Αντίλογος στην δυσεξήγητη "ψυχροπολεμική" κλιμάκωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας

Η είδηση από το Reuters σε μετάφραση δική μας

Η Ελλάδα θα εκδιώξει δύο Ρώσους διπλωμάτες για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκονται στο πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα της πΓΔΜ, ανέφερε μια ελληνική διπλωματική πηγή την Τετάρτη, καθώς το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται να προσκαλέσει την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία να ενταχθεί στη συμμαχία. Μια ελληνική κίνηση, σε μια σπάνια διπλωματική μάχη ανάμεσα σε δύο Ορθόδοξα χριστιανικά έθνη που παραδοσιακά διατηρούν άψογες σχέσεις.
Ελληνική διπλωματική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η Αθήνα θα απελάσει δύο διπλωμάτες και θα εμποδίσει άλλους δυο Ρώσους να εισέλθουν στη χώρα λόγω ανησυχιών ότι συμμετείχαν στα συλλαλητήρια στην Ελλάδα κατά της συμφωνίας με τη πΓΔΜ και ότι προσπάθησαν να χρηματίσουν Έλληνες κρατικούς αξιωματούχους. Η Αθήνα εξέφρασε τις ανησυχίες της στη Μόσχα και ζήτησε από τους διπλωμάτες στις 6 Ιουλίου να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας ότι τους δόθηκε μια "λογική περίοδος" λίγων ημερών για να ετοιμάσουν τις αποσκευές τους. "Αυτές οι απελάσεις δικαιολογούνται επειδή αφορούν παράνομες δραστηριότητες εις βάρος της εθνικής μας ασφάλειας", ανέφερε η πηγή. "Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις για απελάσεις από τη ρωσική πλευρά είναι αδικαιολόγητες επειδή οι (διπλωμάτες μας) ενεργούν εντός των ορίων των καθηκόντων τους".

Η Ελλάδα και η πΓΔΜ έχουν έρθει αντιμέτωπες με έντονες διαμαρτυρίες κατά της συμφωνίας ονόματος, ιδιαίτερα κατά την προετοιμασία της υπογραφής της συμφωνίας από τους πρωθυπουργούς τους στις 17 Ιουνίου. Η Αθήνα και η Μόσχα διατηρούσαν παραδοσιακά καλές διμερείς σχέσεις. Η Ελλάδα δεν ακολούθησε τους περισσότερους άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ τον Μάρτιο, αποσύροντας διπλωμάτες από τη Μόσχα για τη δηλητηρίαση ενός πρώην Ρώσου κατασκόπου στην Αγγλία. Η Βρετανία κατηγόρησε τη Ρωσία για το περιστατικό αυτό, ενώ η Μόσχα είχε αρνηθεί κάθε συμμετοχή.

"Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, δεδομένου στενών δεσμών μεταξύ της Αθήνας και της Μόσχας", δήλωσε ο James Ker-Lindsay, ανώτερος επισκέπτης στο London School of Economics.  Η Μόσχα θεωρεί τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ως άμεση απειλή για τη δική της ασφάλεια. Πολλές χώρες που κάποτε ήταν δορυφόροι της Μόσχας έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989. Η Ελλάδα από καιρό εμπόδιζε την προσπάθεια της πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει συνομιλίες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή υποστήριζε ότι το όνομα της χώρας συνεπάγεται εδαφική απαίτηση για μια βόρεια ελληνική επαρχία που ονομάζεται επίσης Μακεδονία. Η πΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μόνο αφού ο λαός της έχει εγκρίνει τη συμφωνία με την Ελλάδα σε δημοψήφισμα.

Σημείωση Φιλίστωρος: Όπως γνωρίζουν όλοι, σπανίως μας απασχολεί η επικαιρότητα καθώς είμαστε ένα ιστολόγιο Ιστορίας. Επειδή όμως συμπτωματικά η δυσεξήγητη (;) κρίση στις Ελληνορωσσικές σχέσεις συνέπεσε με την ανάδειξη από εμάς του Ρωσικού τελεσιγράφου του 1821 , οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι οι διμερείς σχέσεις με μια ομόθρησκη υπερδύναμη δεν μπορεί να κρίνονται μόνο στη βάση ενός μεμονωμένου γεγονότος (αν αυτό συνέβη όπως μεταφέρεται στο ως άνω δημοσίευμα του Reuters). Είναι πολύ αρνητικό ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αγγίζει ευαίσθητες χορδές σε όλους μας, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο, παρά μόνο διαρροές.

 Επίσης θα είχε ενδιαφέρον να μας πουν από το υπουργείο Εξωτερικών αν έχει πέσει στην αντίληψη τους δραστηριότητες μυστικών υπηρεσιών και από άλλες χώρες στην Ελλάδα που να απειλούν την Εθνική μας ασφάλεια (τυχαία αναφέρουμε την Τουρκία) και τι έχουν κάνει επί αυτών. Η απέλαση διπλωματών είναι μια ενέργεια σοβαρής κλιμάκωσης και προσβολής της άλλης χώρας και διερωτάται κανείς αν η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών είχε εξαντλήσει κάθε άλλο περιθώριο προειδοποίησης πριν λάβει μια τόσο σοβαρή απόφαση. Οποιαδήποτε υποκίνηση από ξένη δύναμη θα έπεφτε στο κενό αν δεν υπήρχε γνήσια λαϊκή δυσαρέσκεια και είναι απορίας άξιο γιατί οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν με περιφρόνηση την πλειοψηφία των πολιτών που αντιδρά. Η απέλαση των Ρώσων διπλωματών έρχεται σε αντίθεση με τα συναισθήματα και τη θέληση του ελληνικού λαού που τις τελευταίες δεκαετίες διάκειται φιλικά προς τη Ρωσία, αλλά αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών που έχει πάψει προ πολλού να σέβεται τις ευαισθησίες των Ελλήνων πολιτών. Στον υπερσύνδεσμο που ακολουθεί θα βρείτε κάποια άρθρα του ιστολογίου μας που αφορούν τις διμερείς ιστορικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας.


  http://www.istorikathemata.com/search/label/%CE%A1%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1

Σχόλια

  1. Δεν μπορω παρα να συμφωνησω απολυτα με τον ιστορικο Φιλιστωρα, για την ακατανοητη αποφαση του Υπεξ να απελαση, εν αιθρεια κατ εμε, τους δυο Ρωσσους διπλωματες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι ακατανόητη η κίνηση αυτή,εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια να υπονομευτεί ο πατριωτισμός των Ελλήνων που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια και αποδοθεί σε "ξένο δάκτυλο".
      Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από την προδοσία που πραγματοποίησαν,παραδίδοντας το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια.
      Το ίδιο θα κάνουν όταν προσπαθήσουν να "λύσουν" το πρόβλημα με τον Επεκτατισμό της Τουρκίας στην Θράκη και τις βλέψεις των Αλβανών για την Ήπειρο και την πλήρη παράδοση της Βορείου Ηπείρου.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνω με την αποψη σας αλλα δυστυχως η δυναμικη της Ρωσιας ως ομοδοξου εθνους δεν ειναι εκεινη που θα επρεπε, ιδιαιτερα με την καταστρεπτικη για τον Μικρασιατικο Ελληνισμο υπερυποστηριξη των Νεοτουρκων. Πιστευα παντοτε και συνεχιζω να πιστευω οτι τα υπουργεια Εξωτερικων ΚΑΙ των δυο χωρων απο εδω και μια 20ετια τουλαχιστον επιδερμικά ίσως και επιπολαια αξιολογουν τις διμερεις σχεσεις τους και αυτο ειναι κατ εμε ολεθριο και για τις δυο χωρες. Δεν μπορω να επισημανω εγγραφως τιποτα παραπανω, ο νοων νοήτω.

      Διαγραφή
  2. δεν μπορουν να εκτεθουν στην κοινη γνωμη αυτα που πραγματικα συνεβησαν ,αλλα πρεπει να εχουμε εμπιστοσυνη στις υπευθυνες κρατικες υπηρεσιες της Ελλαδος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνοι! Με μια τροποποίηση όμως της επιγραμματικά διατυπωθείσης απόψεώς σας: Το "ΠΡΕΠΕΙ να έχουμε εμπιστοσύνη στις υπεύθυνες κρατικές υπηρεσίες" μάλλον ενδείκνυται (κατ' ακριβολογία) να διατυπωθεί ως "κανονικά ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να έχουμε εμπιστοσύνη στις υπεύθυνες κρατικές υπηρεσίες".

      Πόση όμως τέτοια εμπιστοσύνη μπορεί να έχει πλέον απομείνει σε αυτόν τον έρμο λαό, όταν αναλογίζεται ότι (όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης) το Υπουργείο Εξωτερικών τα έκανε "ΜΟΥΣΚΕΜΑ" τον Δεκέμβριο 1991 σχετικά με το "Σκοπιανό"; Όταν αναλογίζεται τα αντίστοιχα "ΜΟΥΣΚΕΜΑΤΑ" τών "υπευθύνων κρατικών υπηρεσιών" στα ΙΜΙΑ το 1996 και την εθνική μας ταπείνωση (και παγκόσμια αυτογελοιοποίηση) τότε; Όταν τα έκαναν προφανέστατα "ΜΟΥΣΚΕΜΑ" με την υπόθεση VOFAFONE σε βάρος τής Ελληνικής Κυβερνήσεως και τής χώρας, πριν από μία μόλις δεκαετία; Όταν οδήγησαν την χώρα στη ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ και στον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΙΑΣΥΡΜΟ της το 2010 και έκτοτε; Και όταν οι αντίστοιχες "υπεύθυνες κρατικές υπηρεσίες"(το Υπουργείο Εξωτερικών επί του προκειμένου) τα έκαναν τόσο "ΜΟΥΣΚΕΜΑ" με το Σκοπιανό το 2018, που έχουν το 80% τού Ελληνικού Λαού απέναντί τους; Πόσο πιο "ΜΟΥΣΚΕΜΑ" άραγε θα μπορούσαν να τα έχουν κάνει ένθεν κακείθεν, σε όλους αυτούς τούς εθνικά κρίσιμους τομείς επί τόσα πολλά χρόνια;

      Δεοντολογικά έχετε δίκιο! Εν τοις πράγμασι όμως υφίσταται θέμα. Και επομένως ο κ. Xenokrates apo Bienni, όπως και κάθε Συνέλληνάς μας (όπως ασφαλώς και εσείς) δικαιούται να έχει ή να μην έχει επιφυλάξεις για την διανοητική και επιστημονική επάρκεια των εν τω παρόντι κρατούντων, και να διατυπώνει ή κατά την κρίση του να μην διατυπώνει αυτές τις επιφυλάξεις. Άν μη τι άλλο, αυτά που συνεχίζουμε να έχουμε, αυτά που μας απέμειναν (δόξα τω Θεώ), είναι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΟΓΟΥ.

      Διαγραφή
  3. Εχει προηγηθεί η εντολη του μεγαλου αδελφου για υποχωρηση της Ελλαδας στο ονομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ που πριν κανεις δεν δεχοταν ( Καμμενος ....εγω δεν ψηφιζω αν υπαρχει η λεξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)...Στη συνεχεια ο μεγαλος αδελφος που επιθυμει επεκταση των επιροων του μεσω ΝΑΤΟ παρατηρησε τον Ιβαν Σαββιδη να μισθωνει πουλμαν για μετακινήσεις διαδηλωτων ( Σαββιδης = ρωσσος πρακτορας για τον αδελφο)κατι οι επισκεψεις στα ρωσσικα μοναστηρια αγιου ορους κατι ο φοβος μπας και......εδοθη η εντολη απελασης των διπλωματων κατι που δεν θα διανοείτο καμμια δεξια κυβερνηση..αλλα εδώ εχουμε πρωτη φορα αριστερα και μας περιμμενουν κι άλλες εκπλήξεις !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας