Γεώργιος Ν. Νικολούδης Το Μακεδονικό ζήτημα, παρόν και μέλλον, Εκδόσεις Ηρόδοτος

γράφει ο Μιχαήλ Γαβριήλ Δημητριάδης

Η μεγάλη χρονική διάρκεια και έκταση της πολιτικοοικονομικής κρίσης την οποία περνά η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν απωθήσει στο βάθος της μνήμης μας άλλα ζητήματα τα οποία απασχολούσαν έντονα την κοινή γνώμη της χώρας μας την περίοδο πριν από το 2010. Το πιο πολυσυζητημένο από αυτά υπήρξε το μακροχρόνιο (διπλό) πρόβλημα της αναζήτησης μιας γενικά αποδεκτής λύσης για το όνομα της γειτονικής μας χώρας την οποία συμβατικά αποκαλούμε FYROM, καθώς και της τροποποίησης της επίσημης ιστοριογραφίας της προκειμένου να μην παραποιείται η ιστορική πραγματικότητα κατά τρόπο που να προσβάλλει την ελληνική ιστορική μνήμη. Για τα θέματα αυτά έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα πολλά κείμενα, ελάχιστοι όμως από τους συγγραφείς τους έχουν ασχοληθεί με την ανασκευή των «επιστημονικών» επιχειρημάτων με τα οποία οι επίσημοι Σλαβομακεδόνες ιστορικοί προσπαθούν να τεκμηριώσουν την αμφισβητούμενη ιστορική παρουσία του έθνους τους. 

Τον σκοπό αυτό εξυπηρετεί η έκδοση την οποία παρουσιάζουμε εδώ. Ο συγγραφέας της, ο οποίος είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν με πτυχές της ιστορίας των Σλάβων γειτόνων μας, είχε την τύχη να μελετήσει την επίσημη «Ιστορία του Μακεδονικού λαού» τόσο στην πρωτότυπη εκτενή τρίτομη μορφή της (η οποία εκδόθηκε από το Ινστιτούτο Εθνικής Ιστορίας των Σκοπίων, και της οποίας μια αδημοσίευτη ελληνική μετάφραση υπάρχει στο Ίδρυμα Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου, στη Θεσσαλονίκη), όσο και στην επίτομη αγγλική της μετάφραση, η οποία εκδόθηκε για διεθνή χρήση. Το έργο αυτό, αν και χρονολογείται στην περίοδο πριν από τη διάσπαση της ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας, είχε ήδη καταγράψει τα επιχειρήματα των Σλαβομακεδόνων επιστημόνων τα οποία «συνηγορούν» υπέρ της διαχρονικής παρουσίας ενός σλαβομακεδονικού έθνους στον χώρο της ευρύτερης Μακεδονίας. Ως γνωστόν από τότε, παρά την πάροδο αρκετών ετών και την εναλλαγή αρκετών κυβερνήσεων στα Σκόπια, οι θέσεις των σύγχρονων Σλαβομακεδόνων ιστορικών όχι μόνο δεν έχουν μετριασθεί αλλά, αντίθετα, έχουν διευρυνθεί κατά τρόπο ώστε να διεκδικούνται πλέον ως αμιγώς Σλαβομακεδόνες ακόμη και οι αρχαίοι Μακεδόνες, την ελληνική ταυτότητα των οποίων δεν είχαν τολμήσει να αμφισβητήσουν ανοικτά οι συνάδελφοί τους επί της τιτοϊκής Γιουγκοσλαβίας! 


Το βιβλίο έχει γραφτεί σε ύφος εύκολα κατανοητό ακόμη και από τους μη ειδικούς, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα εύχρηστο από μια μεγάλη κατηγορία αναγνωστών (ιστορικών, φιλολόγων, διεθνολόγων, μαθητών, φοιτητών, και γενικότερα φιλιστόρων). Παράλληλα είναι ευσύνοπτο και διακρίνεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο (που εκτείνεται από την αρχή μέχρι τη σελίδα 77 και καλύπτει τα πρώτα επτά κεφάλαια) ο συγγραφέας αναλύει εν συντομία την ιστορική εξέλιξη του μακεδονικού χώρου έως τη μεταπολεμική περίοδο. Στο δεύτερο μέρος, στο οποίο έγκειται και η ουσιαστική πρωτοτυπία του έργου, εκτίθεται σε τρία εκτενή κεφάλαια (σελ. 79-108) η επιχειρηματολογία των Σλαβομακεδόνων ιστορικών και ανασκευάζονται τα έωλα επιχειρήματά τους. Στο τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζεται η αμφίσημη στάση των μεγάλων δυνάμεων κατά τις τελευταίες δεκαετίες.


Το κείμενο συνοδεύεται από οκτώ χάρτες και, όπως προαναφέρθηκε, έχει όλα τα εχέγγυα για να αποτελέσει σε βάθος χρόνου ένα χρήσιμο επιστημονικό βοήθημα για πολλούς συμπατριώτες μας οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην πλούσια προπαγανδιστική βιβλιογραφία της FYROM.

Σχόλια

  1. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ....ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ, ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας