Wikileaks: "Ο μόνος λόγος που διατήρησε την ανεξαρτησία της η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν επειδή οι Αμερικανοί τη στήριξαν εναντίον των Σοβιετικών"



Του ΧΑΡΗ ΚΑΡΑΝΙΚΑ

Περίπου 90 δισ. δολάρια βοήθεια έλαβε η Ελλάδα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ την περίοδο από το 1946 έως το 2008, υπολόγισαν οι αναλυτές της Stratfor κατά τις προσπάθειές τους να αποδείξουν ότι τα προβλήματα της χώρας μας θα μπορούσαν να προβλεφθούν από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Το προαναφερόμενο ποσό είναι σαφώς μικρότερο συγκριτικά με τα δάνεια των 240 δισ. ευρώ που θα λάβει συνολικά η χώρα από την ημέρα που προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης.

Στις 5 Μαΐου 2010, δύο εβδομάδες μετά την υπογραφή του Μνημονίου, οι αναλυτές της Stratfor έχουν αναλάβει πρότζεκτ κατά το οποίο καλούνται να ερευνήσουν την οικονομική βοήθεια που έχει λάβει η χώρα μας. Στα στοιχεία που επισυνάπτονται σε μήνυμα της αμερικανικής ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών φαίνεται ότι η εξωτερική βοήθεια που έλαβε η Ελλάδα από τις ΗΠΑ για την περίοδο 1946-2008 έφθασε τα 41,4 δισ. δολάρια (σε τιμές 2008). Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Stratfor, στη χώρα μας διατέθηκαν ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κονδύλια 20 δισ. δολαρίων για την περίοδο 1994-1999, 24 δισ. δολ. από το 2000 έως το 2006 και άλλα 24 δισ. δολ. που είχαν προγραμματιστεί έως και το 2013.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια οι αναλυτές στις σημειώσεις τους αναφέρουν ότι «η Ελλάδα έχει ωφεληθεί πάρα πολύ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό - το 2009 τα χρήματα που μεταβιβάστηκαν στη χώρα από την ΕΕ έφθαναν το 2,35% επί του ΑΕΠ».  Επίσης επισημαίνουν ότι 20 δισ. δολάρια διατέθηκαν σε έργα για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου μεταφορών ώστε να είναι έτοιμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

«Μία από τις θεωρίες μου είναι ότι τα ελληνικά προβλήματα θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Οι Ελληνες είχαν όλες τις παροχές από το 1945 έως τον Ψυχρό Πόλεμο. Ηταν μια χώρα κρίσιμης σημασίας (εμπόδιζε τους Ρώσους να έχουν πρόσβαση στη Μεσόγειο), που επέτρεπε στη Δύση να περιορίσει τις σοβιετικές δυνάμεις στα Βαλκάνια. Οταν τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος, δεν ήταν πλέον σημαντικοί», έγραφε ο υπεύθυνος για την Ελλάδα αναλυτής.
Η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας σε σχέση με τις οικονομικές εξελίξεις ανάμεσα στις χώρες της ευρύτερης περιοχής αποτελούσε προσφιλές θέμα στα μηνύματα που αντήλλασσαν οι υπάλληλοι της Stratfor. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αναλυτή που τον Σεπτέμβριο του 2011 σχολιάζει τη στάση της Ελλάδας όσον αφορά τις έρευνες φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο: «Ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από την Κύπρο και το Ισραήλ αποτελεί κυριαρχικό τους δικαίωμα. Ο πρωθυπουργός τάσσεται κατά των τουρκικών κινήσεων που έχουν σκοπό να περιορίσουν τις γεωτρήσεις της Κύπρου… Η σύγχρονη Ελλάδα ήρθε στη "ζωή" επειδή οι Ευρωπαίοι (ειδικά οι Βρετανοί) την στήριξαν εναντίον των Οθωμανών. Επειτα, ο μόνος λόγος που διατήρησε την ανεξαρτησία της κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν επειδή οι Αμερικανοί τη στήριξαν εναντίον των Σοβιετικών. Από το 1990 δεν έχει κανέναν, παρά μόνο φθηνή ευρωπαϊκή πίστωση που τώρα και αυτή εξαφανίστηκε όπως και τα υπόλοιπα. Μια σύγκρουση με την Τουρκία, με πιθανούς υποστηρικτές των Ελλήνων το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι μία επιλογή για την Ελλάδα ώστε να βγει από τη δύσκολη θέση», έγραφε αναλυτής της εταιρείας.

«Δεν αντέχουν λιτότητα πάνω από δύο χρόνια»
Την άποψη ότι οι έλληνες ψηφοφόροι μπορούν να αντέξουν τα μέτρα λιτότητας το πολύ για δύο χρόνια εκφέρει πληροφοριοδότης της Stratfor ο οποίος περιγράφεται από τους αναλυτές ως «καλά δικτυωμένη οικονομική πηγή».

Η συγκεκριμένη πηγή στο παρελθόν παρείχε στην αμερικανική εταιρεία πληροφορίες για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη χώρα μας, ενώ χαίρει ιδιαίτερη εκτίμησης για την αξιοπιστία του. Στο συγκεκριμένο μήνυμα που εστάλη τον Ιούνιο του 2011, ο πληροφοριοδότης με κωδικό OCH007 επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει τα χρέη της και πως η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απλώς αγοράζουν χρόνο με τη χορήγηση νέων δανείων.

«Η μελλοντική σταθερότητα, ωστόσο, δεν εξαρτάται από τις ενέργειες των θεσμών και των κυβερνήσεων αλλά από τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων». Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι αλήθεια ιδίως για την Ελλάδα η οποία λόγω εθνικής υπερηφάνειας θα θεωρήσει την πώληση περιουσιακών στοιχείων σε ξένους εντελώς απαράδεκτη. Το ίδιο ισχύει και για χώρες της ευρωζώνης που είναι επιβαρημένες με χρέη».

Πηγή

www.i-radar.blogspot.com
 

Σχόλια

  1. Λινάρδος Κωνσταντίνος11 Μαρ 2012, 10:12:00 π.μ.

    Η χώρα μας πράγματι έχει λάβει τεραστίων διαστάσεων βοήθεια από το 1946 , όμως αυτοί που την έδωσαν βγήκαν κερδισμένοι και με το παραπάνω.
    Το σχέδιο Μάρσαλ (1949) αλλά και η οικονομική βοήθεια μέσω της ML (1944) και λίγο αργότερα της UNNRA (1945-46) έδωσαν σημαντική ψυχολογική ώθηση , βοήθησαν την ανασυγκρότηση της χώρας και πράγματι απέτρεψαν αποφασιστικά την πείνα .
    Όμως μαζί με την βοήθεια υπήρχαν και οι …όροι που τίθεντο διαμέσου των οποίων οι Η.Π.Α. κάθε άλλο παρά ζημιωμένες βγήκαν τελικά.
    Πρώτα από όλα με την βοήθεια προς την Ευρώπη , διασφάλιζαν και την διατήρηση της δικής τους πρωτοκαθεδρίας γεγονός ανεκτίμητο.
    Οι Η.Π.Α. εγγυούνταν την ανεξαρτησία της Ελλάδας και πράγματι λειτούργησαν ως ένα αποφασιστικό ανάχωμα για τις Σοβιετικές προθέσεις , όμως η διατήρηση της Ευρώπης στο δικό τους άρμα ήταν το ίδιο απαραίτητη και για εκείνους.
    Ειδικότερα για την Ελλάδα η βοήθεια συνοδευόταν και από ορισμένες προϋποθέσεις , οι βασικότερες των οποίων ήταν ότι ένα μεγάλο μέρος της θα ξοδευόταν για στρατιωτικές δαπάνες και ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να διατηρήσει σταθερό το νόμισμα της (1 δολάριο Η.Π.Α. προς 30 δραχμές ) με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.
    Σύμφωνα με το Εκόνομιστ το 1950 η Ελλάδα ξόδευε το 35% του προϋπολογισμού της για στρατιωτικές δαπάνες την ώρα που το ποσοστό ακόμη και για τις Η.Π.Α ήταν 34% (Αγγλία 20% , Γαλλία 17% , Ιταλία 25% , Βέλγιο 12% κλπ).
    (Σπύρος Λιναρδάτος << Από τον εμφύλιο στην Χούντα >> Τόμος Α’ Σελ.52).
    Ενώ η πολιτική της σκληρής δραχμής , βοήθησε μεν την σταθεροποίηση της εθνικής οικονομίας , μείωσε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού , όμως το γεγονός ότι σημαντικό μέρος της οικονομικής βοήθειας προοριζόταν (καλή ώρα όπως σήμερα…) για την κάλυψη των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού και σε μεγάλο βαθμό για στρατιωτικές δαπάνες (και αγορές δυτικού στρατιωτικού υλικού ) , είχε ως αποτέλεσμα να μην δοθεί το ανάλογο βάρος στην ανταγωνιστικότητα , αλλά και να μην χρηματοδοτούνται στον ανάλογο βαθμό οι παραγωγικές επενδύσεις .
    Εκεί που αναμφισβήτητα θα συμφωνήσω είναι ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Ένωση) το 1981 , ήταν το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό επίτευγμα που όμως αξιοποιήθηκε ανεπαρκώς .
    Τεράστια ποσά που ξοδεύονταν για άλλους λόγους από αυτούς για τους οποίους εισπράττονταν , δημιουργία κομματικών συνεταιρισμών , επιδοτήσεις χρεωμένων και κομματικά ελεγχόμενων κρατικών φορέων κλπ.
    Ενώ ακόμη και οι Ολυμπιακοί αγώνες το 2004 μπορεί να ανέβασαν πρόσκαιρα το εθνικό φρόνημα , όμως το τελικό τους κόστος ήταν τριπλάσιο του αρχικού , ενώ αποδείχτηκε περίτρανα στην συνέχεια ότι τα περισσότερα έργα απλώς έγιναν για να γίνουν και ότι δεν υπήρχε κανένας προγραμματισμός για την μελλοντική τους αξιοποίηση και ένταξη στην εθνική οικονομία.
    (Προσωπικά θεωρώ ότι η μεγάλη αποτυχία των Ολυμπιακών αγώνων δεν ήταν οικονομική , αλλά πολιτισμική αλλά αυτό ανήκει σε άλλο κεφάλαιο…).
    Άλλωστε ακόμη και μέσα στο 2012 η ευρωπαϊκή ένωση οικτίρει την χώρα μας γιατί δεν αξιοποιεί επενδυτικά προγράμματα αξίας 5 δις. Ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λινάρδος Κωνσταντίνος11 Μαρ 2012, 10:12:00 π.μ.

    Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων είναι κάτι που έπρεπε να γίνει από καιρό , ενώ θεωρώ ότι η συνεργασία με το Ισραήλ και την Κύπρο πρέπει να ολοκληρωθεί (φυσικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το παρασκήνιο , ενώ τα σαΐνια του υπουργείου εξωτερικών θα πρέπει να αποσαφηνίσουν αν η αλλαγή πολιτικής του Ισραήλ θα έχει μόνιμο χαρακτήρα , αλλά και να του ξεκαθαρίσουν ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να διατηρεί τις επαφές της και με τον Αραβικό κόσμο).
    Θα διαφωνήσω βέβαια στο σημείο εκείνο που ο συγγραφέας αναφέρει ότι η ανεξαρτησία της χώρας επιτεύχθηκε χάρις την δυτική βοήθεια.
    Να μην ξεχνάει ο συγγραφέας ότι πρώτοι οι Οθωμανοί ζήτησαν βοήθεια από την ημιανεξάρτητη Αίγυπτο , ενώ ο Ιμπραήμ είχε αποτύχει να εισβάλλει στην Μάνη τρεις φορές , ο ελληνικός στόλος παρέμενε ανέγγιχτος , ενώ ο Κολοκοτρώνης είχε ήδη αρχίσει να κερδίσει αργά αλλά σταθερά έδαφος με τις σκληρές αλά επιβεβλημένες κινήσεις του.
    Τέλος σε ότι αφορά το σήμερα καλό είναι ο καλά πληροφορημένος πληροφοριοδότης να γνωρίζει ότι ο ελληνικός λαός έστω και δύσκολα μπορεί να αντέξει τα μέτρα λιτότητας .
    Εκείνο που όμως δεν μπορεί να αντέξει είναι η συνέχιση μιας σειράς επιζήμιων πρακτικών και πολιτικών που καθιστούν μάταιες τις θυσίες του, η ατιμωρησία όλων εκείνων που θησαύρισαν στις πλάτες του, αλλά και η συνεχής δυσφήμιση που υφίσταται ο ίδιος και η χώρα του σε παγκόσμιο επίπεδο όλο αυτό το διάστημα.
    Επειδή όμως αυτός ο λαός κρύβει μέσα του μεγάλη ζωντάνια και δυνατότητες , να είναι σίγουροι όλοι αυτοί οι καλά πληροφορημένοι πληροφοριοδότες , ότι αν έστω και τώρα ξεκινήσουν οι επιβεβλημένες διαρθρωτικές αλλαγές , και αν το πάθημα γίνει σε όλους μας μάθημα ,σε λίγα χρόνια ξένοι και μη θα τρίβουν όλοι τα μάτια τους .
    Τέλος καλό είναι οι υπερόπτες και αλαζόνες αναλυτές της Stratfor και κάθε Stratfor , να δούνε πόσα δημόσια κτήρια στις Η.Π.Α. είναι κτισμένα και επηρεασμένα από τον ελληνικό πολιτισμό , αλλά και τις ελληνικές επιρροές που υπάρχουν ακόμη και στο ίδιο το Σύνταγμα της χώρας τους.
    Μια απλή μελέτη είναι αρκετή για να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η συμβολή της μικρής , χρεωκοπημένης και συκοφαντημένης Ελλάδας στο παγκόσμιο πολιτισμό είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της χώρας τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eleftherios Botsas, PhD.12 Μαρ 2012, 9:07:00 μ.μ.

    It is clear that our country, Hellas has received substantial amounts of aid in her efforts to remain free. At the same time it contributed enormously to the freedom and economic stability of the rest of the world.We tend to forget that the USSR found resistance to its plans on the Balkans only in Greece, and Greece would have been unable to resist in the absence of determined US aid to keep Greece outside the Soviet sphere of influence. I do not think that younger people (I am 81) can imagine the hunger and poverty we went through following the December 44 breaking of the Vaqrkiza Agreement.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας