Encompass worlds but never try to encompass me...

(Σημ Φιλίστωρος: αφιερωμένο στον κουμπάρο μου Χρήστο και στον νεογέννητο γιό του, για τις βραδιές στην Θεσσαλονίκη)

In all people I see myself, none more and not one a barleycorn less,
And the good or bad I say of myself I say of them
And I know I am solid and sound. To me the converging objects of the universe perpetually flow,
All are written to me, and I must get what the writing means
I know this orbit of mine cannot be swept by a carpenter' s compass


I know I am August I do not trouble my spirit to vindicate itself or be understood,
I see that the elementary laws never apologize
I laugh at what you say
 dissolution And I know the amplitude of time


....My final merit I refuse you...
.I refuse putting from me the best I am
Encompass worlds but never try to encompass me...
(από το ποίημα Song of myself της ποιητική συλλογής Leaves of Grass)
Walt Whitman

Σε όλους τους ανθρώπους βλέπω εμένα, ούτε εναν περισσότερο και ούτε ένα στάχυ λιγότερο
Και τον καλό η τον κακό λόγο που λέω για εμένα τον λέω και για αυτούς,
και γνωρίζω ότι είμαι ενιαίος και αυτούσιος: τα συγκλίνοντα αντικείμενα του σύμπαντος πλέουν συνεχώς μέσα μου,
όλα είναι γραμμένα μέσα μου και οφείλω να καταλάβω την σημασία τους
και γνωρίζω ότι η τροχιά μου δεν μπορεί να καθοριστεί επακριβώς από την πυξίδα του ξυλουργού


Ξέρω ότι είμαι ο Αύγουστος και δεν ζορίζω το πνεύμα μου ώστε αυτό να γίνει κατανοητό στους άλλους,
άλλωστε οι βασικοί νόμοι του κόσμου ποτέ δεν δικαιολογούνται
Σας περιγελώ καθώς η απόγνωση και εγώ γνωρίζουμε το εύρος του Χρόνου
(....)
....Καλή μου αρετή σε αρνούμαι...
Αρνούμαι να καταθέσω τον καλύτερο μου εαυτό
Καθόρισε και χαρτογράφησε όλους τους κόσμους αλλά ποτέ μην καθορίζεις εμένα με έτοιμα καλούπια....


(Ελεύθερη μετάφραση: Ι. Β. Δ.)

Ποιός ήταν ο Walt Whitman

Ο Ουόλτ Γουίτμαν ήταν από τους σημαντικότερους Αμερικανούς ποιητές. Γεννήθηκε στις 31 Μάη 1819 στο Λόνγκ-'Αιλαντ της Νέας Υόρκης2ος γιος μιας πολυπληθούς οικογένειας με συνολικά 9 παιδιά. Το 1823 η οικογένειά του αναγκάζεται να μεταβεί στο Μπρούκλιν. Ο πατέρας πιάνει δουλειά σα μαραγκός, ενώ ο ίδιος φοιτά για 6 χρόνια στο δημοτικό σχολείο. Από τα 12 εργάζεται στο γραφείο ενός δικηγόρου, στα 14 μαθητεύει τυπογράφος και την ίδια περίπου περίοδο γράφεται σ' έν αναγνωστήριο βιβλιοθήκης κι έχει την ευκαιρία ν' ανακαλύψει πολλούς κλασικούς αλλά και νεότερους συγγραφείς.

     Το 1835 επιστρέφει στο Λονγκ-'Αιλαντ κι εργάζεται σα δάσκαλος. Παράλληλα, ιδρύει την εφημερίδα Long-Islander, της οποίας είναι συγχρόνως διευθυντής, υπεύθυνος σύνταξης και τυπογράφος. Το έργο του σα δάσκαλος συνεχίζεται μέχρι το 1841, έτος που μετακομίζει στη Νέα Υόρκη προκειμένου να εργαστεί στοιχειοθέτης σε τυπογραφείο αλλά και δημοσιογράφος σε διάφορα περιοδικά ή εφημερίδες της εποχής. Συγχρόνως, λαμβάνει ενεργό μέρος στη πολιτική και συμμετέχει σε προεκλογικές εκστρατείες του Δημοκρατικού Κόμματος. Παράλληλα εγκαταλείπει την εργασία του στο τυπογραφείο κι αναλαμβάνει διευθυντής εφημερίδων, βρισκόμενος διαδοχικά στις Daily Aurora και Brooklyn Eagle.


     Αυτό το διάστημα δημοσιεύει πλήθος άρθρων επί διαφόρων θεμάτων που συνδέονται συνήθως με τη παγκόσμια ή την αμερικανική πολιτική επικαιρότητα. Το 1848 διακόπτεται η συνεργασία του με την εφημερίδα Brooklyn Eagle και γίνεται συντάκτης της Crescent, θέση που κατέχει για 1 χρόνο, που στο διάστημά του ταξιδεύει σχεδόν σ' ολάκερο τον Αμερικανικό Νότο. Το 1849, επικεφαλής ενός μικρού τυπογραφείου, εκδίδει την εφημερίδα Freeman. Τον επόμενο χρόνο όμως αλλάζει εκ νέου κατεύθυνση και γίνεται μαραγκός, χτίζοντας σπίτια που αργότερα πουλά. Το 1854 εγκαταλείπει κάθε εργασία κι επεξεργάζεται τη του ποιητική συλλογή "Φύλλα Χλόης" (Leaves Of Grass), που εκδίδεται το 1855 με προσωπικά του έξοδα κι αποτελεί το κυριότερο έργο της ζωής του.

     Σ' αυτή τη πρώτη έκδοση, η συλλογή περιλαμβάνει 12 εκτεταμένα, άτιτλα ποιήματα και λαμβάνει κυρίως αρνητικές κριτικές ενώ πωλείται τελικά μόλις 1 αντίτυπο. 1 χρόνο αργότερα, ετοιμάζει  έκδοση της συλλογής, που περιέχει πλέον 20 ποιήματα, γενικότερες διορθώσεις, τίτλους και μια σαφέστερη ταξινόμηση. Παράλληλα περιλαμβάνει σαν εισαγωγή, συγχαρητήριο γράμμα του Ραλφ Γουάλντο Έμερσον προς αυτόν. Η κυκλοφορία της 2ης έκδοσης συνοδεύεται επίσης από αντιδράσεις του περισσότερο συντηρητικού τμήματος της αμερικανικής κοινωνίας. Από το φόβο δικαστικών διώξεων, το έργο αποσύρεται ενώ έχουν ήδη πωληθεί μερικές εκατοντάδες αντίτυπα. Το επόμενο διάστημα δημιουργείται σταδιακά ευνοϊκότερο κλίμα γι' αυτόν που οδηγεί τελικά το 1860 σε  έκδοση από τον Εκδοτικό Οίκο Thayer & Eldridge.

 
     Κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο, εργάζεται σαν εθελοντής στην Ουάσινγκτον. Με το τέλος του πολέμου διορίζεται στο Υπουργείο Εσωτερικών κι ειδικότερα στο Τμήμα Υποθέσεων Των Ινδιάνων. Λίγο μετά, ο νέος υπουργός James Harlan, πρώην Μεθοδιστής ιεροκήρυξ, τον απολύει, επειδή είναι συγγραφέας των "Φύλλων Χλόης". Παρολαυτά, 1 μήνα μετά, διορίζεται αυτή τη φορά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το καλοκαίρι του 1866, επεξεργάζεται  έκδοση των "Φύλλων Χλόης" κατά τη διάρκεια διακοπών του στο Μπρούκλιν. Σ' αυτή τη νέα έκδοση, διαφοροποιεί ορισμένους τίτλους και προχωρεί σε κάποια αρίθμηση, ώστε το έργο ν' αποκτήσει ενότητα. Δημοσιεύεται τελικά το 1867 με προσωπικά του έξοδα. Ακολουθούν άλλες 4 εκδόσεις και το 1891, η τελευταία, είναι αρκετά ογκώδης περιλαμβάνοντας περισσότερα από 400 ποιήματα, ενώ παράλληλα συνοδεύεται από την ευρύτερη αποδοχή του, που 'χει επιτευχθεί σταδιακά.

     Ήδη από το 1870 η υγεία του είχε αρχίσει να κλονίζεται σημαντικά. Πέθανε στις 26 Μάρτη 1892 και στον τάφο του -που ο ίδιος σχεδίασε- αναγράφεται απόσπασμα από 'να ποίημα του:
"My foothold is tenon'd and mortis'd in granite;
 I laugh at what you call dissolution;
 And I know the amplitude of time".

"Η βάση μου βρίσκεται αρραγής
 κάτω απ' αυτή τη πέτρα
 Γελώ μ' αυτό που καλείτε αποσύνθεση
 Και γνωρίζω το εύρος του χρόνου
".

Πηγή



"Φύλλα χλόης" (Leaves of grass)


Πλήρης Ιστότοπος για τον Walt Whitman

Σχόλια

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας