταν καθηλωτικό. Το βλέμμα μου περιστρεφόταν συνεχώς πάνω στους τοίχους. Δεξιά της Ωραίας Πύλης υπήρχε χορωδία γυναικών μοναχών (μαζί με δυο κοπέλες λαϊκές), αριστερά χορωδία λαϊκών ανδρών (περίπου δεκαπέντε άτομα σε καθεμιά). Αν και έψαλαν στη ρουμανική, η μελωδία μου ήταν οικεία διότι ακολουθούν το ορθόδοξο τυπικό. Η λέξη κατάνυξη αδυνατεί να περιγράψει αυτό που ένιωθα εκείνη τη στιγμή ενώ είναι πραγματικά δύσκολο να αποτυπώσω στο χαρτί τα συναισθήματά μου. Μια παράδοση αιώνων ξετυλιγόταν μπροστά μου σε αυτόν τον μικρό ναό, μια παράδοση αιώνων που είναι όμως τόσο ζωντανή όσο κάθε άτομο που ελάμβανε μέρος σε αυτήν τη λειτουργία.

Την επομένη επέστρεψα στην εκκλησία το μεσημέρι για να μπορέσω να τη δω καλλίτερα. Οι Ρουμάνοι δεν ανάβουν κεριά στο εσωτερικό της εκκλησίας αλλά στο προαύλιό της. Ανάβουν σε διαφορετικό σημείο τα υπέρ υγείας και σε άλλο τα υπέρ αναπαύσεως. Υπήρχε μάλιστα και χαρτάκι για να γράψουμε ονόματα· σημείωσα τον αείμνηστο πατέρα μου. Οι άνδρες εισέρχονται στον ναό ασκεπείς (όλοι στο Βουκουρέστι, κάτοικοι και επισκέπτες, φορούν σκούφο λόγω του δριμύτατου ψύχους), οι γυναίκες όπως επιθυμούν.

Η νεωκόρος μου είπε (με νοήματα βέβαια) ότι μπορώ να φωτογραφήσω το εσωτερικό του ναού (στις εκκλησίες συνήθως απαγορεύεται η φωτογράφηση). Οι τοιχογραφίες είναι πραγματικά υπέροχες, όπως και το τέμπλο. Οι φωτογραφίες που παραθέτω αρκούν προκειμένου να καταλάβει ο αναγνώστης όσα γράφω, όχι όμως για να αντιληφθεί πλήρως το μεγαλείο της μικρής αυτής εκκλησίας.

Ασχέτως αν κάποιος πιστεύει ή όχι στην ύπαρξη της θείας πρόνοιας, παρόμοια τυχαία περιστατικά (σαν αυτό που έζησα στον εσπερινό στη Σταυροπόλεως) μας κάνουν να σκεφτόμαστε από πόσο παλιά ερχόμαστε και τι μεγάλη παράδοση διαθέτουμε και ως ορθόδοξοι και ως Έλληνες. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν σε μια θρησκεία που είναι νεκρή επί δεκαπέντε αιώνες αλλά αυτό δεν εμπόδισε ποτέ τους Νεοέλληνες να θεωρούν την αρχαία θρησκεία ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της παραδόσεως του ελληνικού έθνους.

Σχόλια

  1. https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/23152

    Αρβανίτες της Αττικης με αυστηρη ενδογαμία παρολα αυτα εξισου Ελληνες οπως και οι υπολοιποι οπως λεει το τελικο συμπερασμα της διατριβής και τελικά οι θεωρητικες παρατηρήσεις του κ.Μπιρή ηταν τελικα ολοσωστες και με βαση την επιστημη αυτή.

    »Απο τη μελετη των συχνοτητων των αντιγονων των απλοτύπων και του »Δελτα’ του μειζονος συστήματος Ιστοσυμβατοτητας που αποτελει το κατεξοχην συστημα γενετικης ερευνας της ιστοριας των λαων …παρατηρηθηκε αυξημενη συχνοτητα απλοτυπων και Δελτα των Αρβανιτων της Αττικης ιδια περιπoυ με εκεινη των μαρτυρων που χρησιμοποιηθηκαν αλλα και ιδια με οποιεσδηποτε αλλες μελετες εχουν γινει στον ελλαδικό χώρο ..»[Από τα συμπεράσματα της εργασίας ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει το σχόλιο αυτό καμία σχέση με τους Ρουμάνους;

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας