Η στρατιωτική επέμβαση του Βασιλιά Κωνσταντίνου κατά της Χούντας (13 Δεκεμβρίου 1967)

Πρόλογος - η 21η Απριλίου και ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος

Την νύχτα της 21ης Απριλίου συνέβη κάτι μοναδικό στην σύγχρονη Ελληνική Ιστορία: Έλληνες αξιωματικοί μεσαίας βαθμίδας κατέλαβαν την εξουσία μετά από επιτυχημένη στρατιωτική
Η κυβέρνηση που όρκισε ο βασιλιάς. Αριστερά ο Κ. Κόλλιας
κινητοποίηση των μονάδων τους, κατάληψη των βασικών κυβερνητικών κτιρίων και σύλληψη του πρωθυπουργού, των μελών της Κυβέρνησης και όλων των σημαινόντων πολιτικών της εποχής. Από την πρώτη στιγμή ο νεαρός (27 ετών) Βασιλιάς Κωνσταντίνος βρέθηκε σε έναν κλοιό με τεθωρακισμένα γύρω από το Τατόι και χωρίς περιθώρια για την παραμικρή αντίδραση. Ήδη οι κινηματίες είχαν πλαστογραφήσει και την υπογραφή του στις διαταγές που εξέδιδαν, τον απειλούσαν ανοιχτά και στην ουσία είχε καταστεί αιχμάλωτος τους, καθώς όλες οι τηλεπικοινωνίες είχαν διακοπεί.

Έτσι ο Βασιλιάς ακολουθώντας τις συμβουλές όσων κατάφερε να έρθει σε επαφή το πρωινό εκείνης της ταραχώδους ημέρας, αναγκάστηκε να ορκίσει νέα κυβέρνηση με μέλη της τους τρεις βασικούς ηγέτες του πραξικοπήματος (Παπαδόπουλος-Παττακός-Μακαρέζος), αλλά πέτυχε την τελευταία στιγμή πρωθυπουργός να οριστεί ο αρεοπαγίτης Κωνσταντινος Κόλλιας πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του.
Ο βασιλιάς είχε τη ελπίδα πως πολύ σύντομα οι κινηματίες θα επέστρεφαν στα στρατιωτικά τους καθήκοντα, ελπίδα που εξέφραζε χωρίς φόβο δημοσίως, ακόμη και στους ίδιους. Αλλά πολύ γρήγορα
Η τρόικα Παττακός - Μακαρέζος - Παπαδόπουλος
κατάλαβε πως οι κινηματίες στερέωναν την κυριαρχία τους στο κράτος, στις δημόσιες υπηρεσίες και κυρίως στον στρατό, άρα η προοπτική τους ήταν να μεταβληθούν σε καθεστώς (κάτι άλλωστε που δεν έκρυβαν οι ίδιοι ούτε στα λόγια).

Οι κινηματίες επίσης γνώριζαν ότι ο Κωνσταντίνος δεν ήθελε το αντικοινοβουλευτικό καθεστώς που επεδίωκαν να εγκαθιδρύσουν. Για τον λόγο αυτό παρακολουθούσαν στενά τις κινήσεις του έχοντας παγιδεύσει τις τηλεπικοινωνίες των ανακτόρων με κοριούς, υπονόμευαν σταθερά τους ανώτατους αξιωματικούς που δεν προσχώρησαν στις τάξεις τους αλλά στήριζαν ανοιχτά τον Θρόνο, ενώ ετοιμάζονταν πυρετωδώς για την νέα αναμέτρηση που έμοιαζε επικείμενη.

Η συνωμοσία για το κίνημα

Ο Κωνσταντίνος ξεκίνησε τις συνεννοήσεις με αξιωματικούς πιστούς σε αυτόν από το καλοκαίρι του 1967. Ο σκοπός του ήταν να κινητοποιήσει τις πιστές σε αυτόν μονάδες του στρατού και  να
ο διοικητής στην στρατιά της Λάρισας Κ. Κόλλιας
επαναφέρει την κοινοβουλευτική νομιμότητα. Τον σχεδιασμό της ενέργειας έκανε ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Δόβας, ήρωας του Ελληνοϊταλικού πόλεμου και αρχηγός του στρατιωτικού Οίκου του Βασιλιά. Στην ενέργεια προσχώρησε το σύνολο της ανώτατης ηγεσίας της αεροπορίας (αντιπτέραρχος Αντωνάκος) και ναυτικού στόλου (αντιναύαρχος Ιπποκράτης Δέδες), ενώ από το πεζικό οι σημαντικότεροι ήταν ο αντιστράτηγος Γ. Περίδης διοικητής του Γ΄ Σώματος στρατού, ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κόλλιας διοικητής της στρατιάς στην Λάρισα, ο υποστράτηγος Κεχαγιάς διοικητής μεραρχίας στην Καβάλα, ο υποστράτηγος Ιωάννης Μανέττας, οι ταξίαρχοι Έρσελμαν (διοικητής της 20ης μεραρχίας τεθωρακισμένων στην Κομοτηνή) και Βιδάλης, ο υποστράτηγος Ζαλοχώρης διοικητής της 99ης μεραρχίας στον Έβρο και πολλοί άλλοι ανώτατοι επιτελικοί αξιωματικοί.

Όπως γίνεται φανερό στην σχεδιαζόμενη ενέργεια συμμετείχε όλη η ανώτατη διοίκηση του Ελληνικού στρατού και κανονικά η επιτυχία της κίνησης έμοιαζε εξασφαλισμένη. Οι "απριλιανοί" είχαν τις πληροφορίες τους για την συνωμοσία, ενώ ο Βασιλιάς δύο φορές ανοιχτά κάλεσε τους
Ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού υποστράτηγος Γ. Περίδης
αξιωματικούς να επιστρέψουν στους στρατώνες τους: Η πρώτη ήταν στο επίσημο ταξίδι του στην Αμερική και η δεύτερη στην Θεσσαλονίκη στις 28 Οκτωβρίου, επ΄ευκαιρία του εθνικού εορτασμού εν μέσω έντονης φημολογίας για τέλεση κινήματος από τον ίδιο εκείνη την ημέρα.

Δύο γεγονότα επίσπευσαν τις ενέργειες του Κωνσταντίνου: το πρώτο ήταν η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τα γεγονότα της Κοφίνου στην Κύπρο, την συνάντηση κορυφής στον Έβρο και την απόφαση των "απριλιανών" για απόσυρση της ενισχυμένης Ελληνικής μεραρχίας από το νησί και το δεύτερο η πληροφορία πως όλοι οι αξιωματικοί που ήταν μυημένοι θα αποστρατεύονταν από τους "Απριλιανούς" στα τέλη Δεκέμβρη, όταν θα γίνονταν οι κρίσεις των αξιωματικών. Ο Βασιλιάς τηρούσε λεπτομερώς ενήμερους τους Αμερικάνους (πρέσβης στην Ελλάδα Τάλμποτ) για τις προθέσεις του, αλλά παρά τις προσπάθειες του δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την ενεργή υποστήριξη τους καθώς οι απόρρητες διπλωματικές αμερικανικές αναλύσεις δεν τον θεωρούσαν πλέον ισχυρό πόλο εξουσίας. Ο Κωνσταντίνος θα αντιμετώπιζε τους συνταγματάρχες μόνος.

Η εκδήλωση του Βασιλικής επέμβασης της 13ης Δεκεμβρίου 1967 - η Βασιλική οικογένεια στην Καβάλα


Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έφερε αλλαγή στα σχέδια του Βασιλιά: ενώ αρχικά προβλεπόταν ότι θα πήγαινε στην Θεσσαλονίκη αναγκάστηκε να ξεκινήσει από την Καβάλα καθώς όλες οι πιστές σε αυτόν μονάδες βρίσκονταν στην Θράκη λόγω της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το πρωινό της 13ης Δεκεμβρίου όλη η βασιλική οικογένεια "πέταξε" με το βασιλικό αεροσκάφος για
Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος φτάνει στην Καβάλα
Καβάλα έχοντας μια αλλαξιά ρούχα, εγκαταλείποντας το Τατόι για πάντα, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων. Την συνόδευε και ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο οποίος δεν γνώριζε τίποτε για το κίνημα και ενημερώθηκε τελευταία στιγμή. Στις 11.30 ο Κωνσταντίνος και η οικογένεια του έφτασαν στην Καβάλα. Πολλοί πολίτες της Καβάλας επιφύλαξαν αποθεωτική υποδοχή στον Βασιλιά και η 11η μεραρχία υπό τον ταξίαρχο Κεχαγιά προσχώρησε αμέσως στο κίνημα.
Το σχέδιο που είχε εκπονηθεί προέβλεπε την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τις πιστές στον Βασιλιά στρατιωτικές μονάδες, το κλείσιμο των Τεμπών και την υπεράσπιση της Λαμίας από την στρατιά στην Λάρισα και την ορκωμοσία νέας κυβέρνησης από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προσωπικό φίλο του Βασιλιά και έμπιστου των ανακτόρων.

Τίποτε δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο. Κατ΄αρχάς το ίδιο το σχέδιο προέβλεπε κάτι αδύνατο ως κωμικοτραγικό: ο υποστράτηγος Μανέττας θα εμφανιζόταν στις 11.00 το πρωί στο πεντάγωνο και θα παρέδιδε βασιλική διαταγή στον αρχηγό ΓΕΣ Οδυσσέα Αγγελή να του παραδώσει την....διοίκηση. Ο Μανέττας εμφανίστηκε μια ώρα νωρίτερα και έτσι η όλη προσπάθεια έχασε το στοιχείο του αιφνιδιασμού.
ο αντιναύαρχος Ιπποκράτης Δέδες
Σε 5΄ ο Μανέττας είχε συλληφθεί και είχε απομονωθεί σε ένα δωμάτιο και ο Αγγελής ειδοποιούσε παντού σε όλη την Ελλάδα για την κίνηση ζητώντας από όλους πειθαρχία στις διαταγές του λίγα λεπτά πριν κοπούν οι τηλεπικοινωνίες. Μέχρι το μεσημέρι όλες οι αεροπορικές βάσεις εκτός αυτής των Αθηνών προσχώρησαν στο Βασιλικό κίνημα, αλλά το σχέδιο δεν προέβλεπε τίποτε για την αξιοποίηση τους εκτός από ρίψη φυλλαδίων με το βασιλικό διάγγελμα. Έτσι όλη την ημέρα της 13ης Δεκεμβρίου αεροπλάνα πετούσαν απλά σε χαμηλό ύψος πάνω από το Πεντάγωνο. Ο αντιναύαρχος Δέδες πριν συλληφθεί, έδωσε διαταγή σε όλον τον στόλο να πλεύσει προς Καβάλα υπακούοντας τον Βασιλιά, διαταγή που εξετελέσθη, χωρίς όμως αυτό να αποδειχθεί γεγονός σημασίας.

Η τελική έκβαση της κίνησης θα κρινόταν στην Θράκη. Αν ο Βασιλιάς κατάφερνε να θέσει γρήγορα σε κίνηση τις πιστές σε αυτόν μονάδες και να μπει στην Θεσσαλονίκη σε 24 ώρες, θα είχε επικρατήσει πλήρως. Ήδη ήλεγχε την 11η μεραρχία υπό τον ταξίαρχο Βιδάλη που βρισκόταν στην Καβάλα, όμως ο υποστράτηγος Λιαράκος είχε αποτύχει να καταλάβει τον ραδιοσταθμό στην Θεσσαλονίκη για να μεταδόσει το Βασιλικό διάγγελμα. Η πόλγ βρισκόταν υπό την κατοχή των ΛΟΚ του ταξίαρχου Πατίλη. Τα γεγονότα όμως εξελίχθηκαν αρνητικά για τον Βασιλιά. Σύντομα φάνηκε ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί δεν ήλεγχαν τις μονάδες τους, καθώς υφιστάμενοι τους αξιωματικοί ήταν οπαδοί της 21ης Απριλίου και πολλοί πιο αποφασιστικοί και φανατισμένοι από τους διοικητές τους.

Η αποτυχία και η φυγή του Βασιλιά στο εξωτερικό

Έτσι στην 20η μεραρχία τεθωρακισμένων ο ταξίαρχος Έρσελμαν αφού το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου έθεσε υπό κράτηση 3 αξιωματικούς (τους αντ/ρχες Πυρρόπουλο και Πετάνη και τον ταγ/ρχη Κιρκηλή)  που γνώριζε ότι είναι οπαδοί της 21ης Απριλίου, έδωσε διαταγή να κινηθούν τα άρματα από Κομοτηνή προς Θεσσαλονίκη. Ο ταγματάρχης Σοφικίτης, υποδιοικητής της 2ας διοικήσεως Μάχης ζήτησε δήθεν συνάντηση με τον Έρσελμαν για να ενημερωθεί και με λίγους πιστούς του στρατιώτες τον συλλαμβάνει τον κλειδώνει σε ένα άρμα και αμέσως μετά απελευθερώνει τους κρατηθέντες αξιωματικούς. Η διοίκηση της μεραρχίας βρίσκεται πλέον στα χέρια των "απριλιανών" και ο Σοφικίτης βαδίζει αποφασιστικά προς Κομοτηνή για να συλλάβει και τον Περίδη.
Ο ταξίαρχος Έρσελμαν
Ο Περίδης απεγνωσμένα ζητάει από τον αντιστράτηγο Ζαλοχώρη στον Έβρο να κινηθεί για να τον ενισχύσει με όλες τις δυνάμεις του. Τα τεθωρακισμένα  της 99ης μεραρχίας ξεκινούν, όμως η λάσπη από την καταρρακτώδη βροχή δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν γρήγορα, ενώ όπως αποδείχθηκε κάποιες μονάδες καθυστερούσαν σκοπίμως καθώς οι διοικητές τους ήταν πιστοί στην 21η Απριλίου. Το απόγευμα μια ίλη τεθωρακισμένων υπό τον Σοφικίτη θα συλλάβει και τον ίδιο τον Περίδη στην Κομοτηνή και τον επιτελάρχη του ταξίαρχο Βιδάλη. Να σημειωθεί ότι στα υψώματα γύρω από την Κομοτηνή είχαν ταχθεί αντιαρματικά τα οποία δεν έριξαν ούτε οβίδα στα επελαύνοντα άρματα του Σοφικιτη.
Ο αντιστράτηγος Κόλιας στην Λάρισα δίνει διαταγές στις μονάδες του να κινηθούν προς τα Τέμπη αλλά όλοι υφιστάμενοι διοικητές του καθυστερούν να εκτελέσουν τις διαταγές, όταν αντιλαμβάνονται τον σκοπό τους. Όλες οι μονάδες που αναπτύχθηκαν από τον Κόλλια έξω από την Λαμία και την Λάρισα παραδόθηκαν στους επελαύνοντες από την Αθήνα πιστούς αξιωματικούς των "Απριλιανών", ενώ αργά το απόγευμα συνελήφθη και ο ίδιος ο Κόλλιας.

Τα άσχημα νέα φτάνουν το ένα μετά το άλλο στον Βασιλιά στην Καβάλα που καταλαβαίνει ότι το παν έχει απολεσθεί. Μόνο με αεροπορία και στόλο και την μεραρχία της Καβάλας δεν μπορούσε να πετύχει τους σκοπούς του. Το τελευταίο χτύπημα είναι η ορκωμοσία νέας κυβέρνησης και του υποστράτηγου Ζωιτάκη ως αντιβασιλέα στην Αθήνα από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Μέσα στην απελπισία του και για να μην αιχμαλωτισθεί από την 21η Απριλίου, ο Βασιλιάς με την οικογένεια του και τον πρωθυπουργό Κ. Κόλλια, απογειώνονται εν μέσω καταρρακτώδους βροχής από την Καβάλα,
χωρίς σχέδιο πτήσεως και επαρκή καύσιμα προς το Μπρίντιζι ενώ τελικά λόγω του ευνοϊκού καιρού έφτασαν στην Ρώμη.
Η βασιλική οικογένεια λίγο μετά την άφιξη της στην Ρώμη
Στις 04:00 ξημερώματα της 14ης Δεκεμβρίου το βασιλικό αεροσκάφος αγγίζει το έδαφος του αεροδρομίου της Ρώμης. Η βασιλική οικογένεια της Ελλάδος αρκετά καταπονημένη από το δύσκολο ταξίδι, αλλά πάντοτε αξιοπρεπής, γίνεται δεκτή από δεκάδες φωτορεπόρτερς που απαθανατίζουν την αλλόκοτη σκηνή. Ο Κωνσταντίνος μειδιά στο θέαμα αυτό. Μόλις είχε χάσει τον Θρόνο του...

Συμπεράσματα

Μετά την αποτυχία της προσπάθειας πολλοί κατηγόρησαν τον Κωνσταντίνο για κίνημα-οπερέτα που δεν είχε καμία ελπίδα επιτυχίας κτλ. Προφανώς αν δεν υπήρχε πιθανότητα επιτυχίας, ο Κωνσταντίνος δεν θα εξέθετε τον εαυτό του, το αξίωμα του και κυρίως την οικογένεια του στην περιπέτεια αυτή. Αντιθέτως είχε κάθε λόγο να πιστεύει στην επιτυχία αφού στην ενέργεια συμμετείχε σχεδόν το σύνολο των ανώτατων αξιωματικών των τριών όπλων, που είχαν υπό την διοίκηση τους τις σημαντικότερες στρατιωτικές μονάδες της Χώρας. Το σχέδιο της όλης ενέργειας σε μερικά σημεία
υποστράτηγος Ζαλοχώρης
του (Μανέττας) ήταν ομολογουμένως πολύ κακό, αλλά παρ΄ όλα αυτά είχε σοβαρές πιθανότητες επίτευξης των αντικειμενικών του στόχων.

Η τελική αποτυχία ήταν κατά την γνώμη μας, συνδυασμός δύο παραγόντων. Ο πρώτος και σημαντικότερος ήταν ότι οι μυημένοι στο κίνημα διοικητές μονάδων δεν ήλεγχαν πλήρως τις μονάδες τους και δεν είχαν αντιληφθεί τους κατώτερους αλλά αποφασισμένους οπαδούς της 21ης Απριλίου, για να τους απομακρύνουν η να τους περιορίσουν εγκαίρως. Προφανώς οι αξιωματικοί αυτοί δεν είχαν προηγούμενες εμπειρίες σε συνωμοτικές κινήσεις τέτοιου είδους. Οι κατώτεροι τους αξιωματικοί επέδειξαν θάρρος και αποφασιστικότητα, αρετές απαραίτητες για αυτόν που θέλει να επικρατήσει σε τέτοιου είδους ανταγωνισμούς.

Ο δεύτερος παράγων ήταν οι αδιαμφισβήτητες πολιτικές στρατιωτικές και συνωμοτικές ικανότητες των ηγετών της 21ης Απριλίου. Οι δυνατότητες τους φάνηκαν ήδη με την κατάληψη της εξουσίας όταν σε λίγες ώρες εξετέλεσαν ένα λεπτομερές και πολύπλοκο σχέδιο που απαιτούσε συγχρονισμό, ταχύτητα και αποφασιστικότητα πετυχαίνοντας τον πλήρη αιφνιδιασμό ολόκληρου
 του κράτους. Έτσι και στην περίπτωση του κινήματος του Βασιλιά είχαν από την αρχή τον πλήρη έλεγχο και έγκυρες πληροφορίες για τις κινήσεις που γίνονταν. Στις 13 Δεκεμβρίου και όταν ακόμα έχασαν τον έλεγχο του ναυτικού και της αεροπορίας, δεν απώλεσαν την ψυχραιμία τους, αλλά με μεθοδικότητα απομόνωσαν στην Καβάλα τον Κωνσταντίνο, απογύμνωσαν τους υποστηρικτές του από τις διοικήσεις των μονάδων τους ενώ στο τέλος κατάφεραν να προσεταιρισθούν  και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ήταν αποφασισμένοι να τα παίξουν όλα για όλα αντιθέτως με τους αντιπάλους τους που οι περισσότεροι δεν είχαν επαναστατική ψυχολογία και αποφασιστικότητα, αλλά απλώς διεκπεραίωναν αυτό που θεωρούσαν ως καθήκον τους έναντι του στρατιωτικού όρκου που είχαν δώσει στο Στέμμα.Οι αξιωματικοί της 21ης Απριλίου επέδειξαν και πολιτικές και οργανωτικές αρετές στα χρόνια που κυβέρνησαν την Ελλάδα (ως το 1973), φαινόμενο που ομολογουμένως δεν είναι σύνηθες για αξιωματικούς στην σύγχρονη Ελληνική Ιστορία.
Ι. Β. Δ.

Πηγές

Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου, 13 Δεκεμβρίου 1967, εκδόσεις Φερενίκη

Αλέξης Παπαχελάς, Ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκδόσεις Εστία

Κωνσταντίνου Κόλλια (πρωθυπουργού), Βασιλεύς και Επανάστασις 1967

Κωνσταντίνος Πλεύρης, γεγονότα 1965-1977 "τα άγνωστα παρασκήνια", εκδόσεις ήλεκτρον

Μαρία Σαμπατακάκη, Η μοναρχία στην Ελλάδα (η εξέλιξη ενός αμφιλεγόμενου θεσμού), εκδόσεις περισκόπιο

Το αντιπραξικόπημα του Βασιλιά Κωνσταντίνου στις 13 Δεκεμβρίου 1967 

Αντικίνημα της 13ης Δεκεμβρίου 1967

Χειμωνιάτικη οπερέτα 

Επίσημα ιστορικά στοιχεία για το βασιλικό αντιπραξικόπημα της 13ης Δεκεμβρίου 1967

Σχόλια

  1. Σχετικό μύνημα που λάβαμε από τον κ. Σαλτσίδη

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ .ΟΝΤΩΣ ΚΑΤΑ 99% ΕΤΣΙ ΔΙΕΔΡΑΜΑΤΙΣΘΗΣΑΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ''''ΚΑΤΑ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΝ ΚΙΝΗΜΑ'''ΓΙΑΤΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΕΚ ΤΗΣ ΘΕΣΕΩΣ ΜΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΤΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ,ΔΙΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΗΛΙΘΙΟΣ..ΗΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΑΠΡΙΛΙΑΝΩΝ ΜΕ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ...Ε ΕΛΛΙΠΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΟΠΩΣ ΕΛΕΧΘΗ ΗΔΗ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΑΠΡΙΛΙΑΝΟΙ ΕΙΧΑΝ ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ..ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΗ Η ΧΩΡΑ ΕΝΑΝ 4 ΓΥΡΟ ΠΟΥ ΔΙΕΦΑΙΝΕΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ,ΠΑΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΕΠΕΤΥΧΕ,ΕΝΩ Ο ΝΕΑΡΟΣ ΤΟΤΕ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΑΡΕΣΥΡΘΗ ΥΠΟ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ ΠΟΥ ΒΑΡΕΩΣ ΕΦΕΡΟΝ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΤΟ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΝΤΟΛΑΣ ΕΝΟΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΜΙΑ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΥΡΡΑΞΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ ΑΡΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑΤΗΡΟΤΑΤΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΝΑ ΑΥΤΟΕΞΟΡΙΣΤΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΝ http://www.facebook.com/l/50c1500sVHx_9ym1LQOJb3eaDCw;Ε.Β.Α.ΚΑΙ ΤΟ http://www.facebook.com/l/50c15Atn1cSCUIMdohdm1h0fRpg;Ε.Β.Ν. ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ : ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΒΑΣΙΛΕΩΝ και ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΑΕΤΙΑΣ

    http://ellhnkaichaos.blogspot.com/2009/10/blog-post_10.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Μπαρμπης στο συγγραμα του "Κωνσταντινος και 13η Δεκεμβριου", τι λεει για ολα αυτα? Φανταζομαι θα λεει οτι ο βασιλιας ηταν πανσωστος και παναγαθος, ο λαος ηταν με το μερος του, σχεδον ολοι οι αξιωματικοι μαζι του, οι Απριλιανοι αιφνιδιαστηκαν, αλλα κατι πηγε στραβα!! Αμεροληψια στο φουλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι ετυχώς έχουμε αντικειμενικη παρουσιαση, απο ολους τους υπερδημοκρατες και βασιλομαχους "ιστορικους" και φταιει ο Μπαρμπης, που τουλαχιστον λεει και αρκετες αληθειες. Ο Βασιλιας εκανε το αυτονοητο, θελησε να επαναφερει την συνταγματικη ταξη. Απλα προδοθηκε απο αξιωματικους, που τελικα ταχθηκαν με τους φιλοδοξους και επιορκους συνταγματαρχες. Η 13η δεκεμβριου, ηταν η μοναδικη ατιστασιακη ενεργεια κατα του καθεστωτος. Πρεπει να ειναι κανεις αφελης για να πιστευει οτι αν ο παναγουλης σκοτωνε τον παπαδοπουλο, θα επεφτε η στρατιωτικη κυβερνηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ὀ βασιλεὺς δὲν «παρεσύρθη» ἀπὸ κανέναν, παρὰ μόνον ὑπὸ τῆς παγίας παρακαταθήκης τοῦ Οἴκου του καὶ τῶν παραδόσεων τοῦ Θρόνου ἐκ τῆς ἐποχῆς ἤδη τῆς προηγουμένης δυναστείας Βίττελσβαχ.
    «Ἰσχὺς μου ἡ ἀγάπη τοῦ Λαοῦ».
    Ποτὲ Ἕλλην βασιλεὺς δὲν ἐχρησιμοποίησεν ἔνοπλον βίαν, τὸ «ultima ratio regium» τῶν Γάλλων βασιλέων, κατὰ τοῦ λαοῦ του. Ποτὲ ἀκόμη καὶ πρὸ τῆς πιθανότητος νὰ βλαβῇ ὁ Λαός, δὲν ὑπερήσπισαν τὸ Στέμμα των ἐνόπλως.
    Παρητήθη ὁ Ὄθων, ἂν καὶ εἶχε τὸν λαὸν καὶ μέγα μέρος τοῦ στρατεύματος.
    Παρητήθη ὁ Κωνσταντῖνος ὁ Στρατηλάτης, ὅταν οἱ ἀγγλογάλλοι ὑποκινηταὶ τῶν πραξικοπηματιῶν τοῦ 1916, ἠπείλησαν βομβαρδισμὸν τῶν Ἀθηνῶν.
    Οὐδεὶς Ἕλλην Βασιλεὺς ἐξωσθείς, ἐπανέκαμψεν ἄνευ δημοψηφίσματος.
    Ἀκόμη καὶ ὁ βασιλεὺς τῆς Νίκης τοῦ 1940-41, Γεώργιος...
    Τὶ ἄλλον ἠδύνατο νὰ πράξῃ ὁ Κωσταντῖνος Β΄;
    Ἀκόμη καὶ ἂν οἱ «πολιτικοὶ» μας χλευάζουν καὶ ἀποστρέφονται τὸν Θρόνον, ἂς διδαχθοῦν ἐξ αὐτοῦ μόνον ἕνα πρᾶγμα, -ποὺ δὲν διαθέτουν οἱ πλεῖστοι-
    ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρέπει πάντα να μην κρίνουμε γεγονότα του παρελθόντος, με τα δεδομένα του σήμερα. Όντως, η μόνη ενέργεια κατά της Χούντας, που στόχο είχε την ανατροπή της, ήταν η 13η Δεκεμβρίου 1967. Ακόμη κι αν δεχθούμε την άποψη περί "οπερετικής ενέργειας", υπάρχει ο αντίλογος: ωραία, τότε γιατί ουδείς άλλος δεν οργάνωσε κάτι πιο σοβαρό, από την 13η Δεκεμβρίου; Γιατί τόσοι στρατηγοί και τόσοι πολιτικοί, δεν επιχείρησαν την ανατροπή της Χούντας; Διότι προφανώς, η Χούντα τους βόλευε όλους...και βρέθηκε, μετά από το 1974, ο μόνος που δεν έδρεψε τις δάφνες της αντίθεσής του, ο Κωνσταντίνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1.Η χούντα είχε εξασφαλίσει ΑΡΚΟΥ-
    ΝΤΩΣ και εργασία και μια αξιοπρεπή και ΗΣΥΧΗ ΖΩΗ!!ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΠΟΙΟΣ να μας απαλλά-
    ξει από ΟΛΟΥΣ τους πολιτικούς και προ πάντων από την κόκκινη ΛΕΠΡΑ και σαβούρα,που έχει ΣΔΙΑΛΥΣΕΙ τα πάντα!!
    2.Δε θα έπεφτε ΠΟΤΕ,Καντάφι,αν ο Παπαδόπουλος,που τελικά πέθανε στη φυλακή,ΔΕΝ αντέτεινε στη χρήση των αμερικανικών βάσεων κατά τον Συρο-
    ισραηλινό πόλεμο νομίζοντας-τρομά-
    ρα του ότι είναι πια ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΣ!!
    3.Μάλλον ενεπαίχθη ο βασιλεύς κι από αυτούς,που νόμιζε ως πιστούς του,αφού ενήργησαν παιδαριωδώς!!
    4.Τότε υπηρετούσα στην 12η ΕΜΑ και ήμασταν σε επιφυλακή εκτός στρατοπέ
    δου"στο σκηνάκια" και μας πήραν έ-
    να απόγευμα υπό βροχήν για τη δύση και φθάσαμε μέχρι τις Σάππες.Ο δρό-
    μος μπροστά είχε φραγεί από το πεζι
    κό και ουλαμό της 20ης ΤΘ μεραρχί-
    ας!!Μείναμε εγκλωβισμένοι μια νύ-
    χτα εκεί και την επομένη γυρίσαμε στο χώρο της διασποράς,ενώ προς στιγμήν αιχμαλώτισαν και τον ίλαρ-
    χό μας!Όταν δήλωσε όμως απριλιανός ΑΜΕΣΩΣ απελυθερώθηκε!!
    5.Δε νομίζω πως ήταν κατάλληλη επο
    χή για κίνημα,αφού ΟΛΕΣ οι δυνάμεις
    είχαν στρέψει τα όπλα προς ανατ-
    λάς και από στιγμής εις στιγμήν επέκειτο ΠΟΛΕΜΟΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μια ερωτηση αγαπητε φιλιστορα!! Πολλα λεγονται για το αν ο Κωνσταντινος σχεδιαζε κινημα με τους στρατηγους πριν απο τον Απριλη του 67, αλλα τον προλαβαν οι συνταγματαρχες! Γενικα ειναι γνωστο οτι οι στρατηγοι ετοιμαζονταν να κινηθουν, αλλα ο βαθμος αναμιξης του βασιλεως, παραμενει σκοτεινο σημειο! Ποια ειναι η γνωμη σου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δεν απάντησα την πρώτη φορά γιατί το θέμα δεν το κατέχω πολύ καλά. Κατ΄αρχάς θεωρώ τον λιναρδάτο (από τον εμφύλιο στην Χούντα) άκρως αμφιλεγόμενη πηγή επί του θέματος.

    Πιστεύω πως υπήρχε σχέδιο επέμβασης του στρατού για το οποίο ήταν ενήμερος ο Βασιλιάς. Το σχέδιο αυτό όμως θα έμπαινε σε εφαρμογή μόνο σε περίπτωση που η χώρα έπεφτε σε εμφύλιο (κάτι που δεν ήταν αδύνατο για την κατάσταση της εποχής) και όχι αν η ΕΡΕ έχανε της εκλογές.

    Επίσης η κίνηση αυτή θα ήταν υπό την σκέπη του Βασιλιά, άρα θα είχε ως ένα βαθμό μια νομιμότητα αλλά κυρίως δεν θα παρουσιαζόταν ως πολιτική λύση και δεν θα κυβερνούσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπήρχε πράγματι η απειλή "τέταρτου γύρου" ή ήταν απλώς μια δικαιολογία της Χούντας;επίσης τί ήταν ο "στρατιωτικό Οίκος του Βασιλιά";
    Πάντως κοιτάξτε πως τα φέρνει η ιστορία...πιστεύω πως αν είχε επικρατήσει το κίνημα αυτό (με σκοπό βέβαια να ομαλοποιήσει την κατάσταση και να φέρει την δημοκρατία και όχι να γίνει μια βασιλική δικτατορία) η κατάσταση στη σημερινή Ελλάδα θα ήταν πολύ διαφορετική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. η απειλή "τέταρτου γύρου" με την μορφή αντάρτικου στα βουνά και στα λαγκάδια φυσικά και δεν υπήρχε.

    Υπήρχε όμως πολύ ζωηρός ο κίνδυνος για βίαιη πολιτική λύση με την μορφή λαικής εξέγερσης υπέρ της Ένωσης Κέντρου. Υπενθυμίζω τις δηλώσεις Ανδρέα Παπανδρέου για "ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στην Πλατεία Συντάγματος από τον λαό" η το άλλο εντυπωσιακό "η Ελλάδα θα γίνει δεύτερο Βιετνάμ"

    Επίσης όπως είναι σχεδόν σίγουρο, ο Ανδρέας Παπανδρέου βρισκόταν σε επαφή με την παραστρατιωτική οργάνωση ΑΣΠΙΔΑ, ενώ πολύ μεγάλες οργισμένες διαδηλώσεις γίνονταν στα μεγάλα αστικά κέντρα μετά την αποστασία.

    Είναι φανερό πάντως πως οι κινηματίες δεν κινήθηκαν για να προλάβουν κάτι από αυτά και οι σχετικές δηλώσεις τους τις θεωρώ ανακριβείς.

    Κινήθηκαν μόνο και μόνο για να κυβερνήσουν και να καθοδηγήσουν την Ελλάδα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, κάτι που η πρώτη Χούντα το έκανε με μεγάλη επιτυχία, ασχέτως τι λένε οι αριστερές γραφίδες. ¨αλλωστε αν δεν πετύχαιναν δεν θα έμεναν 6 χρόνια στην εξουσία. Οι διάδοχοι τους που ήταν ανίκανοι μείναν κάτι μήνες και πάτησαν στην κυριολεξία όλες τις πεπονόφλουδες που τους έριξαν οι Αμερικανοί, ο Καραμανλής, ο Μακάριος κτλ

    Αν το κίνημα είχε πετύχει (με αν βέβαια δεν γίνεται δουλειά), η βασιλεία θα είχε στερεωθεί στην Ελλάδα ξανά και ο θρόνος θα είχε ενεργή ανάμιξη στην πολιτική ζωή της χώρας.

    Μια θετική επίδραση θα ήταν ότι θα αποφεύγαμε την Πασοκική λαίλαπα των ετών 1981-1985 η οποία υποθήκευσε το μέλλον μας για πάντα.

    Μια άλλη είναι ότι ο ανώτατος πολιτειακός θεσμός της Χώρας θα ήταν ενεργός και ανεξάρτητος και όχι διακοσμητικό μπιχλιμπίδι της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

    Σκεφθείτε όλους τους προέδρους δημοκρατίας από το 1981 που η Χώρα άρχισε να βυθίζεται στα δανεικά και στα ελλείμματα, σκεφθείτε την μετριότητα τους, την αποχή τους, την ΣΥΝΕΝΟΧΗ τους και μετά...επιβραβεύστε τους συνταγματολόγους μας (Βενιζέλους, Αλιβιζάτους, Τσάτσους κτλ) που ευνουχίσανε έναν τέτοιο θεσμό για να εξυπηρετήσουν την κομματοκρατία που μπροστά στην αυτοσυντήρηση της, δεν διστάζει μπροστά σε τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. συγγνωμη αλλα εφοσον στο τελος του αρθρου, αναφερεις ως βιβλιογραφια και το εργο του Παπαχελα(ο βιασμος της ελληνικης δημοκρατιας), προφανως και γνωριζεις, οτι απο τα απορρητα τηλεγραφηματα των αμερικανων, προκυπτει οτι ο Κωνσταντινος σαφως και ηταν ενημερος της κινησης των στρατηγων! Δεν χρειαζεται λοιπον να εξετασουμε αν ειναι αξιοπιστος ο Λιναρδατος η οχι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ...μα και εγώ αυτό λέω!! ήταν ενήμερος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η στρατιωτική επέμβαση του Βασιλιά Κωνσταντίνου κατά της Χούντας (13 Δεκεμβρίου 1967 )

    δεν με βρισκει συμφωνο η ορολογια.

    τι θα πει στρατιωτικη επεμβασις?

    ητο αποτυχον κινημα ανατροπης βασιλικων εκ του στρατευματος εναντιον της στρατιωτικης κυβερνησεως του κινηματος του 67.

    επισης αστοχος ειναι η φρασις χουντα.

    αποτελει πρωιμο νεολογισμο της εποχης εκεινης,(μετεπειτα κατεκλυσθημεν απο τα αγγλικα καλιαρντα στον προφορικο και γραπτο λογο),καλιαρντο ισπανικης προελευσεως ,εκ του junta militar,η στρατιωτικη ομας δηλαδη,αυτονοητος ταυτολογια δηλαδη αμεταφραστος ωστε να αποκτα μετα-λογικη χρηση και που εισηγαγον οι εν ελλαδι ξενομανεις προπαγανδισται απο τα καθεστωτα της λατινικης αμερικης αμεταφραστον,ακριβως για να του δωσουν μια μοναδικη νοηματικη πληρωσι που ως γνωστον ειναι κομβικο σε καθε σχολη προπαγανδας δια την εν τω ανταγωνισμω των ιδεων κατισχυσιν αυτης επι του πληθους.

    ετσι ο oρος χουντα λαμβανει ενα μεταφυσικο,αλογο περιεχομενο στα αυτια του οχλου,ανεπιδεκτος ερευνης,ενα λεκτικο τοτεμ προπαγανδας που αυτοματα παραλυει σκεψι και αναλυση,επικρατει 100 λογικων επιχειρηματων μονο με την εκστομιση αυτου(ακριβως οπως σημερον η παλιοθεν χρησιμοποιουνται εννοιες τυπου φασιστας κομμουνι), ακριβως οπως οι αρμενιοι εχουν μια συγκεκριμενη λεξη που περιγραφουν μοναδικα με αυτη τη γενοκτονια απο τους νεοτουρκους η οι εβραιοι στη δικη τους προπαγανδα εχουν τον ορο ολοκαυτωμα holocaust ,για την εις βαρος των τελεσθεισα γενοκτονια,μολονοτι προδηλα ο ορος αυτος ειναι λογικα εσφαλμενος,καθοσον αν ηταν ολοκαυτωμα δεν θα υπηρχον σημερον εβραιοι να χρησιμοποιωσιν ουτον με εναν συμβολικο τοτεμισμο ψυχολογικης επιχειρησεως εναντια στην λογικη σκεψι...

    αρα οι οροι χουντα ,επεμβασις ειναι χρωματισμενοι οροι που συσκοτιζουν την σκεψι και εμποδιζουν τον αναγνωστη να σκεφθη σφαιρικως.

    μπορουμε καλλιστα να γραψομε το ορθον στρατιωτικη κυβερνησι αντι της αντιλογικης ταυτολογιας χουντα ,κινημα αντι του προπαγανδιστικου "πραξικοπημα" η του οσαυτως "επαναστασις",αντικινημα αντι επεμβασις στρατου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι προβληματισμοί σας για την ορολογία που χρησιμοποιώ είναι ενδιαφέροντες και ειδικά με το σκεπτικό σας για την χρήση της έννοιας "Χούντα", συμφωνώ.

    Κατά τα άλλα όμως χρησιμοποίησα την λέξη "επέμβαση" για να συμβολίσω ότι η όλη ενέργεια επεδίωκε την επιστροφή στην νομιμότητα.

    Η χρησιμοποίηση των όρων "επανάσταση" και "στρατιωτική κυβέρνηση" όταν μιλούμε για στρατιωτικούς που πραξικοπηματικά αναλαμβάνουν την εξουσία σε μια Χώρα είναι παρελκυστική και ανακριβής.

    Και αυτό το λέω και για την "επανάσταση στο Γουδί" και για την "επανάσταση του 1922", αλλά και για οποιαδήποτε άλλη τέτοια περίπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΛΗΦΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΕΡΙ ΤΙΣ 2μμ ΤΗΣ 13ης ΔΕΚΕΜΡΙΟΥ,Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΦΙΧΘΕΙ ΜΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΙΝΗ ΚΑΙ ΜΕΤΕΒΕΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΟΥ Γ'ΣΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ ΕΚΕΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ Ε/Τ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟΥΣ ΑΞΚΟΥΣ.ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΕΡΙ ΤΙΣ 4μμ,ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕ ΠΑΡΑΤΕΤΑΓΜΕΝΟ ΛΟΧΟ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΔΙΑ ΧΕΙΡΑΨΙΑΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΞΚΟΥΣ,ΚΙ'ΕΜΕΝΑ ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΗΜΟΥΝ ΜΟΝ.ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ.ΕΠΙΣΗΣ Η ΔΚΣΗ ΜΑΧΗΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΣΟΦΙΚΙΤΗ ΕΙΣΗΛΘΕ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΙΝΗ ΠΕΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ,ΡΙΠΤΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΡΟΧΙΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΥΒΟΛΑ 0,50 ΤΩΝ Τ/Θ ΚΑΙ ΣΥΝΕΛΑΒΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΔΗ.ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΖΗΣΑ !!ΚΑΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ,ΚΑΘΟΣΟΝ ΑΛΛΟΥ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ ΑΝΤΙΣΤΑΤΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΔΙΟΡΘΩΣΗ , Ο ΖΩΙΤΑΚΗΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΕΚΕΙΝΗ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ , ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝ.ΑΜΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟ ΣΠΑΝΤΙΔΑΚΗ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΗΔΗ ΑΠΟ 2 - 3 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΡΙΝ . Ο ΖΩΙΤΑΚΗΣ ΗΤΑΝ ΔΗΛΑΔΗ Ο ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ Ο ΑΓΓΕΛΗΣ .
    ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΦΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ , ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΡΙΛΙΑΝΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕΜΜΑΤΟΣ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΤΕ (1967 )ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ , Η ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙ ΠΟΛΕΜΟ ΦΘΟΡΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΠΡΟΧΕΙΡΩΣ ΗΤΑΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ Η ΑΜΥΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ . ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΟΙ ΑΠΡΙΛΙΑΝΟΙ ΕΩΣ ΤΟ 1973 ΕΙΧΑΝ ΦΕΡΕΙ ΣΤΑ ΙΣΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΑΠΛΑ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΑΡΝΙΟΤΑΝ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ -ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΕΙ ΠΑΛΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟΥΝ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΒΛΕΠΕ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΠΕΡΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΟΜΑΝΟΣ , ΟΠΟΥ Ο ΚΑΡΑΜΠΕΡΗΣ ΑΠΡΙΛΙΑΝΟΣ ΑΝΧΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΣΩΣΕ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ / ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΝΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ . ΕΝ ΟΛΙΓΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΟΝΤΑΝ ΝΕΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ! ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΙΟΥ 1967 ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΕΑΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΞΕΦΕΥΓΕ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ, ΜΕ ΠΡΟΘΥΜΟΤΑΤΟ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΕΡΕ ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟ. ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΟΛΑΓΝΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥΣ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Συμφωνα με εναν εκ των τριων αγγελιαφορων του ανακτα και σωματοφυλακα του η προδοσια του κινηματος εγινε απο εναν απο αυτους.Ο ιδιος ηταν αγγελιαφορος για τον τοτε Α,Υπαρχηγο ΓΕΣ στρατηγο Βουλγαρη μεταφεροντας του το Β.Διαταγμα προαγωγης του σε Αρχηγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας