Philip Carlo ICEMAN Εξομολογήσεις ενός επαγγελματία εκτελεστή της Μαφίας, Εκδόσεις EUROBOOKS

γράφει ο Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης, ιστορικός

Ο συγγραφέας του έργου αφηγείται την ιστορία ενός διαβόητου εγκληματία, εκτελεστή της Μαφίας, του Richard Kuklinski, επονομαζόμενου “Iceman”. Το βιβλίο βασίζεται σε περισσότερες από 240 ώρες κατ’ ιδίαν συνεντεύξεων του συγγραφέα με τον εγκληματία, στην πολιτειακή φυλακή του Τρέντον. Σε όσες περιπτώσεις ήταν δυνατόν, τα εγκλήματα και οι δολοφονίες που συζητήθηκαν διασταυρώθηκαν και επιβεβαιώθηκαν από μυστικές επαφές με τη Μαφία, αστυνομικές πηγές, έγγραφα, αναφορές από την αντίστοιχη σκηνή του εγκλήματος, και φωτογραφίες. Όταν ο συγγραφέας και ο Kuklinski συζητούσαν τη ζωή του τελευταίου και τα εγκλήματα που διέπραξε σε μια περίοδο 43 ετών, εκείνος ποτέ δεν καυχήθηκε ούτε υπερηφανεύτηκε. Στην πραγματικότητα, πολλά από τα στοιχεία που περιέχονται στο βιβλίο χρειάστηκε να αποκαλυφθούν από αυτόν μετά από παρακίνηση και ενθάρρυνση.


Επί 30 χρόνια, ο Ρίτσαρντ Κουκλίνσκι, ο "Iceman", ζούσε μία σοκαριστικά διπλή ζωή: υπήρξε ο κορυφαίος εκτελεστής της Μαφίας στην αμερικανική ιστορία, την ίδια ώρα που φιλοξενούσε τους γείτονές του σε χαρούμενα οικογενειακά μπάρμπεκιου στα προάστια του Νιου Τζέρσι. Ο Richard Kuklinski ήταν ο συνέταιρος του Σάμυ Γκραβάνο, του "Ταύρου", στην εκτέλεση του Πώλ Καστελάνο, του επικεφαλής της «οικογένειας» Γκαμπίνο. Ο αρχιμαφιόζος Τζων Γκότι τον προσέλαβε για να βασανίσει και να σκοτώσει έναν γείτονά του ο οποίος κατά λάθος πάτησε με το αυτοκίνητό του το παιδί του. Έναντι μιας πρόσθετης αμοιβής, ο Kuklinski μπορούσε να κάνει τα θύματά του να υποφέρουν. Εκτελούσε αυτά τα συμβόλαια θανάτου με ανατριχιαστική ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα, δίχως ποτέ να απογοητεύει τους πελάτες του. 

Σκότωνε με πυροβόλα όπλα, με δηλητήριο, με ρόπαλα, με μαχαίρια, με στραγγαλισμό, με τις γροθιές του, με παγοκόφτες, με κατσαβίδια, με χειροβομβίδες, ακόμη και με φωτιά. Σύμφωνα με την προσωπική του εκτίμηση, σκότωσε περισσότερους από 200 άνδρες, και ήταν πολύ υπερήφανος για την ποικιλία και την αγριότητα των τεχνικών του. Αυτή η αιματηρή σταδιοδρομία διήρκεσε περισσότερο από 30 χρόνια και οδήγησε τον Kuklinski να εκτελεί συμβόλαια θανάτου σε όλες τις ΗΠΑ, καθώς και στη Βραζιλία, την Αφρική και την Ευρώπη. Ενδιάμεσα παντρεύτηκε, απέκτησε τρία παιδιά και τα έστειλε σε καθολικό σχολείο. Η κατάσταση της υγείας της κόρης του απαιτούσε συχνά την παραμονή της σε νοσοκομεία παίδων, όπου όλοι θυμούνταν τον Kuklinski ως στοργικό πατέρα, εξαιρετικά ευγενικό απέναντι στα παιδιά. Κάθε Χριστούγεννα το σπίτι των Κουκλίνσκι ήταν στολισμένο με πολύχρωμα φώτα, ενώ κάθε καλοκαίρι ήταν μια σειρά από μεγάλα πάρτι. 

Μέχρι την τελευταία στιγμή ο Kuklinski προσπάθησε η οικογένειά του να μη μάθει το παραμικρό για την αθλιότητα της εργασίας του. Οι γιατροί που τον εξέτασαν θεώρησαν την περίπτωσή του μια κλασική περίπτωση ενός άσχημα κακοποιημένου παιδιού, γεμάτου οργή: ενός παιδιού που εξελίχθηκε σε ένα άτομο που κακοποιούσε άλλους, για να μετατραπεί τελικά σε έναν ανελέητο δολοφόνο. Πρόκειται για ένα έργο που εισάγει τον αναγνώστη με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες στα σκοτεινά «δωμάτια» των εγκληματικών οικογενειών της Μαφίας τα οποία μέχρι πρόσφατα ήταν ερμητικά κλειστά. Το βιβλίο συνοδεύεται από 21 ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

Σχόλια

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας