Βασίλειος Παππάς, Η Αθωνική Πολιτεία στους Εθνικούς Αγώνες (1850-1912)

Τις άγνωστες πτυχές από την εθνική δράση των Αγιορειτών μοναχών και «την ενεργό συμμετοχή και προσφορά τους στα προσκλητήρια του έθνους» καταγράφει στο νέο του βιβλίο ο δρ Ιστορίας, δικηγόρος και τ. βουλευτής κ. Βασίλειος Ν. Πάππας. Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Η Αθωνική Πολιτεία στους Εθνικούς Αγώνες (1850-1912)» έγινε χθες βράδυ, Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα Διαλέξεων της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών. Για τα τεκμήρια που συγκέντρωσε ο συγγραφέας, την έρευνα, τα έγγραφα, το βιβλίο, καθώς και για τα συμπεράσματα που προκύπτουν μίλησαν στο κοινό ο ομ. καθηγητής της Νομικής Σχολής και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Μ.Σ. κ. Γ. Νάκος, ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Μ.Σ κ. Κων. Χρήστου, ο αν. καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής και υπεύθυνος του επιστημονικού κέντρου «Ιω. Μανδύλας» της Ε.Μ.Σ. κ. Ιάκ. Μιχαηλίδης και ο λόγιος και συγγραφέας Γέροντας Μάξιμος Ιβηρίτης, Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους στην 100ετηρίδα της Απελευθέρωσης του Αγίου Όρους από τον Οθωμανικό Ζυγό.

Ο θεοφιλέστατος αρχιμανδρίτης κ. Ιάκωβος, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, εκπροσωπώντας την Α.Θ.Π. τον Οικ. Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο μετέφερε καθηκόντως τις πατριαρχικές ευλογίες προς τον συγγραφέα κ. Βασίλειο Ν. Πάππα και χαρακτήρισε το έργο του [...] αξιολογώτατον, κατατοπιστικόν και λίαν διαφωτιστικόν για μια ιστορική περίοδο δύσκολη, προβάλλοντας την ουσιαστική συμβολή της Αθωνικής Πολιτείας κατ' αυτήν και μάλιστα κατά τρόπο λεπτομερή, συστηματικό και άκρως επιστημονικό [...] Σαφέστατα διακρίνεται ο ζήλος και ο πολυετής κόπος του συγγραφέως προκειμένου να ανταπεξέλθει λεπτομερειακά στο εγχείρημά του. Το αξιόλογο του πράγματος επηρεάζεται και από το γεγονός ότι η έκδοση προλογίζεται μετά πατρικής αγάπης από τον ίδιο τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος εκφράζει την πατριαρχικήν αυτού ευαρέσκειαν μετά θερμών συγχαρητηρίων εις τον κοπιάσαντα εκλεκτόν συγγραφέαν και αφοσιωμένο και πιστόν τέκνο της Μητρός Εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο υπήρξε ο φυσικός προστάτης και το πνευματικό στήριγμα και η παραμυθία του δοκιμασθέντος ευσεβούς ημών Γένους κατά την περίοδο των Αγώνων διά την διατήρησιν αναλλοιώτου της ταυτότητος αυτού εις την Μακεδονίαν, όπως αναφέρει μεταξύ των άλλων ο Πρόλογος του Παναγιωτάτου. Στη συνέχεια και πριν κατέλθει από το βήμα μετέφερε τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου.

Ακολούθως, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητος Άθω, ο πραναφερθείς Γέρων Μάξιμος Ιβηρίτης, εξέφρασε την ευαρέσκειαν του Ιερού Σώματος και τον έπαινον αυτού προς τον συγγραφέα διά την περισπούδαστον και πρωτότυπον ταύτην συγγραφικήν μελέτην διά τους Αθωνικούς Αγώνας των αειμνήστων αγιορειτών μοναχών της περιόδου 1850-1913.[...] Ετόνισε δε, ότι το έργον τούτο είναι λίαν επίκαιρον, λόγω του αναφυέντος Σκοπιανού Ζητήματος, διό και χρήζει ιδιαιτέρας προσοχής και μελέτης [...].

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο συγγραφέας, κ. Βασ. Ν. Πάππας, η αφετηρία της έρευνας χρονολογείται πριν από 35 χρόνια, όταν ο ίδιος συγκέντρωσε τα πρώτα στοιχεία για τον Ιερισσιώτη Μακεδονομάχο καπετάν Γιώργη Γιαγλή, επίσημο απελευθερωτή της Νιγρίτας Σερρών, ο οποίος διετέλεσε αρχισερδάρης (=αρχιφύλακας) του Αγίου Όρους, ήταν στην υπηρεσία του αυτοεξόριστου Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ στον Μυλοπόταμο κι αργότερα, κυνηγημένος από τους Βούλγαρους, εκάρη μοναχός στη Ιερά Μονή Ιβήρων και έζησε μέχρι την κοίμησή του σε κελί της ίδιας Μονής.
Μιλώντας για το βιβλίο του και το αρχειακό υλικό που ερεύνησε για την προαναφερθείσα περίοδο ο κ Πάππας τονίζει ότι ήταν πολλοί οι μοναχοί που προσέγγιζαν τα μεγάλα γεγονότα του έθνους με ξεχωριστή ευαισθησία και πατριωτισμό. Γεγονότα, εν πολλοίς άγνωστα στις επί μέρους πτυχές τους, παρά το ειδικόν βάρος που διέθεταν και έχουν άμεση σχέση και επικαιρότητα με την σημερινή δοκιμασία της Μακεδονίας μας και την προσπάθεια πλαστογράφησης της ιστορίας της.

Στο βιβλίο ο συγγραφέας μέσα από μια «Τράπεζα Εγγράφων» παρουσιάζει έγγραφα-τεκμήρια για τις δράσεις των μοναχών που αναλάμβαναν μυστικές αποστολές μεταφοράς όπλων, πολεμοφοδίων και έμψυχου υλικού στο εσωτερικό της Μακεδονίας. Το υλικό σχετίζεται με όλα τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Μακεδονίας έως την απελευθέρωσή της, όπως είναι ο Ελληνορωσικός ανταγωνισμός στο Άγιο Όρος, ο Μακεδονικός Αγώνας και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι. Παράλληλα, περιγράφεται η επικρατούσα κατάσταση στο Άγιον Όρος και στη Χαλκιδική, μέσω της ανάπτυξης των ζητημάτων που ανεφύησαν –όπως το Κελλιωτικό, το Γεωργιανό ,το ζήτημα των Ονοματολατρών, οι σχέσεις Ελλήνων και Σλάβων μοναχών, συμπλοκές, συλλήψεις.

Κάθε εθνικοαπελευθερωτική κίνηση των Ελλήνων –όπως προκύπτει από την έρευνα– συνέπαιρνε τις ψυχές των Αγιορειτών Μοναχών, κρατώντας με όλες τους τις δυνάμεις το θρησκευτικό φρόνημα του Ορθόδοξου κόσμου, ενώ παράλληλα, αναμφίβολα διέσωσαν από εθνικές καταστροφές, καλλιτεχνικούς θησαυρούς ανυπολόγιστης πνευματικής αξίας, σημειώνει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας.

Εντυπωσιακά είναι και για πρώτη φορά αναδεικνύονται έγγραφα που αποδεικνύουν το αμέριστο ενδιαφέρον των μοναχών για την παιδεία, την έκδοση βιβλίων, την ενίσχυση χωριών, εκκλησιών, συλλόγων και φυσικών προσώπων, τις κινήσεις στρατιωτικών Σωμάτων και τους πατριωτικούς Συλλόγους των Αθηνών που έδειχναν έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή αλλά και για το μνημειακό απόθεμα του Αγίου Όρους. Ακόμη, έγγραφα από πατριωτικά άσματα και επισκέψεις αξιόλογων προσκυνητών του Αγίου Όρους λ.χ. σε Αγιογραφικούς Οίκους, όπως των Ιωασαφαίων και συγκεκριμένα του Μακεδονομάχου Μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη, του Μητροπολίτη Πενταπόλεως, και μετέπειτα Άγ. Νεκταρίου, των Ν. Καζαντζάκη, Αγγ. Σικελιανού κ.ά.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον εξάλλου παρουσιάζουν τα πρωτοεμφανιζόμενα έγγραφα που αναγνώστηκαν την ημέρα της Απελευθέρωσης του Αγίου Όρους (2 Νοεμβρίου 1912) στην δοξολογία στο Πρωτάτο αλλά και οι λεπτομερείς χάρτες που αναδεικνύουν τις θαλάσσιες διαδρομές μεταφοράς του πολεμικού υλικού στην διαδρομή Τσάγιεζι (πλησίον του Πηνειού), Άνδρος, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόνησος, Κυρα-Παναγιά, Ψαθούρα, παράλια χερσονήσου Χαλκιδικής και Αγ. Όρους, Ορφάνι, Θάσος, Καβάλα και Σαμοθράκη.

Την εκδήλωση έκλεισε ο συγγραφέας, ο οποίος μέσα σε ατμόσφαιρα συναισθηματικής φόρτισης αναφέρθηκε στις βαθιές προγονικές του ρίζες που ανάγονται στον Μακεδονικό Αγώνα και που τον ώθησαν να συγγράψει το εν λόγω βιβλίο, στη συνέχεια δε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην πρόσβαση στα εκκλησιαστικά αρχεία, η οποία, ωστόσο, ξεπεράστηκε με την ευλογία και την ηθική αρωγή των αγίων πατέρων της Αγιώνυμης Πολιτείας του Άθω. Για να καταλήξει ότι η προσπάθειά του αυτή συνοδεύετο πάντοτε από τις ευχές της Α.Θ.Π. του Οικ. Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος τον ετίμησε με την προλόγιση του βιβλίου και την εκπροσώπησή του στην παρούσα εκδήλωση.

Το βιβλίο διατίθεται:

Βιβλιοπωλείο "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ", Ερμού 61, Θεσσαλονίκη 546 23
Τηλ.: 2310 282782 fax: 2310 240331

Σχόλια

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

"υγρό πυρ" 1821 19η Μαίου 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου 1940 4η Αυγούστου α Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος Αβράαμ Λίνκολν Άγγελος Έβερτ Άγγελος Σικελιανός Αγγλία Άγιο Όρος Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος Αδαμάντιος Κοραής Αθανάσιος Ευταξίας Αθανάσιος Τσακάλωφ Αιγαίο Αιγαίο Ελληνική θάλασσα Αίγινα Αισχύλος Ακρόπολη Αλβανία Αλεξάνδρεια Αλέξανδρος Ζαϊμης Αλέξανδρος Κορυζής Αλέξανδρος Κουμουνδούρος Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος Αλέξανδρος Οθωναίος Αλέξανδρος Παπάγος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Αλέξανδρος Παπαναστασίου Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής Αλέξανδρος Σακελαρίου Αλέξανδρος Υψηλάντης Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος Αναγέννηση Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος Αναστάσιος Παπούλας Ανατολική Ρωμυλία Ανδρέας Γ. Παπανδρέου Ανδρέας Καρκαβίτσας Ανδρέας Λόντος Ανδρέας Μεταξάς Ανδρέας Μιαούλης Ανδρέας Μιχαλακόπουλος Ανδρέας Τζίμας Άνθιμος Γαζής Αννα Κομνηνή Άννα Κομνηνή Αννίβας Αντάντ Αντιβενιζελισμός αντισημιτισμός Αντόνιο Γκράμσι Αντώνης Σαμαράς Απεργίες Αποικιοκρατία Άραβες Αρβανίτες Άρειος Πάγος Άρης Βελουχιώτης Αριστείδης ο Αθηναίος Αριστοτέλης Αριστοτέλης Ωνάσης Αρχαία Αθήνα Αρχαία Ελληνική Ιστορία - Ρωμαιοκρατία Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία Αρχαία Σπάρτη Αρχαιοκαπηλεία Αρχαιολογία Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος Αρχιμίδης Αστρονομία Αστυνομία Αυστρία Αυτοκράτορας Ηράκλειος Αφρική Αχαϊκή Συμπολιτεία β Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος Βαλκάνια βασανιστήρια Βασίλειος Τσίχλης Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄ Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ Βασιλιάς Όθων Α΄ Βασιλιάς Παύλος Α΄ Βασιλιάς Φίλιππος Β΄ Βενιαμίν Λέσβιος Βιβλία και Βιβλιοθήκες Βιβλιοκρισίες Βιέννη Βιετνάμ Βιογραφίες Βλάσης Γαβριηλίδης Βουλγαρία Βυζαντινή Ιστορία γ Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης Γαλλία Γαλλική Επανάσταση Γαριβάλδι Γελιογραφίες Γενοκτονία των Αρμενίων Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου Γερμανία Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός Γεώργιος Α. Παπανδρέου Γεώργιος Βλάχος Γεώργιος Γρίβας (Διγενής) Γεώργιος Ζησιμόπουλος Γεώργιος Θεοτόκης Γεώργιος Κάνιγκ Γεώργιος Καραϊσκάκης Γεώργιος Καρτάλης Γεώργιος Καφαντάρης Γεώργιος Κονδύλης Γεώργιος Κουντουριώτης Γεώργιος Λεοναρδόπουλος Γεώργιος Παπαδόπουλος Γεώργιος Παπανδρέου (GAP) Γεώργιος Πωπ Γεώργιος Ράλλης Γεώργιος Σεφέρης Γεώργιος Σταύρου Γεώργιος Στρέιτ Γεώργιος Τσολάκογλου Γιάννης Ιωαννίδης Γιάννης Ψυχάρης Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο) Γιουγκοσλαβία Γιώργης Σιάντος Γκουλάγκς Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά Γράμμος - Βίτσι Γρηγόρης Φαράκος Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας) Γρηγόριος Ξενόπουλος δ Δαρδανέλλια Δεκεμβριανά - Εμφύλιος πόλεμος (1944-1949) Δέσποινα Κούρτη Δημήτρης Παρτσαλίδης Δημήτριος Αναγνωστόπουλος Δημήτριος Βούλγαρης Δημήτριος Γούναρης Δημήτριος Ιωαννίδης Δημήτριος Καλλέργης Δημήτριος Μάξιμος Δημήτριος Ράλλης Δημήτριος Υψηλάντης Δημήτριος Ψαρρός Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ) Δημοσθένης Δημοψήφισμα δημοψήφισμα 1924 Διατροφή Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) Δικαιοσύνη Διονύσιος Σολωμός Διπλωματία δοσιλογισμός δουλεμπόριο Δύση Δωδεκάνησα Ε.Ρ.Ε. ΕΔΕΣ Εθνικά Δάνεια Εθνική αντίσταση Εθνική τράπεζα Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.) Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) Εθνικός Διχασμός (1914-1918) Εθνικός Συναγερμός Εθνοσυνέλευση ΕΚΚΑ Εκκλησιαστική Ιστορία ΕΛΑΣ Ελβετία ΕΛΔΥΚ Ελευθέριος Βενιζέλος Ελληνική λογοτεχνία Ελληνική Οικονομική Ιστορία Ελληνική Οικονομική κρίση Ελληνική Παιδεία Ελληνική Παλιγγενεσία (1821 - 1832) Ελληνική Παράδοση Έλληνικό Έθνος Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος Ελληνικός στρατός Ελληνισμός Ελληνισμός της Αμερικής Ελληνοτουρκικές σχέσεις Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1897 Ελλήνων Πάσχα Εμμανουήλ Μπενάκης Εμμανουήλ Ξάνθος Εμμανουήλ Παπάς Εμμανουήλ Ρέπουλης Εμμανουήλ Ροϊδης Εμμανουήλ Τομπάζης Εμμανουήλ Τσουδερός Εμπόριο Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.) Ένωση Κέντρου ΕΟΚ ΕΟΚΑ Α΄ ΕΟΚΑ Β΄ Επανάσταση στο Γουδή Επανάσταση στο Γουδί Α΄ και Β΄ Βαλκανικός πόλεμος (1909-1914) Επέτειος Επίκουρος Επιτάφιος Ερατοσθένης Ερυθρός Σταυρός ΕΣΣΔ Ευάγγελος Αβέρωφ Ευάγγελος Λεμπέσης Ευεργέτες Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαικός Διαφωτισμός εφημερίδα "Καθημερινή" Η γυναίκα στην Ιστορία Η δίκη των "εξ" Ήθη και έθιμα Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.) Ήπειρος Ηράκλειτος Ηρακλής Θεσσαλονίκης Ηρόδοτος Θαλής ο ΜΙλήσιος Θέατρο Θεμιστοκλής Θεμιστοκλής Σοφούλης Θεόδωρος Δηλιγιάννης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Θεόδωρος Πάγκαλος Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος) Θεόδωρος Τουρκοβασίλης Θεόφιλος Καΐρης Θερμοπύλες Θεσσαλονίκη Θουκυδίδης Θράκη Θρασύβουλος Τσακαλώτος Θρησκεία Θωρηκτό Αβέρωφ Ι.Β.Δ. Ιαπωνία Ιατρική Ιερή Συμμαχία Ιερός Λόχος Ιλιάδα Ίμια Ιουλιανή κρίση του ΄65 Ιούλιος Βέρν Ιπποκράτης ο Κώος Ισλάμ Ισοκράτης Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος Ιστορία Ιστορία της Αλβανίας Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας Ιστορία της Κρήτης Ιστορία του Αθλητισμού Ιταλία Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης Ιωάννης Γκούρας Ιωάννης Δεμέστιχας Ιωάννης Καποδίστριας Ιωάννης Κωλέττης Ιωάννης Μακρυγιάννης Ιωάννης Μεταξάς Ιωάννης Μιχαήλ Ιωάννης Παπακωνσταντίνου Ιωάννης Συκουτρής Ιωάννης Τσαγκαρίδης Ιωάννης Τσιμισκής Ιωάννινα Ίων Δραγούμης Ιωνική Επανάσταση Κ. Θ. Δημαράς Καλαμάτα Κανέλος Δεληγιάννης Καρλ Γιουνγκ Καρλ Μαρξ Κάρολος Παπούλιας Καρχηδόνα κατεχόμενα της Κύπρου Κατοχή Κατοχικά Δάνεια Κίμων ο Αθηναίος Κίνα Κίνημα του Ρομαντισμού κινηματογράφος Κινηματογράφος και Ιστορία Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.) Κολλυβάδες Κόμμα Φιλελευθέρων Κομμουνισμός Κομνηνός Πυρομάγλου Κοράνιο Κόρινθος Κουμουνδούρος - Τρικούπης - Θεοτόκης (1865-1909) Κύθηρα Κυπριακή Ιστορία Κυριάκος Κατσιμάνης Κύριλλος Λούκαρις Κωνσταντίνος Δεμερτζής Κωνσταντίνος Καβάφης Κωνσταντίνος Καναρης Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή Κωνσταντίνος Καραμανλής Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος) Κωνσταντίνος Λινάρδος Κωνσταντίνος Μανιαδάκης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄ Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος Κωνσταντίνος Σημίτης Κωνσταντίνος Σμολένσκι Κωνσταντίνος Τσαλδάρης Κωνσταντίνος Φωτιάδης Κωνσταντινούπολη Κως Κώστας Βάρναλης Κώστας Περρίκος Κωστής Παλαμάς ΛΑ.Ο.Σ Λαθρομετανάστευση Λαικό Κόμμα Λαμία Λατινική Αμερική Λεονίντ Τρότσκι Λέσβος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος Λόγιος Ερμής Λόρδος Βύρων Λουτράκι Λύσανδρος Μαζική πολιτική προπαγάνδα Μακάριος Μακεδονία Μακεδονικό Ζήτημα Μακεδονικός Αγώνας Μακεδονομάχοι Μάνη Μάο Τσε Τουνγκ Μαραθώνας Μάρκος Βαφειάδης Μάρκος Μπότσαρης Μάτζικερτ Μεγάλη Βρετανία Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia) Μέγαρο Μαξίμου Μέγας Αλέξανδρος Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών Μέγας Θεοδόσιος Μέγας Κωνσταντίνος Μελέτης Βασιλείου Μεσαίωνας Μέση Ανατολή Μεσόγειος Μεσολόγγι Μεσοπόλεμος (1922-1941) Μεσσήνη Μεσσηνίας Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974) Μέττερνιχ Μίκης Θεοδωράκης Μίκης Πρωτοπαπαδάκης Μικρά Ασία μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή παρωδία δίκης και εκτέλεση των έξι (1918-1922) Μιλτιάδης ο Αθηναίος Μιλτιάδης Πορφυρογέννης Μιχαήλ Ψελλός Μνημείο Μοροζίνι Μουσολίνι Μπενιζέλος Ρούφος Μυστικές υπηρεσίες ναζισμός Νάξος Ναπολέων Βοναπάρτης Ναπολέων Ζέρβας Ναυαρίνο Ναύπακτος Ναύπλιο Ναυτική Ιστορία Νέα Δημοκρατία Νεοκλής Σαρρής Νεότουρκοι Νικήτας Σταματελόπουλος Νικηφόρος Φωκάς Νικίας Νικόλαος Δημητρακόπουλος Νικόλαος Λεωτσάκος Νικόλαος Πλαστήρας Νικόλαος Πολίτης Νικόλαος Στράτος Νίκος Ζαχαριάδης Νίκος Καζαντζάκης Νίκος Μπελογιάννης Νίκος Νικολούδης Νίτσε Ξάνθη Ξενοφών Οδυσσέας Ανδρούτσος Οδυσσέας Ελύτης Οδυσσέας Ιάλεμος Οδύσσεια Οθωμανική Αυτοκρατορία Οθωνική περίοδος (1832-1864) Οικουμενικό Πατριαρχείο Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά ομάδα των "Ιαπώνων" Όμηρος ομοφυλοφιλία Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) Οργάνωση "Χ" Ορθοδοξία π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος ΠΑ. ΣΟ. Κ. Παγκόσμιος Ιστορία Παλαιών Πατρών Γερμανός Παναγής Τσαλδάρης Παναγιώτης Δαγκλής Παναγιώτης Δεμέστιχας Παναγιώτης Κανελλόπουλος Πάνος Κορωναίος Πάτρα Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ Παύλος Γύπαρης Παύλος Κουντουριώτης Παύλος Μελάς Παυσανίας Παυσανίας Κατσώτας Παυσανίας ο περιηγητής ΠΕΑΝ Πειραιάς πειρατεία Πεισίστρατος Πελοποννησιακός πόλεμος Περικλής Περικλής Αργυρόπουλος Περικλής Γιαννόπουλος Περικλής Δεληγιάννης Περιοδικά Ιστορίας Περσικοί πόλεμοι Πετρέλαια στο Αιγαίο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης Πέτρος Γαρουφαλιάς Πέτρος Μακρής - Στάϊκος Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης Πλάτων Πλούταρχος Ποίηση και αισθητική Πόλεμος των Μπόερς Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι πολιτική δολοφονία Πολιτική Ιστορία Πολωνία Πόντος Πρίγκιπας Ανδρέας προπαγάνδα πρόσφυγες προσωκρατικοί φιλόσοφοι Προτεινόμενα Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff Πύρρος της Ηπείρου Ρήγας Παλαμίδης Ρήγας Φερραίος ριζοσπάστης Ρόδος Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Ρώμη Ρωμηοσύνη Ρωσία Ρωσικο κόμμα Σάββας Γκαλιμαρίδης Σάμος Σαντόρε Σανταρόζα Σαντορίνη ΣΚΑΪ Σκάκι Σκωτία Σόλων Σοφοκλής Βενιζέλος Σοφοκλής Δούσμανης Σπυρίδων Μαρκεζίνης Σπυρίδων Τρικούπης Σταλινισμός Σταυροφορίες Σταφιδικό Ζήτημα Στέφανος Δραγούμης Στέφανος Σαράφης Στέφανος Σκουλούδης Στέφανος Στεφανόπουλος Στράβων Στρατής Μυριβίλης Στρατιωτικά κινήματα Στρατιωτική Ιστορία Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη Στυλιανός Γονατάς Στυλιανός Χούτας Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ Συνθήκη της Λοζάννης Συνθήκη των Σεβρών συντάξεις ΣΥΡΙΖΑ Σύχρονη Ελληνική Ιστορία - Μεταπολίτευση (1974- ) Σωκράτης Σώματα Ασφαλείας Τα κείμενα του "φιλίστωρος" (Ι. Β. Δ.) Ταγίπ Ερντογάν Τάγματα ασφαλείας Τείχος του Βερολίνου τεκτονισμός Τέχνες Τεχνολογία το παιχνίδι στην Ιστορία Τοπική Ιστορία Τουρκία Τουρκοκρατία (1453-1821) Τράπεζα της Ελλάδος Τράπεζες Τριπλή Κατοχή της Ελλαδος και Αντίσταση (1941-1944) Τριπολιτσά Τσαούς Αντών (Φωστερίδης) Ύδρα Υποβρύχιο Παπανικολής υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ Υφαλοκρυπίδα Φαίδων Γκιζίκης Φαλμεράγιερ Φανάρι Φασισμός Φιλελληνισμός Φιλία Φιλική Εταιρεία Φιλολογικά και άλλα δοκίμια Φιλοποίμην Φιλορθόδοξη Εταιρεία Φιλοσοφία Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας Φλωρεντία Φλώρινα Φραγκοκρατία Φωκίων Φωτογραφικό Οδοιπορικό Χαλκιδική Χαράλαμπος Κατσιμήτρος Χαράλαμπος Τσερούλης Χαράτσι Χαρίλαος Τρικούπης Χαρίλαος Φλωράκης Χάτι Χουμαγιούν Χίτλερ Χούντα Χρεοκοπία Χρηματιστήριο χριστιανικό ολοκαύτωμα Χριστόδουλος Τσιγάντες Χριστούγεννα Χρυσόστομος Σμύρνης Χωροφυλακή Ψαρά ψυχολογία Ψυχρός Πόλεμος Articles in English CIA http://www.istorikathemata.com/ John Iatrides K.K.E. KGB Mεσσήνη Robert Bruce Slider William Wallas Winston Churchil
Εμφάνιση περισσότερων