Μάχη της Κρήτης: Ο επικός αγώνας της Σχολής Ευελπίδων (20 Μαΐου 1941)

Επιμέλεια: Γιώργος Λαμπράκης (αναδημοσιεύεται με την άδεια του κ. Λαμπράκη)(πρώτη δημοσίευση:https://stratistoria.wordpress.com)

Στις 28 Οκτωβρίου 1940, οι Ευέλπιδες της ΙΙΙης τάξεως ονομάσθηκαν, σύμφωνα με τον οργανισμό της Σχολής, ανθυπολοχαγοί και έφυγαν όλοι για το μέτωπο. Οι Ευέλπιδες της ΙΙας τάξεως ονομάσθηκαν ανθυπασπιστές και τοποθετήθηκαν στα έμπεδα εκπαιδεύσεως. Στους 300 Ευέλπιδες της Ιης τάξεως (τότε η Σχολή είχε τρεις τάξεις) που μόλις πριν ένα μήνα είχαν παρουσιαστεί στη Σχολή, δόθηκε αόριστη άδεια, που ανακλήθηκε όμως στις 20 Νοεμβρίου και οι πρωτοετείς μαθητές επέστρεψαν στη Σχολή. Η εισβολή των Γερμανών, στις 6 Απριλίου 1941, βρίσκει τους Ευέλπιδες της Ιης τάξης εκπαιδευόμενους εντατικά. Μέσα στη σύγχυση που επικρατούσε από την κατάρρευση του μετώπου και την προέλαση των Γερμανών, η Σχολή έχει ξεχαστεί και στερείται διαταγών. Οι Ευέλπιδες ζητούν να συγκροτήσουν ένα λόχο και να σταλούν στις Θερμοπύλες όπου μάχονται οι Βρετανοί, αλλά το αίτημα τους δεν εγκρίνεται. Άλλωστε οι Σύμμαχοι υποχωρούν και από εκεί.
Στις 23 Απριλίου ο διοικητής της Σχολής συγκεντρώνει τους μαθητές και τους ανακοινώνει τη δυσμενή τροπή του πολέμου, καθώς και την επικείμενη είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα. Τους ανακοινώνει επίσης ότι η πρόθεση της Ανωτέρας Στρατιωτικής Διοίκησης Αθηνών (ΑΣΔΑ) είναι να χρησιμοποιηθεί η Σχολή για την τήρηση της τάξης στην Αθήνα και τους θέτει το ερώτημα: «Εάν σας διατάξω να εξέλθετε στην πόλη επειδή δεν υπάρχουν άλλα τμήματα για να επιβάλετε την τάξη σε περίπτωση που αυτή διασαλευθεί, θα το πράξετε;». Η απάντηση των Ευελπίδων ήταν ένα βροντερό ΟΧΙ και κατόπιν τούτου ο διοικητής διέταξε την προφυλάκιση μερικών από τους αρχαιότερους που θεώρησε ως πρωταίτιους. Η διαταγή όμως του διοικητού όχι μόνο δεν εκτελείται, αλλά οι Ευέλπιδες αποφασίζουν ομόφωνα να φύγουν για την Κρήτη. Ο διοικητής της ΑΣΔΑ, που πληροφορείται τα γεγονότα, στέλνει στη Σχολή τον επιτελάρχη του για να πείσει τους νεαρούς Ευέλπιδες να εκτελέσουν τη διαταγή της ΑΣΔΑ και να ματαιώσουν τη μετάβαση τους στην Κρήτη.
Ο επιτελάρχης, συνταγματάρχης Πετζόπουλος, συγκεντρώνει τους Ευέλπιδες παρουσία και του αξιωματικού υπηρεσίας και προσπαθεί να τους μεταπείσει. Ο επιτελάρχης προσπαθεί να τους εξηγήσει ότι θα ήταν αδύνατο να περάσουν τη θάλασσα όπου η κυριαρχία των Γερμανών είναι απόλυτη και να φθάσουν στην Κρήτη ζωντανοί. Μάταιος κόπος. Οι Ευέλπιδες είναι αμετάπειστοι. Τότε ο επιτελάρχης ζητά από τον αξιωματικό υπηρεσίας να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον διοικητή της ΑΣΔΑ, ο οποίος επαναλαμβάνει στον αξιωματικό την εντολή να εφαρμοσθεί η διαταγή του.
«Στρατηγέ, ουδείς δύναται να διατάξει τη Σχολή Ευελπίδων να παραμείνει στην Αθήνα», απαντά ο αξιωματικός, που είχε σαφή αντίληψη της κατάστασης που επικρατούσε. Ο επιτελάρχης που παρακολουθούσε τη συζήτηση παίρνει το ακουστικό και αναφέρει στον διοικητή της ΑΣΔΑ: «Είναι αδύνατο να καταπνίξει κανείς την εκδήλωση πατριωτισμού αυτών των παιδιών, διότι περί αυτού πρόκειται και όχι περί απειθαρχίας, όπως μας ανέφεραν». Και γυρίζοντας στους Ευέλπιδες, τους ευχήθηκε με δάκρυα στα μάτια «Καλή τύχη».
Οι νεοσσοί της Ιης τάξεως έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τον πόλεμο και η απόφαση τους αυτή παίρνει τη μορφή στάσης. Το ίδιο βράδυ ομάδες ενόπλων Ευελπίδων βγαίνουν στους δρόμους και επιτάσσουν όποιο αυτοκίνητο βρίσκουν. Συγκεντρώνουν έτσι 20 αυτοκίνητα - τότε η Αθήνα είχε ελάχιστα - που όμως δεν είναι αρκετά. Τότε τηλεφωνούν στον Ερυθρό Σταυρό να σταλούν στη Σχολή όλα τα διαθέσιμα αυτοκίνητα για τη μεταφορά στα νοσοκομεία μαθητών που είχαν -δήθεν- πάθει ομαδική δηλητηρίαση. Όταν τα αυτοκίνητα φθάνουν, επιτάσσουν ακόμα επτά που χρειάζονται και αφού παραλαμβάνουν τη σημαία της Σχολής και τον οπλισμό τους, ξεκινούν τη νύχτα της 24ης Απριλίου για την Πελοπόννησο, πλαισιωμένοι και από όσους από τους αξιωματικούς τους θέλησαν να πάνε στην Κρήτη μαζί τους.
4 maxi kritis evelpides
Το Ταξίδι προς την Κρήτη

Η πορεία της φάλαγγας είναι δύσκολη. Οι οδηγοί, που επιστρατεύθηκαν βιαίως, μεταχειρίζονται κάθε μέσο για να ματαιώσουν το ταξίδι και μόνο η απειλή των Ευελπίδων ότι θα κάψουν όποιο αυτοκίνητο σταματήσει και θα πάρουν τον οδηγό του στην Κρήτη, τους αναγκάζει να συνεχίσουν την πορεία. Στην περιοχή Χιλιομοδίου-Νεμέας η φάλαγγα προσβάλλεται από τη γερμανική αεροπορία, ευτυχώς χωρίς απώλειες.
Ένοπλα τμήματα των στρατιωτικών διοικήσεων Σπάρτης και Τριπόλεως επιχειρούν να σταματήσουν τους «στασιαστές», τελικά όμως οι Ευέλπιδες καταφέρνουν να περάσουν, άλλοτε με επικλήσεις πατριωτισμού και άλλοτε με την απειλή ότι θα ανοίξουν τον δρόμο δια των όπλων. Μέσα σ' όλα αυτά δέχονται και άλλες γερμανικές επιθέσεις από αέρος, ευτυχώς και πάλι χωρίς απώλειες.
Το απόγευμα της 26ης Απριλίου η φάλαγγα φθάνει στην Τάραψα του Γυθείου. Οι κάτοικοι, που από τα κίτρινα σήματα των στολών (χακί στολές υπηρεσίας) καταλαβαίνουν ότι είναι οι μαθητές της Σχολής Ευελπίδων, βγαίνουν στους δρόμους και προσφέρουν ό,τι μπορούν ο' αυτά τα παιδιά που δεν εννοούν να το βάλουν κάτω. Εκεί επιβιβάζονται σε δύο βενζινόπλοια και την ίδια νύχτα ξεκινούν για την Κρήτη.
Η τρικυμία και οι αεροπορικές επιθέσεις τους αναγκάζουν να σταματήσουν στα Κύθηρα, τελικά όμως φθάνουν στις 29 Απριλίου στο Κολυμβάρι και στρατοπεδεύουν στο μοναστήρι της Παναγίας Οδηγήτριας Γωνιάς. Στην Κρήτη τοποθετείται διοικητής ο αντισυνταγματάρχης Π. Κίτσος και συνεχίζεται η εντατική εκπαίδευση των πρωτοετών μαθητών, με σκοπό να ολοκληρωθεί για να μπορέσουν οι Ευέλπιδες να στελεχώσουν ως αξιωματικοί τις συγκροτούμενες μονάδες. Στις 19 Μαΐου η εκπαίδευση τελειώνει και οι Ευέλπιδες παραδίνουν τον οπλισμό τους, διότι την επομένη πρόκειται να φύγουν για τις μονάδες στις οποίες έχουν τοποθετηθεί, αλλά δεν θα προλάβουν. Η μοίρα θέλει να πολεμήσει η Σχολή σαν κανονική τακτική μονάδα.
1 maxi kritis evelpides
Το Βάπτισμα του Πυρός

Το πρωί της 20ής Μαΐου ο ουρανός γεμίζει από τους αλεξιπτωτιστές που τα βαριά Γιούνγκερς αδειάζουν πάνω από την Κρήτη. Όλοι τρέχουν να ξαναπαραλάβουν τον οπλισμό τους και εκείνη την ώρα τον καθαρίζουν από το γράσο που είχαν βάλει για να τον αποθηκεύσουν. Έτσι η Σχολή -που βρίσκεται στο Κολυμβάρι κοντά στη Μονή Γωνιάς Κισσάμου - παρατάσσεται για μάχη και παίρνει το βάπτισμα του πυρός με την εξής δύναμη και οπλισμό:
-17 Αξιωματικοί
-300 Ευέλπιδες οργανωμένοι σε δύο λόχους
-20 οπλίτες του λόχου διοικήσεως
-320 τυφέκια Μάουζερ υποδείγματος 1870
-11 πολυβόλα Σεντ Ετιέν
-5 οπλοπολυβόλα
-60-80 φυσίγγια κατά τυφέκιο και 150 κατά οπλοπολυβόλο
-200 χειροβομβίδες
Εναντίον της Σχολής κινείται ένα τμήμα του Συντάγματος Εφόδου Αλεξιπτωτιστών. Ολόκληρη την ημέρα διεξάγεται σκληρή μάχη. Από τα 5 οπλοπολυβόλα λειτουργεί μόνο το ένα, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται και πολλές φορές φθάνει σε πάλη σώματος προς σώμα. Ο Εύελπις Κωστόπουλος Πέτρος κυριεύει μια Χιτλερική σημαία σκοτώνοντας τέσσερις αλεξιπτωτιστές που θέλησαν να την υπερασπίσουν. Αργότερα, οι Γερμανοί θα τον εκτελέσουν στη Μυτιλήνη, το 1942, όταν συνελήφθη στην προσπάθεια του να διαφύγει στη Μ. Ανατολή μέσω Τουρκίας. Στο καμπαναριό του μοναστηριού κυματίζει περήφανα η σημαία της Σχολής που προκαλεί τα πυρά των αλεξιπτωτιστών και της αεροπορίας. Δύο Ευέλπιδες διατάσσονται να τη διασώσουν και αυτοί ανεβαίνουν μέσα σε καταιγισμό σφαιρών στο καμπαναριό, τη διπλώνουν και την αποθέτουν ευλαβικά στην Αγία Τράπεζα της εκκλησίας. Ο ένας (Νικ. Ιατρούλης) θα σκοτωθεί λίγο αργότερα την ίδια μέρα. Η σημαία θα διαφυλαχθεί από τους μοναχούς και θα επιστραφεί στη Σχολή μετά τον πόλεμο, για να τιμηθεί με το Αριστείο Ανδρείας και τον Πολεμικό Σταυρό.
Μέχρι το βράδυ οι Ευέλπιδες έχουν σχεδόν περικυκλωθεί, κατορθώνουν όμως να διατηρήσουν τα υψώματα ΒΔ. του μοναστηριού. Το τίμημα της πρώτης μέρας είναι 5 νεκροί και αρκετοί τραυματίες, αλλά τα πυρομαχικά τελειώνουν. Απομένουν 10-20 φυσίγγια κατά τυφέκιο και όλα τα αυτόματα όπλα έχουν αχρηστευθεί. Κατόπιν τούτου ο διοικητής αποφασίζει να συμπτυχθεί προς Νότον. Η σύμπτυξη αρχίζει στις 20:00 με οδηγούς άνδρες της Χωροφυλακής και κατοίκους της περιοχής, που γνώριζαν τέλεια τον τόπο, και καταφέρνουν να περάσουν με απόλυτη τάξη ολόκληρη τη Σχολή μέσα από τις Γερμανικές γραμμές.
Αν οι Βρετανοί είχαν χρησιμοποιήσει τη Χωροφυλακή και τον πληθυσμό ίσως η Μάχη της Κρήτης να εξελισσόταν διαφορετικά. Μετά τη γενικότερη δυσμενή τροπή της μάχης, όπου άλλοι 5 Ευέλπιδες έπεσαν, η Σχολή κινείται προς τα Λευκά Όρη στην προσπάθεια της να φθάσει στις ακτές για να μεταφερθεί στη Μ. Ανατολή. Πριν, όμως, από τα Σφακιά ο διοικητής συγκεντρώνει τους Ευέλπιδες και τους ανακοινώνει ότι σύμφωνα με διαταγή της κυβέρνησης, η Σχολή διαλύεται, διότι δεν υπάρχει μέσο και καμιά δυνατότητα μεταφοράς στην Αίγυπτο. Συγκινημένος τελειώνει με τη φράση: «Με τη βοήθεια του Θεού, ο καθένας ας φροντίσει πλέον για τον εαυτό του».

3 maxi kritis evelpides
Μετά τη Μάχη


Η Κρητική εποποιία τελείωσε για τη Σχολή. Όχι όμως και για τους αποφοίτους της όλων των τάξεων. Εξακολούθησαν τον αγώνα στο Ελ Αλαμέιν, στο Ρίμινι, στα Ελληνικά βουνά, στα νησιά του Αιγαίου πελάγους και στις πόλεις στις αντιστασιακές οργανώσεις. Και τότε όπως θα κάνουν και στο μέλλον. Η παράτολμη και πρωτοφανής ενέργεια των 300 Ευελπίδων ξεπέρασε τα Ελληνικά σύνορα και είχε παγκόσμια απήχηση.
To BBC στις 30 Απριλίου 1941 μετέδωσε: «Τους μαχητάς της Κρήτης ήλθαν να ενισχύσουν και 300 Ευέλπιδες με τους αξιωματικούς των, οι οποίοι μετά ένδοξον μέσω Πελοποννήσου και εις πείσμα των Γερμανών, οι οποίοι επεδίωξαν χωρίς να το επιτύχουν την καταστροφήν των, κατέχουν από σήμερον θέσιν εις τας επάλξεις του φρουρίου Κρήτη».
Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Μόσχας στις 2 Μαΐου 1941 μετέδωσε: «Η ψυχή των ηρώων της αρχαίας Ελλάδας δεν έλειψε από τους σύγχρονους Έλληνες. Μετά την Αλβανία, στην Κρήτη θα πολεμήσουν αποφασιστικά και αν ο Χίτλερ τολμήσει να κτυπήσει εκεί τριακόσιοι Ευέλπιδες πέρασαν από την Ελλάδα στην Κρήτη με την απόφαση να θυσιαστούν αλλά να μην αφήσουν να περάσει ο εχθρός στη στερνή ελεύθερη γη».
2 maxi kritis evelpides

Σχόλια

  1. Κωνσταντίνος21 Μαΐ 2023, 12:54:00 μ.μ.

    Μετανάστες στήν Σχολή Εὐελπίδων

    Άραγε πόσο πρόθυμοι θα είναι οι Ευέλπιδες αυτοί να πολεμήσουν για την Ελλάδα, αλλά και πόσο υπεύθυνος είναι ο Βενιζέλος, που σαν ΥΕΘΑ το 2011 κατάργησε το ΓΕΝΟΣ για τούς εισαγομένους στις παραγωγικές σχολές των ΕΔ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα σχετικά είναι! Αν έχουν αγαπήσει την Ελλάδα ως πατρίδα τους ή έστω δεύτερη πατρίδα τους, θα πολεμήσουν γι'αυτή. Πάντως οι Έλληνες το γένος, Μπονάνος, Αραπάκης, Παπανικολάου, δεν πολέμησαν το 1974, ως όφειλαν...

      Διαγραφή
  2. Κωνσταντίνος22 Μαΐ 2023, 8:08:00 μ.μ.

    Πολλοί δεν πολέμησαν και, φοβούμαι, ούτε θα πολεμήσουν, ως όφειλαν και οφείλουν. Εδώ αποφεύγουν να υπηρετήσουν την στρατιωτική των θητεία. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι ο μετανάστης μπορεί να υπηρετήσει (όχι απαραιτήτως και να πολεμήσει) από διοικητική θέση καλύτερα από τον Έλληνα το γένος. Στρατός με πολυεθνικό σώμα αξιωματικών; Έχω τούς ενδοιασμούς μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως έγραψα και παραπάνω, όλα σχετικά είναι. Μπορεί και να πολεμήσει καλύτερα, μπορεί και όχι. Έχει να κάνει με το εκάστοτε πρόσωπο, δεν υφίσταται δηλαδή κάποιος ντετερμινισμός σε αυτό το θέμα. Όσο για τους πολυεθνικούς στρατούς (ακόμα και στο σώμα των αξιωματικών), αυτοί πάντα υπήρχαν, αρκεί να θυμηθούμε τις διάφορες αυτοκρατορίες και για να δώσω ένα τυχαίο, από τα πολλά παραδείγματα που υπάρχουν, ο Ευγένιος της Σαβοιας, υπήρξε μέγας στρατηγός του αυστριακού στρατού χωρίς να είναι όχι μόνο Αυστριακός, αλλά ούτε καν με καταγωγή από την (εξ ορισμού πολυεθνική) Αυστροουγγαρία!

      Διαγραφή
    2. Κωνσταντίνος23 Μαΐ 2023, 11:45:00 π.μ.

      Οι αυτοκρατορίες ήταν πολυεθνικές/πολυπολιτισμικές (εκτός τής Γερμανίας και τής Ιαπωνίας), έτσι ήταν και ο στρατός των και η ηγεσία του. Η Ελλάδα είναι (ακόμη) κράτος εθνικό, με ανάλογη συνείδηση, μνήμη, ιστορία κλπ. Δεν μπορεί να έχει στρατό με ηγέτες Πακιστανούς, Αλβανούς, Αφγανούς κλπ., οι οποίοι μπήκαν παράνομα στην χώρα και νομιμοποιήθηκαν ακ των υστέρων. Τρείς γενιές Αράβων στην Γαλλία και δεν μπόρεσαν ακόμη να ενταχθούν κοινωνικά, ούτε ασφαλώς να αποκτήσουν γαλλική συνείδηση. 500 και βάλε χρόνια ζουν οι Τσιγγάνοι στην Ελλάδα και ακόμη, εκτός μιας μικρής ομάδας, δεν μπόρεσαν να ενταχθούν κοινωνικά. Ας μην ωραιοποιούμε τα πράγματα, επειδή έτσι το απαιτεί ο πολιτικώς ορθώς λόγος, ο λόγος τής ΝΤΠ.
      ΥΓ: Ο Ευγένιος τής Σαβοΐας ήταν Γάλλος και η Αυστρία δεν ήταν ακόμη Αυστροουγγαρία την εποχή του.

      Διαγραφή
    3. Η Αυστροουγγαρία ιδρύθηκε όντως αργότερα, με την έννοια της δυαδικής μοναρχίας. Προηγουμένως, υπήρξε η αυστριακή αυτοκρατορία και ήταν εξίσου πολυεθνική. Ο δε Ευγένιος όπως επιβεβαίωσες, ήταν Γάλλος. Η Ελλάδα είναι κατευθείαν απόγονος της βυζαντινής αυτοκρατορίας, η οποία αυτοκρατορία, επίσης είναι διάδοχος μιας αυτοκρατορικής κατάστασης που ξεκινάει από τα αλεξανδρινά χρόνια και μακάρι να είχε διατηρήσει την αυτοκρατορική συνείδηση! Ο ελληνισμός αφομοίωσε διάφορους λαούς, π.χ. Θράκες και Παίονες στα βόρεια σύνορά του και Κάρες, Φρύγες, Λυδούς, Λύκιους κλπ στην Μικρά Ασία. Δεν μίλησα για παράνομους μετανάστες, ούτε τους διάφορους μουσουλμάνους (μιας και μίλησες για Άραβες) που όντως δεν ενσωματώνονται έυκολα στις δυτικές/χριστιανικές κοινωνίες. Μίλησα για νόμιμους μετανάστες και με μια λογική μεταναστευτική πολιτική. Κι επίσης, δεν ωραιοποιώ καμία κατάσταση, απλά λέω πως δεν είναι τα πράγματα "άσπρο - μαύρο". Αλλά απ'ότι καταλαβαίνω από τα συμφραζόμενά σου, μάλλον ανήκεις στην κατηγορία ανθρώπων που την βρίσκουν με συνθήματα τύπου "έξω οι ξένοι από την Ελλάδα", "καμία δουλειά σε μετανάστη προτού να έχει δουλειά και ο τελευταίος Έλληνας" κλπ παρανοικά και εκτός τόπου και χρόνου, τα οποία θα συνεχίσουν να περιθωριοποιούν τον πατριωτικό/εθνικιστικό χώρο.

      Διαγραφή
    4. Κωνσταντίνος23 Μαΐ 2023, 4:20:00 μ.μ.

      Η Ελλάδα ήταν ένα θέμα (επαρχία) τής (κακώς λεγομένης) "Βυζαντινής" Αυτοκρατορίας, η οποία συμπεριελάμβανε κι άλλα έθνη. Δεν είναι, λοιπόν, " κατευθείαν απόγονος της βυζαντινής αυτοκρατορίας". Είμαστε το κομμάτι της εκείνο, που πρώτο απελευθερώθηκε με την Εθνεγερσία τού '21. Είμαστε το ελλαδικό κράτος κι αυτό δεν αλλάζει με τίποτε. Κοινή ιστορική συνείδηση, ήθη, έθιμα, θρησκεία, μνήμες. Δεν υπάρχουν νόμιμοι μετανάστες, αλλά εκ των υστέρων νομιμοποιηθέντες, Είδαμε κα τα παιδιά από την Αλβανία στον στρατό, που σχημάτιζαν με τα χέρια των τον "αετό", σύμβολο τής "μεγάλης" (sic) Αλβανίας.
      Αν για σένα είναι παρανοϊκό το "καμία δουλειά σε μετανάστη προτού να έχει δουλειά και ο τελευταίος Έλληνας", για μένα, τον Έλληνα, δεν είναι. Άλλοι περιθωριοποιούν τον πατριωτικό/εθνικιστικό χώρο, όχι εγώ. Η Ελλάδα πάει να σβήσει, αλλά ο εθνομηδενιστικός οίστρος καλά κρατεί.

      Διαγραφή
    5. Και μόνο το ότι λες πως δεν υπάρχουν νόμιμοι μετανάστες αλλά μόνο εκ των υστέρων νομιμοποιηθέντες, αποδεικνύει ότι ζεις σε παράλληλο σύμπαν... Όσον αφορά το σύνθημα, είναι ουτοπικό και λαϊκίστικο διότι σε καμία χώρα δεν υπάρχει πλήρης απασχόληση, πάντα θα υπάρχουν ποσοστά ανεργίας. Επίσης να σε πληροφορήσω ότι υπάρχουν και άνθρωποι που απλά τεμπελιάζουν και δεν καίγονται να εργαστούν. Μήπως θα περιμένει το κράτος πότε θα αποφασίσουν να εργαστούν και ως τότε οι επιχειρήσεις δεν θα προσλαμβάνουν κάποιον διαθέσιμο ξένο; Υπάρχουν επίσης και Έλληνες που επιθυμούν να εργαστούν σε πολύ συγκεκριμένο κλάδο (συνήθως σχετιζόμενο με το αντικείμενο σπουδών τους) και αποφεύγουν να εργαστούν κάπου αλλού μέχρι να βρουν αυτό που ψάχνουν. Λες ο εργοστασιάρχης ή ο ιδιοκτήτης γης να περιμένει να τους πείσει να εργαστούν σε αυτόν και να μην προσλάβει ξένους; Ειλικρινά αυτά που ονειρεύεστε δεν υπάρχουν πουθενά στον πλανήτη και φυσικά δεν περιμένω σοβαρή απάντηση από σένα, θα μου πεις απλά πως όλα αυτά γίνονται τώρα αλλά "όταν υπάρξει εθνικό κράτος όλα θα αλλάξουν", όπου με την φράση "εθνικό κράτος" εννοείτε δικτατορία ή ολοκληρωτικό καθεστώς τύπου Χίτλερ, απλά δεν έχετε το σθένος να το παραδεχτείτε φανερά.

      Διαγραφή
    6. Κωνσταντίνος24 Μαΐ 2023, 12:30:00 μ.μ.

      "δεν περιμένω σοβαρή απάντηση από σένα, θα μου πεις απλά πως όλα αυτά γίνονται τώρα αλλά "όταν υπάρξει εθνικό κράτος όλα θα αλλάξουν", όπου με την φράση "εθνικό κράτος" εννοείτε δικτατορία ή ολοκληρωτικό καθεστώς τύπου Χίτλερ, απλά δεν έχετε το σθένος να το παραδεχτείτε φανερά." .... Συνέχισε τον "διάλογο" με τον εαυτό σου, αφού εκ των πρότέρων γνωρίζεις τι θα σού απαντήσει ο άλλος. Είσαι εσύ τώρα σοβαρός;

      Διαγραφή
    7. Δεν είναι θέμα σοβαρότητας ή μη, απλά έχω καταλάβει τι απόψεις πρεσβεύεις...Είσαι άκρως προβλέψιμος

      Διαγραφή
    8. Το πιο αστείο με όλα αυτά που αράδιασες είναι ότι συγκρίνεις παλιές αυτοκρατορίες ( που όλες κατέρρευσαν με πάταγο) με σύγχρονα εθνικά κράτη. Κλασσική τακτική ακροαριστερού για να δικαιολογήσει τον πολυπολιτισμικό αχταρμά. Και καλά θα αγαπήσουν ξαφνικά την Ελλάδα Μαροκινοί, Αλγερινοί κα πακιστανοί και θα πολεμήσουν εναντίον ομόδοξων πχ Τούρκων. Εδώ οι δεύτερης γενιάς Αλβανοί και ακόμα κάνουν "πεταλούδες " με τα χέρια τους και μιλάνε για μεγάλη Αλβανία και εσείς οι...περίεργοι , τον χαβά σας. Η μαρξιστική μισελληνική τύφλωση σας έχει κάνει παραπάνω και από γραφικούς. χάσιμο χρόνου να κουβεντιάσεις σοβαρά με ορφανό της Μόσχας.

      Διαγραφή
    9. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεις την τύφλωση και την γραφικότητα που σε διακατέχει και δυστυχώς δυσφημίζεις τον εθνικισμό (που ως έννοια δεν έχει σχέση με τον ρατσισμό και τον σωβινισμό που πρεσβεύεις)! Ακροαριστερός λοιπόν έγινα ξαφνικά, επιδή δεν συμβαδίζω με τις ιδεολήψίες σου. Εξαρχής απέκλεισα τους μουσουλμάνους από την συζήτηση, εσύ τους επαναφέρεις (λες και διαφωνούμε σε αυτό...). Μίλησα για νόμιμους μετανάστες και λογική μεταναστευτική πολιτική κι εσύ μιλάς για μαρξισμό, μισελληνισμό και πολυπολιτισμικούς αχταρμάδες. Ειλικρινά σου εύχομαι περαστικά αν και περιπτώσεις σαν κι εσένα συνήθως είναι ανίατες! Θα σου πρότεινα πάντως να διάβαζες το βιβλίο του Γιάννη Κολοβού (μήπως είναι κι αυτός ακροαριστερός;) "Πολυπολιτισμικότητα Όχι Ευχαριστώ", μπας και αντιληφθείς ότι η ενσωμάτωση (λογικού) αριθμού μεταναστών, δεν συνεπάγεται κατ' ανάγκη, αποδοχή πολυπολιτισμικότητας. Άλλο πράγμα είναι η πολυπολιτισμικότητα, που απ'ότι φαίνεται, ούτε οι οπαδοί της, ούτε οι εχθροί της, αντιλαμβάνονται περί τίνος πρόκειται.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας