Ο "ψυχρός πόλεμος" και οι κατασκοπευτικές πτήσεις των Αμερικάνικων U-2

Στις 5 Μαΐου 1960 ο Νικήτα Χρουστσόφ μιλώντας στο Ανώτατο Σοβιέτ, ανακοίνωσε ότι τις
Το ΤΙΜΕ δημοσιεύει πρωτοσέλιδο τον  Πάουερς
τελευταίες μέρες αμερικανικά αεροπλάνα παραβίασαν τον σοβιετικό εναέριο χώρο, ένα επισημάνθηκε στις 9/4/1960 αλλά διέφυγε ένα ακόμα πριν μια εβδομάδα πριν (1 Μαΐου 1960), ο Χρουστσόφ δεν έδινε στοιχεία περισσότερα για να δει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ , η ΝΣΑ «έχαψε» την παγίδα του σοβιετικού ηγέτη και «πλάσαρε» με την έγκριση του Αϊζενχάουερ ότι :

Πιθανά το αεροπλάνο που αναφέρει η ΕΣΣΔ είναι ένα μετεωρολογικό U2
που έφυγε από τα Άδανα της Τουρκίας για να μελετήσει ατμοσφαιρικές ανωμαλίες στην λίμνη Βαν και έχασε τον προσανατολισμό του.
Η ΝΣΑ παρακαλεί την ΕΣΣΔ να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον πιλότο του U2 Φράνσις Γκάρι Πάουερς, ταυτόχρονα το Στεητ Ντιπάρτμεντ δηλώνει ότι ποτέ δεν παραβίασαν αεροπλάνα των ΗΠΑ σοβιετικό εναέριο χώρο. Αυτά όλα βασίζονται στην αμερικανική πεποίθηση ότι το U2 έχει συντριβεί και ότι οι Σοβιετικοί δεν έχουν κανένα στοιχείο στα χέρια τους.

Ο Ν Χρουστσόφ ξεσπά με νέες αποκαλύψεις που αναφέρουν την σύλληψη του αμερικάνου πιλότου Φράνσις Γκάρι Πάουερς (17 Αυγούστου 1929 – 1 Αυγούστου 1977), ο οποίος μάλιστα ομολόγησε ότι ενεργούσε κατασκοπία και ότι τα φιλμ που είχε τραβήξει είναι στα χέρια των σοβιετικών αρχών, ο Πάουερς πετούσε στα 22.000 μέτρα εντός την ΕΣΣΔ (στα Ουράλια, σχεδόν 2.500 χιλιόμετρα εντός του σοβιετικού εναέριου χώρου), όταν ένας σοβιετικός πύραυλος κατέρριψε το αεροπλάνο του, πύραυλος εδάφους αέρος του σοβιετικού στρατού εξερράγη κοντά στο κατασκοπευτικό του αεροσκάφος. Αν και το αεροσκάφος υπέστη σοβαρές ζημιές από το ωστικό κύμα, ο πιλότος έμεινε ανέπαφος.
Στην τσέπη του τζάκετ είχε δηλητήριο, αλλά δεν το χρησιμοποίησε (όπως επέβαλε το συμβόλαιο του μυστικού πράκτορα). Λίγες ώρες μετά την πτώση του στην Κεντρική Ρωσία, βρισκόταν στα κεντρικά γραφεία της ΚGΒ στη Μόσχα.

Το Σταιητ Ντιπάρτμεντ αλλάζει τώρα την αρχική θεωρία του μετεωρολογικού αεροσκάφους και δηλώνει ότι είναι αναγκαίο να συγκεντρώνονται πληροφορίες, ο δε Αϊζενχάουερ δηλώνει ότι θα συνεχιστούν οι πτήσεις των U2 για να προληφθεί ένα νέο»Περλ Χάρμπορ» Με τον τρόπο αυτό κυνικά και επίσημα ένα κράτος ομολογεί ότι ενεργεί κατασκοπία.

Η σύλληψη του Φράνσις Γκάρι Πάουερς και η αμερικανική ομολογία για κατασκοπία άλλαξε τον ρου της Ιστορίας, καθώς τίναξε στον αέρα μια σύνοδο κορυφής ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Αϊζενχάουερ και τον σοβιετικό ηγέτη Νικήτα Χρουστσόφ, ο ποίος αναρωτήθηκε γιατί οι ΗΠΑ διάλεξαν την χρονική αυτή στιγμή να πραγματοποιήσουν κατασκοπευτικές πτήσεις, αλλά και στην Δύση έκαναν το ίδιο ερώτημα γιατί ο Χρουστσόφ κατήγγειλε την πτήση του U2 ενώ τις γνώριζε εδώ και πολλούς μήνες (το παραδέχτηκε αργότερα, ότι κατά την περιοδεία του στις ΗΠΑ γνώριζε ήδη για αυτές τις πτήσεις).

Η σύνοδος εκείνη υποτίθεται θα εγκαινίαζε μια νέα περίοδο ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η απόρρητη έκθεση από έγγραφα της CΙΑ που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα, φαίνεται ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πίστεψαν ποτέ την εκδοχή του Πάουερς για τη μοιραία πτήση, επειδή ερχόταν σε ευθεία αντιπαράθεση με την εκδοχή ΝSΑ, την αμερικανική μυστική υπηρεσία που έσπαζε κωδικούς και υπέκλεπτε συνομιλίες. Η έκθεση της ΝSΑ παραμένει μέχρι σήμερα απόρρητη. Ωστόσο, τα υπάρχοντα στοιχεία μάς επιτρέπουν να καταλάβουμε πώς η καλύτερη μυστική υπηρεσία αντικατασκοπίας των ΗΠΑ έκανε ένα τόσο μεγάλο λάθος. Σύμφωνα με περίληψη της έκθεσης της ΝSΑ που παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες, το αεροσκάφος του Πάουερς κατέβηκε ομαλά στα 65.000 πόδια και από εκεί στα 34.000.


Αν ισχύει κάτι τέτοιο, ο Πάουερς είναι ψεύτης και προδότης. Σύμφωνα με φήμη που είχε διαδοθεί εκείνη την εποχή, ο Πάουερς προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Σβέρντλοφσκ και πέρασε την πρώτη του νύχτα ως λιποτάκτης διασκεδάζοντας σε ένα νάιτ κλαμπ της πόλης. Από αλλά έγγραφα προκύπτει ότι υπήρχαν αξιωματούχοι της CΙΑ που πίστευαν ότι οι Ρώσοι είχαν υπνωτίσει, ναρκώσει και υποβάλει σε πλύση εγκεφάλου τον αμερικανό πιλότο. Η πραγματικότητα δεν είναι τόσο παράξενη, ωστόσο παρουσιάζει ενδιαφέρον.
Ο Πάουερς απογειώθηκε από την Πεσαβάρ του Πακιστάν (και όχι από τα Άδανα της Τουρκίας) αφού περίμενε επί τρεις ημέρες να βελτιωθεί ο καιρός. Η αποστολή του ήταν να πετάξει επί εννέα ώρες για να φωτογραφίσει τουλάχιστον τις μισές πυρηνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν επί σοβιετικού εδάφους. Θα ολοκλήρωνε την αποστολή του πετώντας προς τον αρκτικό κύκλο από τις νορβηγικές ακτές.

Μέσα σε λίγα λεπτά κινητοποιήθηκε ολόκληρη η σοβιετική αεράμυνα. Η εντολή είχε έρθει από τον ίδιο τον Χρουστσώφ: το αεροσκάφος του αμερικανού πιλότου έπρεπε να καταρριφθεί με κάθε κόστος. Ο σμηναγός Μιχαήλ Βορόνοφ ξύπνησε από τον συναγερμό στις 7 το πρωί. «Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν άσκηση. Αλλά δεν ήταν. Έπειτα από λίγο ήμασταν όλοι στις θέσεις μας», διηγείται: «Στις 8.45 το αεροσκάφος του Πάουερς φάνηκε σαν κουκίδα στην οθόνη του ραντάρ του Βορόνοφ. Από το έδαφος εκτοξεύθηκε ένας πύραυλος και τα ραντάρ έδειξαν ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε».
Έπρεπε, όμως, να περάσει μισή ώρα ακόμη για βεβαιωθεί ο σοβιετικός σμηναγός ότι ήταν έτσι. Σήμερα είναι σαφές ότι σε αυτή τη μισή ώρα δύο σοβιετικά ΜiG είχαν λάβει εντολή να χτυπήσουν το αμερικανικό U2.

Φράνσις Γκάρι Πάουερ με ένα μοντέλο των U2.


Την ώρα που τα συντρίμμια του U2 έπεφταν στο έδαφος, ένα από τα ΜiG προσγειωνόταν χτυπημένο από έναν άλλον σοβιετικό πύραυλο. Η ΝSΑ είχε μπερδέψει τα δύο αεροσκάφη. Για την τύχη του U2 κυκλοφόρησαν πολλές θεωρίες συνωμοσίας. Η ΕΣΣΔ στέλνει προειδοποιήσεις προς όλες τις χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος. Στην Ελλάδα ο τύπος ζητά να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση Καραμανλή ότι η χώρα δεν θα γίνει στόχος επιθέσεων λόγω σφαλμάτων των συμμάχων.

Ο Κ Καραμανλής ανακοινώνει ότι : « ούτε υπήρξαν ούτε υπάρχουν αεροσκάφη του τύπου U2 εν Ελλάδι».

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ

Στις 16/5/1960 αρχίζει στο Παρίσι η Διάσκεψη Κορυφής (στην οποία παίρνουν μέρος ο Σοβιετικός ηγέτης Ν. Χρουστσόφ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Αϊζενχάουερ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Χ. Μακμίλαν και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ντε Γκολ) , πριν αρχίσουν οι εργασίες ο Ν Χρουστσόφ προειδοποιεί τους Ντε Γκωλ και Μακ Μίλαν ότι η Διάσκεψη θα προχωρήσει μόνο αν ο Αϊζενχάουερ καταδικάσει τις κατασκοπευτικές πτήσεις και υποσχεθεί ότι δεν θα ξαναγίνουν και φυσικά οι υπεύθυνοι τιμωρηθούν. Ο Αϊζενχάουερ απαντά ότι πτήσεις θα ξαναγίνουν και δεν δέχεται τελεσίγραφα, ο Χρουστσόφ ζητά την αναβολή της Διάσκεψης για έξη με οκτώ μήνες 9όσο δηλαδή θα ήταν ακόμη πρόεδρος ο Αϊζενχάουερ). Απ' την αρχή διαπιστώνεται ότι Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι δεν έχουν καμιά πρόθεση για συνεννόηση, απορρίπτουν όλες τις σοβιετικές προτάσεις για ύφεση και σταδιακό αφοπλισμό. Στις 17 Μάη ο Χρουστσόφ και η σοβιετική αντιπροσωπεία ανακοινώνουν την αποχώρησή τους. 

ΔΙΚΗ



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Οι διαδρομές που υποστηρίχτηκαν ότι ακολούθησε ο Πάουερ.

Ο Φράνσις Γκάρι Πάουερς πέρασε από δίκη. Στις 19 Αυγούστου του 1960, το σοβιετικό δικαστήριο τον καταδίκασε σε δέκα χρόνια φυλάκιση. Έμεινε στις σοβιετικές φυλακές ενάμιση χρόνο, έως τις 10 Φεβρουαρίου 1962. και η υπόληψή του στην πατρίδα του είχε αμαυρωθεί.

Κάτω από την σκιά των αμερικανικών κατασκοπευτικών πτήσεων το ρουμανικό ΚΚ δια στόματος Γκεοργκίου Ντεζ επαναλαμβάνει την πρόταση για απύραυλο Βαλκανική. Ο Χρουστσόφ μιλά για τον «ρεβιζιονιστή» Τίτο, αλλά υποστηρίζει ότι ο κομμουνισμός δεν χρειάζεται πόλεμο για να θριαμβεύσει, για τον «ρεβιζιονιστή» Τίτο μιλά και η Λ Δ της Κίνας αλλά για ρεβιζιονισμό ταυτόχρονα μιλά και ο Χο Τσιχ Μιν στο Πεκίνο αλλά αυτή την φορά σαν ρεβιζιονιστές ονομάζει την Μόσχα! Ο Φράνσις Γκάρι Πάουερς θα επιστρέψει στις ΗΠΑ το 1962, με την ιστορική ανταλλαγή στο Βερολίνο, των Φράνσις Γκάρι Πάουερ και του σοβιετικού πράκτορα της KGB Ρούντολφ Αμπελ που είχε πέσει στα χέρια των Αμερικανών.


Τα συντρίμια του U2.

ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ U-2

Το U-2 κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1950 και αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος της αμερικανικής κατασκοπίας πάνω από τη Σοβιετική Ένωση. Επειδή πετάει στα 70.000 πόδια για να αποφύγει τον εντοπισμό, οι πιλότοι φορούν ειδικές στολές, όμοιες με αυτές των αστροναυτών, για να αντιμετωπίσουν την χαμηλή πίεση και την έλλειψη οξυγόνου. Η Ουάσιγκτον με παρακολουθήσεις με U-2 προσπάθησε να παρεμποδίσει το εκκολαπτόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ, επιτρέποντας να δημοσιευτούν στους The New York Times οι φωτογραφίες που είχαν ληφθεί από κατασκοπευτικά αεροπλάνα U-2 οι οποίες αποκάλυπταν την ύπαρξή του. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος John F. Kennedy έστειλε αρκετά απειλητικά μηνύματα στον Ben-Gurion, συνεισφέροντας στην απόφαση του τελευταίου να παραιτηθεί τον Ιούλιο του ιδίου χρόνου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Ν Khrushchev σε μια επίδειξη των υπολειμάτων του αμερικανικού κατασκοπευτικού U2 που πιλοτάριζε ο Francis Gary Powers.

Το διάστημα 1995-99 στα U-2 ενσωματώθηκαν νέοι κινητήρες, υπερσύγχρονοι αισθητήρες και αναβαθμίστηκε το πιλοτήριο (cockpit) με νέες οθόνες, κάτι που έδωσε την εντύπωση ότι θα αξιοποιηθούν επιχειρησιακά μέχρι το 2050. Το Πεντάγωνο όμως επιδιώκει την εξοικονόμηση κονδυλίων για την ανάπτυξη του μη επανδρωμένου οχήματος UAV-Unmanned Aerial Vehicle) μεγάλου βεληνεκούς, τύπου Global Hawk της εταιρίας Northrop Grumman, αν και το U-2 μπορεί να πετάει διπλάσια απόσταση και να μεταφέρει διπλάσιο φορτίο από τα Global Hawk. Η νέα γενιά, ωστόσο, προβλέπεται να αναπτύξει δυνατότητες εφάμιλλες με τα U-2.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Francis Gary Powers εξακολούθησε να είναι πράκτορας της CIA, εδώ τον βλέπουμε σε πτήση το 1973.


Παρά τα εντυπωσιακά επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας, μετά δεκαετίες ενεργού δράσης σε όλο σχεδόν τον πλανήτη, το 2008 θα αποσυρθούν οκτώ αεροσκάφη, από επτά το 2009 και το 2010, ενώ η τελευταία «φουρνιά» των 10 U-2 θα οδεύσει για τα αεροπορικά μουσεία της υπερδύναμης το 2011.

Τα U-2 πραγματοποίησαν μόλις το 19% των αναγνωριστικών πτήσεων κατά την διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ, όμως παρείχαν στις αμερικανικές δυνάμεις το 60% των πληροφοριών από υποκλοπές των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων (SIGINT-Signals Intelligence) και το 88% των εικόνων του πεδίου της μάχης που χρησιμοποιήθηκαν στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- ΒΗΜΑ 12/5/1960

- ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ του Σπ Λιναρδάτου εκδόσεις ΒΗΜΑ ΒΙΒΛΙΟΘΉΚΗ τόμος ΙΙΙ

http://igaiolos.blogspot.com

Σχόλια

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας