Οι Πειρατές της 33ης Μοίρας Βομβαρδισμού / Ε.Β.Α. και το ελαφρύ βομβαρδιστικό "Fairey Battle" (βιβλιοκρισία)

γράφει ο Φιλίστωρ

Πολλές φορές συμβαίνει να πιστεύεις ότι γνωρίζεις τις πτυχές ενός Ιστορικού γεγονότος πολύ καλά, ώσπου ένα βιβλίο να σου αποκαλύπτει μια όψη την οποία ούτε την υποψιαζόσουν. Αυτό μου συνέβη όταν διάβασα το βιβλίο του κ. Γεωργίου Μέρμηγκα που αφορά την δράση της Ελληνικής αεροπορίας κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Σε όλες τις σχετικές μελέτες με το 1940 που έχω διαβάσει ως τώρα, πουθενά δεν γινόταν λόγος για τον πόλεμο από αέρα, εκτός από κάποιες αραιές και αόριστες αναφορές για την υπεροπλία των Ιταλών από αέρος.

Στο ανά χείρας βιβλίο με τον εύγλωττο τίτλο "οι πειρατές της 33ης Μοίρας Βομβαρδισμού Ε.Β.Α.". ο συγγραφέας κ. Μέρμηγκας, ο ίδιος αεροπόρος, αερομοντελιστής και θιασώτης της αεροπορικής ιδέας, παρουσιάζει την εποποιία της Ελληνικής αεροπορίας, τα κατορθώματα και τις μεγάλες της επιτυχίες της εναντίον του Ιταλού εισβολέα υπό εντελώς αντίξοες συνθήκες. Η Ελληνική αεροπορία κατά την έναρξη του πολέμου βρισκόταν σε μια εμβρυώδη κατάσταση, με 12 ελικοφόρα Αγγλικά αεροπλάνα καθέτου εφορμήσεως τύπου "Fairey Battle", χωρίς ουσιαστικά ανταλλακτικά και το απαραίτητο υλικό αεροπορίας, χωρίς εκπαίδευση και σχεδόν χωρίς...αεροδρόμιο.

Απέναντι της ισχνής αυτής Ελληνικής δύναμης η οποία συγκροτήθηκε λίγα μόλις χρόνια πριν τον πόλεμο, υπήρχε η Ιταλική αεροπορία με μεγάλη οργάνωση, απεριόριστες δυνατότητες και υπεροπλία που χωρίς υπερβολή υπερέβαινε το 20:1. Ακόμα και υπό αυτές τις συντριπτικά εις βάρος τους αναλογίες, οι Έλληνες αεροπόροι χρησιμοποιώντας ανορθόδοξες ("πειρατικές") πτητικές τακτικές για να ξεφεύγουν από την Ιταλική αεροπορία, κατάφεραν να επιφέρουν σημαντικές ζημιές στις εχθρικές θέσεις και στα αεροδρόμια των Ιταλών στην Αλβανία. Οι αποστολές που περιγράφονται γλαφυρά και με λεπτομέρειες από τον συγγραφέα, μοιάζουν με αποστολές...καμικάζι, ενώ τα αποτελέσματα που επέφεραν ήταν σημαντικά ακόμη και για την πορεία του ίδιου του πολέμου και μνημονεύονται στα πολεμικά ανακοινωθέντα του Γ.Ε.Σ.

Ο συγγραφέας παρακολουθεί τις προσωπικές συγκινητικές ιστορίες των λίγων αυτών Ελλήνων αεροπόρων, παραθέτοντας πολλά βιογραφικά τους στοιχεία, αλλά και πολλές - φυσικά ανέκδοτες- φωτογραφίες τους. Πολλές από αυτές έχουν τραβηχτεί στο "αεροδρόμιο" πριν η μετά τις αποστολές που αναλάμβαναν και τους απαθανατίζουν είτε στημένους με καμάρι μπροστά στα αεροπλάνα τους, είτε να κάνουν πλάκες μεταξύ τους, υπενθυμίζοντας μας πως κερδήθηκε αυτός ο πόλεμος: ακόμα και ο τελευταίος βοηθός η μηχανικός αεροπλάνου επιτέλεσε στο ακέραιο το καθήκον του με αυτοθυσία αλλά και με ανυπόκριτη χαρά. Είναι η ίδια χαρά που βλέπουμε στα πρόσωπα των Αθηναίων στις φωτογραφίες εκείνου του αξέχαστου πρωινού της 28ης Οκτωβρίου, είναι η λυτρωτική χαρά που λαμβάνει ένας άνθρωπος όταν νιώθει ότι πράττει το σωστό... 

Το βιβλίο συνοδεύεται από πολλές λεπτομέρειες για το Αγγλικό βομβαρδιστικό "Fairey Battle", από φωτογραφίες και χάρτες των  2 Ελληνικών "αεροδρομίων", από αεροπορικά εμβλήματα και οργανογράμματα, από μοντελιστικές πληροφορίες και άλλο υλικό, με πάνω από 200 έγχρωμες φωτογραφίες.

 Ο κ. Μέρμηγκας έχει διεξάγει μια επίπονη Ιστορική έρευνα συλλέγοντας σπαράγματα στοιχείων από συγγενείς και απογόνους των ηρώων που επιτέλεσαν τους άθλους αυτού, έρευνα που υπήρξε σίγουρα πολυετής, κοπιώδης και...χρηματοβόρος. Ο συγγραφέας όμως δεν εφείσθη ούτε πόρων ούτε χρόνου για να συλλέξει όλο αυτό το πρωτότυπο υλικό ώστε να τιμήσει την μνήμη όλων αυτών που ομολογουμένως έχουν μείνει στην αφάνεια ως τώρα. Μια τέτοια έρευνα είναι μια αναμέτρηση πρώτα με τον εαυτό σου και τις δυνάμεις σου, όπως έχω καταλάβει καθώς βρίσκομαι στην μέση μιας τέτοιας. Από αυτές εδώ τις γραμμές λοιπόν, έχω να πω θερμά συγχαρητήρια στον κ. Μέρμηγκα για το επίτευγμα του και σε όλους εσάς να αγοράσετε το βιβλίο του για να μάθετε πληροφορίες για την Ελληνική αεροπορική εποποιία του 1940, αλλά και να επιβραβεύσετε ηθικά και υλικά μια τέτοια αξιέπαινη εκδοτική προσπάθεια.

Το βιβλίο του κ. Μέρμηγκα μπορείτε να το αγοράσετε από ΕΔΩ

Σχόλια

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας