Πως είναι σήμερα οι τοποθεσίες όπου διεξήχθησαν οι διασημότερες μάχες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (φωτογραφικό οδοιπορικό)

Ο Μεγάλος Πόλεμος μπορεί να τελείωσε σχεδόν έναν αιώνα πριν, αλλά η κληρονομιά του ζει. Οι φωτογραφίες που θα δείτε είναι του Ιρλανδού φωτογράφου Michael St. Maur Sheil από τη σειρά του "Fields of Battle: 1914-1918" και δείχνουν μέρη όπου διεξήχθησαν γνωστές μάχες.


Η μάχη του ποταμού Somme, βόρεια Γαλλία (1 Ιουλίου - 18 Νοεμβρίου 1916)


Αν και έχει περάσει σχεδόν ένας αιώνας, η σκηνή μιας από τις πιο διαβόητες μάχες του Μεγάλου Πολέμου εξακολουθεί να φέρει τα αποκαλυπτικά σημάδια της. Τα χαρακώματα και οι κρατήρες από τις οβίδες του πυροβολικού είναι ακόμα και σήμερα εμφανή, εκεί όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνδρες τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν.

Μάχη της Μεσσίν, Βέλγιο


Ακολουθώντας την αποτυχημένη Nivelle Offensive τον Απρίλιο και τον Μάιο του 1917, οι δυνάμεις των Βρετανών, Καναδών, Νεοζηλανδών και Αυστραλών επιτέθηκαν στους Γερμανούς για να βοηθήσουν του Γάλλους στα νότια. Η μάχη, που μαινόταν από τις 7 ως τις 14 Ιουνίου, είχε πάνω από 50.000 θύματα και από τις δύο πλευρές. Κάποια στιγμή, 10.000 άνδρες σκοτώθηκαν μέσα σε μια στιγμή, όταν οι Βρετανοί πυροδότησαν 19 νάρκες κάτω από τις γερμανικές γραμμές.

Μάχη του Βερντέν, Γαλλία


Είναι το μέρος τις πιο έντονης και παρατεταμένης εμπλοκής του Μεγάλου Πολέμου. Για σχεδόν 11 μήνες, γερμανικά και γαλλικά στρατεύματα έδιναν αδυσώπητες μάχες. Παρά τις τρομακτικές απώλειες και από τις δύο πλευρές, η μάχη του Βερντέν δεν ήταν αποφασιστικής σημασίας για κανένα από τους αντιπάλους, αν και σηματοδότησε ουσιαστικά το τέλος της στρατιωτικής ηγεσίας του Erich von Falkenhayn. Ακόμα και σήμερα, τα σημάδια είναι εμφανή.

No Man's Land


"Ένα στιγμιότυπο ενός από τα πιο εμβληματικά στοιχεία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου: είναι μια ποδοσφαιρική μπάλα που την έριξε ένα βρετανικό σύνταγμα (London Irish Rifles) καθώς επιτίθεντο στα γερμανικά χαρακώματα. Κλώτσησαν την μπάλα μπροστά τους και αμέσως μετά την ακολούθησαν. Η φωτογραφία είναι στο σημείο που συνέβη το γεγονός.", αναφέρει ο Sheil. Η μπάλα ρίχτηκε στις 25 Σεπτέμβρη 1915, κατά την επίθεση στις γερμανικές θέσεις στην πόλη Loos.

Chemin des Dames, Γαλλία


Τρεις μεγάλες μάχες έγιναν σε αυτό το μέρος, η Πρώτη (1914), η Δεύτερη (1917) και η Τρίτη (1918) Μάχη του Aisne. Η δεύτερη μάχη ήταν η σκηνή του Nivelle Offensive -μια μάχη που στοίχισε στους Γάλλους 40.000 θύματα μόνο την πρώτη ημέρα. Μετά από 12 ημέρες μάχης, οι γαλλικές απώλειες ανήλθαν στους 271.000, ενώ των Γερμανών ήταν 163.000. Θεωρήθηκε καταστροφή από τους Γάλλους και κόστισε στον στρατηγό Robert Nivelle τη θέση του.

The Lochnagar Crater, Γαλλία


Στις 7:28 της 1ης Ιουλίου του 1916 -την πρώτη μέρα της μάχης του ποταμού Somme- βρετανικές δυνάμεις πυροδότησαν 24 τόνους αμμωνάλης (ένα εκρηκτικό που αποτελείται από νιτρικό αμμώνιο και αλουμίνιο σε σκόνη) κάτω από τις γερμανικές δυνάμεις. Την έκρηξη, η οποία λέγεται ότι ακούστηκε μέχρι στο Λονδίνο, είδε από αέρος ο υπολοχαγός C.A. Lewis:

Η γη σηκώθηκε και έλαμψε, μια τεράστια και υπέροχη στήλη σηκώθηκε στον ουρανό. Ένας βρυχηθμός έσβισε τον ήχο όλων των όπλων. Η γη τινάχτηκε μέχρι και 4.000 πόδια. Εκεί σταμάτησε, ή φάνηκε να σταματάει, για μια στιγμή στον αέρα και στη συνέχεια έπεσε σε έναν κώνο από σκόνη και συντρίμμια.

Τα απομεινάρια του Butte de Vaquois, Γαλλία


Κάποτε ήταν ένα μικρό χωριό. Βρισκόταν στην κορυφή μιας στρατηγικής κορυφογραμμής. Και οι δύο πλευρές άρχισαν να σκάβουν και να τοποθετούν εκρηκτικές νάρκες κάτω από το λόφο. Συνολικά, περίπου 531 νάρκες εξερράγησαν, συμπεριλαμβανομένης μιας 60τονης που εξαΰλωσε την εκκλησία και 108 άνδρες μαζί της. Μέχρι το τέλος της μάχης, το χωριό δεν υπήρχε πλέον. Υπολογίζεται ότι 8.000 Γάλλοι και Γερμανοί στρατιώτες αγνοούνται στο λόφο. Τα σώματά τους δεν βρέθηκαν.

Η μάχη του ποταμού Isonzo, Ιταλία


Από τον Ιούλιο του 1915 μέχρι το Νοέμβριο του 1917, οι Ιταλοί πολέμησαν τις Αυστροουγγρικές δυνάμεις δίνοντας 12 μάχες κατά μήκος του ποταμού Isonzo. Είναι γνωστό και ως Μέτωπο Isonzo, οι μάχες ήταν απογοητευτικές και για τις δύο πλευρές και χωρίς κανένα αξιόλογο αποτέλεσμα. Αλλά οι απώλειες ήταν τεράστιες. Περίπου 300.000 για την Ιταλία και 200.000 για την Αυστροουγγαρία.

Δάσος Belleau, Γαλλία


Είναι η σκηνή της πρώτης μεγάλης μάχης των Αμερικανών στο Μεγάλο Πόλεμο. Η Μάχη του Δάσους Belleau (1 με 26 Ιουνίου 1918) ήταν, σύμφωνα με τα λόγια του στρατηγού Pershing, "για τις ΗΠΑ η μεγαλύτερη μάχη από το Appomattox και η πιο σημαντική μάχη αμερικανικών στρατευμάτων με ξένο εχθρό". 1.811 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, αλλά πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό να διώξουν τις γερμανικών δυνάμεων από το δάσος.

Καλλίπολη, Τουρκία


Το 1915, τα συμμαχικά στρατεύματα οργάνωσαν μια αμφίβια επιχείρηση σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν την χερσόνησο της Καλλίπολης και να ανοίξουν νέο μέτωπο στην Τουρκία. Αλλά μετά από οκτώ μήνες μαχών, η εκστρατεία έπρεπε να ακυρωθεί -μια κακώς προγραμματισμένη και ανεπαρκώς μελετημένη μάχη που ανάγκασε τον πρωθυπουργό Asquith να τερματίσει την φιλελεύθερη κυβέρνηση του και να σχηματίσει συνασπισμό με το Συντηρητικό κόμμα. Επίσης, κόστισε στον Ουίνστον Τσόρτσιλ τη θέση τους ως Πρώτος Λόρδος του Ναυαρχείου.

Λίμνες Masurian, Ανατολική Πρωσία (Πολωνία)


Στις αρχές του πολέμου, με σκοπό την υποστήριξη της Γαλλίας στα δυτικά, η Ρωσία ξεκίνησε μια επίθεση κατά της Γερμανίας. Αν και λιγότεροι κατά το ήμισυ, οι Γερμανοί απάντησαν στις ρωσικές στρατιές με την Πρώτη Μάχη στις Λίμνες Masurian. Ήταν μια συντριπτική ήττα για τη Ρωσία -η οποία συνέβαλε σημαντικά στην παράταση του πολέμου και το αδιέξοδο στη Δύση.


Πηγή

apocalypsejohn

 http://www.logiosermis.net/

Σχόλια

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας