Σμύρνη, 13 Σεπτεμβρίου 1922: η γιγαντιαία επιχείρηση σωτηρίας των προσφύγων και μια πλαστογραφία


Η μεταφορά των Μικρασιατών προσφύγων και των φαντάρων από την καιόμενη Σμύρνη προς τα ελληνικά λιμάνια υπήρξε μια γιγαντιαία επιχείρηση. Μεταφέρθηκαν εκατοντάδες χιλιάδων άτομα μέσα σε ένα μερόνυχτο. Συγκριτικά παρατηρούμε, ότι το λιμάνι του Πειραιά διακινεί σήμερα τον αριθμό αυτόν των επιβατών σε διάστημα όχι λιγότερο των 20 ημερών! Πρόκειται, δηλαδή, εδώ, για μία ναυτιλιακή επιχείρηση, όμοια της οποίας είναι αμφίβολο αν έχει υπάρξει. Η επιχείρηση ξεκίνησε, σύμφωνα με μαρτυρία του Σμυρνιού, παιδιού τότε αυτόπτη, Κ. Δεσποτόπουλου, όταν ο Νικόλαος Στράτος (ο εκ των Έξι) πήγε τις μέρες εκείνες στην Σμύρνη και είδε πώς έχουν τα πράγματα. Ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και έστειλε  τηλεγράφημα προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, παραγγέλλοντάς του να ειδοποιήσει τα «απανταχού ανά τον κόσμον ελληνικά πλοία, να σπεύσουν στα παράλια της Μικράς Ασίας», για να παραλάβουν το εκδιωκόμενο πλήθος.

    Η ανταπόκριση των πλοιοκτητών ήταν άμεση, όπως αποδεικνύεται από σκηνές της ταινίας, που τράβηξε με ερασιτεχνική μηχανή ο Διευθυντής του παραρτήματος Ικονίου της YMCA George Magarian. Σε μία από αυτές τις σκηνές εικονίζεται ένα πλοίο και σημειώνεται στην λεζάντα, ότι πρόκειται για «ένα από τα 50 πλοία που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση υπό την διοίκηση του Ναυάρχου Jennings». Αξιοσημείωτο είναι, ότι τα 50 πλοία βρέθηκαν σε χρόνο μηδέν και αμέσως άρχισε η επιβίβαση των Μικρασιατών (13 Σεπτεμβρίου(νέο ημ.). Είναι φανερό, πως για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η επικίνδυνη και γιγαντιαία αυτή επιχείρηση, οι αξιωματικοί και τα πληρώματα των 50 πλοίων και όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι στην κίνησή τους, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.  
 
    Τα περισσότερα από τα παραπάνω πλοία, δεν ήσαν, όπως φαίνεται από την ταινία του Magarian, από εκείνα που κατά κανόνα περιέπλεαν τα παράλια της Μικράς Ασίας και γνώριζαν τους κινδύνους, που έκρυβαν οι θάλασσες της περιοχής.  Λεπτομερείς χάρτες και μέσα πλοήγησης δεν υπήρχαν τότε. Ήταν, λοιπόν, εξαιρετικά επικίνδυνο να κινούνται υπό αυτές τις συνθήκες, ιδίως στις νυκτερινές ώρες, σ’ αυτά τα νερά. Ακόμη πιο επικίνδυνη για τέτοια πλοία ήταν η αγκυροβόληση και η πρόσδεσή τους στα μικρά λιμάνια, ή και σε αλίμενες ακτές. Πρόσφυγες και φαντάροι δεν βρίσκονταν μόνον στην Σμύρνη. Οι πλοίαρχοι δέχονταν υπό την προσωπική τους ευθύνη υπερ-υπεραρίθμους επιβάτες (μέχρι και 7.000). Μια στραβοτιμονιά μπορούσε να οδηγήσει σε τραγικό ναυάγιο με χιλιάδες θύματα. Τα πληρώματα εκτελούσαν τα καθήκοντά τους καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο αγόγκυστα.
Επιπλέον, πρόσφεραν στους επιβάτες κάθε δυνατή βοήθεια. Ανάλογες υποχρεώσεις εκτελούσαν και εκείνοι, που μεριμνούσαν από την ξηρά για την πρόσδεση των πλοίων και την αποβίβαση των προσφύγων. Πρόκειται, πραγματικά, για ήρωες! Τέτοια επιχείρηση, μόνον το ελληνικό φιλότιμο μπορούσε να οδηγήσει σε αίσιο πέρας.
 
   Σε όλην την διάρκεια της επιβίβασης των προσφύγων και των φαντάρων στα πλοία, παρέμεινε αγκυροβολημένο στα ανοικτά της Σμύρνης ελληνικό πολεμικό πλοίο με τα πυροβόλα του στραμμένα προς τις θέσεις των Τούρκων, για να τους αποτρέψει από οποιαδήποτε επιθετική κίνηση προς τους Μικρασιάτες. Αποχώρησε, μόνον όταν απέπλευσε το τελευταίο πλοίο, με το όνομα  ‘‘Νάξος’’, μεταφέροντας τους απομείναντες 300 περίπου υπαλλήλους, πρόσφυγες και φαντάρους προς τον Πειραιά. Την πληροφορία αυτήν αναφέρει ο Χ. Αγγελομάτης στο βιβλίο του ‘‘Το Χρονικόν της Μεγάλης Τραγωδίας’’.

    Οι ήρωες και οι κρατικοί παράγοντες που έλαβαν μέρος σ’ αυτήν την επιχείρηση σωτηρίας, δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα την τιμή που τους αξίζει, για το υπεράνθρωπο  έργο, που με αυτοθυσία και πολύν κόπο επέτυχαν. Ευχόμαστε να αντιληφθεί κάποτε η ελληνική κοινωνία την υποχρέωση απέναντί τους, την οποία μέχρι σήμερα έχει παραλείψει. Όσο για τον Νικόλαο Στράτο, διερωτώμαι, αν την ώρα που τον έσερναν στου Γουδή για να τον εκτελέσουν, βρέθηκε, έστω ένας Μικρασιάτης να φωνάξει για την σωτηρία του ευεργέτη του!

         ΕΝΑΣ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟΣ ΠΑΝΙΚΟΣ 

        Την ώρα που οι εκδιωκόμενοι από τις πατρίδες τους Μικρασιάτες συνωστίζονταν στην
προκυμαία της Σμύρνης ελπίζοντας ότι θα βρεθεί μέσον για να διαφύγουν προς την ελληνική επικράτεια, παίχθηκε εις βάρος τους μια κακόγουστη και κακόβουλη φάρσα: Διαδόθηκε στο πλήθος η παραπλανητική  πληροφορία, ότι δήθεν πρέπει να αποκτήσουν διαβατήρια, για να τους επιτραπεί να αποβιβασθούν σε ελληνικά λιμάνια. Οι δυστυχείς Μικρασιάτες πανικοβλήθηκαν, επειδή στην δύσκολη εκείνη ώρα δεν ήταν δυνατόν να εφοδιασθούν  με διαβατήρια. Ο πανικός διαλύθηκε, όταν άρχισαν να καταφθάνουν στην Σμύρνη τα πολυάριθμα πλοία, που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση για να τους παραλάβουν.  Κανείς δεν τους έκανε έλεγχο για διαβατήρια, όταν επιβιβάσθηκαν στα πλοία, ούτε όταν αποβιβάσθηκαν στα ελληνικά λιμάνια. Το θέμα ξεχάσθηκε και κανείς πιά δεν ασχολήθηκε μ’ αυτό. 

   Η παραπλανητική φήμη διαδόθηκε με μια προκήρυξη, που περιείχε ψευδεπίγραφη εικόνα της ‘‘Εφημερίδος της Κυβερνήσεως’’ φύλλο Α/119, 16/20 Ιουλίου 1922. Το κείμενο του δήθεν επίσημου αυτού εγγράφου περιλάμβανε μερικά άρθρα ενός νόμου που δεν είχε σχέση με την διαφυγή των Μικρασιατών. Όπως διαβάζουμε στα Επίσημα Πρακτικά της Βουλής, είχε ψηφισθεί, και μάλιστα
ομόφωνα, πολύ ενωρίτερα από την ημερομηνία 16/20 Ιουλίου 1922, ημερομηνία που κυκλοφόρησε το γνήσιο φύλλο της Εφημερίδας, σε εποχή όπου κανείς δεν υποπτευόταν ότι θα επερχόταν η Καταστροφή.

   Η παρουσίαση αυτού του νόμου προς τους Μικρασιάτες ήταν ‘‘φούσκα’’: Επρόκειτο για έναν νόμο, που ήταν  ανενεργός, επειδή δεν είχαν εκδοθεί τα Διατάγματα που προβλέπονταν στα άρθρα 1 και 4 του ιδίου νόμου. Τα υπόψη Διατάγματα ήσαν απαραίτητα, επειδή, χωρίς αυτά, ο νόμος δεν μπορούσε να εφαρμοσθεί, ήταν σαν να μην υπήρχε. Είναι αξιοπερίεργο το γεγονός, ότι κάποιοι Ιστορικοί ανέσυραν πρόσφατα από την λήθη την ψευδεπίγραφη προκήρυξη ως στοιχείο κατηγορίας εναντίον της Κυβέρνησης των Έξι, ότι δήθεν δεν ήθελαν να επιτρέψουν στους Μικρασιάτες να βρουν καταφύγιο στην ελληνική επικράτεια! Ούτε στο Στρατοδικείο του 1922 οι σκληροί κατήγοροί τους δεν συμπεριέλαβαν στο ‘‘κατηγορητήριο’’ το θέμα αυτό.  
 
  Ποιός, άραγε, και με ποιόν πονηρό σκοπό, διέδωσε την ‘‘ανακοίνωση’’ στο πλήθος, προσθέτοντας αγωνία στον πόνο τους; Μήπως έριξαν την προκήρυξη τουρκικά αεροπλάνα, όπως συνέβη με φύλλα του ‘‘Ριζοσπάστη’’ και με άλλες αντικυβερνητικές προκηρύξεις; Και ποιός έδωσε στην τουρκική αεροπορία τις προκηρύξεις;
          Η Πατρίδα ουδέποτε διανοήθηκε να εμποδίσει τα χειμαζόμενα παιδιά της να έρθουν από την Μικρά Ασία και να εγκατασταθούν στα ελεύθερα εδάφη της. 
                                                       
ΕΠΙΜΕΤΡΟΝ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ                                               
          .
image        
  ΣΜΥΡΝΗ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ(νέο ημ.) 1922
           Φωτογραφία που δημοσιεύθηκε  στην ιστοσελίδα ‘‘Διακόνημα’’.
           Φαίνεται το πλήθος των εκδιωχθέντων από τις πατρίδες τους Μικρασιατών, που περιμένουν με υπομονή και ελπίδα, νακαταφθάσουν τα πλοία, για να τους παραλάβουν και να τους μεταφέρουν στο ελεύθερο ελληνικό έδαφος





image

image  Σκηνές από την ταινία που τράβηξε με ερασιτεχνική μηχανή ως αυτόπτης ο Διευθυντής της YMCA Ικονίου George Magarian κατά την μεταφορά των προσφύγων. Στην λεζάντ της μιάς αναγράφεται ότι εικονίζεται «ένα από τα πενήντα πλοία,  που η Ελληνική  κυβέρνηση έθεσε υπό την διοίκηση του Ναυάρχου Jennings. Η ταινία αποκαλύφθηκε και προβλήθηκε πρόσφατα από το διαδικτυακό κανάλι TVXS
.





Εικόνα της ψευδεπίγραφης προκήρυξης

image

Εικόνα του γνήσιου φύλλου της Εφημερίδας Α/16-20 Ιουλίου 1922 αρ.119
image

Σχόλια

  1. " κάποιοι Ιστορικοί ανέσυραν πρόσφατα από την λήθη την ψευδεπίγραφη προκήρυξη ως στοιχείο κατηγορίας εναντίον της Κυβέρνησης των Έξι, ότι δήθεν δεν ήθελαν να επιτρέψουν στους Μικρασιάτες να βρουν καταφύγιο στην ελληνική επικράτεια! "

    Ο ιστορικός ( όλοι ξέρουμε ποιος είναι) που το ξέθαψε ας ενημερωθεί για να απαντήσει. Όλοι είχαμε υποψιαστεί ότι κάτι ξέχναγε να μας πει, αλλά τώρα επιβεβαιωθήκαμε. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο τυφλός φανατισμός δεν κάνει καλό. Ευχαριστούμε πολύ κε Πρωτοπαπαδάκη και τον αγαπητό Φιλίστορα για την ανάρτηση.Οι αναγνώστες σας την περιμέναμε καιρό.

    Υ.Γ. Καλό θα ήταν να ενημερωθούμε και για το ποιους και γιατί αφορούσε αυτός ο νόμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω εάν φταίει ο υπολογιστής μου αλλά οι φωτογραφίες από το "ΕΠΙΜΕΤΡΟΝ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ" δεν εμφανίζονται στην οθόνη μου.Μήπως υπάρχει κανένας άλλο λινκ να τις δώ;


    Ο ΑΡΓΕΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν θέλετε στείλτε μου την ηλεκτρονική σας διεύθυνση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ ανώνυμε, για να μάθουμε λεπτομέρειες για την ουσία του υπόψη νόμου, θα έπρεπε να έχουμε στην διάθεσή μας την σχετική εισηγητική έκθεση. Όμως, εισηγητικές εκθέσεις δεν δημοσιεύονται στα ΦΕΚ και στα αρχεία της Βουλής δεν υπάρχουν εισ. εκθέσεις νόμων που εισήχθησαν πριν το 1923. Γι' αυτό, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, μπορούμε μόνον να πούμε "Εν οίδα, ότι ουδεν οίδα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σας ευχαριστώ πολύ κε Πρωτοπαπαδάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για το πως σώθηκαν οι πρόσφυγες και ποια ήταν η στάση των ελληνικών αρχών, είναι αποκαλυπτικό το κείμενο του Ιωάννη Θεοφανίδη με τίτλο "Πώς σώθηκαν οι Ελληνες της Ιωνίας"

    http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=22/09/2013&id=387115

    Η προσπάθεια να αθωωθούν οι ένοχοι, είναι κατανοητή μεν, αστεία δε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια στον κύριο Πρωτοπαπαδάκη που ξεσκεπάζει άλλη μια απάτη της βενιζελικής " ιστοριογραφίας". Με τέτοια ψέμματα οι πραγματικοί ένοχοι της καταστροφής "δίκασαν" και δολοφόνησαν 6 έντιμους πατριώτες πολιτικούς. Δεν ξέρω βέβαια αν ποτέ οι απόγονοι του βενιζελισμού βρουν το θάρρος να παραδεχτούν τις τεράστιες ευθύνες τους. Δυστυχώς όμως η "δημοκρατική" παράταξη από την εποχή του βενιζέλου, έχει δείξει ότι της πάντα θα στηρίζεται στην προπαγάνδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι προπαγάνδα κρύβει το κείμενο του Θεοφανίδη που παρουσιάζει ψυχρά τα γεγονότα και το πώς διασώθηκαν (όσοι διασώθηκαν) από τον ελληνισμό της Ιωνίας:

    http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=22/09/2013&id=387115

    ΧΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο κ. Μικης Πρωτοπαπαδακης υπηρξε αναμφιβολα καλος και αδιαφθορος πολιτικος ανδρας, ομως το κειμενο του ελεγχεται για σοβαροτατες ανακριβειες. Δημιουργει με πλαγιο και εντεχνο τροπο την εντυπωση οτι το συνολο, ή παντως η μεγιστη πλειοψηφια των προσφυγων μεταφερθηκαν με ασφαλεια πριν φθασουν οι Τουρκοι.
    Τα ακριβη γεγονοτα εχουν ως εξης: Το μετωπο καταρρεει. Η Κυβερνηση στελνει πλοια, που μεταφερουν μερος του πληθυσμου. Ο Στρατος και ο Στολος φευγουν απο τη Σμυρνη. Η μεταφορα προσφυγων σταματα, καθως τα λιμανια πεφτουν στα χερια των Τουρκων που καταφθανουν. Οι Τουρκοι πυρπολουν την πολη, και διαπραττουν τρομερες σφαγες και θηριωδιες κατα των Ελληνων. Αφου εσφαξαν με την ψυχη τους, αφηνουν και τους υπολοιπους μικρασιατες να φυγουν σταδιακα, και σε αθλια κατασταση. Με δυο λογια: Μεταφερθηκαν πολλοι, αλλα οχι αρκετοι. Παρα πολλοι εμειναν πισω, και ολοι ξερουμε τι επαθαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα επιχειρησω να δωσω απαντηση στο ερωτημα αν επραξε η Κυβερνηση Πρωτοπαπαδακη οτι ηταν ανθρωπινως δυνατον να γινει.

    Απο τις 15/8/1922 ο Στρατηγος Χατζηανεστης ενημερωσε την Κυβερνηση οτι η κατασταση ηταν «λιαν κρισιμος» οτι ο Στρατός ειχε υποστει «μεγαν κλονισμον».

    Για να γινει εκκενωση του τεραστιου αριθμου προσφυγων η Κυβερνηση οφειλε να κανει αμεσως τα εξης:

    1) Να ενημερωσει εγκαιρως τους πληθυσμους για την ηττα του Ελληνικου Στρατου, να τους δωσει οδηγιες μεταβασης στα πλησιεστερα λιμανια, και να συντονισει την συγκεντρωση και επιβιβαση τους στα πλοια.

    2) Να αποσταλλει κάθε πλοίο που βρισκοταν στις ελληνικες θαλασσες για την παραλαβη των προσφυγων.

    Παρακατω θα δουμε τι επραξε η Κυβερνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 1) Σε ποιον επρεπε να δωσει η Κυβερνηση εντολες να ειδοποιησει και να συγκεντρωσει τους προσφυγες; Μα φυσικα στον Υπατο Αρμοστη Αριστειδη Στεργιαδη. Η Υπατη Αρμοστεια διεθετε τον κρατικο μηχανισμο, τις υπηρεσιες, τη χωροφυλακη. Τι εκανε αυτος;

    1η πηγη: Michael Lewellyn Smith. «Το Οραμα της Ιωνιας σελ. 520, 523, Εκδοσεις ΜΙΕΤ

    Toν επικαλουμαι αν και αυτο μου ειναι δυσαρεστο, διοτι ειναι ακρως φιλοτουρκος συγγραφεας.

    « Στις 19 Αυγουστου/1 Σεπτεμβρίου ο Στεργιαδης εστειλε τηλεγραφικη εγκυκλιο σε ολους τους εκπροσωπους του στις επαρχιες παραγγελοντας τους να συγκεντρωσουν τα αρχεια τους και τα χαρτια τους και να ετοιμαστουν με απολυτη μυστικοτητα να εγκαταλειψουν τις θεσεις τους και να αποσυρθουν στη Σμυρνη. Ο εκπροσωπος της Κίου [...] απαντησε οτι ο ελληνικος πληθυσμος ειχε πανικοβληθει και ζητουσε οδηγιες. Η ουσια της απαντησης του Υπατου Αρμοστη ηταν πως οι εκπροσωποι στις επαρχιες οφειλαν να ενθαρρυνουν τους ελληνικους πληθυσμους να μεινουν στον τοπο τους. Και ολες τις ημερες που ακολουθησαν η Υπατη Αρμοστεια, αντανακλωντας τη διαθεση του Στεργιαδη, φροντιζε ψυχρα και καπως απανθρωπα τις δικες της υποθεσεις και τη μεταφορα των αρχειων.....»
    «Υπο την επιβλεψη του Στεργιαδη, ενα ενα τα τμηματα της Υπατης Αρμοστειας τα μαζευαν με ταξη και εφευγαν. Το ελληνικο κρατος στη Μικρα Ασια ειχε διαλυθει.»


    2η πηγη: Γρηγορης Δαφνης. Γ. Δάφνης "Η Ελλάς μεταξύ δύο πολέμων" Αθήνα 1955 σ.16

    Συμφωνα με τον Δαφνή, οταν κατερρευσε το μετωπο ο Γ. Παπανδρεου συνεστησε στον Στεγιαδη να ειδοποιησει τον ελληνικο πληθυσμο να φυγει, και εκεινος απαντησε: "Καλύτερα να μείνουν εδώ, να τους σφάξει ο Κεμάλ, γιατί αν πάνε στην Αθήνα θ' ανατρέψουν τα πάντα."

    Σε ποιον υπαγοταν ο Υπατος Αρμοστης; Μα φυσικα στην Κυβερνηση. Απο αυτην επαιρνε απευθειας εντολες, σε αυτην λογοδοτουσε, τη θεληση και την εξουσια της εκπροσωπουσε, απο αυτην πηγαζε ολη η εξουσια του. Τα ερωτηματα ειναι αμειλικτα: Γιατι η Κυβερνηση δεν εδωσε εντολη στον Υπατο Αρμοστη να μεριμνησει για τη συγκεντρωση των προσφυγων στα λιμανια; Και αν την εδωσε, γιατι δεν ελεγξε αν ο Υπατος Αρμοστης εκτελεσε καλως τις εντολες του; Και αν δεν τις εκτελεσε γιατι δεν διεταχθη η συλληψη του; Αυτό και μονο στοιχειοθετει κατηγορια για βαρυτατη αμελεια κατά της Κυβερνησεως Πρωτοπαπαδακη.
    Και μην μας πουν οτι τον διορισε ο Βενιζελος. Κακως τον διορισε, και κακως τον διατηρησαν οι αντιβενιζελικοι. Αλλα αφου τον διατηρησαν, οφειλαν να τον ελεγχουν, και αφου δεν το εκαναν, προφανως ειναι υπευθυνοι για τς πραξεις του τον Αυγουστο του 1922.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. H προσπάθεια που καταβάλλεται να αποδειχτεί ότι κανείς δεν φταίει για την τρομακτική τραγωδία, ότι όλα έγιναν καλώς (και αν όχι, υπήρξε η σχετική διάθεση) το μόνο που καταφέρνει είναι να μεταφέρει έως σήμερα την Ύβριν που συνέβη και κατά του μικρασιατικού ελληνισμού και κατά των συμφερόντων του σύνολου ελληνισμού σε βάθος χρόνου.

    Οι ηγήτορες θα έπρεπε να έχουν ήδη, προ της ήττας, επεξεργαστεί εναλλακτικό σχέδιο. Θα έπρεπε να έχουν δημιουργήσει γραμμή άμυνας έξω από τη Σμύρνη εγκαίρως, να έχουν εξοπλίσει τον πληθυσμό στην περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε....

    Τι έκαναν αυτοί; Τίποτα!!!!!

    Η έλλειψη ενσυναίσθησης ήταν τέτοια, ώστε ουδείς εκ της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας της Καταστροφής δεν έκανε την στοιχειώδη αξιοπρεπή πράξη της αυτοκτονίας μπρος στο μέγα δράμα. Τη στιγμή που μεσαίοι αξιωματικοί του υποχωρούντος ελληνικού στρατού αυτοκτονούσαν μη δεχόμενοι την ήττα.

    Το μόνο λοιπόν που θα έπρεπε να κάνουν σήμερα οι πολιτικοί και φυσικοί επίγονοι των μοναρχικών (που έχουν και το κύριο βάρος ευθύνης γιατί διοίκησαν για 2 χρόνια), των βενιζελικών, αλλά και των περιθωριακων κομμουνιστών, είναι να ζητήσουν ένα μεγάλο συγγνώμη από τους απογόνους των θυμάτων ΤΟΥΣ και να σταματήσουν να προσπαθούν να αποδείξουν ότι για όλα φταίει το κισμέτ!
    -------------------

    Με την τακτική σας διαιωνίζετε τον διχασμό και την πίκρα και αποδεικνύετε ότι ο Νεοέλληνας, αρνούμενος να αποδόσει ευθύνες, στερείται κάθε τιμής και είναι ανάξιος της ιστορίας που επικαλείται .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και για να καταλάβετε το μέγεθος του δράματος που δημιουργήθηκε εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης των Αθηνών, αλλά και της κληρονομημένης έως σήμερα ιστορικής Ύβρεως, παρατίθενται κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα από κυπριακές εφημερίδες, οι οποίες έγραφαν τότε υπό το άγρυπνο βλέμμα του Βρετανού αποικιοκράτη.

    Κοινό χαρακτηριστικό των άρθρων είναι η ρητορική τους, η οποία προδιαθέτει άμεσα τον αναγνώστη για το μέγεθος της Εθνικής καταστροφής που έχει χαρακτήρα Αποκάλυψης:

    «Η θάλασσα [...] παρέχει τα υγρά νώτα της δια να μεταφέρωνται επί αυτών άθλιοι και δύστυχοι ανθρώπιναι υπάρξεις από τον Τουρκικόν Άδην εις την γην» (Κυπριακός Φύλαξ Λάρνακας, 7-9-1922).

    «Οι τραγικοί κύκλοι της Δαντικής κολάσεως ωχριούν προ του Σμυρναϊκού μαρτυρίου. Η παγκόσμιος ιστορία δεν ανέγραψε τραγικωτέραν σελίδα» (Σάλπιγξ Λεμεσού, 9/22-9-1922).

    Η ρητορική αυτή δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι η κάλυψη των γεγονότων στηρίζεται βασικά στις αφηγήσεις των ίδιων των προσφύγων, που δίνουν τον τόνο της ανθρώπινης συμφοράς, της απανθρωποποίησης: «Είχον δε την ανατριχιαστικήν φρίκην να βλέπωσι παρά το τελωνείον [της Σμύρνης] σειράς όλας ανθρώπων με δεμένα χέρια και τας κεφαλάς αποκομμένας. [...] Η θάλασσα δε ήτο γεμάτη πτώματα πλασμάτων τα οποία ελογχίζοντο από μαινομένους στρατιώτας, ή αλλόφρονα ερρίπτοντο εις αυτήν προτιμώντα τον πνιγμόν» (Κυπριακός Φύλαξ Λάρνακας, 7/9/1922).

    Ανάλογες φρικιαστικές αφηγήσεις –με γυναίκες να σκοτώνουν τα παιδιά τους ή αδελφούς να πνίγουν τις αδελφές τους ή ανθρώπους να αυτοκτονούν πέφτοντας στη θάλασσα, για να αποφύγουν τη μάχαιρα και την ατίμωση.....




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φυσικά μαζεύτηκαν τα παπαγαλάκια του βενιζελισμού για να αρχίσουν το ποιηματάκι τους.. Μπροστά στα εκπληκτικά στοιχεία του κύριου πρωτοπαπαδάκη άρχισαν πάλι τα περί εγκατάλειψης κλπ. Μια λένε ότι έγινε σκόπιμα την άλλη, ότι εγκαταλείφθηκαν λόγω της χαοτικής κατάστασης. Φυσικά οι δυο περιπτώσεις έχουν τεράστια διαφορά γιατί οι λαικοί σήκωσαν το βάρος της εκστρατείας που ξεκίνησε η τυχοδιωκτική πολιτική του βενιζέλου και λογικό είναι σε μια καταδικασμένη περιπέτεια να ακολουθήσει η κατάρρευση. κανένα κράτος την στιγμή που διαλύεται ο στρατός του, δεν θα μπορούσε να σώσει περρισότερους πρόσφυγες. Φυσικά αυτά λίγη σημασία έχουν για τους προπαγανδιστές απόγονους του επάρατουβενιζελοπλαστηρισμού που πάνω στην μικρασιατική καταστροφή και την εκμετάλλευση των προσφύγων στήριξαν όλη την μετέπειτα μικροπολιτική τους. Επίσης να μην μιλάνε για κομμουνιστές γιατί και το 1922 το κκε στήριξε την δικτατορία πλαστήρα και μετά τα βρήκαν μια χαρά με το σύμφωνο Σοφούλη Σκλάβαινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι έκαναν οι Βενιζελικοί μετά τις εκλογές του '20; Προσπάθησαν να διαλύσουν τον στρατό με την προπαγάνδα των αμυνιτών από την Πόλη. Τόσο του έμοιαζαν οι πρόσφυγες και η Μικρασιατική υπόθεση. Τι έκανε ο Πλαστήρας; έτρεχε να καταλάβει την Αθήνα για κάνει δικτατορία εγκαταλείποντας την θέση του. Τι έκανε ο Βενιζέλος; έκανε εκλογές για να γλυτώσει ο ίδιος από το αδιέξοδο και τα επόμενα χρόνια έθαβε τις αποζημιώσεις των προσφύγων και υμνούσε τον σφαγέα Κεμάλ. πριν απλά δεν έστειλε ούτε μια σφαίρα στους πόντιους, που γνώριζαν την θηριωδία πολύ πριν το '22. Είναι η κλασσική τακτική της "δημοκρατικής" παράταξης που πέρασε σαν νοοτροπία και στο πασοκ. Ρίχνουν το φταίξιμο πάντα στους άλλους γιατί δεν έχουν το θάρρος να παραδεχτούν αντρίκια τα δικά τους σφάλματα και στήνουν μια τόσο καλά οργανωμένη προπαγάνδα όπου ο θύτης γίνεται θύμα. Πολύ φθηνή η προσπάθεια του βενιζελισμού να αποποιηθεί τις ευθύνες του με το εκμεταλλευτεί το δράμα των προσφύγων. Για τους οποίους στην πραγματικότητα δεν έδινε δεκάρα και στα επόμενα χρόνια απλά πέταξε σε άθλιες συνοικίες-παράγκες και τους άφησε εύκολα θύματα της κομμουνιστικής προπαγάνδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όσο και να προσπαθούν οι διάφοροι Βενιζελικοί ιστορικοί και "ιστορικοί" ( και η αγωνία τους δείχνει πολλά), δεν αλλάζουν οι τεράστιες ευθύνες της παράταξης τους για την εμπλοκή σε μια αβέβαιη εκστρατεία (όπως τους είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα ο Μεταξάς) και την δολοφονία 6 έντιμων πολιτικών αντιπάλων τους. Η τιμωρία τους για την βάρβαρο έγκλημα της ψευτοδίκης-εκτέλεσης ήλθε 13 χρόνια μετά, στο μέτωπο του Στρυμόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γραφει το αρθρο:

    Όσο για τον Νικόλαο Στράτο, διερωτώμαι, αν την ώρα που τον έσερναν στου Γουδή για να τον εκτελέσουν, βρέθηκε, έστω ένας Μικρασιάτης να φωνάξει για την σωτηρία του ευεργέτη του!

    Γιατι ηταν «σωτηρας και ευεργετης» των Μικρασιατων ο Στράτος; Επειδη εστειλε ένα τηλεγραφημα στην Αθηνα ζητωντας να σταλλουν αμεσως πλοια; Επειδη δηλαδη εκανε το στοιχειωδες καθηκον του ως Υπουργος;

    Παραπανω εδειξα την εγκληματικη αδρανεια και αδιαφορια της Υπατης Αρμοστειας εκεινες τις ημερες. Τι εκανε για αυτό ο εκπροσωπος της Κυβερνησης που πηγε στη Σμυρνη, Υπουργος Εσωτερικων Νικολαος Στράτος; Αφου θα διαπιστωνε την ΕΣΚΕΜΜΕΝΗ αδρανεια του Υπατου Αρμοστη, οφειλε να τον συλλαβει επι τοπου και να αναλαβει ο ιδιος το συντονισμο της εκκενωσης. Γιατι δεν το επραξε; Εστειλε ένα τηλεγραφημα και καθαρισε;

    Καλος πατριωτης ηταν ο Στράτος, αλλα οι υπερβολλες δεν βοηθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Διαβάσαμε στα σχόλια για πολλούς, πουθενά, όμως, δεν είδα έναν έπαινο για τους πλοιάρχους των πενήντα πλοίων. Αυτοί ανέλαβαν την τεράστια ευθύνη να σηκώσουν το βάρος της σωτηρίας χιλιάδων ανθρώπων έχοντας ως μέσον ακατάλληλα πλοία, χωρίς σωστικά μέσα, χωρίς ικανότητα ελιγμών σε μικρά λιμάνια και πλοηγούς με ρυμουλκά για να τους βοηθήσουν, χωρίς τα απαιτούμενα σε αριθμό και σε εκπαίδευση πλήρώματα κλπ
    Το μόνο μέσον που διέθεταν ήταν η πίστη τους στο έργο που ανέλαβαν. Αμφιβάλλω αν κανένας ''Ευρωπαίος'' θα δεχόταν να κάνει αυτό που οι δικοίμας κατόρθωσαν. Όσοι δεν έχουν την εμπειρία των ναυτιλιακών κινήσεων, ας ρωτήσουν κάποιον ναυτικό σχετικά.
    Με τιμή σε όλους τους σχολιαστές
    Μ. Πρωτοπαπαδάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τι ακριβώς καταλαβαίνουμε διαβάζοντας το άρθρο? Ότι ο νόμος όντως δημοσιεύτηκε στο ρηθέν ΦΕΚ, αλλά επρόκειτο για νόμο ψηφισμένο νωρίτερα (όπως ειναι λογικό άλλωστε, καθώς δεν ψηφίζεται ο νόμος συγχρόνως με τη δημοσίευση του-λογικό παράδοξο ακόμα και σημερα με την αλματώδη τεχνολογική πρόοδο). Ότι όντως απαγόρευε την είσοδο στη χώρα στερούμενων διαβατηρίων μικρασιατών. Ότι δε γνωρίζουμε τους "λόγους" που τον ψήφισαν γιατί αιτιολογική έκθεση δεν σώθηκε. Αλλά ότι δεν είχαν εκδοθεί τα κατ'εξουσιοδότηση κανονιστικά διατάγματα που απαιτούνταν για την εφαρμογή του. Συνεπώς ο συγγραφέας εξ αυτού του τελευταιου συνάγει, ότι όποιος τον ανακινεί είναι κακόβουλος! Και την ζέουσα συζήτηση για τους λόγους ψήφισής του την παραπέμπει στις καλένδες με το αιτιολογικό ότι δεν μπορουμε να γνωρίζουμε το τι και το πώς! Είναι όμως δυνατο να ψηφιστεί τέτοιος νόμος χωρίς πολιτική ή μικροπολιτική σκοπιμότητα? Ακόμα κι αν το δουμε καλοπροαίρετα, ότι τάχα ο νόμος ψηφίσθηκε για τον ευχερέστερο έλεγχο του πληθυσμού, γιατί τετοιος νομος δεν ψηφίστηκε προκειμένου για τις μετακινησεις πληθυσμων από και πρός τη Μακεδονία? ΠΡΟΦΑΝΩΣ και υπήρχε υπόρρητη λογική , ΠΡΟΦΑΝΩΣ και υπήρχε σκοπιμότητα, ΠΡΟΦΑΝΩΣ και υπήρχε διάθεση περιορισμού των εκροών πληθυσμου προς την κεντρική Ελλάδα απ'τα μικρασιατικά παράλια. Και το ερώτημα είναι ΓΙΑΤΙ. Ηταν για την βασιλόφρονα παράταξη οι μικρασιάτες Έλληνες δευτέρας διαλογής? Ενώ οι αμφιβόλου ή ρευστης εθνικης συνειδησης μουσουλμάνου κλπ μπορουσαν να ταξιδευουν ελευθερως στην επικράτεια, η κυβέρνηση στέρησε το δικαιωμα τουτο στους "καθαρούς" Ελληνες αστούς της Σμυρνης!

    Και μετά αναρωτιομαστε γιατι πανικοβληθηκαν οι προσφυγες και ποιος ειχε συμφερον να διαρευσει την πληροφορία? Καταρχάς η πληροφορία δεν ητο κρυφη, μπορουσε να διαρευσει ακομα και απο δημοσιογράφους! ΚΑτά δεύτερο, πώς θα έπρεπε να νιωθουν ετουτοι οι ανθρωποι βλέποντας την κυβέρνησή τους να ζητά διαβατηρια διακινησης εντος της ιδιας της της ντε φάκτο επικράτειας!

    Ειπαμε απολογητική ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΙ ΕΤΣΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μήπως τώρα που ο Κουρουμπλής ανέσυρε το θέμα για να εξομοιώσει πρόσφυγες του '22 με τους σημερινούς λαθρομετανάστες, να έγραφε κάποιος σοβαρός άνθρωπος κάτι για το νόμο αυτό, βάζοντας σε μια χρονολογική σειρά και όσα λέει ο Μ. Πρωτοπαπαδάκης και κάποιοι από τους σχολιαστές (π.χ. NF) και όσα έχει γράψει ως τώρα ο Αγτζίδης αλλά και ερευνώντας τον Τύπο της εποχής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κατά την γνώμη μου, το παραπάνω σχόλιο του Ανωνύμου (και συνεπώς η ανάδυση της αλήθειας) εξαρτάται από την εύρεση ενός "σοβαρού ανθρώπου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπητέ, για να ποστάρω το ερώτημα αυτό στα istorikathemata, σημαίνει ότι εμπιστεύομαι όσους γράφουν σε κάποια σταθερή βάση σε αυτό, όπως π.χ. τον κ. Παπακωνσταντίνου, τον κ. Δασκαρόλη και, πρωτίστως, τον ίδιο τον Φιλίστορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τα πράγματα είναι απλά. Ο νόμος που ψηφίστηκε στις αρχές Ιουνίου δεν σχετίζεται με την μικρασιατική καταστροφή και τη διάσωση του πληθυσμού κατά τη διάρκειά της. Η κυβέρνηση πίστευε πως το μέτωπο θα κρατήσει, συνέχιζε να κάνει ενέργειες για να βελτιωθεί η κατάσταση στο μέτωπο, διαβεβαίωνε τους μικρασιάτες πως ο στρατός δεν επρόκειτο να τους εγκαταλείψει και εκβίαζε για τη σύγκληση συνδιάσκεψης ώστε να διασφαλιστούν οι πληθυσμοί με κινήσεις όπως αυτή εναντίον της Κωνσταντινούπολης. Αν λοιπόν οι ελληνικοί πληθυσμοί άρχιζαν να εγκαταλείπουν τη Μικρά Ασία, είτε από φόβο για το μέλλον είτε για άλλους λόγους, οι ενέργειες της κυβέρνησης θα στερούνταν νοήματος, η διαπραγματευτική της ισχύς στην επερχόμενη συνδιάσκεψη θα ελαττωνόταν και το μήνυμα που θα δινόταν στις δυνάμεις που θα αποφάσιζαν για την τύχη της Μικράς Ασίας θα ήταν πως οι Έλληνες δεν πιστεύουν πως μπορούν να την κρατήσουν και πως προθύμως οι πληθυσμοί θα δέχονταν τη μεταφορά τους στην ελεύθερη Ελλάδα. Η Μικρά Ασία έπρεπε να παραμείνει όσο γινόταν ελληνική και αυτό δεν θα γινόταν χωρίς την παραμονή των ελληνικών πληθυσμών στις εστίες τους. Οπότε έπρεπε να αποφευχθεί η εκροή τους προς την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γιάννη Γ., χαίρομαι που απάντησες και σ' ευχαριστώ! Θεωρώ πολύ εύλογη την ερμηνεία που δίνεις και νομίζω πως και εξηγείται και χρονικά. Ήταν επικείμενη και η προσπάθεια κατάληψης της Κωνσταντινούπολης (που, τελικά, δεν έγινε) και η ανακήρυξη αυτόνομου κράτους με "μικρασιατικό" χαρακτήρα διά του Στεργιάδη (που, όμως, πέρασε μάλλον στο "ντούκου" από τις Μεγάλες Δυνάμεις αλλά και από την ιστοριογραφία μας). Λογικό ήταν οι προσπάθειες αυτές να προκαλέσουν πανικό στους Έλληνες της Ιωνίας. Κυρίως η ανακήρυξη Μικρασιατικού Κράτους, που θα συνοδευόταν και από αποχώρηση τμήματος του ελληνικού στρατού, θα κορύφωνε την ανασφάλειά τους.

    Να θέσω και μερικά ερευνητικά ερωτήματα, σε περίπτωση που εσύ ή κάποιος άλλος ξέρει να απαντήσει:
    1. Πότε αναδεικνύεται το ζήτημα με το επίμαχο νομοθέτημα; Έχω την εντύπωση πως γίνεται ήδη επί Πλαστήρα από τον Κ. Αθάνατο.
    2. Ξέρουμε αν υπήρξε κάποια αναίρεση των βενιζελικών επιχειρημάτων για το θέμα την εποχή εκείνη ή έστω γενικά στο Μεσοπόλεμο;
    3. Αληθεύει ότι την εποχή της ψήφισης του νόμου το Κόμμα Φιλελευθέρων δεν συμμετείχε στις εργασίες της Βουλής; Σχολίασε επίσημα ή διά του φιλικού του Τύπου τον νόμο αυτό την εποχή που ψηφίστηκε;
    4. Έχουμε αντίστοιχες δηλώσεις και δημοσιεύματα από αντιβενιζελικούς πολιτικούς και δημοσιογράφους για το ίδιο θέμα - και πάντα την ίδια περίοδο;

    Αυτά για αρχή κι ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που είδα στα Πρακτικά της Βουλής είναι ότι στις 31 Μαΐου (με το παλιό ημερολόγιο) ψηφίστηκε ως σχέδιο νόμου επί της αρχής ως κατεπείγον. Κατόπιν, μέσα στον Ιούνιο, αποφασίστηκε η συζήτησή του κατ' άρθρο αλλά, και παρότι η Εθνοσυνέλευση ψήφισε πλήθος νομοσχεδίων τις δύο τελευταίες ημέρες πριν τη λήξη των εργασιών της, δεν είδα κάπου ούτε να συζητείται, ούτε να ψηφίζεται τελικά ο εν λόγω νόμος. Μήπως γι' αυτό ο συντάκτης του .παραπάνω άρθρου μιλάει για ψευδεπίγραφη εικόνα του ΦΕΚ;
      Οι Φιλελεύθεροι συμμετείχαν κανονικά.

      Διαγραφή
  25. Ακριβως Ειχε ηδη αρχισει να αδειαζεξ η μικρα ασια και βλέποντας οτι ο στρατος δε θαχει για ποιόν να πολεμα εκει, η βουλη ψηφισε αυτο το νομο (κακως βεβαια, αλλα τα κινητρα τη δεδομενη στιγμη ηταν σωστα, κανεις δε περιμενε οτι θα εσπαγε τοσο ευκολα το μετωπο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αντίθετα με το 1922 , στα 1920

    "Στο μεταξύ, η κάθοδος των Μπολσεβίκων οδήγησε μεγάλο αριθμό Ρωμιών του Καυκάσου στα λιμάνια του Βατούμ και του Νοβοροσίσκ, σε αναζήτηση πλοίων προς την Ελλάδα . Περίπου 150.000 Πόντιοι του Καυκάσου μεταφέρθηκαν στη Μακεδονία και τη Θράκη. Από αυτούς , περίπου 40.000 μεταφέρθηκαν στην Θεσσαλονίκη, όπου γυρνούσαν γυμνοί και πεινασμένοι. Η Ελλάδα είχε εξαντλήσει κάθε πόρο στην Μικρασιατική Εκστρατεία και η Θεσσαλονίκη ήταν μια καμένη πόλη με δεκάδες χιλιάδες πυροπαθείς. Τον Μάιο του 1920 ο διοικητής της ελληνικής αποστολής στον Πόντο , αντισυνταγματάρχης Ηρακλής Πολεμαρχάκης, απέστειλε «προς πάντας τους προέδρους των εν Πόντω και Καυκάσω ελληνικών κοινοτήτων τηλεγραφικήν εγκύκλιον δια της οποίας γνωστοποιεί ότι η ελληνική κυβέρνησις απηγόρευσεν προς το παρόν πάσαν μετανάστευσιν , διετάχθη δε η εις τας πατρίδας των επαναφορά πάντων των αυτοβούλως μεταναστευσάντων και η μη παροχή εις αυτούς οιασδήποτε περιθάλψεως. Η Ελληνική κυβέρνησις εν καιρώ θα κανονίση τα του τρόπου της μεταναστεύσεως». Υπήρξαν αρκετές σκέψεις για τη μεταφορά των προσφύγων από τον Καύκασο στο Μικρασιατικό Πόντο, αλλά αυτό θα ισοδυναμούσε με παράδοσή τους στον κεμαλικό στρατό. Ήδη, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 1920 άρχισαν να σημειώνονται βιαιοπραγίες σε βάρος των Ρωμιών στην Κερασούντα."

    ( Ευάγγελος Χεκίμογλου, Ελλήνων Ιστορικά , τεύχος 13 , «H σφαγή των Ποντίων» , σελ. 82 )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας