Παράλιο Άστρος: Ιστορικό Λεύκωμα, εκδόσεις Πυράμια, Παράλιο Άστρος 2015.

γράφει ο Ιωάννης Β. Δασκαρόλης

Το παράλιο Άστρος, το "νησί" όπως το αναφέρουν συχνά οι ντόπιοι, βρίσκεται 32 χλμ νοτιοανατολικά του Ναυπλίου στον Αργολικό Κόλπο και ουσιαστικά αποτελεί το μοναδικό λιμάνι της Βόρεια Κυνουρίας και της Αρκαδίας. Στο παρελθόν είχαμε φιλοξενήσει και σχετικό άρθρο με την Ιστορία της περιοχής από την Αρχαιότητα ως τον 19ο αιώνα.  Το "Ιστορικό Λεύκωμα" των Γεωργίου Γαρδικιώτη, Ευάγγελου Κούκλη και Νικολάου Σκαρμούτσου,  ουσιαστικά μέσω ενός πλούσιου φωτογραφικού υλικού σε μια επιμελημένη και καλαίσθητη έκδοση, προσπαθεί και τελικά το επιτυγχάνει με μεγάλη επιτυχία, να ανασυστήσει την νεότερη και σύγχρονη Ιστορία του τόπου και των ανθρώπων του.


Το Άστρος έχει συνδεθεί με δύο σημαντικά γεγονότα της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας: την άφιξη του Δημήτριου Υψηλάντη και την Β΄ Εθνοσυνέλευση, τα οποία εκτυλίχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή. Η Εθνοσυνέλευση του Άστρους ουσιαστικά αποτέλεσε το προοίμιο που οδήγησε στην διχόνοια και τον εμφύλιο σπαραγμό του 1824. Το λεύκωμα έχει σχετικές πληροφορίες για τα γεγονότα αυτά, αλλά και για τον βίο και την πολιτεία του στρατηγού Παναγιώτη Ζαφειρόπουλου η "άκουρου", σημαντικού αγωνιστή και οπλαρχηγού του 1821 που συνδέθηκε με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Δημήτριο Υψηλάντη και πρωταγωνίστησε στον αμυντικό πόλεμο κατά του Ιμπραήμ και των Αιγυπτίων εισβολέων. 

 Το ανά χείρας Λεύκωμα περιέχει δύο πολύ σημαντικές φωτογραφίες από πλευράς Ιστορικότητας: την παλλαϊκή υποδοχή στο παράλιο Άστρος του Ντουάιτ Γκρίσγουολτ που ήταν επικεφαλής της Αμερικανικής Αποστολής βοήθειας και του Σοφοκλή Βενιζέλου. Η δεύτερη, απαθανατίζει τμήματα οπλιτών που επιβιβάζονται σε πολεμικά πλοία στο Παράλιο Άστρος, μετά την λήξη των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του Εθνικού στρατού στην Πελοπόννησο με την κωδική ονομασία "Περιστερά". Βέβαια το κυρίως θέμα του Λευκώματος είναι άλλο. Είναι ουσιαστικά μια φωτογραφική αναβίωση των κατοίκων του παράλιου Άστρους στις καθημερινές τους ασχολίες, στις εργασίες τους, στην διασκέδαση τους, στις παρέες τους, στις σχολικές, θρησκευτικές και αθλητικές τους εκδηλώσεις. Οι τρεις συγγραφείς καταφέρνουν να αναβιώσουν και να μας παρουσιάσουν πολλές διαδοχικές γενιές προγόνων τους με απλότητα και σεβασμό. Υπάρχουν πολλές φωτογραφίες με τοποθεσίες του παράλιου Άστρους όπως ήταν 70 η 80 χρόνια πριν, με σημαντικότερες αυτές του λιμανιού και του κάστρου.

Ανάμεσα σε αυτές τις φωτογραφίες που αναπαριστούν μικρές καθημερινές ιστορίες απλών ανθρώπων του περασμένου αιώνα, ξεχωρίζουμε την αφήγηση της αιματηρής ενέδρας τμήματος του Εθνικού στρατού λίγο έξω από το Παράλιο Άστρος που οδήγησε στον θάνατο 14 οπλιτών. Στο σημείο έχει ανεγερθεί μνημείο που υπενθυμίζει το τραγικό αυτό περιστατικό με αναφορά στον ντόπιο  οπλίτη Ιωάννη Φούφα που άφησε πίσω του ορφανή πολυμελή οικογένεια. Περιλαμβάνονται επίσης περισσότερες από 300 φωτογραφίες στις οποίες αποτυπώνονται, οι αλλαγές στη μορφή του Παραλίου Άστρους, στον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα των κατοίκων του από το 1895 μέχρι και σήμερα. Το ελκυστικό σε ένα λεύκωμα είναι ότι μπορείς να το ξεφυλλίσεις ξεκούραστα και να λάβεις το μήνυμα του χωρίς ιδιαίτερο μόχθο. Καθώς περιεργαζόμουν τις φωτογραφίες του δεν μπόρεσα να μην μου δημιουργηθεί ένα αδιόρατο συναίσθημα συμπάθειας για τους ήρωες των φωτογραφιών. Απλοί πρόσχαροι άνθρωποι του μόχθου, κοιτάζουν τον φακό με χαρά και καλοσύνη, υπενθυμίζοντας σε κάποιους από εμάς που έχουμε αποξενωθεί πλήρως, ότι ίσως το νόημα της ζωής τελικά να μην εγκλωβίζεται αποκλειστικά στο έχειν, αλλά στην παρέα στην συντροφικότητα και στην συναναστροφή.

Τελειώνοντας το λεύκωμα, σου δημιουργείται μια αίσθηση οικειότητας με το παράλιο Άστρος ακόμη και αν δεν το έχεις επισκεφθεί ποτέ. Αμέσως μετά ενστικτωδώς σκέφτεσαι να το επισκεφτείς το συντομότερο. Κάτι που σκοπεύω να κάνω στο εγγύς μέλλον.....

Πηγές - υπερσύνδεσμοι

μπορείτε να προμηθευτείτε το Ιστορικό λεύκωμα για το παράλιο Άστρος από ΕΔΩ

Σχόλια

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας