Διαχρονικά γνωρίσματα Προπαγάνδας της Πολιτικής και οικονομικής εξουσίας


Σκοπός της προπαγάνδας είναι να αλλάξει δραστικά τις απόψεις των άλλων αντί απλώς να μεταδώσει γεγονότα. Για παράδειγμα, η προπαγάνδα μπορεί να επιστρατευτεί προκειμένου να προϊδεάσει θετικά ή αρνητικά σε σχέση με κάποια ιδεολογική θέση, αντί να παρουσιάσει την ίδια την θέση. Η προπαγάνδα διαφοροποιείται από την «κανονική» επικοινωνία, επειδή επιδιώκει να διαμορφώσει απόψεις με έμμεσες και συχνά δόλιες μεθόδους. Η επίκληση στο συναίσθημα είναι ίσως η πιο απροκάλυπτη μέθοδος προπαγάνδας, αφού υπάρχουν πολλές άλλες μέθοδοι, λιγότερο φανερές και μάλιστα δόλιες. Για παράδειγμα, η προπαγάνδα μπορεί να διαδίδεται έμμεσα. Μπορεί να μεταδίδεται ως εύλογη προκατάληψη εντός μιάς φαινομενικά ισορροπημένης και δίκαιης δημόσιας συζήτησης ή επιχειρηματολογίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ακόμη καλύτερα σε συνδυασμό με την μέθοδο μετάδοσης ειδήσεων των μέσων μαζικής επικοινωνίας.

Κατά την γνώμη μας στην εποχή μας η πολιτική και οικονομική συστηματική προπαγάνδα όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί, αλλά αντιθέτως έχει ενταθεί με τα υποκείμενα της να χρησιμοποιούν μια ποικιλία τρόπων και μέσων για την επίτευξη της (μισές αλήθειες, στρογγυλοποίησεις, απόκρυψη γεγονότων, υπερβολική προβολή σε κάποιες ειδήσεις, υπερπληροφόρηση, "δικτατορία της εικόνας", εκφοβισμός κτλ). Η συντακτική ομάδα του http://www.istorikathemata.com/ αποφάσισε να παρουσιάσει σε εβδομαδιαία βάση μια σειρά από προπαγανδιστικές αφίσες των δύο παγκόσμιων πολέμων αλλά και του "Ψυχρού πολέμου", αφ΄ενός γιατί αποτελούν από μόνες τους ενδιαφέρουσες  ψηφίδες Ιστορίας, αφ΄ετέρου γιατί μας υποψιάζουν για τακτικές που ακολουθούνται ακόμη και στην εποχή μας. Πάμε λοιπόν...


Καναδική προπαγανδιστική αφίσα του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Το μήνυμα σαφές. Κρατήστε τα χέρια αυτά μακριά!! Αγοράστε τα νέα κρατικά ομόλογα της νίκης!!!

Μια έρευνα της Αμερικανική κυβέρνησης είχε αποδείξει ότι γυναίκες και παιδιά σε κίνδυνο αποτελούσαν αποτελεσματικούς μηχανισμούς πρόκλησης συναισθηματικής συγκίνησης. Η Καναδική αυτή αφίσα χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο για μια σειρα άλλες όπως..


Πηγές
http://www.oddee.com/item_66536.aspx
http://www.rare-posters.com/ww2bond.html

Σχόλια

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας