"Εμαυτόν και μετά απάντων" του κ. Χαρίτωνος Γιωτάκη, εκδόσεις ΕΚΩΝ


Το νέο βιβλίο "Εμαυτόν και μετά απάντων" του κ. Χαρίτωνος Γιωτάκη, είναι ένα ακόμη πολυσέλιδο Ιστορικό μυθιστόρημα με κυρίως θέμα την Αρχαία Αθήνα και την μάχη του Μαραθώνα. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην Αθήνα το 501 π.Χ. όταν ο Κλεομήδης, ο γιος του ισχυρού Αθηναίου αριστοκράτη Ιππονίκου, επιστρέφει στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση της δωδεκαετούς σκληρότατης μαθητείας του στο φρικιαστικό σύστημα εκπαιδεύσεως παίδων, τη Σπαρτιατική Αγωγή. Εντάσσεται στην Αθηναϊκή κοινωνία κάπως ανώμαλα, καθώς αντιλαμβάνεται πως και η ζωή στην Αρχαία Αθήνα εμπεριέχει σκληρότητα, προκλήσεις και μεγάλες δυσκολίες λόγω των περίπλοκων ισορροπιών που τηρούνται μεταξύ των ισχυρών αριστοκρατικών οικογενειών της Αθήνας.


Ουσιαστικά το βιβλίο αποτελεί την συνέχεια του πρώτου βιβλίου του κ. Γιωτάκη (Σπαρτιάτες: Οι σκλάβοι του πολέμου) και υπό μια έννοια το συμπληρώνει καθώς καταγράφει λεπτομερώς τον βίο στην Αρχαία Αθήνα όπως ακριβώς το πρώτο είχε περιγράψει τον βίο στην Αρχαία Σπάρτη. Το κείμενο της αφήγησης συνοδεύεται (όπως και "οι σκλάβοι του πολέμου") από πλούσιο πληροφοριακό υλικό για την εποχή και τους ανθρώπους της, που καθιστά το μυθιστόρημα σε πολλά σημεία του πολύτιμο εργαλείο αρχαιομάθειας και επιστημονικό πόνημα αξιώσεων. Όπως και στο προηγούμενο βιβλίο του ο συγγραφέας συνοδεύει την διήγηση του με εντυπωσιακές λεπτομέρειες για την εποχή εκείνη πολλές από τις οποίες έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο στην προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook. ο κ. Γιωτάκης περιστρέφει την αφήγηση του με μεγάλη άνεση στους δρόμους της Αρχαίας Αθήνας και οι περιγραφές του είναι ζωντανές μέχρι την πιο μικρή λεπτομέρεια. Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία του βιβλίου ήταν η πρωτότυπη περιγραφή των ανταγωνισμών μεταξύ των οικογενειών των αριστοκρατών στην Αρχαία Αθήνα που προφανώς αποτελούν την έμμεση οπτική του συγγραφέα σε πρόσωπα της εποχής εκείνης, η περιγραφή των αντιθέσεων στην εκκλησία του δήμου, η κατοχύρωση της πολιτικής ισότητας των Αθηναίων πολιτών ασχέτως της οικονομικής τους ανισότητας κτλ. Η αφήγηση ζωντανεύει Ιστορικές προσωπικότητες όπως τον Αριστείδη, τον Θεμιστοκλή, τον Καλλίμαχο και τον Μιλτιάδη που δρουν με φυσικό τρόπο στο πλαίσιο της εξιστόρησης δημιουργώντας μια νέα εμπειρία θέασης τους ως Ιστορικά πρόσωπα. 

Γενικά η εξιστόρηση κινείται μέσα στα πλαίσια έξι η επτά μεγάλων σκηνογραφιών που ο συγγραφέας φιλοτέχνησε με φειδώ αλλά και με δημιουργική φαντασία. Ενδιαφέρουσα είναι η περιγραφή του οστρακισμού του Αριστείδη, η λεπτομερής περιγραφή των περίφημων Αθηναϊκών συμποσίων, η περιγραφή της τριήρους, του λουτρού των αριστοκρατών, του οπλισμού των οπλιτών και πάρα πολλά άλλα θέματα που αφορούν την σκηνογραφία της εποχής. Κατά την γνώμη μου, κορυφαίες στιγμές του βιβλίου είναι η περιγραφή της υποδοχής αλλά και της δολοφονίας των εκπροσώπων του Δαρείου και αναμφισβήτητα η περιγραφή της μάχης του Μαραθώνα, της κορυφαίας οριακής στιγμής της ιστορίας της Αρχαίας Αθήνας αλλά και του Αρχαίου κόσμου γενικότερα. Ο κ. Γιωτάκης αναμφίβολα στην περιγραφή της μάχης πετυχαίνει να μας αναπαραστήσει την κρισιμότητα των στιγμών, τους φόβους των οπλιτών πριν την μάχη, ασχέτως πόσο εκπαιδευμένοι ήταν, όλη την προετοιμασία των Αθηναίων, την μεγαλειώδη παρουσία των Πλαταιέων στο πεδίο της μάχης, το γνωστό σε όλους μας σχέδιο του Μιλτιάδη, την παράταξη των Ελλήνων, τα παραγγέλματα, τους ελιγμούς των οπλιτών, τους ωθισμούς....αναμφίβολα και μόνο για να διαβάσει κανείς την μεγαλειώδη περιγραφή της μάχης του Μαραθώνα αξίζει να διαβάσει το βιβλίο. 

Η κορύφωση του βιβλίου βρίσκεται κατά την γνώμη μου στις τελευταίες 100 σελίδες του, όπου υπάρχει μια μεγαλειώδης περιγραφή της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, μια αληθινή αποθέωση της φιλοπατρίας, της καρτερίας, της γενναιότητας των Αρχαίων Ελλήνων. Ο συγγραφέας αποδίδει με πιστότητα το Ελληνικό ναυτικό κατόρθωμα, τους φονικούς διεμβολισμούς των Ελληνικών πλοίων εναντίον των ασεβών εισβολέων, τις μάχες σώμα με σώμα πάνω στα καταστρώματα των πλοίων, τα ναυτικά παραγγέλματα, την υπερπροσπάθεια και απελπισία των κωπηλατών, την αγωνία των επιβατών οπλιτών, τις κραυγές των μαχητών, το πάθος τους, την θυσία τους, τις σφαγές των εχθρών, τον θάνατο που ελλόχευε σε κάθε στιγμή. Παράλληλα στα σχόλια ο συγγραφέας έχει πληροφορίες ακόμη και για την διατροφή των κωπηλατών(!) (των ερετών σύμφωνα με την ορολογία της εποχής), πόσο νερό χρειάζονταν κτλ Πολύ σημαντικό είναι ότι στην αφήγηση του ο κ. Γιωτάκης επιφυλάσσει μια αξιοσέβαστη θέση και για τους ηττημένους Πέρσες, που αν και ασεβείς εισβολείς, ήταν γενναίοι πολεμιστές, με ευγενικό παρουσιαστικό και αριστοκρατική καταγωγή. 


Σαν γενικό σχόλιο θα έλεγα πως το εν λόγω βιβλίο είναι ένα μεγαλειώδες εγχειρίδιο πατριωτισμού, μια διακριτική απολογία υπέρ του καθήκοντος, της υπεράσπισης των "βωμών και εστιών". Στην μυθιστορηματική ιστορία του Κλεομήδη σιγοκαίει μια τραγική αντίθεση μεταξύ των επιθυμιών του Αθηναίου ευγενούς και των υποχρεώσεων του απέναντι στην καταγωγή του, στην οικογένεια του, στην φατρία του και στην πατρίδα που πιεστικά με τους κανόνες της καθορίζει ένα ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι πολίτες της. Η λύση της υφέρπουσας αυτής αντίθεσης υπογραμμίζει την Αρχαία Ελληνική οπτική ότι το πρόσωπο ανήκει πρώτη στην κοινωνία και μετά στον εαυτό του, σε σαφή αντίθεση με τα σημερινά κοινωνικά πρότυπα του φιλελευθερισμού που υποστηρίζουν την προτεραιότητα του ιδιώτη και των δικαιωμάτων του έναντι του συνόλου. Κατά την γνώμη του γράφοντος ο κ. Γιωτάκης δείχνει την ξεκάθαρη προτίμηση του στην Αρχαία Αθήνα έναντι της Αρχαίας Σπάρτης, όπως επίσης διακρίνω αδιόρατα μια ελαφριά προτίμηση και στην ανδροκρατική λειτουργία της κοινωνίας των Αθηνών. Ως εξασκημένος παρατηρητής της Αρχαίας Ελλάδας εμφιλοχωρεί στην αφήγηση οξυδερκή σχόλια, όπως πχ ότι η διάκριση στον πόλεμο εκτός από το κλέος που προσέφερε, αποτελούσε μοχλό πολιτικής ανέλιξης στην Αρχαία Αθήνα. Οι στρατηγοί των δέκα φυλών της Αττικής πολεμούσαν στην πρώτη γραμμή και είχαν όμοια εκπαίδευση με τους υφισταμένους τους.    

Θεωρώ ότι υστερεί σε σχέση με το συνολικό επίπεδο της εξιστόρησης, το κεφάλαιο με την περιγραφή της παράνομης ερωτικής ιστορίας του Κλεομήδη, καθώς κατά την γνώμη μου υστερεί σε ύφος και περιέχει περιττές υπερβολές και απλοϊκές παρομοιώσεις. Θεωρώ επίσης ότι ο συγγραφέας όφειλε να μην δημοσιεύσει το έργο του σε ένα τόμο 870 σελίδων, που καθιστά το βιβλίο δύσχρηστο ακόμη και στην ανάγνωση του αν δεν κάθεσαι σε γραφείο. Επειδή ακριβώς η συνολική αφήγηση του συγγραφέα υποδιαιρείται σε μεγάλες σκηνογραφίες - κεφάλαια τι πιο εύκολο να εκδώσει χωριστά σε ένα τόμο τις μεγαλειώδεις αφηγήσεις για την μάχη του Μαραθώνα και την ναυμαχία της Σαλαμίνας υποδιαιρώντας το βιβλίο σε δύο τεύχη.  Είναι κάτι που κατά την γνώμη μου, πρέπει οπωσδήποτε να απασχολήσει τον συγγραφέα για τις μελλοντικές εκδόσεις των βιβλίων του. Επίσης πρέπει να τον απασχολήσει η πιθανότητα να συγκεντρώσει όλο το πλούσιο υλικό του που δεν έχει μυθιστορηματική μορφή σε ένα τόμο και για όλους εμάς που δεν συνηθίζουμε να διαβάζουμε λογοτεχνία.   

Συμπερασματικά, θα καταχωρούσα το έργο στην κατηγορία του έπους, ειδικά το δεύτερο μισό του. Ο κ. Γιωτάκης ανέλαβε ένα μεγαλόπνοο project το οποίο έφερε εις πέρας επειδή είχε όραμα. Αυτό κατά την γνώμη μου είναι πολύ βασικό. Άριστες οι πληροφορίες, οι τολμηρές παρομοιώσεις, οι γνώσεις της εποχής κτλ αλλά το σημαντικότερο όλων για την κατασκευή ενός άξιου πνευματικού έργου είναι η κεντρική ιδέα με την Πλατωνική σημασία του όρου, ο πυρήνας από όπου πηγάζει το υλικό, ο λόγος που τελικά γράφει ο συγγραφέας το βιβλίο χάνοντας μήνες και χρόνια από την ζωή του και της οικογένειας του. Όλα τα βιβλία που αντέχουν στον χρόνο βασίζονται σε μια ισχυρή κεντρική ιδέα και μια υπερβατική αβίαστη απόδοση της και το Ιστορικό μυθιστόρημα "Εμαυτόν και μετά απάντων"ακριβώς αποτελεί την σφιχτοδεμένη απόδοση ενός τέτοιου μεγαλόπνοου οράματος. Οφείλω επίσης να αναφέρω ότι ο κ. Γιωτάκης είναι φίλος της ιστοσελίδας και ομολογουμένως εκτός από ικανότατος συγγραφέας φανερώνεται ως ένας ευγενικός άνθρωπος με υψηλό ήθος και πατριωτισμό.    

Επίμετρον - απόσπασμα από την αφήγηση της ναυμαχίας της Σαλαμίνας

...Ο Επιβάτης Φαντίας Νικοστράτου προσπάθησε να τον τρυπήσει με το δόρυ του, αλλά ο Πέρσης Ευγενής με μια επιδέξια κίνηση του δρεπάνου τού απέκοψε την αιχμή και με μια χορευτικής δεινότητας στροφή γύρω απ’ τον εαυτό του χτύπησε με τον ακινάκη του την πλάτη του Φαντία ο οποίος γονάτισε στενάζοντας απ’ τον πόνο. Εάν ο οπλίτης δεν φορούσε τον ανθεκτικό λινοθώρακά του, τώρα θα ήταν νεκρός. Ευτυχώς ο Φαντίας το μόνο που έπαθε ήταν ένας μεγάλος μώλωπας στην πλάτη. Ο Πρωτομάχος επιχείρησε να πλήξει με το ξίφος του τον Τριήραρχο, αλλά εκείνος με ένα λάκτισμα σάρωσε τα πόδια του Έλληνα ο οποίος κατέληξε με έναν γδούπο ξαπλωμένος στο κατάστρωμα. Ο Κλεομήδης του επετέθη αιφνιδιαστικά δεχόμενος απανωτά χτυπήματα εναλλάξ με τον ακινάκη και με το δρέπανο…ευτυχώς η ασπίδα γι’ άλλη μια φορά φάνηκε άξια του φοβερού ονόματος και της περιωνύμου φήμης της! Με μια κοφτή κίνηση, ο Κλεομήδης, προσπάθησε να διαλύσει το κρανίο του αντιπάλου του, αλλά εκείνος διασταυρώνοντας τα ξίφη του σταμάτησε την κοπίδα πάνω απ’ το κεφάλι του, ενώ ταυτοχρόνως, πάλι, με μια στροφική χορευτική κίνηση βρέθηκε στα δεξιά αφύλακτα πλευρά του Έλληνα αριστοκράτη… Τότε ένα βέλος σφηνώθηκε στο στήθος του Πέρση. Ο ανδρείος Τριήραρχος έπεσε ημιθανής στην «αγκαλιά» του Κλεομήδη, αφήνοντας τα πιστά όπλα του να καταλήξουν στο ξύλινο δάπεδο τού επιστέγου, βγάζοντας έναν άδοξο ήχο. Ο Έλληνας Ευγενής συγκράτησε με το δεξί του χέρι, την πτώση του γενναίου αυτού ανθρώπου, ως μια ένδειξη πολεμικής αβρότητος, αρχοντιάς και στρατιωτικού σεβασμού. Τα θολά μάτια του κοίταξαν, αγέρωχα, τα αντίστοιχα του Έλληνα εχθρού τους. Το κορμί του σφίχτηκε από έναν προθανάτιο σπασμό, και βγάζοντας μια μακρόσυρτη ανάσα παρέδωσε την ανδρεία ψυχή του στα στοργικά χέρια του Αχούρα Μάζντα…του θεού των όμορφων πολεμιστών!... Η καρδιά του Αθηναίου Ευγενούς σπάραξε για τον άδικο χαμό αυτού του αξιόλογου ανδρός, αλλά οι ώρες αυτές δεν άφηναν περιθώρια για συγκινήσεις…η Πατρίδα κινδύνευε… 

Ο Κλεομήδης και ο Πρωτομάχος έτρεξαν προς τα σκαλιά της πρωραίας εξέδρας και άρχισαν να σφάζουν όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Μερικοί οπλίτες εισέβαλαν από τις σκάλες της πρυμναίας εξέδρας και αφού εκτέλεσαν τον Φοίνικα Κυβερνήτη και δύο ακόμη αξιωματούχους, συνέχισαν τη σφαγή προς τους συνωστισμένους βαρβάρους. Σε λίγο οι φωνές των συμπολεμιστών τους από την Τριήρη, τους ειδοποιούσαν να εγκαταλείψουν άμεσα το εμβολισμένο πλοίο διότι το σκάφος του Αριστοναύτη έπλεε κατά πάνω του με σκοπό να το εμβολίσει και να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό τους από το σιδωνιακό πλοίο. Ο Κλεομήδης και οι υπ’ αυτόν Επιβάτες, επιβιβάστηκαν ταχέως στην Τριήρη τους και πήραν την σχετικά ασφαλή ημιγονυπετή θέση προσκρούσεως. Ο γιος του Ιππονίκου, δεν ξέχασε κατά τη φυγή του να ξεσφηνώσει το δόρυ του από το πτώμα που το φιλοξενούσε εδώ και λίγη ώρα…το χρειαζόταν, είχε πολλούς φόνους να κάνει ακόμη… Μόλις που πρόλαβαν, γιατί με ένα φοβερό χτύπημα το σκάφος του Αριστοναύτη σχεδόν διέλυσε την πλώρη και αποκόλλησε το έμβολο του πλοίου της Σιδώνας. Το τρομερό τράνταγμα ξεσφήνωσε τα δύο εγκλωβισμένα σκάφη, και οι Έλληνες ερέτες κατάφεραν επιτέλους να ξεκολλήσουν την Τριήρη, ανακρούοντας, ενώ αμέσως έλαβαν ξανά τις θέσεις τους οι θρανίτες οι οποίοι είχαν καθίσει ανάστροφα για την εκτέλεση του ελιγμού αποκόλλησης.... 

Πηγές

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο του κ. Γιωτάκη από ΕΔΩ 

https://www.facebook.com/Εμαυτόν και μετά απάντων

Το προφίλ του κ. Γιωτάκη στην google

Σχόλια

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

"υγρό πυρ" 1821 19η Μαίου 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου 1940 4η Αυγούστου α Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος Αβράαμ Λίνκολν Άγγελος Έβερτ Άγγελος Σικελιανός Αγγλία Άγιο Όρος Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος Αδαμάντιος Κοραής Αθανάσιος Ευταξίας Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης Αθανάσιος Τσακάλωφ Αιγαίο Αιγαίο Ελληνική θάλασσα Αίγινα Αισχύλος Ακρόπολη Αλβανία Αλεξάνδρεια Αλέξανδρος Ζαϊμης Αλέξανδρος Κορυζής Αλέξανδρος Κουμουνδούρος Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος Αλέξανδρος Οθωναίος Αλέξανδρος Παπάγος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Αλέξανδρος Παπαναστασίου Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής Αλέξανδρος Σακελαρίου Αλέξανδρος Υψηλάντης Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος Αναγέννηση Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος Αναστάσιος Παπούλας Ανατολική Ρωμυλία Ανδρέας Γ. Παπανδρέου Ανδρέας Καρκαβίτσας Ανδρέας Λόντος Ανδρέας Μεταξάς Ανδρέας Μιαούλης Ανδρέας Μιχαλακόπουλος Ανδρέας Τζίμας Άνθιμος Γαζής Αννα Κομνηνή Άννα Κομνηνή Αννίβας Αντάντ Αντιβενιζελισμός αντισημιτισμός Αντόνιο Γκράμσι Αντώνης Σαμαράς Απεργίες Αποικιοκρατία Άραβες Αρβανίτες Άρειος Πάγος Άρης Βελουχιώτης Αριστείδης ο Αθηναίος Αριστοτέλης Αριστοτέλης Ωνάσης Αρχαία Αθήνα Αρχαία Ελληνική Ιστορία - Ρωμαιοκρατία Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία Αρχαία Σπάρτη Αρχαιοκαπηλεία Αρχαιολογία Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος Αρχιμίδης Αστρονομία Αστυνομία Αυστρία Αυτοκράτορας Ηράκλειος Αφρική Αχαϊκή Συμπολιτεία β Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος Βαλκάνια βασανιστήρια Βασίλειος Τσίχλης Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄ Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ Βασιλιάς Όθων Α΄ Βασιλιάς Παύλος Α΄ Βασιλιάς Φίλιππος Β΄ Βενιαμίν Λέσβιος Βιβλία και Βιβλιοθήκες Βιβλιοκρισίες Βιέννη Βιετνάμ Βιογραφίες Βλάσης Γαβριηλίδης Βουλγαρία Βυζαντινή Ιστορία γ Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης Γαλλία Γαλλική Επανάσταση Γαριβάλδι Γελιογραφίες Γενοκτονία των Αρμενίων Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου Γερμανία Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός Γεώργιος Α. Παπανδρέου Γεώργιος Βλάχος Γεώργιος Γρίβας (Διγενής) Γεώργιος Ζησιμόπουλος Γεώργιος Θεοτόκης Γεώργιος Κάνιγκ Γεώργιος Καραϊσκάκης Γεώργιος Καρτάλης Γεώργιος Καφαντάρης Γεώργιος Κονδύλης Γεώργιος Κουντουριώτης Γεώργιος Λεοναρδόπουλος Γεώργιος Παπαδόπουλος Γεώργιος Παπανδρέου (GAP) Γεώργιος Πωπ Γεώργιος Ράλλης Γεώργιος Σεφέρης Γεώργιος Σταύρου Γεώργιος Στρέιτ Γεώργιος Τσολάκογλου Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας) Γιάννης Ιωαννίδης Γιάννης Ψυχάρης Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο) Γιουγκοσλαβία Γιώργης Σιάντος Γιώργος Ρωμανός Γκουλάγκς Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά Γράμμος - Βίτσι Γρηγόρης Φαράκος Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας) Γρηγόριος Ξενόπουλος δ Δαρδανέλλια Δεκεμβριανά - Εμφύλιος πόλεμος (1944-1949) Δέσποινα Κούρτη Δημήτρης Παρτσαλίδης Δημήτριος Αναγνωστόπουλος Δημήτριος Βούλγαρης Δημήτριος Γούναρης Δημήτριος Ιωαννίδης Δημήτριος Καλλέργης Δημήτριος Μάξιμος Δημήτριος Ράλλης Δημήτριος Υψηλάντης Δημήτριος Ψαρρός Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ) Δημοσθένης Δημοψήφισμα δημοψήφισμα 1924 Διατροφή Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) Δικαιοσύνη Διονύσιος Σολωμός Διπλωματία δοσιλογισμός δουλεμπόριο Δύση Δωδεκάνησα Ε.Ρ.Ε. ΕΔΕΣ Εθνικά Δάνεια Εθνική αντίσταση Εθνική τράπεζα Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.) Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) Εθνικός Διχασμός (1914-1918) Εθνικός Συναγερμός Εθνοσυνέλευση ΕΚΚΑ Εκκλησιαστική Ιστορία ΕΛΑΣ Ελβετία ΕΛΔΥΚ Ελευθέριος Βενιζέλος Ελληνική λογοτεχνία Ελληνική Οικονομική Ιστορία Ελληνική Οικονομική κρίση Ελληνική Παιδεία Ελληνική Παλιγγενεσία (1821 - 1832) Ελληνική Παράδοση Έλληνικό Έθνος Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος Ελληνικός στρατός Ελληνισμός Ελληνισμός της Αμερικής Ελληνοτουρκικές σχέσεις Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1897 Ελλήνων Πάσχα Εμμανουήλ Μπενάκης Εμμανουήλ Ξάνθος Εμμανουήλ Παπάς Εμμανουήλ Ρέπουλης Εμμανουήλ Ροϊδης Εμμανουήλ Τομπάζης Εμμανουήλ Τσουδερός Εμπόριο Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.) Ένωση Κέντρου ΕΟΚ ΕΟΚΑ Α΄ ΕΟΚΑ Β΄ Επανάσταση στο Γουδή Επανάσταση στο Γουδί Α΄ και Β΄ Βαλκανικός πόλεμος (1909-1914) Επέτειος Επίκουρος Επιτάφιος Ερατοσθένης Ερυθρός Σταυρός ΕΣΣΔ Ευάγγελος Αβέρωφ Ευάγγελος Λεμπέσης Ευεργέτες Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαικός Διαφωτισμός εφημερίδα "Καθημερινή" Η γυναίκα στην Ιστορία Η δίκη των "εξ" Ήθη και έθιμα Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.) Ήπειρος Ηράκλειτος Ηρακλής Θεσσαλονίκης Ηρόδοτος Θαλής ο ΜΙλήσιος Θέατρο Θεμιστοκλής Θεμιστοκλής Σοφούλης Θεόδωρος Δηλιγιάννης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Θεόδωρος Πάγκαλος Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος) Θεόδωρος Τουρκοβασίλης Θεόφιλος Καΐρης Θερμοπύλες Θεσσαλονίκη Θουκυδίδης Θράκη Θρασύβουλος Τσακαλώτος Θρησκεία Θωρηκτό Αβέρωφ Ι.Β.Δ. Ιαπωνία Ιατρική Ιερή Συμμαχία Ιερός Λόχος Ιλιάδα Ίμια Ιουλιανή κρίση του ΄65 Ιούλιος Βέρν Ιπποκράτης ο Κώος Ισλάμ Ισοκράτης Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος Ιστορία Ιστορία της Αλβανίας Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας Ιστορία της Κρήτης Ιστορία του Αθλητισμού Ιταλία Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης Ιωάννης Γκούρας Ιωάννης Δεμέστιχας Ιωάννης Καποδίστριας Ιωάννης Κωλέττης Ιωάννης Μακρυγιάννης Ιωάννης Μεταξάς Ιωάννης Μιχαήλ Ιωάννης Παπακωνσταντίνου Ιωάννης Συκουτρής Ιωάννης Τσαγκαρίδης Ιωάννης Τσιμισκής Ιωάννινα Ίων Δραγούμης Ιωνική Επανάσταση Κ. Θ. Δημαράς Καλαμάτα Κανέλος Δεληγιάννης Καρλ Γιουνγκ Καρλ Μαρξ Κάρολος Παπούλιας Καρχηδόνα κατεχόμενα της Κύπρου Κατοχή Κατοχικά Δάνεια Κίμων ο Αθηναίος Κίνα Κίνημα του Ρομαντισμού κινηματογράφος Κινηματογράφος και Ιστορία Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.) Κολλυβάδες Κόμμα Φιλελευθέρων Κομμουνισμός Κομνηνός Πυρομάγλου Κοράνιο Κόρινθος Κουμουνδούρος - Τρικούπης - Θεοτόκης (1865-1909) Κύθηρα Κυπριακή Ιστορία Κυριάκος Κατσιμάνης Κύριλλος Λούκαρις Κωνσταντίνος Δεμερτζής Κωνσταντίνος Καβάφης Κωνσταντίνος Καναρης Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή Κωνσταντίνος Καραμανλής Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος) Κωνσταντίνος Λινάρδος Κωνσταντίνος Μανιαδάκης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄ Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος Κωνσταντίνος Σημίτης Κωνσταντίνος Σμολένσκι Κωνσταντίνος Τσαλδάρης Κωνσταντίνος Φωτιάδης Κωνσταντινούπολη Κως Κώστας Βάρναλης Κώστας Περρίκος Κωστής Παλαμάς ΛΑ.Ο.Σ Λαθρομετανάστευση Λαικό Κόμμα Λαμία Λατινική Αμερική Λεονίντ Τρότσκι Λέσβος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος Λόγιος Ερμής Λόρδος Βύρων Λουτράκι Λύσανδρος Μαζική πολιτική προπαγάνδα Μακάριος Μακεδονία Μακεδονικό Ζήτημα Μακεδονικός Αγώνας Μακεδονομάχοι Μάνη Μάο Τσε Τουνγκ Μαραθώνας Μάρκος Βαφειάδης Μάρκος Μπότσαρης Μάτζικερτ Μεγάλη Βρετανία Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia) Μέγαρο Μαξίμου Μέγας Αλέξανδρος Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών Μέγας Θεοδόσιος Μέγας Κωνσταντίνος Μελέτης Βασιλείου Μεσαίωνας Μέση Ανατολή Μεσόγειος Μεσολόγγι Μεσοπόλεμος (1922-1941) Μεσσήνη Μεσσηνίας Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974) Μέττερνιχ Μίκης Θεοδωράκης Μίκης Πρωτοπαπαδάκης Μικρά Ασία μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή παρωδία δίκης και εκτέλεση των έξι (1918-1922) Μιλτιάδης ο Αθηναίος Μιλτιάδης Πορφυρογέννης Μιχαήλ Ψελλός Μνημείο Μοροζίνι Μουσολίνι Μπενιζέλος Ρούφος Μυστικές υπηρεσίες ναζισμός Νάξος Ναπολέων Βοναπάρτης Ναπολέων Ζέρβας Ναυαρίνο Ναύπακτος Ναύπλιο Ναυτική Ιστορία Νέα Δημοκρατία Νεοκλής Σαρρής Νεότουρκοι Νικήτας Σταματελόπουλος Νικηφόρος Φωκάς Νικίας Νικόλαος Δημητρακόπουλος Νικόλαος Λεωτσάκος Νικόλαος Πλαστήρας Νικόλαος Πολίτης Νικόλαος Στράτος Νίκος Ζαχαριάδης Νίκος Καζαντζάκης Νίκος Μπελογιάννης Νίκος Νικολούδης Νίτσε Ξάνθη Ξενοφών Οδυσσέας Ανδρούτσος Οδυσσέας Ελύτης Οδυσσέας Ιάλεμος Οδύσσεια Οθωμανική Αυτοκρατορία Οθωνική περίοδος (1832-1864) Οικουμενικό Πατριαρχείο Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά ομάδα των "Ιαπώνων" Όμηρος ομοφυλοφιλία Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) Οργάνωση "Χ" Ορθοδοξία π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος ΠΑ. ΣΟ. Κ. Παγκόσμιος Ιστορία Παλαιών Πατρών Γερμανός Παναγής Τσαλδάρης Παναγιώτης Δαγκλής Παναγιώτης Δεμέστιχας Παναγιώτης Κανελλόπουλος Πάνος Κορωναίος Πάτρα Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ Παύλος Γύπαρης Παύλος Κουντουριώτης Παύλος Μελάς Παυσανίας Παυσανίας Κατσώτας Παυσανίας ο περιηγητής ΠΕΑΝ Πειραιάς πειρατεία Πεισίστρατος Πελοποννησιακός πόλεμος Περικλής Περικλής Αργυρόπουλος Περικλής Γιαννόπουλος Περικλής Δεληγιάννης Περιοδικά Ιστορίας Περσικοί πόλεμοι Πετρέλαια στο Αιγαίο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης Πέτρος Γαρουφαλιάς Πέτρος Μακρής - Στάϊκος Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης Πλάτων Πλούταρχος Ποίηση και αισθητική Πόλεμος των Μπόερς Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι πολιτική δολοφονία Πολιτική Ιστορία Πολωνία Πόντος Πρίγκιπας Ανδρέας προπαγάνδα πρόσφυγες προσωκρατικοί φιλόσοφοι Προτεινόμενα Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff Πύρρος της Ηπείρου Ρήγας Παλαμίδης Ρήγας Φερραίος ριζοσπάστης Ρόδος Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Ρώμη Ρωμηοσύνη Ρωσία Ρωσικο κόμμα Σάββας Γκαλιμαρίδης Σάμος Σαντόρε Σανταρόζα Σαντορίνη ΣΚΑΪ Σκάκι Σκωτία Σόλων Σοφοκλής Βενιζέλος Σοφοκλής Δούσμανης Σπυρίδων Μαρκεζίνης Σπυρίδων Τρικούπης Σταλινισμός Σταυροφορίες Σταφιδικό Ζήτημα Στέφανος Δραγούμης Στέφανος Σαράφης Στέφανος Σκουλούδης Στέφανος Στεφανόπουλος Στράβων Στρατής Μυριβίλης Στρατιωτικά κινήματα Στρατιωτική Ιστορία Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη Στυλιανός Γονατάς Στυλιανός Χούτας Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ Συνθήκη της Λοζάννης Συνθήκη των Σεβρών συντάξεις ΣΥΡΙΖΑ Σύχρονη Ελληνική Ιστορία - Μεταπολίτευση (1974- ) Σωκράτης Σώματα Ασφαλείας Τα κείμενα του "φιλίστωρος" (Ι. Β. Δ.) Ταγίπ Ερντογάν Τάγματα ασφαλείας Τείχος του Βερολίνου τεκτονισμός Τέχνες Τεχνολογία το παιχνίδι στην Ιστορία Τοπική Ιστορία Τουρκία Τουρκοκρατία (1453-1821) Τράπεζα της Ελλάδος Τράπεζες Τριπλή Κατοχή της Ελλαδος και Αντίσταση (1941-1944) Τριπολιτσά Τσαούς Αντών (Φωστερίδης) Ύδρα Υποβρύχιο Παπανικολής υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ Υφαλοκρυπίδα Φαίδων Γκιζίκης Φαλμεράγιερ Φανάρι Φασισμός Φιλελληνισμός Φιλία Φιλική Εταιρεία Φιλολογικά και άλλα δοκίμια Φιλοποίμην Φιλορθόδοξη Εταιρεία Φιλοσοφία Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας Φλωρεντία Φλώρινα Φραγκοκρατία Φωκίων Φωτογραφικό Οδοιπορικό Χαλκιδική Χαράλαμπος Κατσιμήτρος Χαράλαμπος Τσερούλης Χαράτσι Χαρίλαος Τρικούπης Χαρίλαος Φλωράκης Χάτι Χουμαγιούν Χίτλερ Χούντα Χρεοκοπία Χρηματιστήριο χριστιανικό ολοκαύτωμα Χριστόδουλος Τσιγάντες Χριστούγεννα Χρυσόστομος Σμύρνης Χωροφυλακή Ψαρά ψυχολογία Ψυχρός Πόλεμος Articles in English CIA http://www.istorikathemata.com/ John Iatrides K.K.E. KGB Mεσσήνη Robert Bruce Slider William Wallas Winston Churchil
Εμφάνιση περισσότερων