Ιδού οι "Πατριάρχες" του εθνομηδενισμού στην Ελληνική εκπαίδευση

του δημοσιογράφου Σπύρο Κάραλη, (αναδημοσιεύεται χάρις την ευγενική άδεια του συγγραφέα με πρώτη δημοσίευση εφημερίδα "Δημοκρατία" της Κυριακής)

Τον Οκτώβριο του 1996 αφήνεται να διαρρεύσει στον Τύπο η «λίστα Σημίτη», όπως ονομάστηκε, ένας κατάλογος προγραφών γεμάτος από δεκάδες ονόματα δημοσιογράφων οι οποίοι δεν συγκαταλέγονταν στους «εκλεκτούς» του εκσυγχρονιστικού συστήματος που εκείνη την περίοδο θα άρχιζε να απλώνει τα πλοκάμια του παντού στην Ελλάδα. Ανάλογες μαύρες λίστες (ανεπιθύμητων) συντάχτηκαν την ίδια περίοδο σε όλα τα πεδία της κοινωνικής ζωής, με προτεραιότητες τον πολιτισμό, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τους επιστημονικούς ομίλους κ.ο.κ. και αμέσως άρχισε πρωτοφανές πογκρόμ. Έτσι τα think tanks της χώρας αλώνονται από τη συστημική «διανόηση» με γρήγορες διαδικασίες και στόχευση την αλλαγή των πολιτιστικών προτύπων στην κοινωνία μέσω της μαζικής πλύσης εγκεφάλου από ελεγχόμενα τηλεοπτικά και εκδοτικά συγκροτήματα και την προαγωγή μιας αλλότριας κουλτούρας ως κυρίαρχης· ρηχής στην πραγματικότητα, καταναλωτικού τύπου, εναρμονισμένης πλήρως με το παρασιτικό μοντέλο της περιόδου Σημίτη, ξένης εντελώς με τα μεγάλα βάθη και ύψη της ελληνικής πρότασης και της ιστορικής διαδρομής του τόπου. 


Κοινή συνισταμένη όλων αυτών που ήρθαν ξαφνικά στο προσκήνιο στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και θα πρωταγωνιστούσαν με θλιβερό τρόπο τις τρεις επόμενες δεκαετίες στον δημόσιο βίο ήταν ο εθνομηδενισμός, δηλαδή η ουδέτερη έως εχθρική σχέση των κυβερνώντων με την ορθόδοξη πίστη, την ιστορική μνήμη και την ελληνικότητα. Τριάντα χρόνια μετά η επέλαση αυτού του συστήματος εξουσίας και παραεξουσίας, ενός συρφετού που βύθισε τη χώρα και τον λαό στην τωρινή υλική αλλά και πνευματική χρεοκοπία, δεν λέει να κοπάσει. Ως απόδειξη, η νέα ολομέτωπη επίθεση στην πολιτιστική παρακαταθήκη του τόπου, όπως εξελίσσεται με αφορμή το μάθημα Ιστορίας και Θρησκευτικών στη Μέση Εκπαίδευση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Νίκο Φίλη, τη Σία Αναγνωστοπούλου και την εκσυγχρονιστική ομάδα Λιάκου στο υπουργείο Παιδείας. Όλως τυχαίως αυτές τις αλλαγές είχε δρομολογήσει η Αννα Διαμαντοπούλου, «παιδί» του Σημίτη.

Το χρονικό του εθνομηδενισμού γράφεται με μεθοδικότητα από τα μέσα του '90. Το ΠΑΣΟΚ, αρχικά, εκκαθαρίζεται από ακέραια πολιτικά πρόσωπα, όπως ήταν ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, εκ των συντακτών της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη, και πολλοί άλλοι, οι οποίοι εκδιώκονται κακήν κακώς, αφού πρώτα χλευάζονται ως «γραφικοί» από τους εκσυγχρονιστές της ηγετικής ομάδας Σημίτη επειδή παρέμειναν πιστοί στις εθνικές αναφορές. Ανάλογες δονήσεις είχαν προηγηθεί στην Αριστερά, αρχικά στον ΣΥΝ του κατάπτυστου «Ναι» στο Σχέδιο Ανάν, και αργότερα στον ΣΥΡΙΖΑ, που μετεξελίσσεται από ελληνική Αριστερά σε φυτώριο δήθεν διεθνιστών και στην πραγματικότητα ελιτιστών και εθνομηδενιστών. Η Μαρία Ρεπούση ήταν ένα από αυτά τα «λουλούδια» που ξεπήδησαν από αυτό το φυτώριο. Η Θάλεια Δραγώνα, επίσης, από τον συγγενή χώρο του ΠΑΣΟΚ της περιόδου, την οποία ουδείς γνώριζε μέχρι τότε, αλλά κατά σύμπτωση υπήρξε σύζυγος του παιδικού φίλου του Κώστα Σημίτη, συνταξιούχου καθηγητή στο London School of Economics Νίκου Μουζέλη. 

Η κατάργηση των Θρησκευτικών επωάζεται από εκείνη την περίοδο με πυκνές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ κατευθυνόμενης αρθρογραφίας, χρησιμοποιώντας ασύστολα ιστορικά ψεύδη (σαν αυτά του Νίκου Φίλη προ ημερών) για να αμφισβητηθεί η προσφορά της Εκκλησίας και του κλήρου στους εθνικούς αγώνες. Παραγνωρίζοντας και αφήνοντας σκόπιμα κατά μέρος μεγάλους μαρξιστές ιστορικούς, όπως τον αείμνηστο Νίκο Σβορώνο, ο οποίος στο έργο του ύμνησε την τεράστια προσφορά του κλήρου στους μεγάλους εθνικούς αγώνες καθώς και τη συμβολή της Ορθοδοξίας στη διατήρηση της εθνικής αυτοσυνειδησίας από την περίοδο της Τουρκοκρατίας έως τον 20ό αιώνα. Τριάντα χρόνια τώρα, ό,τι ελληνικό βαφτίζεται «εθνικιστικό» και πολιτικά πρόσωπα με πατριωτικό υπόβαθρο αλλά και άλλοι παράγοντες της δημόσιας ζωής και του πολιτισμού στην καλύτερη περίπτωση συμπιέζονται ή απομακρύνονται. Ορισμένοι μάλιστα κανιβαλίζονται ως... καθυστερημένοι. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου κάθε έννοια ή λέξη με εθνική αναφορά δαιμονοποιείται από τους σημερινούς «προοδευτικούς μεταρρυθμιστές» όλων των κομματικών αποχρώσεων ως μισαλλόδοξη και σκοταδιστική. Το ίδιος και κάθε αναφορά στη σημαία της χώρας.

Οι ακραίοι του ΣΥΡΙΖΑ που υιοθετούν την ατζέντα των εκσυγχρονιστών

Γέννημα της ίδιας εθνομηδενιστικής μήτρας της σημιτικής περιόδου αποτελεί μέγα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ με χρήση πανομοιότυπων ιδεοληπτικών αγκυλώσεων στα δημόσια πράγματα, τις οποίες εισήγαγε κατά κόρον η «κάστα του '90» με στόχο τον αφελληνισμό για να διαχειριστεί πιο εύκολα την εξουσία και να αποκομίσουν διάφοροι νεογενίτσαροι του βαθέος συστήματος πρόσβαση στην εξουσία. Ο Νίκος Φίλης, ο Αριστείδης Μπαλτάς, οι 53+, πλήθος άλλων ακραίων του ΣΥΡΙΖΑ, εντός ή εκτός κυβέρνησης, έχουν υιοθετήσει στην πράξη την εθνομηδενιστική ατζέντα της Αννας Διαμαντοπούλου με βοήθειες όταν χρειάζεται -όπως την Τετάρτη στη Βουλή- από το επίσης «παιδί» του Κώστα Σημίτη Σταύρο Θεοδωράκη, μαζί με γνωστές εξωκοινοβουλευτικές περσόνες (Στέφανος Μάνος, Θεόδωρης Σκυλακάκης, Πέτρος Τατσόπουλος, Στέλιος Ράμφος, κ.ά.). 

Κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν, και η σημερινή κυβέρνηση αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι το ιστορικό παρελθόν ώστε να αποεθνικοποιηθεί ακόμη περισσότερο το περιεχόμενο της εκπαίδευσης. Επί Ρεπούση η Καταστροφή στη Σμύρνη ονομάστηκε «συνωστισμός». Τώρα αφαίρεσαν από την εξεταστέα ύλη της Ιστορίας το κεφάλαιο για τον παρευξείνιο Ελληνισμό για να μη διδάσκονται οι μαθητές τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Επίσης, αφαιρούν ώρες διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών, επειδή έκριναν πως δεν χρειάζονται στη μόρφωση, προωθούν την κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων ως μεταξικό κατάλοιπο και επιτίθενται σφόδρα κατά της αριστείας, επικαλούμενοι την ταξική ισότητα (ενώ θα έπρεπε να ντρέπονται για τα παιδιά που προσέρχονται πεινασμένα στο σχολείο εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που οι ίδιοι εφαρμόζουν). Και πάνω απ' όλα προσπαθούν λυσσωδώς να αφαιρέσουν την ορθόδοξη ταυτότητα, εγείροντας θέματα από το πουθενά, όπως η πρωινή προσευχή και ο τρόπος διδασκαλίας των Θρησκευτικών. Λες και το βασικό πρόβλημα της Παιδείας μας στα χρόνια της σύγχρονης παρακμής είναι το βιβλίο των Θρησκευτικών. 

Σχόλια

  1. η.εκμαθηση.των.πνευματικων.θεμελιων.των.ελληνων.εχει.μεγαλη.σημασια.και.διαχρονικη.επειδη.σε.αυτα.τα.θεμελια.πατουν.οι.θρησκειες.οι.νομοι.τα.συστηματα.διακυβερνησεων.οι.γνωσεις.ολων.των.ανθρωπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

"υγρό πυρ" 1821 19η Μαίου 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου 1940 4η Αυγούστου α Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος Αβράαμ Λίνκολν Άγγελος Έβερτ Άγγελος Σικελιανός Αγγλία Άγιο Όρος Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος Αδαμάντιος Κοραής Αθανάσιος Ευταξίας Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης Αθανάσιος Τσακάλωφ Αιγαίο Αιγαίο Ελληνική θάλασσα Αίγινα Αισχύλος Ακρόπολη Αλβανία Αλεξάνδρεια Αλέξανδρος Ζαϊμης Αλέξανδρος Κορυζής Αλέξανδρος Κουμουνδούρος Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος Αλέξανδρος Οθωναίος Αλέξανδρος Παπάγος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Αλέξανδρος Παπαναστασίου Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής Αλέξανδρος Σακελαρίου Αλέξανδρος Υψηλάντης Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος Αναγέννηση Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος Αναστάσιος Παπούλας Ανατολική Ρωμυλία Ανδρέας Γ. Παπανδρέου Ανδρέας Καρκαβίτσας Ανδρέας Λόντος Ανδρέας Μεταξάς Ανδρέας Μιαούλης Ανδρέας Μιχαλακόπουλος Ανδρέας Τζίμας Άνθιμος Γαζής Αννα Κομνηνή Άννα Κομνηνή Αννίβας Αντάντ Αντιβενιζελισμός αντισημιτισμός Αντόνιο Γκράμσι Αντώνης Σαμαράς Απεργίες Αποικιοκρατία Άραβες Αρβανίτες Άρειος Πάγος Άρης Βελουχιώτης Αριστείδης ο Αθηναίος Αριστοτέλης Αριστοτέλης Ωνάσης Αρχαία Αθήνα Αρχαία Ελληνική Ιστορία - Ρωμαιοκρατία Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία Αρχαία Σπάρτη Αρχαιοκαπηλεία Αρχαιολογία Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος Αρχιμίδης Αστρονομία Αστυνομία Αυστρία Αυτοκράτορας Ηράκλειος Αφρική Αχαϊκή Συμπολιτεία β Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος Βαλκάνια βασανιστήρια Βασίλειος Τσίχλης Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄ Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ Βασιλιάς Όθων Α΄ Βασιλιάς Παύλος Α΄ Βασιλιάς Φίλιππος Β΄ Βενιαμίν Λέσβιος Βιβλία και Βιβλιοθήκες Βιβλιοκρισίες Βιέννη Βιετνάμ Βιογραφίες Βλάσης Γαβριηλίδης Βουλγαρία Βυζαντινή Ιστορία γ Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης Γαλλία Γαλλική Επανάσταση Γαριβάλδι Γελιογραφίες Γενοκτονία των Αρμενίων Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου Γερμανία Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός Γεώργιος Α. Παπανδρέου Γεώργιος Βλάχος Γεώργιος Γρίβας (Διγενής) Γεώργιος Ζησιμόπουλος Γεώργιος Θεοτόκης Γεώργιος Κάνιγκ Γεώργιος Καραϊσκάκης Γεώργιος Καρτάλης Γεώργιος Καφαντάρης Γεώργιος Κονδύλης Γεώργιος Κουντουριώτης Γεώργιος Λεοναρδόπουλος Γεώργιος Παπαδόπουλος Γεώργιος Παπανδρέου (GAP) Γεώργιος Πωπ Γεώργιος Ράλλης Γεώργιος Σεφέρης Γεώργιος Σταύρου Γεώργιος Στρέιτ Γεώργιος Τσολάκογλου Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας) Γιάννης Ιωαννίδης Γιάννης Ψυχάρης Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο) Γιουγκοσλαβία Γιώργης Σιάντος Γιώργος Ρωμανός Γκουλάγκς Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά Γράμμος - Βίτσι Γρηγόρης Φαράκος Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας) Γρηγόριος Ξενόπουλος δ Δαρδανέλλια Δεκεμβριανά - Εμφύλιος πόλεμος (1944-1949) Δέσποινα Κούρτη Δημήτρης Παρτσαλίδης Δημήτριος Αναγνωστόπουλος Δημήτριος Βούλγαρης Δημήτριος Γούναρης Δημήτριος Ιωαννίδης Δημήτριος Καλλέργης Δημήτριος Μάξιμος Δημήτριος Ράλλης Δημήτριος Υψηλάντης Δημήτριος Ψαρρός Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ) Δημοσθένης Δημοψήφισμα δημοψήφισμα 1924 Διατροφή Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) Δικαιοσύνη Διονύσιος Σολωμός Διπλωματία δοσιλογισμός δουλεμπόριο Δύση Δωδεκάνησα Ε.Ρ.Ε. ΕΔΕΣ Εθνικά Δάνεια Εθνική αντίσταση Εθνική τράπεζα Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.) Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) Εθνικός Διχασμός (1914-1918) Εθνικός Συναγερμός Εθνοσυνέλευση ΕΚΚΑ Εκκλησιαστική Ιστορία ΕΛΑΣ Ελβετία ΕΛΔΥΚ Ελευθέριος Βενιζέλος Ελληνική λογοτεχνία Ελληνική Οικονομική Ιστορία Ελληνική Οικονομική κρίση Ελληνική Παιδεία Ελληνική Παλιγγενεσία (1821 - 1832) Ελληνική Παράδοση Έλληνικό Έθνος Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος Ελληνικός στρατός Ελληνισμός Ελληνισμός της Αμερικής Ελληνοτουρκικές σχέσεις Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1897 Ελλήνων Πάσχα Εμμανουήλ Μπενάκης Εμμανουήλ Ξάνθος Εμμανουήλ Παπάς Εμμανουήλ Ρέπουλης Εμμανουήλ Ροϊδης Εμμανουήλ Τομπάζης Εμμανουήλ Τσουδερός Εμπόριο Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.) Ένωση Κέντρου ΕΟΚ ΕΟΚΑ Α΄ ΕΟΚΑ Β΄ Επανάσταση στο Γουδή Επανάσταση στο Γουδί Α΄ και Β΄ Βαλκανικός πόλεμος (1909-1914) Επέτειος Επίκουρος Επιτάφιος Ερατοσθένης Ερυθρός Σταυρός ΕΣΣΔ Ευάγγελος Αβέρωφ Ευάγγελος Λεμπέσης Ευεργέτες Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαικός Διαφωτισμός εφημερίδα "Καθημερινή" Η γυναίκα στην Ιστορία Η δίκη των "εξ" Ήθη και έθιμα Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.) Ήπειρος Ηράκλειτος Ηρακλής Θεσσαλονίκης Ηρόδοτος Θαλής ο ΜΙλήσιος Θέατρο Θεμιστοκλής Θεμιστοκλής Σοφούλης Θεόδωρος Δηλιγιάννης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Θεόδωρος Πάγκαλος Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος) Θεόδωρος Τουρκοβασίλης Θεόφιλος Καΐρης Θερμοπύλες Θεσσαλονίκη Θουκυδίδης Θράκη Θρασύβουλος Τσακαλώτος Θρησκεία Θωρηκτό Αβέρωφ Ι.Β.Δ. Ιαπωνία Ιατρική Ιερή Συμμαχία Ιερός Λόχος Ιλιάδα Ίμια Ιουλιανή κρίση του ΄65 Ιούλιος Βέρν Ιπποκράτης ο Κώος Ισλάμ Ισοκράτης Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος Ιστορία Ιστορία της Αλβανίας Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας Ιστορία της Κρήτης Ιστορία του Αθλητισμού Ιταλία Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης Ιωάννης Γκούρας Ιωάννης Δεμέστιχας Ιωάννης Καποδίστριας Ιωάννης Κωλέττης Ιωάννης Μακρυγιάννης Ιωάννης Μεταξάς Ιωάννης Μιχαήλ Ιωάννης Παπακωνσταντίνου Ιωάννης Συκουτρής Ιωάννης Τσαγκαρίδης Ιωάννης Τσιμισκής Ιωάννινα Ίων Δραγούμης Ιωνική Επανάσταση Κ. Θ. Δημαράς Καλαμάτα Κανέλος Δεληγιάννης Καρλ Γιουνγκ Καρλ Μαρξ Κάρολος Παπούλιας Καρχηδόνα κατεχόμενα της Κύπρου Κατοχή Κατοχικά Δάνεια Κίμων ο Αθηναίος Κίνα Κίνημα του Ρομαντισμού κινηματογράφος Κινηματογράφος και Ιστορία Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.) Κολλυβάδες Κόμμα Φιλελευθέρων Κομμουνισμός Κομνηνός Πυρομάγλου Κοράνιο Κόρινθος Κουμουνδούρος - Τρικούπης - Θεοτόκης (1865-1909) Κύθηρα Κυπριακή Ιστορία Κυριάκος Κατσιμάνης Κύριλλος Λούκαρις Κωνσταντίνος Δεμερτζής Κωνσταντίνος Καβάφης Κωνσταντίνος Καναρης Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή Κωνσταντίνος Καραμανλής Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος) Κωνσταντίνος Λινάρδος Κωνσταντίνος Μανιαδάκης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄ Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος Κωνσταντίνος Σημίτης Κωνσταντίνος Σμολένσκι Κωνσταντίνος Τσαλδάρης Κωνσταντίνος Φωτιάδης Κωνσταντινούπολη Κως Κώστας Βάρναλης Κώστας Περρίκος Κωστής Παλαμάς ΛΑ.Ο.Σ Λαθρομετανάστευση Λαικό Κόμμα Λαμία Λατινική Αμερική Λεονίντ Τρότσκι Λέσβος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος Λόγιος Ερμής Λόρδος Βύρων Λουτράκι Λύσανδρος Μαζική πολιτική προπαγάνδα Μακάριος Μακεδονία Μακεδονικό Ζήτημα Μακεδονικός Αγώνας Μακεδονομάχοι Μάνη Μάο Τσε Τουνγκ Μαραθώνας Μάρκος Βαφειάδης Μάρκος Μπότσαρης Μάτζικερτ Μεγάλη Βρετανία Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia) Μέγαρο Μαξίμου Μέγας Αλέξανδρος Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών Μέγας Θεοδόσιος Μέγας Κωνσταντίνος Μελέτης Βασιλείου Μεσαίωνας Μέση Ανατολή Μεσόγειος Μεσολόγγι Μεσοπόλεμος (1922-1941) Μεσσήνη Μεσσηνίας Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974) Μέττερνιχ Μίκης Θεοδωράκης Μίκης Πρωτοπαπαδάκης Μικρά Ασία μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή παρωδία δίκης και εκτέλεση των έξι (1918-1922) Μιλτιάδης ο Αθηναίος Μιλτιάδης Πορφυρογέννης Μιχαήλ Ψελλός Μνημείο Μοροζίνι Μουσολίνι Μπενιζέλος Ρούφος Μυστικές υπηρεσίες ναζισμός Νάξος Ναπολέων Βοναπάρτης Ναπολέων Ζέρβας Ναυαρίνο Ναύπακτος Ναύπλιο Ναυτική Ιστορία Νέα Δημοκρατία Νεοκλής Σαρρής Νεότουρκοι Νικήτας Σταματελόπουλος Νικηφόρος Φωκάς Νικίας Νικόλαος Δημητρακόπουλος Νικόλαος Λεωτσάκος Νικόλαος Πλαστήρας Νικόλαος Πολίτης Νικόλαος Στράτος Νίκος Ζαχαριάδης Νίκος Καζαντζάκης Νίκος Μπελογιάννης Νίκος Νικολούδης Νίτσε Ξάνθη Ξενοφών Οδυσσέας Ανδρούτσος Οδυσσέας Ελύτης Οδυσσέας Ιάλεμος Οδύσσεια Οθωμανική Αυτοκρατορία Οθωνική περίοδος (1832-1864) Οικουμενικό Πατριαρχείο Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά ομάδα των "Ιαπώνων" Όμηρος ομοφυλοφιλία Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) Οργάνωση "Χ" Ορθοδοξία π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος ΠΑ. ΣΟ. Κ. Παγκόσμιος Ιστορία Παλαιών Πατρών Γερμανός Παναγής Τσαλδάρης Παναγιώτης Δαγκλής Παναγιώτης Δεμέστιχας Παναγιώτης Κανελλόπουλος Πάνος Κορωναίος Πάτρα Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ Παύλος Γύπαρης Παύλος Κουντουριώτης Παύλος Μελάς Παυσανίας Παυσανίας Κατσώτας Παυσανίας ο περιηγητής ΠΕΑΝ Πειραιάς πειρατεία Πεισίστρατος Πελοποννησιακός πόλεμος Περικλής Περικλής Αργυρόπουλος Περικλής Γιαννόπουλος Περικλής Δεληγιάννης Περιοδικά Ιστορίας Περσικοί πόλεμοι Πετρέλαια στο Αιγαίο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης Πέτρος Γαρουφαλιάς Πέτρος Μακρής - Στάϊκος Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης Πλάτων Πλούταρχος Ποίηση και αισθητική Πόλεμος των Μπόερς Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι πολιτική δολοφονία Πολιτική Ιστορία Πολωνία Πόντος Πρίγκιπας Ανδρέας προπαγάνδα πρόσφυγες προσωκρατικοί φιλόσοφοι Προτεινόμενα Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff Πύρρος της Ηπείρου Ρήγας Παλαμίδης Ρήγας Φερραίος ριζοσπάστης Ρόδος Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Ρώμη Ρωμηοσύνη Ρωσία Ρωσικο κόμμα Σάββας Γκαλιμαρίδης Σάμος Σαντόρε Σανταρόζα Σαντορίνη ΣΚΑΪ Σκάκι Σκωτία Σόλων Σοφοκλής Βενιζέλος Σοφοκλής Δούσμανης Σπυρίδων Μαρκεζίνης Σπυρίδων Τρικούπης Σταλινισμός Σταυροφορίες Σταφιδικό Ζήτημα Στέφανος Δραγούμης Στέφανος Σαράφης Στέφανος Σκουλούδης Στέφανος Στεφανόπουλος Στράβων Στρατής Μυριβίλης Στρατιωτικά κινήματα Στρατιωτική Ιστορία Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη Στυλιανός Γονατάς Στυλιανός Χούτας Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ Συνθήκη της Λοζάννης Συνθήκη των Σεβρών συντάξεις ΣΥΡΙΖΑ Σύχρονη Ελληνική Ιστορία - Μεταπολίτευση (1974- ) Σωκράτης Σώματα Ασφαλείας Τα κείμενα του "φιλίστωρος" (Ι. Β. Δ.) Ταγίπ Ερντογάν Τάγματα ασφαλείας Τείχος του Βερολίνου τεκτονισμός Τέχνες Τεχνολογία το παιχνίδι στην Ιστορία Τοπική Ιστορία Τουρκία Τουρκοκρατία (1453-1821) Τράπεζα της Ελλάδος Τράπεζες Τριπλή Κατοχή της Ελλαδος και Αντίσταση (1941-1944) Τριπολιτσά Τσαούς Αντών (Φωστερίδης) Ύδρα Υποβρύχιο Παπανικολής υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ Υφαλοκρυπίδα Φαίδων Γκιζίκης Φαλμεράγιερ Φανάρι Φασισμός Φιλελληνισμός Φιλία Φιλική Εταιρεία Φιλολογικά και άλλα δοκίμια Φιλοποίμην Φιλορθόδοξη Εταιρεία Φιλοσοφία Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας Φλωρεντία Φλώρινα Φραγκοκρατία Φωκίων Φωτογραφικό Οδοιπορικό Χαλκιδική Χαράλαμπος Κατσιμήτρος Χαράλαμπος Τσερούλης Χαράτσι Χαρίλαος Τρικούπης Χαρίλαος Φλωράκης Χάτι Χουμαγιούν Χίτλερ Χούντα Χρεοκοπία Χρηματιστήριο χριστιανικό ολοκαύτωμα Χριστόδουλος Τσιγάντες Χριστούγεννα Χρυσόστομος Σμύρνης Χωροφυλακή Ψαρά ψυχολογία Ψυχρός Πόλεμος Articles in English CIA http://www.istorikathemata.com/ John Iatrides K.K.E. KGB Mεσσήνη Robert Bruce Slider William Wallas Winston Churchil
Εμφάνιση περισσότερων