Α.Ν. Ραζής Ημερολόγιο της αντίστασης, 1941-1945 Εκδόσεις Γκοβόστη

γράφει ο  Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης

Τον Οκτώβριο του 2014 συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής από το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας. Το βιβλίο του Άγγελου Ραζή αποτελεί μια νηφάλια καταγραφή των τραγικών γεγονότων εκείνης της περιόδου, προκειμένου όσοι δεν τα έζησαν να μπορέσουν να πάρουν μια καλή ιδέα της έκτασης των θυσιών, του θάρρους και του ηθικού μεγαλείου ατόμων από όλες τις κοινωνικές τάξεις, που έπραξαν αταλάντευτα το καθήκον τους όταν τους κάλεσε η μητέρα πατρίδα.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται, υπό τη μορφή ημερολογίου, οι αντιστασιακές πράξεις του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της κατοχής της χώρας από τις δυνάμεις του Άξονα, από τις 27 Απριλίου 1941 μέχρι την αποχώρηση τους, στις 4 Νοεμβρίου 1944. Το αρχικό ερώτημα το οποίο έθεσε ο συγγραφέας στον εαυτό του, αν δηλαδή σε κάθε ημερολογιακή ημέρα του έτους θα εμφανιζόταν τουλάχιστον ένα γεγονός, απαντήθηκε θετικά. Όλες έχουν καλυφθεί και με το παραπάνω. Περισσότερα από 1.500 γεγονότα αντίστασης έχουν περιληφθεί στο έργο, στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα των 1.287 ημερών κατοχής. Στο κείμενο του ημερολογίου αναφέρονται οι ένοπλες δράσεις κυρίως των δύο μεγαλύτερων αντάρτικων δυνάμεων που έδρασαν κατά την κατοχή: του Εαμογενούς ΕΛΑΣ (Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού), που έδρασε σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια, και των ΕΟΕΑ (Εθνικών Ομάδων Ελλήνων Ανταρτών) - ΕΔΕΣ (Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου) που είχε ως πεδίο δράσης κυρίως τη δυτική Ελλάδα. Επίσης αξιόλογη αλλά σύντομη δράση είχαν και οι αντάρτικοι σχηματισμοί της ΕΚΚΑ (Εθνικής και Κοινωνικής Απελευθέρωσης) στην περιοχή της κεντρικής Ρούμελης. Επιπλέον, σημαντική δράση στην Κρήτη είχαν οι δυνάμεις της Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης (ΕΟΚ), καθώς και ο άοπλος λαός της Μεγαλονήσου, η συνεισφορά του οποίου στη μάχη της Κρήτης (κατά το τρίτο δεκαήμερο του Μαϊου του 1941) ήταν καθοριστική και οι θυσίες του μεγάλες και σημαντικότατες.

Ο συγγραφέας δεν διεκδικεί διαπιστευτήρια επιστήμονα ιστορικού, έχει όμως αποδείξει έμπρακτα το ιστορικό του ενδιαφέρον για την περίοδο της Κατοχής, μέσω της παλαιότερης δημοσίευσης ενός βιβλίου του (με τίτλο «Καλή σου νύκτα νόννο») στο οποίο εξετάζει εμπεριστατωμένα τα γεγονότα της Αντίστασης στη Ζάκυνθο. Με το παρόν έργο του μας προσφέρει ένα ανάγνωσμα το οποίο, παρά τις όποιες αδυναμίες εντοπίσουν οι ειδικοί, αποτελεί μια εύχρηστη, ημερολογιακού χαρακτήρα, συλλογή μαρτυριών και γεγονότων. Η παράθεση ορισμένων «παραδειγματικών» περιστατικών στην αρχή του έργου και η ημερολογιακή καταγραφή πολλών άλλων στη συνέχεια, θα διευκολύνουν τους μη ειδικούς αναγνώστες, ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές/φοιτητές, να αντιληφθούν το εύρος και τον παλμό της Αντίστασης σε όλη τη χρονική διάρκειά της, χωρίς να επηρεάζονται από τις προτιμήσεις τους ως προς τον ιδεολογικό προσανατολισμό των προγόνων τους, οι οποίοι βίωσαν τα ίδια γεγονότα από κοντά. 
Το έργο προλογίζεται παραστατικά από τον διδάκτορα Ιστορίας Νίκο Νικολούδη.

Σχόλια

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας